Last news in Fakti

10 Юли, 2023 17:08 1 027 16

"Право" отново е най-желаната специалност в Алма матер

  • право-
  • психология-
  • специалности-
  • софийски университет

На второ място е "Психология"

"Право" отново е най-желаната специалност в Алма матер - 1
Снимка: БГНЕС

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2023/2024 г. беше обявен днес.

9044 кандидати са подали документи за прием в най-старото висше училище. 40 от тях кандидатстват във Филиала на Софийския университет в Бургас, който приема студенти за първа година, съобщават от университета.

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е „Право“.

На второ място е „Психология“. Третото място заема специалността „Международни отношения“.

На следващите места кандидатите са поставили специалностите „Връзки с обществеността“, „Журналистика“, „Комуникационен мениджмънт“, „Софтуерно инженерство“, „Компютърни науки“, „Английска филология“, „Бизнес администрация на английски език“.

5761 са кандидатите, приети на първия етап на класирането в редовна и задочна форма на обучение, държавна поръчка и платена форма на обучение.

След първото класиране са приети 27 лауреати.

В срок от 11 юли до 14 юли 2023 г. включително класираните от първия етап кандидати имат следните възможности:

1. Да се запишат в специалността, в която са класирани, като не участват в следващите етапи.

1.1. Класираните по първа желана специалност кандидати трябва да се запишат на този етап от класирането, без право на потвърждаване или изчакване края на класиранията.

1.2. Класираните по второ, трето и т.н. желание кандидати могат да се запишат в специалността, за която са класирани от този етап, или да заявят желание за участие в следващото класиране, като депозират диплома-оригинал за средно образование и попълнят декларация за участие в следващите етапи на класиране за по-предна желана специалност.

2. Класирани от първия етап на класирането кандидати, които не се запишат в специалността, в която са класирани, или не потвърдят желанието си за по-нататъшно участие в следващите класирания, отпадат и губят придобитите студентски права. Незаетите от тях места се попълват на следващото класиране.

Некласираните от този етап кандидати не подават декларация за участие в класирането и не депозират диплома за средно образование, тъй като участват автоматично в следващия етап на класирането.

Записването се извършва в отдел "Студенти“ на факултета, в който кандидатите са приети. Всички необходими документи за записване трябва да бъдат попълнени предварително. Закупува се единствено студентска книжка от книжарниците на Университета в сградите на Ректората, Факултета по науки за образованието и изкуствата, Факултета по математика и информатика, Стопански факултет и от щандовете на Университетското издателство с печатница „Св. Климент Охридски“.

Вторият етап на класиране се извършва на 18 юли 2023 г. В него участват потвърдилите от първия етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон, и некласираните кандидат-студенти.

Потвърждаването или записването на класиралите се от втория етап кандидати се извършва от 19 до 21 юли 2023 г. включително. Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото класиране, което е окончателно.

Третият етап на класирането се извършва на 25 юли 2023 г. Срокът за записване е от 26 до 28 юли 2023 г. включително. Резултатите от това класиране са окончателни.

Най-актуалната информация за кандидатстудентската кампания може да бъде намерена в страницата на Софийския университет.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То вече

    13 0 Отговор
    кой ли няма тапия на юрист ? Тия кандидати и те мечтаят за големите пари , а докато завършат - хора няма да има в страната .
  • 2 Буха ха

    6 3 Отговор
    На първо място в света сме по брой милиционери на глава от населението, и по йористи ще станем първи.
  • 3 Гост

    9 0 Отговор
    Право в безправова държава? Странно! А може би пък логично…
  • 4 Мерака

    3 0 Отговор
    Искат да станат депутати или гешеви
  • 5 Ох Темидке

    3 1 Отговор
    Софийският е добре. Само там трябва да се преподава право. Проблемът е знайните и незнайни пуц-ове, които раздават дипломи на мутреси, синчета, умствено ненадарени, ченгета, секретарки и т.н. Съдебната система и халът и сега отчасти се дължи на тази перверзия. Първо наказаха прокуратурата - всякакви соц. следователи и оперативни се намърдаха, симеоновските възпитаници и те. Кликата на джаста праста юристите надделя. По места почнаха да се назначават синчета и мутрески, сдобили се диплом от съответния "университет". И така бавно и полека е.п.м. на прокуратурата. Самият факт, че досега главен прокурор не е ставал такъв от кариерата, започнал като младши и бил само прокурор е показателен. То не бяха адвокати, съдии, научни работници, следователи. Но само прокуратурата ако е... В съда тиктака бомбата. Скоро ВКС ще се наводни от първите вълни пуцаджии и тогаз...
  • 6 Перо

    7 1 Отговор
    Хората не смеят да минават покрай джендърския ВУЗ да не ги завлекат вътре и да ги запишат на сила право, за да измъкват държавни субсидии!

    Коментиран от #8

  • 7 вижда се

    3 0 Отговор
    Ами нормално е ,защото всеки иска да стане магистрат-милионер !!!
  • 8 Кви университети бе, само среднисти

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    Да, да. Знаем. Вие от възраждане, също като идейните ви родители, като чуете култура и наука и се хващате за кобура. Все ви се привижда джендърство, пък за дружбата на мургавия ви фюрер с пухкавия зам. такъв нещо не ви се говори.
  • 9 За съжаление правистите стават

    2 0 Отговор
    големи сухари с назубрянето на законите! Да живее философията !

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Всяка специалност си има съпромат

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "За съжаление правистите стават":

    Тези, които назубрят законите са дето са "прависти". Хората, които учат истински науката "право" са юристи. За съжаление са все по-малко.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сандо

    4 2 Отговор
    Искате ли да имате силна държава?Тогава създавайте инженери.Адвокатите са пиявици,впити в тялото на народи и изсмукващи парите и силите му.
  • 13 Сандо

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "За съжаление правистите стават":

    Те докато ги зазубрят и НС-то вече ги е променило.Затова и никой не ги спазва.
  • 14 Сталин

    2 0 Отговор
    Както казват на запад - Мики Маус диплома ,защото е по лесно ,няма нужда от учене и после вечно безработни
  • 15 Газо

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ТкьЪф":

    Ко каза ко?

    Коментиран от #16

  • 16 ТкьЪф

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Газо":

    Елементарно е Уотсън , то логика просто няма , канадски тъпизъм ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове