Last news in Fakti

11 Юли, 2023 15:38 1 335 17

Европейската банка за развитие иска да инвестира във втори мост при Русе

  • русе-
  • втори мост-
  • дунав

Георги Гвоздейков и Анка Йонеску обсъдиха възможностите за партньорство при реализирането на предстоящите инвестиции в транспортния сектор

Европейската банка за развитие иска да инвестира във втори мост при Русе - 1
Снимка: Министерство на транспорта

Европейската банка за възстановяване и развитие има интерес да инвестира в изграждането на втори мост между Русе и Гюргево, а също и в железопътни инфраструктурни проекти у нас. Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и директора на ЕБВР за България Анка Йонеску. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство при реализирането на предстоящите инвестиции в транспортния сектор.

„Изграждането на нов мост над р. Дунав е приоритетен въпрос, който трябва да бъде решен бързо, защото трафикът по това направление се увеличава ежедневно. Вярваме, че България и Румъния, като две държави от европейското семейство, трябва да работят заедно и в партньорство с Европейската комисия, за реализацията на този стратегически проект“, посочи транспортният министър. Той допълни, че е важна всяка подкрепа, която ще подпомогне реализирането на инвестициите по Националния план за възстановяване и устойчивост и по другите европейски програми в сектор „Транспорт“. „Разполагаме с необходимите финансови инструменти, което ни дава големи възможности за да постигнем целите, но трябва значително да ускорим работата по изпълнението им“, коментира още министър Георги Гвоздейков.

От Банката обясниха, че до момента са инвестирали над 10 млрд. лева в транспортни проекти в България. „Наш приоритет е втори мост над р. Дунав при Русе-Гюргево, който е все по-важен на европейско ниво. Готови сме за бъдещи разговори за изграждането на логистичен морски хъб на пристанище Варна-Запад. В частта „зелен транспорт“ искаме да инвестираме както в рехабилитация на железопътната инфраструктура, така и в изграждането на зарядни електрически станции за автомобили“, каза Анка Йонеску.

Министър Гвоздейков посочи, че министерството има готовност на експертно ниво веднага да разгледа всички предложения от страна на ЕБВР, съобразявайки ги с вече планираните проекти в рамките на европейските програми за подкрепа. „Ще се запознаем детайлно с вашите предложения за сътрудничество по важни проекти за страната, като целта е да започнем работа в кратки срокове по проектите, за които все още няма осигурено цялостно финансиране“, отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гръндж

    3 3 Отговор
    Да инвестира,кой й пречи?!

    Коментиран от #3

  • 2 Помощ 112

    6 1 Отговор
    Лошо няма ама да не ги инвестира чрез строителните фирми на Бойко щото ни мост ни ЖП

    Коментиран от #4

  • 3 честен ционист

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "гръндж":

    Руснаците

    Коментиран от #11

  • 4 Нито

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Помощ 112":

    и пари! Пак едни милиони в чекмедже! Ама като се има в предвид, че Бойко сахера там ги отвори на далаверата и как се краде не знам тоя мост може да е въжен за 5 милиарда например...
  • 5 Бор Сук

    4 1 Отговор
    а таксите после за кой? Който инвестира, той ви притежава, така работи глобалния капитал, а ганя е още на ниво Черешката и Рачков

    Коментиран от #14

  • 6 само питам

    6 2 Отговор
    нали кирчо лъжеца щеше да строи три моста на дунава и два тунела под стара планина какво стана с тях построиха ли ги или са в строеж
  • 7 Азз

    3 0 Отговор
    Да,да...ако не дойдат те да го построят няма да има и пешеходен надлез....всичко ще оттече...
  • 8 Парапет

    4 0 Отговор
    Старият мост вече има много дупки и скоро някой тир ще пропадне в реката.
  • 9 Демократ

    5 0 Отговор
    Римляните са имали 5 моста над Дунав в нашия регион, защото са знаели преди 2000 години, че инфраструктурата е най-важна за успехите на една държава и тези мостове са им осигурявали връзка с останалата част от континента. Нашите управници дълги години ще измъчват всички, които имат работа в Европа, ще ги карат да висят с часове и дни , за да преминат 2 моста, като този във Видин е труднодостъпен, защото няма нормална магистрала до него. Това е мисловното съвременно развитие на България.
  • 10 М3 голд

    3 1 Отговор
    Ха, Кокорчо нали щеше да строи 5 моста през Дунав, за никакви пари? Я се разровете и извадете декларативните му обещания
  • 11 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Дунав мост е строен през 50-те години от България и Румъния в сътрудничество с СССР. Най-голяма далавера от него има Турция, чиито камиони са преобладаваща част от трафика му, но не чувам тя да се напъва да подпомага строежът на новият мост.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Русенец

    1 3 Отговор
    По мое мнение третият мост трябва да е при Силистра - Кълъраш. Трябва да се инвестира в магистрален коридор Силистра - Добрич - Варна - Бургас - Лозенград, което ще облекчи значително натоварването по пътя Русе - Търново и ще направи по-лесно транспортирането на стоки в източните направления на страната. Но, кой съм аз, че да давам съвети.
  • 14 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бор Сук":

    Едно време, преди Освобождението, французите инвестират пари в построяването на серия от морски фарове, по бреговете на Черно море, дадени им на концесия от османската власт. Те вземат пари за всеки тон вместимост на всеки търговски плавателен съд. След освобождението, когато тези фарове са вече български а концесията е изтекла през 1879 г, османците продължават да ги отдават на концесия на французите и да прибират пари от далаверата, без знанието на българското правителство. В последните години, събираните такси от френското дружество всяка година, били около два пъти по-големи от разходите, за построяването на всичките седем фара и осем пъти по-големи, от годишните разходи за поддържането им.
  • 15 Шопо

    3 0 Отговор
    Махнете милиционерите от моста и пропускателната способност ще се увеличи в пъти!
  • 16 хммм

    1 0 Отговор
    инвестиции има, но не и при червените "другари".
  • 17 Дернев

    0 0 Отговор
    Продължават глупотите от Събев. Нашият интерес в това напрвление не е Русе, а до Карнобат и двойна ЖП връзка до Синдел. Другото е интерес на Щатите, които чрез НАТО са основната заплаха за мирът и сигурността в Европа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове