Last news in Fakti

11 Юли, 2023 09:18 936 21

Весела Чернева: Ердоган има желание да затопли отношенията си със своите европейски партньори

  • турци-
  • нато-
  • украйна

Въпросът във Вилнюс ще бъде за формулировката – дали сега ще бъде отправена покана към Украйна, която ще се реализира след войната, или поканата ще дойде след края на войната, отбеляза тя

Весела Чернева:  Ердоган има желание да затопли отношенията си със своите европейски партньори - 1

"След преизбирането си Ердоган има желание да затопли отношенията си със своите европейски партньори. Турция е в сериозна икономическа криза. Анкара има основания да гледа към Европа."

Това каза в интервю за БНР Весела Чернева - директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

Политическият разговор за членството на Турция в ЕС няма да бъде формално подновен, уточни тя, но добави, че когато Турция почука на европейската врата, би искала да види равноправно отношение.

Новината, че Швеция ще стане член на НАТО съвсем скоро, дойде в последната секунда преди срещата на НАТО. Отговорът се крие някъде във Вашингтон. В Турция искат от много време да придобият F-16, което им беше отказвано дълго време след покупката на въоръжение от Русия. Сега Ердоган е получил част от това, което искаше, поясни Чернева.

Украинската армия няма да се нуждае от много усилия, за да се превърне в член на алианса, смята тя. По думите ѝ сега Украйна иска по-добри гаранции за своята сигурност и затова кандидатства за членство в НАТО.

Въпросът във Вилнюс ще бъде за формулировката – дали сега ще бъде отправена покана, която ще се реализира след войната, или поканата ще дойде след края на войната, отбеляза Весела Чернева.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    3 2 Отговор
    Има желанието да побратими Пазарджика от Кахраманмараш с Пазарджика в Тракия.

    Коментиран от #10

  • 3 Ердоган

    13 0 Отговор
    си гледа Турция, с право! Дадоха му ф16, той пусна азовците и Швеция в НАТО. Сега за България топката е в президента Радев, ако откаже провеждането на Референдум за еврото е част от статуквото. Ако мотивът му е неправилно формулиран въпрос от Възраждане, има правни съветници, да преформулира въпросът. Буди недоумение защо Радев изгони журналистите, след като каза на Зеленски, че имали да обсъждат енергийни въпроси. Какво се крие от българите? Не знам. Но България само може да изпитва респект към Ердоган, 2 -рата най-голяма армия по големина в НАТО, АЕЦ-ове, Терминали, Газопроводи, Земеделие, Здравеопазване.

    Коментиран от #14

  • 4 Неразбрал

    3 2 Отговор
    Швеция добре, а укрите кога ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 бай Иван

    10 3 Отговор
    Весела, пак нищо не си разбрала или се правиш на ула.ва.Ти можеш само да продаваш национални интереси. Не да ги затопли, а да ги изнуди чрез приемането на Швеция в НАТО. Не се затоплят отношения, като от едната страна се поставят искания, за да се съгласят или не за нещо.

    Коментиран от #11

  • 7 Перо

    12 2 Отговор
    Прокуратурата защо още не се занимава с този индивид, чужд агент! От ДАНС дадоха нужната информация и документиране на престъпната дейност на Чернева, в полза на правителството на РСМ! Какво още чакат, не им трябва Гл.Прокурор!
  • 8 Маската падна ,Ердоган ,

    2 5 Отговор
    след като разбра, че номера му няма да мине , да изтъргува влизането на Швеция в НАТО
    със влизане на Турция във ЕО, се "нагоди" със отговора да даде съгласието си Швеция да бъде
    пълноправен член на НАТО!!!
    Но както е нормално ,при този тип владетели, със" половин усмивка"....?
    Разбрахме още, че на Турция ,най-после ще и позволят да си купи , изтребители от САЩ,
    но забележете ,,, те, не трябва да се използват срещу Гърция ???
    Все пак ориенталския манталитет на Ердоган ,показа, че не е въпрос до" терористична заплаха"
    изолацията на Швеция, почти почти две години,
    а чисто и просто ,"алъж -вериж" , с изнудване от страна на Султан- Ердоган!

    Коментиран от #12, #17

  • 9 видов ден

    7 0 Отговор
    Няма ли един журналист да и извади досието на тази Весела Чернева?Каква е ,майка ,баща.От кое котило е,че е толкова умна.Кой я бута напред и нагоре.Интересно ще е.
  • 10 Има и желанието

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Да върне на Скопие старото му име Татарпазар!!
  • 11 Като е така

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "бай Иван":

    Защо ние искаме разни неща от Македония?

    Коментиран от #21

  • 12 Супер

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Маската падна ,Ердоган ,":

    Прави го за страната си и е нормално да гледа интереса на Турция. Все пак не е президент на 5 милиона,а на 85 милиона,то само Истанбул е с население колкото три Българии

    Коментиран от #13

  • 13 Всеки държавник ,

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Супер":

    го прави за страната си , населението няма никаква значение , когато говорим,
    за действия на един Президент с реципрочно достойнство, спрямо съюзниците си!!
    Да не говорим за корупцията , която е Турски патент от" време оно"!
  • 14 Ти май си,

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ердоган":

    поклонник на Султана ,
    Говорим за сравнението на Турция със Швеция!
    България е днес ,толкова корумпирана колкото и Турция!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сандо

    3 0 Отговор
    Тъй като веднага изтриха мнението ми,ще го кажа по друг начин:всички ли продажници са на свобода?
  • 17 Българските турци

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Маската падна ,Ердоган ,":

    И не Ердоган ще ратифицира това членство... а Народното събрание на Турция е най висшата йерархия която произвежда законите на държавата и определя Държавната политика на Турция и възлага изпълнението им на президента и правителството !...Седнали сте тука да си правите гаргара със сериозни неща, когато светът балансира на ръба на трета световна война и когато турците въобще нямат намерения да си правят шеги по жизнено важни проблеми !!!...Европа и Сащ достатъчно са наясно с тази позиция на Турция и позволят ли да се наруши настоящият баланс между Изтока и Запада световният конфликт е неизбежен !
  • 18 фбр

    3 0 Отговор
    Тази вместо отдавна да е в сливенския затвор с присъда за национално предателство , ръси простотии по медиите ! Пълна отврат !
  • 19 Геша

    3 0 Отговор
    Няма да спра да питам прокуратурата : Кога това продажно същество ще бъде разследвано и подведено под отговорност за национално предателство?
  • 20 ТЕМЕДА

    3 0 Отговор
    ЗА КОЛКО СРЕБЪРНИКА ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ. И КАК МОЖЕ ДА Я КАНИТЕ В ТИЛЕВИЗИИ И ДА Я КОМЕНТИРАТЕ. ТЯ Е СРАМ И ПОЗОР ЗА СТРАНАТА. СЛЕД ВРЕМЕ ПОТЪПКАТА И ЩЕ СЕ ИЗУЧАВА И ЩЕ СЕ ВОДИ ЗА ПРЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ. Е НАЧЕСА СИ КРАСТАТА С БАНКНОТИТЕ...
  • 21 Бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Като е така":

    "Защо ние искаме разни неща от Македония?"
    Виж сега мойто момче . Ние искаме защото, можем да изнудваме. Дали ти стана ясно. Друг е въпроса за правотата на исканията ни. Ако не можехме да наложим вето, можехме ли според теб да искаме каквото и да било от Македония? Не нали. Е това не е ли изнудване. Същото и с Турция от 1961 година я мотаят за ЕС и тя им каза искате Швеция в НАТО , айде Турция в ЕС. Друг е и въпроса колко им трябва това вече на турците, но да кажем ,че са решили така.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове