Last news in Fakti

3 Юли, 2023 16:40 2 972 49

Най-бедните пенсионери ще получат добавки

  • пенсионери-
  • добавки

От догодина бизнесът ще плаща само първите два дни от болничните, съобщи Асен Василев

Най-бедните пенсионери ще получат добавки - 1

Най-бедните пенсионери ще получат социална добавка, за да достигнат линията на бедност. Това може да се случи през 2024 г., обяви финансовият министър Асен Василев. Той обясни, че заради класическото швейцарско правило пенсиите са се вдигнали с 12%. „Така минималната пенсия за стаж и възраст става 523,04 лв. и минава линията на бедност от 504 лв.”, подчерта още той, цитиран от Нова тв.

Относно болничните, Василев поясни, че от следващата година бизнесът ще плаща само първите два дни от тях.

„Сега първите три дни се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно възнаграждение, а условието е да са плащани социалноосигурителни вноски за предходните 18 месеца. След третия ден стават 80% и това се поема от държавата”, заяви още финансовият министър.

Относно минималната работна заплата той коментира, че тя остава 780 лв., но минималните осигуровки се вдигат от 1 август със 70 лв. и по този начин също ще бъдат 780 лв. Толкова ще е и втората година от майчинството”, поясни още Асен Василев.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 6 Отговор
    Стотици хиляди пенсионери преживяват с по 315 лв пенсия.

    Коментиран от #12

  • 2 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    23 2 Отговор
    Бизнеса (олигархията) ли казва в тая кочина какво да правят управляващите марионетки и подлоги? Ако зависеше само от робовладелците и заплати нямаше да дават!

    Коментиран от #4, #8

  • 3 най много гласувалите

    17 0 Отговор
    Най-бедните пенсионери ще получат добавки стимул за нови разходки до урните
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Вярно е
  • 5 Аз мойта

    16 9 Отговор
    Как може да има такова понятие ...като 280 лв ПЕНСИЯ????
    ДА ВЗЕМАТ ОТ ТИЯ С ПО 3000 И ДА ДАДАТ 500 ЛВ НА НА НАЙ БЕДНИТЕ...БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ ХОРА...ВСИЧКО ПОД 1000 ЛВ Е СМЯХ...

    Коментиран от #14, #15

  • 6 ХАХАХА

    38 0 Отговор
    Престанете да говорите за увеличение на пенсиите ,защото това е абсолютна лъжа . От 01 07 се вдигнаха пенсиите с 12 % ,а тока и парното с 4% да не говорим,че следващия месец повишението на тока ще бъде калкулирано в цените на стоките. Така ,че престанете да настройвате работещите срещу пенсионерите. Както предишното и по предишното поколение е получило пенсии въз основа на моите данъци ,така сегашните пенсионери ползват пенсиите от данъците на работещите. Да не говорим колко хора не достигат до пенсия поради смърт,тези пари от техните данъци къде отиват, а?

    Коментиран от #11

  • 7 Социал

    28 0 Отговор
    Пенсионната система от 1995 до сега, може да се определи като дискриминация на възрастни хора или геноцид.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 тикви продажни

    28 4 Отговор
    Тези не внасяли пари в НОИ ще получават добавки,а тези внасяли 40 години рано или късно ще им се изравни пенсията с неработелите и не внасялите пенсионни!

    Коментиран от #17

  • 10 Време е!!!

    13 9 Отговор
    Кой колкото внасял, толкова да получава!

    Коментиран от #13, #19

  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХА":

    Точно и Факт

    Коментиран от #26

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Аз мойта":

    Трябва да се премахне тавана на пенсиите, тия с по 10-15 000 лв. заплати сега се осигуряват на 3 400 лв. Промяна на данъчната система издъно, премахване на плоските данъци, въвеждане на необлагаеми доходи до определена сума, вдигане на данък сгради след първо и основно жилище и автомобил, данък богатство и данък лукс. Увеличение на ДДС за луксозни стоки и пътувания по скъпи дестинации и екскурзии. И ето ги парите за бедните който са над 70% в България и едни 15% нещо като средна класа, останалите са богаташи и супер богаташи!
  • 15 Счетоводител на Дявола

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "Аз мойта":

    Къде беше, като другите си плащаха осигуровките, или тогава се правеше на хитрец и
    " абе я стигна до пенсия, я не и давай всичко в кеш и сега". После защо ми е толкова малка пенсийката и всички са ти виновни!!!
  • 16 На най ограбените

    19 1 Отговор
    Не най-бедните пенсионери а най- ограбените . Държавните служители в пенсионното са все комунисти преквалифицирали се в мафиоти . Не признават целия стаж , умишлено запалване на архивите за да немогат хората да си направят копие от трудовия стаж . И на доносници и клеветници които почти не са работили да дават много високи пенсии за сметка на нормалните пенсионери .
  • 17 ХАХАХА

    20 4 Отговор

    До коментар #9 от "тикви продажни":

    Стига с това неработили , кой ти е казал че не са работили . На колко години си ,че приказваш без да знаеш. 90 години ,когато селянинът с колелото посрещна едноокия пират угоднически и затваряха завод след завод знаеш ли колко хора започнаха работа при разни "честни " рабодатели ,които изобщо ,а държавата хич не се интересуваше от това дали ги осигуряват.? Знаеш ли още колко хора немогат да се пенсионират заради липса на трудов стаж и осигуровки точно заради посоченото по горе?
  • 18 НОЙ

    13 1 Отговор
    НОЙ Желаят пенсионерите да си заминат в5 Коперация Тоест гробищата а Държавата е Мащеха за Бг Майка заУкрайнците Дват им Помощи пращат оръжия

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тази линия е....

    11 1 Отговор
    Линията на бедност в България се смята грешно, защото и инфлацията се смята грешно. Преди години от ЕС ни казваха, че не смятаме правилно инфлацията и тя е по-висока, изглежда вдигнаха ръце от България и в последно време за нищо не ни правят забележки. Някои хранителни продукти поскъпнаха в пъти за една година, а те ми смятат цените на борсата от 10%, преди търговци и прекупвачи. С техниката пък правеха проучване в два големи вериги. Няма как да сметнеш правилно линията на бедност, като не смяташ правилно поскъпването на живота с грешни данни от инфлация.

    Коментиран от #21

  • 21 Анонимен

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Тази линия е....":

    Мхмм. Методиката е грешна и средната заплата също е фалшива.
  • 22 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    15 4 Отговор

    До коментар #18 от "НОЙ":

    Не НОИ, а олигарсите и робовладелците искат да няма възрастни хора на пенсия, понеже си мислят, че това къде прибират с пълни шепи трябва да го ползват само те и техните деца и внуци. На олигарсите, богаташите и робовладелците хората са им нужни само докато могат да работят за тях и да ги експлоатират и изстискват до последно - това се казва КАПИТАЛИЗЪМ!

    Коментиран от #27, #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Красимир

    14 4 Отговор
    42 г трудов стаж като шивачка на мин.раб заплата и накрая мин.пенсия (майка ми)

    Коментиран от #40

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сашо

    11 3 Отговор
    Работим за повече а ни осигуряват на минимална заплата и после ревем че имаме ниски пенсии

    Коментиран от #34

  • 29 Пенсионер

    6 8 Отговор
    Непрекъснатото пипане на пенсиите уж за добро по някакви правила при мен доведе до парадокс. Пенсиониран преди 2000 година мой бивш подчинен, с по -ниско образование и по- малки вноски на времето, получава 400 лв повече от мен. Работих до 2014 год .във фирма, приватизирана през 2000 год, все на отговорна длъжност. За 42 год.стаж получавам по-ниска пенсия. Нямам против човека, но нали личните вноски и стажът са определящи? Непрекъснато даване на добавки отдавна хвърли правилата за определяне на пенсията “ в канала”. Управляващите мислят за пенсионерите като за социално слаби възрастни! Кой ще има смелост да преизчисли към днешните обстоятелства личната пенсия на всеки, в зависимост от личния принос през годините и лудия галоп на инфлацията. Аз съм учил висше инженерно образование, работил сам съвестно и отговорно, внасял съм всички осигуровки “ по ведомост” и искам а живея достойно старините си. Не да чакам подаяния според който, като се почесал по главата и решил. И да не завися от децата си за лекарства и отопление. Приятел замина при дъщеря си в Америка,като възрастен получи статут на “ зелена карта”. Профилактика на здраве, лекарства, всичко получава безплатно, без да е работил там и един ден! Е, това е грижа за пенсионери, както се разбира в Америка. Тук медицината и фармацията печелят най-много от бедните пенсионери. Напр. Преглед по Здравна каса, но инжекцията от 100 лв платих на ръка на доктора. И не 98.50 или 101.50 напр. а точно 100 лв. Отчетна

    Коментиран от #39

  • 30 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Има Менте ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ той те обижда
  • 31 Факти

    1 2 Отговор
    кога ще стане това след години ли не като тока от днес за утре.
  • 32 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "трудов човек":

    Моля
    Работил съм имам Стаж това защото
    съм с инсулт не ти дава право да се присмиваш никой не знае как ще стигне
  • 33 Асен Великов

    8 1 Отговор
    Работим по швейцарското правило с български заплати и пенсии

    Коментиран от #45

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пенсионер

    9 1 Отговор
    Швейцарското правило не върши работа пробвайте норвежкия модел
  • 36 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    Тристранката са Кожодери и Изедници
  • 37 Филип

    13 1 Отговор
    Парите за пенсии са най големия проблем за управлението щото от тях няма за крадене
  • 38 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 1 Отговор
    Финансово неграмотни,джурналисти пишат по-спуснати от "недосегаеми" теми.
  • 39 Поне лъжи с мярка

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "Пенсионер":

    Пенсионер преди 2000 г. с ниска заплата ще взема с 400 лв. повече от теб некой друг път. На тях не им увеличават коефициента за стаж с 1,35% както на пенсиониралите се след 25.12.2021 г. Преди това имаше по 1,1, после 1,2, ама увеличението започна някъде след 2009 г.Проумяваш ли го, другарю инженер, или математиката не ти е силната страна. А в Америката ти само такива пенсионери чакат и ги захванат с безплатно здравеопазване хххаааа.
  • 40 А ти какво искаш

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "Красимир":

    Майка ти шивачка с минимална заплата и минимална пенсия, която става 523 лв. Аз с две висши и осигуровки с над средната, в момента съм със 130 лв. повече от майка ти. С добавки и разни други към минималната и майка ти ме е настигнала. А когато се пенсионирах бях с пенсия 333 лв. при минимална 150
    Значи на майка ти е вдигната 3,5 пъти, а моята 2 пъти. Вземат от едни и дават на други.

    Коментиран от #44

  • 41 какви сте вие

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Кои сте, какви сте ? Нямате ли
    възрастни близки ? В газовите камери ли пращате пенсионерите ?
    Нима хората са нещо като еднодневки, дошли само, за да се възпроизведат? Да създадат роби за богатите? Какво е това отношение към по-възрастните поколения ? Няма да се изненадам ако стигнете дотам, че да ни обстрелвате по улиците. Един съсед казва " такива са новите поколения", но не. Не е вярно. Познавам прекрасни млади хора, които помагат на възрастни съседи или други, съвсем безвъзмездно. И за радост на бедните, добронамерените стават все повече и не разделят хората на стари и млади, а на хора в беда и на други, които могат да помогнат.

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "какви сте вие":

    това е менте ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ
  • 44 Висшите ти от Пуца ли са,като на наште

    4 3 Отговор

    До коментар #40 от "А ти какво искаш":

    водачи???Като милиционер ли работи,лъжльо!

    Коментиран от #47

  • 45 Само

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Асен Великов":

    че по швейцарското правило не е 12,%, а 12,675%. Какво се случва с тези 0, 675% ?
  • 46 Със добавките

    2 0 Отговор
    Дали няма да си позволят да отидат на почивка някъде я в Дубай я в Гърция срамота и геноцид
  • 47 А ти какво искаш

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Висшите ти от Пуца ли са,като на наште":

    Виж си правописа, стила и езиковата грамотност. А сега виж и моите и да видим как ще оцениш висшите ми. Всъщност няма да можеш, защото критериите ти са точно на пуцаджия.

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ТРАКТОРИСТ НА ДТ 54

    8 0 Отговор
    Негов бивш партньор ,казва за Асен ""Той е умен ,ама много умен "Какво му пречи тогава на министъра да отклони много евра от България .За това се натискат за еврото ,че валутния борд достатъчно има пари ,за да не фалира България .А те точно това искат да се разтадне валутния борд .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове