Last news in Fakti

8 Юли, 2023 09:33 6 757 157

Неграмотност! 80 общини не хванаха тройка на матурата по БЕЛ

  • матура-
  • зрелостници-
  • грамотност

Остава и проблемът с големите неравенства в постиженията и качеството между елитните, средностатистическите и най-слабите училища в страната

Неграмотност! 80 общини не хванаха тройка на матурата по БЕЛ - 1
Снимка: БГНЕС

80 са общините с под Среден (3) на матурата по Български език и литература, съобщава Институтът за пазарна икономика.

Отбелязва се, че учебната 2022/23 г. до голяма степен повтаря случилото се през миналата година - средните оценки на задължителната матура по БЕЛ падат все по-ниско, все повече са общините със средна оценка под Среден (3), а броят на зрелостниците, явили се на изпита по математика, остава много нисък.

От ИПИ уточняват, че средната оценка за отделните общини е изчислена като средната на училищата в нея, претеглена с броя на явилите се ученици.

Данните сочат, че през тази година общо 45 890 ученици са се явили на задължителната матура по БЕЛ. Това е повишение с почти 3 000 души в сравнение с предишната учебна година.

Средната оценка е "Добър" 3,93, което е с 4 стотни по-малко от оценката за 2022 г. ИПИ посочва, че втора година зрелостниците остават далеч от средните си постижения от миналото десетилетие, когато средната оценка по БЕЛ се е движела в порядъка на 4,20-4,30.

Общината с най-висока средна оценка на пролетната сесия по БЕЛ за поредна година е Челопеч, с много добър (4,58). Слеедват няколко общини в Смолянско - Златоград (4,57), Неделино, (4,51) и Рудозем (4,27).

След по-големите градски центрове с относително добро представяне са Столичната община (4,24), Смолян (4,17), Пловдив (4,15), Варна (4,14). Тази година нито един областен център обаче не успява да стигне до средна оценка "много добър".

ИПИ отбелязва, че повод за по-голямо притеснение са не толкова спадовете в резултатите на лидерите, колкото влошаването на най-слабите. През 2023 г. в цели шест общини - Земен, Крушари, Якимово, Струмяни, Хитрино и Камено - средната оценка на учениците е Слаб (2), тоест нито един от явилите се не е успял да постигне положителен резултат.

Със среден резултат под Среден (3) са вече 80 общини спрямо 69 година по-рано. От Интитута уточняват, че въпреки че повечето от тях са малки, и съответно успехът на отделните ученици влияе много на средния резултат, в немалка част от тях се явяват по няколко десетки ученици, а в две - над 100. Това означава, че има системни проблеми в местното училищно образование.

Показателно е също, че от близо 2300 ученици, явили се на ДЗИ в общини със средна оценка под Среден (3), само един се е явил на матурата по математика. Обратно, големият брой ученици, положили изпита по математика, са струпани в лидерите по БЕЛ - предивмо София, Варна и Пловдив.

Относно зрелостния изпит по математика най-високите оценки там са в отделни малки общини - лидер е Елхово с Отличен (5,87), но с явили се 9 ученици. Следват Враца (5,11 при 17 ученици), Сунгурларе (5,03) и Крумовград (4,85), но в последните две "средната" оценка се формира от по един явил се зрелостник.

Сред общините с над 100 положили изпита по математика относително високи са резултатите в Столичната община (4,58), Варна (4,41), Бургас (4.07) и Пловдив (4,02). За поредна година обаче интересът към зрелостния изпит по математика е много нисък - явили са се едва 1700 ученици, но пък в едва четири от общините тях средна оценка е под Среден (3).

По-голяма популярност има зрелостният изпит по английски език, на който са се явили почти 12 000 зрелостници, или над ¼ от всички.

Най-високата средна оценка на ниво община е чист Отличен (6) в Генерал Тошево, но при един явил се ученик. Сред по-големите общини най-високи са средните оценки в Хасково (5,24), Пазарджик (5,23), Бургас (5,22) Стара Загора (5,21), Русе (5,14).

От ИПИ отбелязват, че на този изпит средните оценки са значително по-високи, като с под Среден (3) е единствено община Средец, а почти всички надхвърлят Добър (4).

От Института поясняват, че ниска оценка на матурите не означава провал за локалните системи на училищно образование, особено в малките общини, където няколко по-слаби ученици могат да повлекат надолу средната стойност. Въпреки това обаче тенденциите през последните години не били окуражителни.

Все по-слабите оценки на зрелостния изпит по български език и литература говорят за системни проблеми с базовата грамотност, а масовият отказ от учене (и явяване) на математика поставя под съмнение развитието на много отрасли, зависими от добре подготвени кадри, посочват от ИПИ.

Остава и проблемът с големите неравенства в постиженията и качеството между елитните, средностатистическите и най-слабите училища в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    142 5 Отговор
    На Тиквата и Доган такъв електорат им трябва.

    Коментиран от #72, #77, #100

  • 2 Дедо ви...

    145 19 Отговор
    Къде е логиката? Оценките на учениците вървят надолу, а заплатите на даскалята нагоре!?!?!

    Коментиран от #84, #90, #103, #104, #108, #147

  • 3 Шмъркан

    95 13 Отговор
    Путин е виновен,комунистите са виновнииии........ураа демокрацията победи ураааа...
  • 4 12343211

    62 2 Отговор
    Със среден резултат под Среден (3) са вече 80 общини спрямо 69 година по-рано.
  • 5 соломон напасания

    112 5 Отговор
    Простотията е станала повсеместна . Плана РАН - ЪТ работи !

    Коментиран от #12, #18

  • 6 Бонев

    91 4 Отговор
    Неграмотност е грешното гласуване вчера в парламента.

    Коментиран от #25

  • 7 Агата Кристи

    81 1 Отговор
    По-тъмният цвят на кожата там е преобладаващ...

    Коментиран от #80

  • 8 Батко

    118 1 Отговор
    Важното е да сме готини в Инстаграм фейсбук и тик ток
  • 9 честито индианци

    72 2 Отговор
    Сега остана само похода към резерватите и всичко ще е 1 към 1 !
  • 10 ЧОЧО

    30 35 Отговор
    Трябва да се увеличат още учителските заплати,за да има резултат.

    Коментиран от #24

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Моарейн

    78 8 Отговор

    До коментар #5 от "соломон напасания":

    Е, важното е, че има банани.

    Коментиран от #17

  • 13 хмм

    14 35 Отговор
    Това са 31 %, което не кой знае колко неочаквано. Не сте си мислили, че всички ще я издържат с Отличен, нали?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Учител

    80 4 Отговор
    За тях важното е да са с айфон и БМВ
  • 16 Нннннннннн

    89 3 Отговор
    Учителите нехаят, защото директорите ги натискат да пишат положителни оценки. Децата са разглезени от родителите си, които в повечето случаи работят в чужбина. Вместо да учат, седят на телефоните по цял ден. Държавата няма механизъм, по който до задължи и стимулира децата да полагат усилия в ученето. Системата е пропаднала и няма връщане на зад. Всичко идва от директорите, които прикриват реалната действителност в училищната система

    Коментиран от #95

  • 17 нали с това се почна

    36 0 Отговор

    До коментар #12 от "Моарейн":

    И най вече за дъщерята на Командира от Драгалевци .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Иван

    35 15 Отговор
    Ами, трябва по три бона да им направим заплатите на учителите!

    Коментиран от #91, #97

  • 20 губене на време

    20 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Тебе забравиха да питат !
  • 21 браво

    46 7 Отговор
    Направете заплатите на учителите по 10 хил. лв. ,защото правят учениците гении !!
  • 22 ВКК

    50 1 Отговор
    Как ще хванат като са предимно от роми, за които образованието не е приоритет, не че знаят какво значи.
  • 23 Петко

    56 6 Отговор
    След 1989г умните и интелигентни хора напуснаха България и защо се учудваме на тези данни като това е само началото
  • 24 И не само!

    49 1 Отговор

    До коментар #10 от "ЧОЧО":

    Закъсали сте с мотивацията, защото да мотивираш някого с емиграция е дъното на дъната!
  • 25 Българка

    46 6 Отговор

    До коментар #6 от "Бонев":

    Съгласна съм. Вчра ПП-ДБ предадоха избирателите си, отрекоха се от борбата срещу корупцията на ГЕРБ-ДПС и станаха съучастници на това ОПГ. Питам защо гласуваха с мафията незаконно отстранения шеф на Сметната палата Цвятко Цветанов да не се върне на шефския си пост и най-накрая оповести засретените доклади за грабеж на 1 200 000 лв от строителната мафия? Питам защо погазиха решението на Конституционния съд? И им казвам, че прикриването на грабеш за над милиард не е евроатлантически компромис, а си е съучастие в престъпление

    Коментиран от #34, #41, #45, #79, #85

  • 26 ПСР

    30 4 Отговор
    Системен проблем-тежка неграмотност.
    Учебни планове,учебници,домашна мотивация и възпитание.Ниво на учителите.125 % заплата от средната за страната на калпак,за всички.
  • 27 Петър

    43 5 Отговор
    Циганизация и високи заплати плюс необлагаеми доходи от уроци на частно ,до придобивки под бюрото за оценки при преминаване в по- горен клас.
  • 28 А50

    45 9 Отговор
    Вие нищо не разбирате от приоритети , а те са приемане на еврото, джендър простотията, вкарване във войната и шенген. Никой не ви говори и обещава образувание и здравеопазване
  • 29 Вие

    52 3 Отговор
    Представяте ли си родителите какви капацитети са...
  • 30 Филип

    43 8 Отговор
    Не са виновни учителите а родителите
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Българка

    35 2 Отговор

    До коментар #25 от "Българка":

    Изв. грабеж и то за над милиард. И вместо да има разследвания, конфискации или поне свършване на работа срещу тези огромни пари, то в бюджета ни ще се намаляват нужни разходи, за да постигнем 3 % дефицит
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Исторически парк

    55 1 Отговор
    Тия 2300 утре вземат шофьорски книжки нови попълнения в армията на джигитите убийци 😉
  • 37 зеленчук

    36 4 Отговор
    С тия тилифони,това ни чака:неграмотия и простотия. Мъ хъ!

    Коментиран от #54

  • 38 Кочо

    26 9 Отговор
    Образувателната система ви прави негодни за реалния живот! По добре никакви училищни знания, отколкото вредни такива! Затова, най успешни в живота са тройкажиите, а тези с високи дипломи, живи да ги оревеш! Ето, Кочо ходи на среща на випуска и какво - отличниците се свиват само с цената на куверта, а тройкожията станал земеделски производител и милионер постави уиски на масата! Иначе се облизваме цяла нощ с 50 грама поморийско - пещерска!!!

    Коментиран от #101, #113, #143

  • 39 М3 голд

    36 6 Отговор
    Това са резултатите на бившия министър на образованието. И като награда, беше номиниран от Козяк за министър председател. Затова се говори, че САЩ държан най вече на министерства на образованието, на външните работи и на войната. И практиката потвърждава и казва защо
  • 40 Пушин

    24 2 Отговор
    Република Неграмотна Пългария
  • 41 Хората

    12 5 Отговор

    До коментар #25 от "Българка":

    2 години ти повтарят, че баш това ще стане. Ти сега обмисляш да загрееш.. Няма какво да ги пишеш тия умни думи, като си доказано проста
  • 42 Заключение

    55 1 Отговор
    Преди да упреквате когото и да е, погледнете коментарите под статиите в електронните медии или групите във Фейсбук. Там е заровено кучето. Повсеместна неграмотност. А всички знаем, че я природата се раждат от кратуна -кратунки, от маймуна-маймунки. Огромна част от семействата пет пари не дават за образование, а за фейслифт и лайфстайл. Честито. Сега децата им могат да си направят селфи, но не могат да обяснят къде са. Изгубено поколение. И друго идва.
  • 43 За пас

    12 4 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Брех, преврата щял да бъде чак на 9.9. 2044! Ми то тогава я каскет я вълнени гащи!

    Коментиран от #51, #55

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 кво се оправдаваш

    10 3 Отговор

    До коментар #25 от "Българка":

    Не се оплаквай като вдовица за ..... като че ли не си ги знаете какви са . Б@ламите никой не ги предава защото са родили б@лами
  • 46 Киро Тъпиpo

    33 2 Отговор
    Браво, браво супер резултати, знаят повече лт мен, а ако боднат и малко кристали направо турбо мозъци, бъдещи членове и избиратели на ПъПъ!
  • 47 Ти май

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "1122":

    Си точно от тия зрелостници с успех под 3, а? Диагнози ше поставя, той връзките на обувките не знае как да си върже..
  • 48 Артилерист

    29 8 Отговор
    Опростачването е очевидна истина откакто станахме колония на американците и седесарите скачаха като побеснели по площадите. Личи си и от повечето коментари тук...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 реформа в колегията по БЕЛ

    25 1 Отговор
    Резултатите по БЕЛ са трагикомични.
    И не говорим само за мързел, неграмотност и пр.
    Имам поглед над стотина младежи които завършиха тази година. Те бяха и са високоинтелигентни, амбициозни и обучени в ред други предмети - напр. чужди езици, математика, биология, науки разни с награди от международни състезания и вече част от елитни университети по света.
    По БЕЛ ............ срамно 4.50 средно.
    Думата мие, че Проблемът не е само в учениците, дами и господа....
  • 51 Кочо

    9 6 Отговор

    До коментар #43 от "За пас":

    Идеите на Възраждане да не се приема еврото до 2043 г. са стратегическа цел! Защото на 9.9.2044 г. ще дойде нов, истински 9 септември и въпроса ще бъде решен окончателно! Но трябва да се удържи дотогава!
  • 52 не е толкова просто

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "мечта на господарите от запада":

    В елитните училища се наблюдава напредък по кажи-речи всичк идруги предмети.
    Падението в общия случай е по БЕЛ...
  • 53 Демократ

    20 5 Отговор
    За това е виновна демокрацията, а не руснаците
  • 54 Зеуен чук

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "зеленчук":

    Напротив, ако им дават да си ползват тамагочитата на изпит, рязко ще се повишат оценките! Аз казах, хау!
  • 55 Българка

    4 4 Отговор

    До коментар #43 от "За пас":

    Изв.лапсус/техническа грешка Превратът бе извършен на 09.09.1944 г.
  • 56 888888

    33 1 Отговор
    Вдигате заплатите на учителите ,частните уроци са все повече,това се е превърнало в бизнес,а децата са все повече неграмотни.Значи има проблем.Едно време колкото и лошо да е било всички ромски деца ходеха на училище,а сега 99% не ходят,неграмотни са,а се вземат луди пари за тяхната интеграция.

    Коментиран от #148

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ИВАН

    27 4 Отговор
    Плодовете на демокрацията се оказаха гнили и червиви ... и мислехме, че сме достигнали дъното, но ние продължаваме стремглаво надолу - към мрака и бездуховната тъмнина.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Дърт даскал

    40 0 Отговор
    Матурите трябва да са 3 :БЕЛ, Математика и трета по избор!
    При тотален срив на качеството на образованието оценките ще са такива. От първи до четвърти клас, където децата се ограмотяват няма повтарящи. След пети клас вижте междучасията какво ядене пада.
    За това 12-13 годишни деца са по на 70-80 килограма.Понеже парите следват ученика дори не посещавалите училище преминават в по-горен клас. Ученичка в 12 клас при общ хорариум на часовете 825 тя беше посетила само 25 и завърши с петици. За дисциплина, цигари, бради и облекло меко казано на улични... въобще не става дума. Виновни са не само учителите, но и родителите и изключително много телевизиите с просташките си реалитита и т.н. Бизнесът иска квалифицирани работници, по политиците сринаха професионалното образование. Във Вузовете е пълен погром и печалбарство. Излизан хора, които не знаят дори какви изпити са "взели". При това положение държавата няма как да просъществува.

    Коментиран от #62, #71, #92, #109

  • 61 НИЩО НОВО

    17 0 Отговор
    Е ТОВА Е НИВОТО НА ДНЕШНОТО ОБРАЗОВАНИЕ.....!
  • 62 Млад даскал

    8 8 Отговор

    До коментар #60 от "Дърт даскал":

    И какво са виновни учителите бе колега?
    Тия финансови параметри дет ти ги спускат от министерството с тези сметкаджии по дирекциите, какъв избор оставят на учителя да пише оценки по професионална преценка.. Даскал, даскал ма някъв жален тип.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Кочо

    27 2 Отговор
    Защо им е оценка по БЕЛ, след като отлично знаят какви им са правата, имат телк за цялата махала, получават френско обезщетение за безработица, през което време работят в сив сектор и Гърция, активно участват в изборите и изявяват гражданската си позиция! А пенсионираната учителка по БЕЛ знае само синтаксис, а няма дори интернет! Кой е грамотен!?
  • 65 Език мой, враг мой

    24 0 Отговор
    "Слеедват няколко общини ..."

    "От Интитута уточняват..."

    "...предивмо София..."


    Моля, ползвайте автори и редактори от общини с по-високо ниво на грамотност.
  • 66 Къде ми е нощното шкафче?

    25 1 Отговор
    Целта е постигната:лесно се управлява прост народ!България загива!Какви лекари,учители, инженери и т.н.ще имаме ,при такива ученици?

    Коментиран от #119

  • 67 Анонимен

    17 1 Отговор
    Прост народ лесно се управлява
  • 68 Сивата котка

    10 21 Отговор
    А дали неграмотността сега започва много да личи? Мислите ли, че по соца нямаше неграмотни? Или че нямаше в неравностойно положение? Или че нямаше престъпност? От поне десетилетие се дава гласност на това. Няма вече само "Работническо дело" дето първа страница красяха щастливите трудещи, деца с ленти отличник...

    Коментиран от #83

  • 69 Банкерчето

    22 0 Отговор
    Това е резултат от масовото вдигане на ръце на родителите от децата им и отказа да ги възпитават. И е така вече повече от 2 десетилетия действия на "умни и красиви". Вината не е само в институцията "училище". Има една друга отговорна институция, нарича се семейство! И още нещо... в някои от изброените общини с висок успех (колко да е висок, малко над 4) са с преобладаващо население от небългарски произход и явно се оказват по-грамотни!!!
  • 70 Слава на Евроатлантическа България

    30 5 Отговор
    В НРБ не беше така, не вярвам да е заради БАНАНИТЕ - тогава ги нямаше, но имаше ГРАМОТНОСТ
  • 71 Тройка

    8 0 Отговор

    До коментар #60 от "Дърт даскал":

    Безмилостен коментар. За жалост, самата истина.
  • 72 Пробвайте ги на Инглиш

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Всички гъзета ползват инглиш вместо майчиния с език.
  • 73 Абсурдистан

    19 0 Отговор
    Неграмотността и падението на образованиета са световен феномен, но по традиция ние сме на челно място.
  • 74 доктора

    23 2 Отговор
    До това ни докара Ес и новите цености . На тях не им трябват грамотни . Трябва им планктон който да управляват .
  • 75 Хари

    16 2 Отговор
    Да не мислите че в краварника са по грамотни . Само рекламата на учебните им заведения голяма .
  • 76 !?!?

    13 4 Отговор
    БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТРАТУРА (БЕЛ) - срамно съкращение, гавра с езика и държавата. А може да е БЕЛМФХБФ - още повече ще се хареса на соросоидите - български език и литература, математика, физика, химия, биология и физкултура. Събирайте ги на едно, на две на три да се изучат и това е.
    ПРОСТ НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА ! Резултатът вече е очевиден.
  • 77 Ами

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    да, това не е народ, а електорат.
    Нека да ходим пак за гъби по време на избори.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 милата

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Българка":

    колко още имаш да учиш …предали избирателите си…хахахахахахаха нямаш си ни най-малка представа кой дърпа конците на кокорчовците!!!
  • 80 Уточнение

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Агата Кристи":

    цветът няма значение. Всички "цветове", граждани на държавата трябва да са грамотни, тогава държавата е държава.

    Коментиран от #132

  • 81 факуса

    15 2 Отговор
    електората на атлантиците се увеличава,скоро ще има и щат протестър,и училището ще е излишно,детска градина ще е достатъчна,ще се учат да викат ура,апосле и електорат няма да им требе,ще си имат роботи
  • 82 ЕвроЖурналист

    20 0 Отговор
    Статията е пълна с правописни и семантични грешки.. факти са оценени на слаб 2.75 - максимална оценка.

    Коментиран от #86, #88

  • 83 не го мисля

    18 0 Отговор

    До коментар #68 от "Сивата котка":

    а съм го преживял !!! ние (четворкаджиите) бяхме нещо като слабите ученици надолу бяха само сиганчетата ! но имаше и нещо много важно УЧИТЕЛИТЕ НИ БЯХА РОДИТЕЛИ !!! докато сме им поверени ако направехме беля ни биеха и се молехме да не кажат на наще че после в къщи пак пердах ! а сега глезотии свободии и после защо потъваме …?!?!?

    Коментиран от #99

  • 84 Идеолог

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо ви...":

    Всичко тръгва от семейството, било и образователната система е сбъркана, да я поправим❗
  • 85 А ма

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Българка":

    дупко проста, сложи още три нули и ще получиш желаното число. За образование акъл дава, а не може да смята. Нали съм ти казвал стотици пъти - тъпа помакиня си, нищо друго. На всяка манджа мерудия, по всяка тема компетентна. ОВЦА !
  • 86 Уточнение

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "ЕвроЖурналист":

    много си щедтр. Истината е, че са пълна НУЛА !
  • 87 Вазов

    13 3 Отговор
    Сега важен е Зеленски. Първо да спасим Украйна,.
  • 88 Уточнение

    3 0 Отговор

    До коментар #82 от "ЕвроЖурналист":

    много си щедър. Истината е, че са пълна НУЛА !
  • 89 Дндлфлф

    10 4 Отговор
    Колкото повече вдигат заплатите на даскалите-толкова по- неграмотни хора ще има….Вече куцо,кьораво и сакато напира да е учител.
  • 90 факуса

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо ви...":

    ами не може се налее с фуния,а причината е ес ценностите,виж и там какво е,все са много а квалифицирана раб ръка няма,всичко на соц помощи тича,та дедо такива работи,до 5ти клас минава всичко,даже да не може да чете,нареждане отгоре,двойки няма щот се стресират и т.н.ценностни тъпотий
  • 91 Учителите

    20 1 Отговор

    До коментар #19 от "Иван":

    Са там с часове по 45 минути, не да ти възпитат детето а да му предадат основата, учебния ден е половината от активното време. Това че то като свършат часовете не си отива у дома да учи а се шматка по градинки и молове е ваша вина а не на учителите. На мен детето ми изкара по 5.50 на матурите за 7 клас без никакви частни уроци. Иска се и родителите да направят нещо, не да очакват училището да им свърши работата. Познавам учители които толкова много дават от себе си за да станат децата хора. А имахме и такива кифли които в час цъкат фейс и инстаграм а децата уж нещо правят, не слагайте всички на едно ниво, всяко стадо си има мърща.

    Коментиран от #114

  • 92 радвам се

    8 1 Отговор

    До коментар #60 от "Дърт даскал":

    че има все още трезво-мислещи хора браво за коментара!!!
  • 93 комунист ☆

    9 6 Отговор
    Ще го търсите Бай Тошо,ама го няма !
  • 94 "Ха ха ха"

    12 3 Отговор
    Ами увеличете още учителските заплати и ще постигнете 1 0 0 % неграмотност ! ! !
  • 95 факуса

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Нннннннннн":

    много по нагоре от директорите е та чак в брюксел
  • 96 Иван

    7 1 Отговор
    Всички знаем какъв бизнес въртят учителите с частните уроци.Децата още от първи клас имат частни уроци.Защо да слуша в час когато същото ще му каже и частния учител.Има и практика,този който им е учител в училище им е и частния.Бизнес хора, всичко е бизнес,дори и нашите деца.
  • 97 факуса

    15 0 Отговор

    До коментар #19 от "Иван":

    ама как все учителите виновни,а онез дебили в назначеното събрание дет милиарди трошат за глупости и дет все закони правят зарад които сме на тоз хал,там е ключа за палатката, при големите началници
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Алеле

    11 0 Отговор

    До коментар #83 от "не го мисля":

    Какви здрави линии имаше тогава! Ква, беше тая пластмаса - хем здрава, хем еластична?! Ами летящите тебешири, ехти мерника, до задния чин без пропуск! А в коридора майкоуууу.
  • 100 Важното е

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ,,ПОСЛЕДНИЯТ...." Да е винаги


    ПЪРВИ...
  • 101 Така е в сбърканата

    16 0 Отговор

    До коментар #38 от "Кочо":

    територия. В нормалните държави това не става. Тракториста да си седи на трактора, не може на хирурга, инженера и стоматолога да се прави на важен защото те са прочели едно ремарке с книги. Но в страната на ментетата и земеделска, строителна и каква ли не още мафия е така. Предприемачи стават с нечие покровителство и си мислят че много са постигнали. Наричат себе си бизнесмени.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Дан

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо ви...":

    Дядо ами вземи стегни малко внучето си да поучи а не да виси само на компа и да ходи по заведенията.
    Да пуши, да пие и други такива ценности и ще видиш резултата.
  • 104 Логика

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо ви...":

    Ами то учителите се явяват последанта дупка на кавала мене ако питаш. Сещаш се - гнили ценности, възпитание, култура, идеологии, интернет и т.н. Времената са други!
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Реалист

    7 0 Отговор
    Пускай чалгата брат:) дай да дгъпна и от белото, чи бързъм за слънчака:) ши карам като луд с мръсна газз:)
  • 107 Българин

    13 3 Отговор
    Това не е неграмотност, а резултат от настоящата "образователна" система. Не са ни тъпи децата, а не ги учат. Да зубриш никому ненужни факти, дето можеш да ги потърсиш, да ти потискат логическото и критическо мислене, да ти порязват творческото въображение - това правят в училище. И където успеят индоктринират новата "история" и "ценности".
    Върнем ли си образованието ще си спасим нацията. Най-голямата ни ценност са децата, те са ни бъдещето. Важно е да ги раждаме, отглеждаме и обучаваме. За това не ни трябва държава - трябва ни вяра в самите нас и да си помагаме един на друг, а не да си правим дребни мръсотии...
  • 108 Пълни

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо ви...":

    глупости!! Ти въобще наясно ли си с възнаграждението на учителския труд и със системата за формиране на заплатите?!? Я първо провери тия неща и после пиши! Аман от предубедени хора!
  • 109 Невен

    14 1 Отговор

    До коментар #60 от "Дърт даскал":

    Да,наистина се наблюдава тотален срив в българското образование!Виждам, че във ВУЗ се приемат студенти ,завършили средното си образование с тройки.За съжаление такива се приемат,преди всичко в педагогическите факултети ,провеждат се онлайн изпити,като студентът просто чете от лекциите или от учебника на преподавателя си.Е ,какви учители ще бъдат тия студенти?За съжаление всичко се опорочи в тази държава!
  • 110 Нормално е

    21 1 Отговор
    Държавата над 15 г. /и все още/ се ръководи от някакв прочел една книга. Председателката на НС прави кофи. Сервитьорка става областен управител на Пловдив и т.н. Живеем в такива времена, опростяват хората за да гласуват и да мълчат.

    Коментиран от #134

  • 111 Студопор

    16 4 Отговор
    Много ясно, че ще е така! Когато учителите "пускат" учениците да преминат в следващия клас по милост само, за да не им се налага да работят и лятото...
    В крайна сметка, новите ни господари - ФАЩ - искат точно това: да сме неграмотни, за да ни контролират лесно и за да сме на едно ниво с тяхното население.
    Учете, хора! Учете!! Образовайте си и децата!!
  • 112 Българин

    18 4 Отговор
    Важното е, че получихме международно признание с посещението на зеленият неадекватик. Тва с тройките, икономиката и продължителността на живота са некви битувизми

    Коментиран от #122

  • 113 Реалист

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "Кочо":

    След 20 години този земеделски го намери пак:) дотогава държава няма да има, защото свивайки прихода на работещия хората избягаха на запад и няма да се върнат:) населението след 20 год. ще е под 5 милиона и с един референдум ще се раздели държавата:)
  • 114 Започва се

    13 1 Отговор

    До коментар #91 от "Учителите":

    Когато някой има призвание да бъде учител, то си проличава в учениците му,дори и да са ромчета. Естествено, че ролята на родителите е много важна, ако тях не ги е грижа за децата им, ако са оставени денонощно без контрол, няма как да се очаква напредък.

    Коментиран от #118

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Стенли1

    7 0 Отговор
    Тези пишещи на матурите гледат смартфоните си много и слушат чалга,тъй че какво да се очаква повече от тях.А и говорят че те са бъдещето на България.
  • 117 Момчил

    15 2 Отговор
    Вижте какъв абсурд - в Крумовград,където децата са турчета сигурно 90% , знаят явно по-добре български от българчетата по другите части на страната.

    Коментиран от #139

  • 118 Момчил

    8 2 Отговор

    До коментар #114 от "Започва се":

    Учителят не може да накара ц.ганетата да учат след като вкъщи ,а и въобще чисто еволюционно, са на ниско цивилизационно ниво. Може би говориш за онзи 0.5 до 1 % от тях,които имат желание да са различни от другите в гетото.
  • 119 Ха ха ха

    9 0 Отговор

    До коментар #66 от "Къде ми е нощното шкафче?":

    Колега, лекари,учители, инженери и т.н.ще внасяме безплатно от Африка, забрави ли ? А нашите неграмотници ще се използват за гласуване и скачане по площадите и жълтите павета.
  • 120 пенсионер

    17 4 Отговор
    Защо не попитате преди това за грамотността на самите преподаватели. Нима не ви е направило впечатление, че 70 % от учителите не са за това, което вършат. За да работиш с деца, трябва да ги обичаш. Кой не е виждал омразата в очите на тези хора, когато някое от децата не върши нещата така, както те искат? Да не говориме за програмите на обучение, което не отговаря на нашите условия / нашите традиции и история/, Същите за пренесени автоматично от западните форми на обучение, без да се отчита нашата дрйствителнос. Например:. Децата в първи клас да са в училище от 8.00 до 17.00 ч.. Да имат часоев и сутрин и след обяд, а времето за хранене на обяд да е 15 минути. Друг е въпроса, какво им се предлага за храна. Колко е разнообразно менюто им и какво е качеството на самата храна. Някой има ли представа. какво изучават тези деца, с какво ги занимават и на какво ги учат? Историята ни се изопачава, нашите творци еди по еди отпадат от програмата за обучение по "незнайни" причини. Но за това може да се обърнете към сегашния мин.предсетател? Например той ни уверява, че у нас не е имало турско робство, а е било само "едно османско присъствие" Какво ли ще ни се случи още? Дано само се запазим от изчезване, ще бъде много жалко, Та българската нация е една от най-старата в света, нали така господин Денков?
  • 121 Иван

    9 1 Отговор
    След десетина години няма да можем и да пишем
  • 122 Българин

    8 4 Отговор

    До коментар #112 от "Българин":

    ""Важното е, че получихме международно признание с посещението на зеленият неадекватик .......................

    ... са некви битУвизми"

    Хахахахахааа.

    Значи, русофилче, си се притеснил за ГРАМОТНОСТТА, така ли?

    Коментиран от #151

  • 123 ОБЕКТИВНИЯ

    13 1 Отговор
    Щом преподавателите(учителите) говорят на ДИАЛЕКТ няма какво друго да очакваме! За тези резултати от
    матурите и образованието изобщо
    ЗАПЛАТИТЕ ИМ СА КОЛОСАЛНИ!
  • 124 МинОвач

    15 0 Отговор
    Има цели общини където Българският език е табу и млади и стари там не го използват , как може да искат от младите да имат някакви познания и грамотност. Тепърва ще става все по-зле и по-зле , това е само началото...
  • 125 Баце ЕООД

    7 1 Отговор
    Съдейки по коментарите.. Не учителите са проблема ми родителите, моу прости ве.. Ма МоГу!

    Коментиран от #127, #146

  • 126 ОБЕКТИВНИЯ

    12 0 Отговор
    Като чета коментарите ТРЪПКИ ме
    побиват. Явно неграмотността е голяма.
    Образованието явно е "ИЗПУСНАТО"
    отдавна. Необходимо е да има
    матурите и за учителите. При добри
    резултати добра заплата!
  • 127 Българин

    11 0 Отговор

    До коментар #125 от "Баце ЕООД":

    Точно такива, които най-много критикуват, са точно родителите на неграмотните деца. Никакво чувство за отговорност. Поне едно огледало да имаха у тях.

    Коментиран от #142

  • 128 Бивш канадец

    17 0 Отговор
    Политиката е ясна и резултатите са видими. Та дори и във този форум - примери ли? Ами 90% не знаят правилото за пълния член; не правят разлика между скраП и скраБ; образОвание и образУвание; не знаят правилото за нямото А; не знаят, че в българския език няма дума, която в множествено число да завършва на Й...за стил и словоред да не говорим. Но пък се присмиват на другите!

    Коментиран от #135

  • 129 даскала

    4 0 Отговор
    Увеличавайте им заплатите,че да намажат и счетоводителите особено на ОУ защото им са малко 2500лв.
  • 130 Учител

    7 0 Отговор
    Ние също имаме вина за тези резултати, но с това възпитание, ценностна система и светоглед на учениците, с което те идват в училище, нещо по-различно няма как да стане... С менте парфюм, боя не става.
    Имайте предвид, че образователната система обучава кадрите за всички други отрасли и системи! Тя е костният мозък, който произвежда всички кръвни клетки в организма на обществото.
    Това което наблюдаваме в момента е все още оттеглянето на водната линия преди същинското цунами на проблема да ни залее!
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Агата Кристи

    3 3 Отговор

    До коментар #80 от "Уточнение":

    Ходи в някоя от тези общини, където ЧААВЕТАТА са продукт за социални помощи, стани даскал и ги ограмотявай.
    Така, че без комунистически лозунги, "другарю / ко"
  • 133 7373672373

    4 0 Отговор
    Българските работодатели чак са измислили нова професия най-масовата ,чета ваканти места и гледам и не мога да разтълкувам тази професия- професионален общ работник или професия роботник.

  • 134 Ченге с майбах

    1 0 Отговор

    До коментар #110 от "Нормално е":

    Оплакваш ли се?
  • 135 Празния член

    0 0 Отговор

    До коментар #128 от "Бивш канадец":

    Информирай се, има промени, но за мн.ч. и Йй си прав! Дразни много. Нещата вървят към руски -> украински, български -> македонски ... Ээ в клавиатурата на www тутуруткатa. Вавилонската кула.
  • 136 Я па ти

    5 2 Отговор
    Нали ревахте за демоКРАДЦИя?! Ето ви я!
  • 137 Вале-каро

    3 0 Отговор
    Да попитам автора, ако аз изям четири кюфтета , а той две . Ще се оплаква ли ? Ами средно сме изяли по три. Толкоз за средните неща!
  • 138 Голяма ирония!

    4 0 Отговор
    Вярно е голяма неграмотността, но тя далеч не е само или дори предимно сред зрелостниците. Авторът на статията да си преброи правописните и пунктуационни грешки. Колко ли би изкарал на ДЗИ?

    Коментиран от #140

  • 139 МинОвач

    5 0 Отговор

    До коментар #117 от "Момчил":

    В абсолютна грешка си , точно от Крумовград някакъв младеж ми се обади по тел. за да поръча някаква част за кола. Повече от 5мин не успяхме да се разберем защото той не знаеше Български и повече от половината му реч беше на турски и само повтаряше: Аз знам слабо Български.. До сделка не стигнахме защото не успяхме да се разберем какво точно иска...

    Коментиран от #157

  • 140 Читател

    2 0 Отговор

    До коментар #138 от "Голяма ирония!":

    Щом не може да пише, не значи че може да брои.
  • 141 ха ха ха аха ха

    4 1 Отговор
    Само, който се е занимавал с мургавия материал знае, че това е усилие нечовешко.
  • 142 Баце ЕООД

    2 0 Отговор

    До коментар #127 от "Българин":

    Огледалото е да си оправят косата... Да си кажат едно "дебел съм".. А децата не са ги научили леглото да си оправят дори.
  • 143 Яяяяя

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Кочо":

    Ех, Кочо, щом шише уиски ти е критерий за развитие, то такъв народ заслужава съдбата си
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Бай Дън Сяо Пън

    2 0 Отговор
    Пробвайте по турски да ви рънча у тупанарите робски
  • 146 Бай Онзи

    2 0 Отговор

    До коментар #125 от "Баце ЕООД":

    Ного си галош бе
  • 147 Дедо ти

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо ви...":

    Нормално-при мен онова върви надоле , а пенсията-нагоре ! Равновесие дедо , равновесие
  • 148 Бай Онзи

    5 0 Отговор

    До коментар #56 от "888888":

    Едно време немаше "ромски" деца ...

    Коментиран от #150

  • 149 БПФ

    5 0 Отговор
    Тези трагически резултати, особено в някои общини, са плод на масовата хъхризация на България. Нека си кажем истината в очите. Тези се водят ученици само заради помощите. Тръгват в първи клас без да могат да говорят членоразделно. Стигат до пети клас, без да знаят азбуката. Повечето отпадат, другите ги бутат докъдето стигнат, пишат им фиктивни оценки, отсъствия не се пишат. В училище се преподава на Български, който те не разбират, не го говорят, но само хъхрят. Затова и нямат интерес към образованието. Е, когато такива, които реално не достигат образователното ниво на 5 клас, се явяват на матурите, вие какво очаквате да се случи? И какво да направят учителите? Може би и те да започнат да хъхрят? Директорите не позволяват да се оставят тия са повтарят годината... какво правим?

    Коментиран от #152

  • 150 5555555

    4 0 Отговор

    До коментар #148 от "Бай Онзи":

    Така е всички бяхме заедно,бащите и майките ни също.Влизаха с предимство в медицинските техникуми,а сега се радват че могат да си напишат името.Показват ги по телевизията и им се смеят че говорят глупости защото са неграмотни,ровят по кофите за боклук,кражби ,мизерия,далавери В каква държава се превърнахме?
  • 151 Селянин

    3 0 Отговор

    До коментар #122 от "Българин":

    Колко си "умен"!Какво общо има зеления с матурата?Ама хората тук са прави,няма как децата на такива като теб да изкарат матурата.Съдя по написаното от теб
  • 152 Ъъъ

    3 0 Отговор

    До коментар #149 от "БПФ":

    Не само заради помощите.С тях се избягва затварянето на училището в общината.Да могат учителите да има къде да "работят".,до пенсия.А файда никаква.
  • 153 Няма смисъл

    1 1 Отговор
    Народът ни е много прост, няма как да извадят резултати от деца, чиито родители плащат още в 5-ти клас да им надуят джуките, плащат за изкуствени мигли и нокти, от деца които танцуват по пилоните на заведения преди да са навършили 18г.
  • 154 ганю

    1 0 Отговор
    Ясно сегашните младежи освен тройка със съученичката
    и да се надрусат не стават за нещо важно
  • 155 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Защо никой не смее да каже, че броят на завършващите училище със СОП ( специални образователни потребности) е нараснал драстично през последната година и техните оценки (2) на матурите, дърпат надолу общия резултат...???
  • 156 Къртик от ненам си къде

    0 0 Отговор
    Лелее,. Евроатлантически ценности. Погуби ха ни децата
  • 157 Момчил

    0 0 Отговор

    До коментар #139 от "МинОвач":

    Значи им пишат лесно оценките . И аз се изненадах много,че Крумовград е на трето място по успех. В долината на широките гащи явно са били скарани с българския :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове