Last news in Fakti

13 Юли, 2023 11:53 837 10

Спас Спасков: Продължителността на живота за последните 20 години се е повишила средно със 7-7,5 години

  • продължителност на живота-
  • здравеопазване

Наистина имаме много болници в сравнение със средноевропейския показател, но от друга страна имаме равнен на брой болнични легла спрямо него, каза бившият директор на "Пирогов"

Показателите в здравеопазването показват тенденция на подобрение. Продължителността на живота за последните 20 години се е повишила средно със седем - седем и половина години. Ние нямаме продължителност на живота, каквато е в развитите страни, защото и там показателите също се подобряват, но тенденцията е в позитивна посока. България има много болници в сравнение със средноевропейския показател, но имаме равен брой легла спрямо средноевропейските стойности. Това каза доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако погледнем показателите в здравеопазването ще видим тенденция към подобряване. Човек е устроен по този начин да постига мечти и след това тези постижения да му се струват малки и да иска още и още. Това, което обикновено правим като хора, е да се сравняваме, а нещата трябва да се погледнат като тенденция".

Един от показателите, който е много сериозен, е средната продължителност на живота. В България данните показват, че продължителността на живота за последните 20 години се е повишила средно със 7-7,5 години, каза доц. Спасков. "Това е един показател, към който никой не иска да погледне, тъй като не е интересно да се говори за положителни неща. Интересно е да се говори за негативните и какво казваме: "Ние нямаме тази продължителност на живота, каквато е в развитите страни". Да, нямаме я, но тенденцията е в тази посока".

Показателят "предотвратима смъртност", който също сочи, че България е назад в класациите, е "изключително субективен" и не може да се стъпи на него сериозно, "но въпреки това е добре да го гледаме и то също с идеята за тенденция - каква е била преди 20 години и каква е сега. И ще видим отново това, че показателят се е подобрил".

Относно броя на болниците в страната доц. Спасков каза, че ние наистина имаме много болници в сравнение със средноевропейския показател, но от друга страна имаме равнен на брой болнични легла спрямо него. Тоест, в Западна Европа има по-малко на брой, но по-големи болници. "При нас, във връзка с това, че не се направи приватизация на част от лечебните заведения, дойде моментът, в който чрез частната инициатива за инвестиране в здравеопазването, се постигна резултатът, че има повече болници, но броят на леглата е същия".

От друга страна използваемостта на леглата по данни на Министерството на здравеопазването в държавните и общинските болници е между 50 и 60%, а вече е паднала под 50%. В същото време използваемостта на леглата в частните болници е около 90%, при оптимум 80% заетост, подчерта гостът. "Тук става дума за по-добра организация и поднасяне на медицинска услуга на населението, която е и по-качествена, и по-добра от всяка гледна точка с по-малък брой легла. Така че и в момента има възможност в държавните болници да се извърши преструктуриране".

"Идеята да бъдат задържани толкова много държавни и общински болници беше, че те ще успеят да се преструктурират. При един собственик това не е трудно и тогава може малка болница да се развие в някакво медицинско направление и да поеме по-голям брой хора от допълнителни региони и тогава тя ще може да се издържа. Докато сега малките болници трудно се издържат в общините, защото няма население в тези общини, чрез които да се издържат".

За клиничните пътеки гостът каза, че той самият е бил "голям противник на приемането им като начин на оценяване на болниците". Тази система е взета от Австралия, сподели събеседникът. "При тях работи, някой се е спрял на нея, без да си даде сметка, че те разполагат със значително повече средства, с които могат да се покрият плащанията. Докато ние бяхме принудени да ограничаваме плащането до такава степен, че при едно проучване, съвместно с Министерство на финансите, установихме, че НЗОК плаща само около 60% от лечението на пациентите. Това проучване е правено около 2005 година и от тогава до сега все говорим за него".

"Когато говорим за клиничните пътеки, ние говорим за разпределение на този ресурс, който имаме за здравеопазване. Ето, говорим за 7 млрд. лв. От тях ще определим каква сума можем да дадем за болниците и от тук идва въпросът как да разпределим тези пари, така че да има някаква коректност. Първият механизъм беше на базата на преминали болни през болниците. Това е грубо неправилно, тъй като има болници, в които пациентите консумират голям ресурс, например в хирургиите. И за това на следващата година година се премина на заплащане, което е различно според вида дейност".

Държавата знае не колко струва, а колко дава за определена медицинска дейност. Говори се за договаряне между болниците и НЗОК, но такова договаряне няма. Няма коментар на цената, която Здравната каса дава, а тя дава само около 60% от цената, а останалото трябва по някакъв начин да се "докара" и това води до "коректни и некоректни начrkr$


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    17 0 Отговор
    Значи ще вдигат пенсионната възраст.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 На кой живот?

    17 0 Отговор
    На кучешкият ли?
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 0 Отговор
    Това не може да е вярно.Това е лъжа,която се повтаря за да вдигат пенсионната възраст на 3та категория хора,каквито сме всички СВободни!Отидете в един Гробищен парк и се разходете.....Направете си статистика-Достоверна!ПС.Като му видиш мазната физиономия на тоз...............Това е достатъчно....!
  • 5 УжасТ

    17 0 Отговор
    Тоя чува ли се какви ги плещи??? И този е бил директор на болница???

    НСИ
    Средната продължителност на живота при мъжете е 68.3 години, докато при жените е със 7.5 години по-висока – 75.8 години. Спрямо 2012 през 2022 г. при мъжете наблюдаваме намаление на средната продължителност с 2.3 години, докато при жените с 1.8 години.
  • 6 123

    13 0 Отговор
    Според НСИ в момента средната продължителност на живота в България е по малка дори и от 1960г.
  • 7 Мишел

    11 0 Отговор
    Младите българи отиват в чужбина , там живеят и там се случва да умират млади ида свалят средната продължителност на живота. В България останаха старците, които със смъртта си могат само да вдигат средната продължителност на живота
  • 8 НСИ

    6 0 Отговор
    а според НСИ от 2021 пада.
    Това че комунетата се подготвят да посрещнат 100 г. от 9 септември не означава че по младите ще го доживеят
  • 9 Гост

    4 0 Отговор
    ББ е виновен!
  • 10 Това е голяма лъжа

    12 0 Отговор
    Поколенето от 30-те и 40-те години са и ще бъдат най-дълго живялите българи. След тях все по-рано и от все по-неприятни неща умират хората. През последните 10 години средната продължителност на живота в България е паднала, написвам го ясно ПАДНАЛА, тоест се е понижила с 5 ПЕТ! години. Можете да отидите да видите семейни гробове, където дядото е доживял до 85, а сина му до 72. И това не са единични случаи, а е по-скоро правило. Та какво ще ми говори глупости тоя, кой му е платил. Големия град ти краде поне 4-5 години от живота заради стрес, шум, вредни излъчвания, а в малките населени места пък няма лекари, щото не е финансово изгодно. Тоест имаш избор - умираш си на село ако се случи нещо дребно или в града ама да си знаеш - Поне 5 години по-малко от родителите ти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове