Last news in Fakti

6 Юли, 2023 20:31 1 053 10

Бюджет 2023 мина през две комисии

  • бюджет 2023-
  • парлаамент-
  • комисии

Комисията по икономическа политика обаче го отхвърли

Бюджет 2023 мина през две комисии - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията по бюджет и финанси, Комисията по труда, социалната и демографската политика прие на първо четене Законопроектът за държавния бюджет за 2023 г. внесен от МС, предаде БГНЕС.

Комисията по икономическа политика обаче го отхвърли.

Йордан Цонев от ДПС определи 3 % дефицит основната цел на бюджета.

„Дискусионен е въпросът дали трябваше да го постигнем в рамките на тези 6 месеца, които ни остават или можехме да направим по – малка крачка и останалата да я предприемем с бюджет 2024 г. Дивидентът, който ще бъде взет от държавните предприятия – дискусионно е дали ще помогне. Не трябва да се остава впечатлението, че се намаляват социалните разходи, това също е дискусионен въпрос. Четвъртият въпрос е за капиталовите разходи и те са свити до онези, които могат да бъдат извършени. Виждам само един буфер и той е при неизпълнение на капиталовите разходи“, каза още Цонев и подчерта, че няма как да очакват реформи в бюджета.

Василев обясни и че МФ залагат разходи за растеж в образованието и другите сектори, а министерствата не могат да ги изпълнят и да направят реалните дейности. „И тази година в МРРБ имаме 2,8 млрд. за строителство и поддръжка на пътища и се надявам този бюджет да бъде използван, а накрая съм сигурен, че ако не се използват, то ще бъде защото министерството не е направил нужните действия по цялата процедура“, каза още той.

Заместник – министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов заяви, че са заложили в бюджета умерен ръст на преките чуждестранни инвестиции от 0,1 % за всяка следваща година.

Силвия Георгиева от Националното сдружение на общините подчерта, че трябва да бъдат разплатени обезщетения на изборните лица, което се прави веднъж на 4 години, и е в размер на обща стойност 12 млн. лв.

Пламен Димитров, президентът на КНСБ, коментира че издръжката е завишена повече отколкото е необходима, тъй като е с 45 % повече. „Трябват 168 млн. лв. допълнителни за заплати, 36 млн. за здравеопазване и още над 20 млн. за детско здравеопазване, 7 млн. допълнителни за повишаване на 10 % на заплатите в Държавните архиви. Тези допълнителни разходи плюс заплатите на учителите и заложените мерки ще даде шанс общественият сектор да достигне инфлацията“, каза още президентът на КНСБ.

Станислав Попдончев от Българска стопанска камара обясни, че БСК подкрепя по принцип Закона за държавния бюджет.

„Подкрепата е главно поради две причини - заради 3 % дефицит, който ни дава перспектива за членство в Еврозоната и запазването на данъчно – осигурителния модел“, каза още той, след което поясни, че не се БСК не очакват големи реформи в рамките на бюджет, който ще действа само няколко месеца.

„Ние ще се въздържим от предложения бюджет на първо четене на база на дискусионните въпроси, които изброих. Между първо и второ четене може би трябва да помислим дали да се направи крачка назад, дали нещо да се промени относно тези въпроси“, каза още Цонев.

Финансовият министър Асен Василев уточни, че макрорамката не е сменяна спрямо тази на служебния кабинет, махнати са тези разходи, които няма да се случат. „Иска ми се капиталовите разходи да се инвестират, но различните ведомства и министерства не могат да изпълнят инвестиционната си програма, това е значим фактор причината за икономическия растеж“, каза още Асен Василев. Относно приходите от БЕХ финансовият министър подчерта, че има уверение, че ще постъпят средства близки до искания 100 % дивидент от 1,588 млрд.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рерi777

    5 4 Отговор
    Според мен този бюджет ще докара доста протести пред НС също и липсата на референдум за лева :\

    Коментиран от #5, #9

  • 2 банкянска циганка

    2 0 Отговор
    искам да платя още едни фъ-16 и да не ма закачат доживотно, децата ви и внуците да има да плащат
  • 3 Сатана Z

    3 0 Отговор
    Зеленски също е отхвърлил проектобюджета на БГ,защото са му се видели малко 4 милиарда безвъзмездна помощ за режима в Киев.
  • 4 Некадърната леля Асена Спецова прави

    4 0 Отговор
    бюджет на мизерията, но за фашистите от Укрия по заповед на козяк пари се намират! ПП вие лъжете за всичко и крадете много бързо, а за некадърноста ви се вижда по инфлацията! На козяк носихте ли бюджета?
  • 5 Пенсионер

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "рерi777":

    Айде бе? Като беше служебното Правителство на Гълъб Донев, къде бяха всички тези протестиращи и синдикати? Спяха зимен сън.Даже министър Велкова направи бюджет със 6.4% бюджетен дефицит, спряна юлската актуализация на пенсиите до края на годината, орязани социални плащания и т.н. Дойде Асен Василев, направи човекът бюджет с 3% бюджетен дефицит, без орязване на социалните плащания и пусна актуализацията на пенсиите. Не ви ли е срам бе?Погледнете се в огледалото всички пишман протестиращи! Човекът е ФИНАНСОВ ГЕНИЙ.Най добрият министър на прехода. Седнали стачки да правят, какви ли не други искания и т.н. Ужас.
  • 6 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Всички тия искания и стачки, най много да съборят Правителството, да няма кабинет и тогава да ги видя какво ще правят. Синдикати, стачкуващи и прочие. Сетили се сега, а преди никакви ги нямаше.
  • 7 гого

    2 3 Отговор
    Бюджета трябва да е минимум 3,9%, а от септември ще стане страшно в София

    Коментиран от #8

  • 8 Пенсионер

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "гого":

    Добре става страшно, всеки иска увеличение на заплатите с 10% да речем, Подкрепа, КНСБ, сега полицията и пожарната се юрнали да стачкуват и т.н.. Утре сигурно и земеделците с машините ще хукнат по площадите. Всички спяха при служебният кабинет на Донев нали? Трайкаха си и не смееха дума да обелят. Дойде АСЕН ВАСИЛЕВ и стана юруш на маслините . Ееее..., така не става. На негово място хвърлям си оставката и казвам щом много знаете, оправяйте се. Викайте селската счетоводителка Велкова да ви набързо дисциплинира. Всички ще кротнат като вакли агънца. Иначе, пак избори и нова безпътица. Бедност и мизерия. Това е.
  • 9 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "рерi777":

    И какво като има протести? Пари няма, нека си протестират. Демокрация е...
  • 10 Лгбт

    0 0 Отговор
    Има ли предвидени парични помощи за смяна напола?В САЩ и ЕС държавата покрива 80%от цената за присаждане насисииминжа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове