Last news in Fakti

10 Юли, 2023 14:46 1 600 23

Констанца Рангелова: АЕЦ "Белене" е проект-зомби, който от 40 години започва, спира, стои на изкуствено дишане

  • аец белене-
  • реактори-
  • украйна

С продажбата на реакторите на Украйна ще намалим щетите за държавата от скандалното им придобиване, казва старши анализаторът в ЦИД

Констанца Рангелова: АЕЦ "Белене" е проект-зомби, който от 40 години започва, спира, стои на изкуствено дишане - 1

На пръв поглед има смисъл в решението да се предложат реакторите за неосъществения проект АЕЦ "Белене" на Украйна, но липсва известна прозрачност, тъй като само преди няколко месеца се говореше за сделка с френската EDF за евентуално довършване на проекта без руската "Росатом". България има възможност да заеме ключова позиция във възстановяването на Украйна и процеса на постигане на по-добра свързаност между европейските и украинските газови и електроенергийни пазари. Това коментира Костанца Рангелова, старши анализатор в ЦИД, в ефира на Блумбърг България.

"Белене" е малко проект-зомби, който четиридесет години започва, спира, стои на изкуствено дишане, без особен прогрес. Самото закупуване на тези реактори беше абсолютно скандално и свързано с арбитражен съд. Проектът ни е струвал много пари, без да ни даде абсолютни нищо. Шансът да бъде завършен е изключително малък, дори да поръчаме оценка дали въобще е възможно да бъде довършен без "Росатом", която ще струва още няколко милиона."

Проектът "Белене" не е единствен, в Европа има серия от подобни проекти, които са с десетилетия закъсненение и с постоянно нарастваща цена, каза Рангелова.

"Това че ние можем да прехвърлим този риск на Украйна, която явно е готова да се опита да дострои ядрената си централа, по-скоро е полезно за нас, отколкото да ни вреди."

Украйна се нуждае само от парагенераторите, а не от самите реактори, тъй като възнамерява да използва реактори от САЩ, но България ще опита да продаде целия комплект, за да намали разходите си, тъй като всяка година плаща милиони за консервация на реакторите.

"В момента наистина е минимизиране на щетите от целия този зомби проект."

Тепърва трябва се видят резултатите от проверката дали американско ядрено гориво може да бъде използвано в блоковете на АЕЦ "Козлодуй", преди да започнат доставки, каза Рангелова. Това ще включва и допълнителни разходи за удължаване на живота и подръжка на реакторите.

Трябва и може да се направи подробен анализ кое ще е по-изгодно за България - да се строят нови блокове в АЕЦ "Козлодуй" с технологията на "Уестингаус" или със закупените два руски рактора. Тази информация трябва да стане и публично достояние, каза Рангелова.

"Най-важният въпрос е колко би струвало да се построи с алтернативни на "Росатом" технологии, възможно ли е технически. Най-вероятно е, че ни е по-изгодно да ги продадем", каза Рангелова.

Няма никакъв риск България да остане без електроенергия при затварянето на въглищните електроцентрали "Марица Изток", като това се показва и от изследване на унгарския център за енергийни политики Rekk, коментира още Рангелова.

"Дори и при ускорено затваряне на въглищните централи до 2030 г. няма абсолютни никакъв риск за сигурността на доставките на електроенргия в България и няма да има някакво значително повишаване на цените. Този страх, който се всява постоянно, че ако затворим мощностите и не изградим нов АЕЦ едва ли не ще изгасне тока в цяла България, това не е така."

Рискът за износа на електроенергия идва от нивото на конкурентоспособност на енергийния сектор, каза Рангелова. Растящите цени на квотите за емисии само ще оскъпяват произведения от въглищните централи ток и това ще го прави по-слабо търсен на пазара спрямо по-евтиния ВЕИ ток от съседните ни държави, които инвестират значително в този сегмент.

"Рискът за нас е да останем заклещени в миналото и в един момент да осъзнаем, че имаме всички мощности, които можем да си представим, но те просто не са конкурентоспособни, за да изнасят."


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    4 24 Отговор
    Напълно вярно.Само Руските продажници искат АЕЦ Белене.Рапнаха стотици милиони комисиони и реват на умряло.

    Коментиран от #5, #23

  • 2 Извинете

    22 3 Отговор
    Ама откъде? от коя точно част от тялото? ги " вадите" тези...." експерти"? Да не са експати?, А?

    Коментиран от #12

  • 3 Баце

    24 3 Отговор
    Гледам сороската и чета изпразнените от съдържание, кухи клишета и си викам, чакай да й кажа:
    Не е проект зомби, а стратегически, даващ неутралитет, сигурност, база за цялостно развитие на икономиката, повишаване стандарта на държавата и народа, а вие под диктата на "партньорите" го превръщате в "зомби" да не би да се видим у пари и да имаме мнение и независимост, и от колония да сме пак държава.
  • 4 Сандо

    16 2 Отговор
    Едно нещо искам до питам всички тия евроатлантици-зомбита:Абе хора,в каква държава мислите,че же живеете?Тия хора дори не могат да помислят за утрешния ден,а камо ли да работят за години напред.Нищо,ама нищо добро не чака държавата,която преди години се наричаше Народна Република България и беше уважавана от всички.
  • 5 Тото

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    А щото сега американските подлоги няма да вземат комисионна 😂😂😂😂 !!!!!
  • 6 Сталин

    13 4 Отговор
    Зомбита сте вие ,соросоидни отрепки , време е за разстрели
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Здрасти

    2 14 Отговор
    Стратегически проект? Ахахахахахахахахахахаааааа Кога ще приключи? След 400 години ли? Още колко поколения ще изхранят червените пиявици у нас покрай несъществуващата АЕЦ?
  • 9 Тази проста женица кой и иска мнението?

    17 1 Отговор
    Констанца на издръжка на кое краварско НПО си и следващия път като си на Козяк си записвай по подробно заповедите!
  • 10 Златен скункс

    11 1 Отговор
    Тая голяма бяла птица откъде изтече като ядрен капацитет?То в България професорите повече от студентите, генералите от редниците, специалистите по всичко повече от работещите в производството. Е, затова се питаме къде е България.
  • 11 Вехти песни, нови хоризонти💰💰💰

    12 1 Отговор
    "Кой не познава Рангелова, кой не е чувал за нея!" А бе, Рангелова, ти като изявен експерт по ядрена енергетика можеш ли да ми обясниш, могат ли на мястото на централата да са садят картофи или да се гледат оФце? Питам, защото един друг виден "експерт" - ББ, Баце 🎃, 10 години го наблюдава,анализира, претегля и достигна до фамозни умозаключения, които струваха милиарди на държавата. Той, обаче, остана една крачка пред теб - освен печалбата от продажбата, оформи и перспектива за терена ДА СЕ ПОСТРОИ СПОРТЕН КОМПЛЕКС С ОЛИМПИЙСКИ РАЗМЕРИ, КАТО ОСНОВНО СЕ НАБЛЕГНЕ НА ФУТБОЛА ( 4 СТАДИОНА) за всички възрасти. Дори именаклуба е измислил "Белените тигри"!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мишел

    10 1 Отговор
    От 34 г. не само АЕЦ, а и развитието и съществуването на България е блокирано. Държава на 13 века бе обречена на унищожение и е сред световните рекордьори по спад на населението.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 От къде

    6 1 Отговор
    изкочи и ти бе булка че чак и компетентна го раздаваш на тема от кояти и представа си намаш, я марш в кухнята
  • 17 ТИ СИ ЗОМБА

    1 0 Отговор
    Дааааааа
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Донки Хот и Сан Чопанса

    1 0 Отговор
    Ууууффффсааа некадърна, лапала пари за бог да прости
  • 21 Калъчев

    4 0 Отговор
    Проектът е реален и прекрасен. Зомбита са продажниците от ГРОП, начело с бубаина от Банкя. Тоя недодяланик ва затвора. Простите Предатели и НПО ДБ също в Белене, но на остров Персин.
  • 22 1234

    1 0 Отговор
    може ли тази кака да не си вре носа в неща които не разбира и да спре да пробутва чужди интереси - Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) е първият създаден в България американски тинк - танк,
    предназначен да налага проамериканската „мека сила“ ианализи, използвани и от американски институции. Дълго време той е финансиран отUSAID. През 1991 - 1996 г. е активно финансиран и от „Отворено общество“ —
    София(Лаверн 2010: 264
    -
    265).
  • 23 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    или американските подлоги, като ЦИД
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове