Last news in Fakti

16 Юли, 2023 13:40 2 178 42

Асен Василев: Бюджетът е изпълним, но трудно изпълним

  • асен василев-
  • бюджет-
  • трудности-
  • изпълнение

"В него има 12% увеличение на пенсиите. Повишени са и почти всички социални разходи. Има увеличение на лекарските и учителските заплати, както и над 600 млн. лева допълнително увеличение на заплатите в администрацията. Има рекордна инвестиционна програма. Този бюджет не намалява или орязва драматично разходи, и въпреки това сме в рамките на позволените 3%. Това се случва, защото успяваме да си съберем данъците", коментира финансовият министър 

Асен Василев: Бюджетът е изпълним, но трудно изпълним - 1
Снимка: bTV

"През последните 15 години има само една, в която от МВР не са протестирали за заплати. През миналата те получиха увеличение с 20%. Да се прави ново, но без тази система да е реформирана, ми се струва не много разумно. Това обаче е преценка на депутатите". Това коментира пред БНР министърът на финансите Асен Василев.

Той засегна и искането на синдикатите да се намерят още 300 милиона лева, необходими за увеличение на заплатите в бюджетната сфера.

"Всичко е възможно, но е въпрос на преценка дали тази политика трябва да се проведе. НС преценява. Ние ще му предоставим информацията. Моят съвет е много внимателно да се огледа какви са заплатите, колко са се вдигнали през последните няколко години и дали избирателно да се повишават в някои сектори. В момента се подхожда с еднакъв аршин към всички. Ако депутатите решат да вдигнат избирателно заплатите в някои сектори, това е тяхно право".
В капиталовата програма има резерви, защото всички средства за завършващите европейски програми са заложени, без оглед дали проектите ще бъдат реално завършени, посочи Василев.

Има известни буфери в бюджета, но те не са толкова много, с колкото би било спокойно, обясни още той.

"Бюджетът е изпълним, но е трудно изпълним. Към края на май заварихме дефицит от 1.2 милиарда. Вече сме на излишък от 200 милиона. Приходните агенции заработиха в един по-ритмичен режим.

Ръст от 1.8 е една идея по-нисък от този, който ще постигнем. Не се притеснявам за бюджетния дефицит от 3% към момента. Очаквам да успее да издържи бюджетната рамка".

Финансовият министър не очаква БЕХ и ВМЗ – Сопот да останат без средства за модернизиране и развитие заради внасянето на дивидент.

"По последния тримесечен отчет в БЕХ има 2.4 млрд. – в дружеството майка и още около 3 милиарда в другите дружества. Допълнителният дивидент, който трябва да внесат, е 800 милиона. По никакъв начин не е застрашена инвестиционната програма.

За ВМЗ – Сопот има неразбиране. Ние взимаме 100% от дружествата, където държавното участие е 100%. Те си остават на 50% дивидент"

Финасовият министър обясни защо не са върнати старите данъчни ставки на ДДС, въпреки че ковид пандемията, заради която бяха въведени, приключи.

"Връщаме ДДС върху цената на газа, защото енергийната криза отмина. Останаха 3 ДДС ставки, които не са върнати – едната е върху детските храни и има нагласа тя да остане по-ниска за по-дълго. Втората е върху хляба – тук все още не са се успокоили напълно пазарите. Третата е свързана с ресторантьорството, където има заявка за изсветляване на сектора, а 9-те процента помагат за това. Предвидили сме запазването ѝ. В данъчното законодателство обаче ще бъде записано, че клиентът може да стане и да си тръгне без да плати сметката, ако не получи касов бон"

Този бюджет не затяга коланите, заяви Асен Василев.

"В него има 12% увеличение на пенсиите. Повишени са и почти всички социални разходи. Има увеличение на лекарските и учителските заплати, както и над 600 млн. лева допълнително увеличение на заплатите в администрацията. Има рекордна инвестиционна програма. Този бюджет не намалява или орязва драматично разходи, и въпреки това сме в рамките на позволените 3%. Това се случва, защото успяваме да си съберем данъците".


Асен Василев потвърди, че ПП-ДБ ще излъчи кандидатура за вицегуверньор на БНБ.

"Когато групата има номинация, тя ще бъде съобщена".

Той обясни ,че все още не е взето решение дали ПП-ДБ ще издигне своя номинация за управител на Сметната палата.

Василев коментира и аргументите срещу провеждането на референдума на "Възраждане" за еврото.

"Те са чисто юридически. Така формулираният въпрос е забранен от Конституцията, защото е по ратифициран международен договор. Сега трябва да се произнесе Конституционният съд".

Той смята, че издигането на кандидатурата на Вили Лилков за кмет на София от група интелектуалци е преекспониран проблем.

"Васил Терзиев ще бъде добър кмет на София, който ще може да реши истинските проблемите на града. Кои са роднините на едни човек няма никакво отношение към това как той ще си свърши работата. Господин Лилков се яви на избори за кмет на София и мисля ,че спечели около 10 хиляди гласа".

Силно вероятно е ПП и ДБ да се явят заедно на местните избори и в други градове, освен София, съобщи Василев.

"Очакваме до седмица-две да започнем да обявяваме кандидати и в други градове. В повечето, особено в големите, колегите искат да се явяват заедно".

Заслужаваше си рискът, който ПП-ДБ пое при съставянето на това правителство, каза още финасовият министър.

"България се върна на международната сцена. Успяхме да направим нормален бюджет, който да не изгони инвеститорите и да започнем политики, които са смислени".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    40 5 Отговор
    падрас сър

    Коментиран от #19

  • 2 Хахха

    41 7 Отговор
    Документални може би и то пак на цената на мародерство над народа.Продажник дано твойто време дойде по скоро!!!
  • 3 Не ти

    19 9 Отговор
    завиждам на това наследство , което ти оставиха !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Наблюдател

    18 14 Отговор
    Асене, незабавно въведи плащане на заплати само по банков път. Трудовите договори, също да бъдат вкарани в базата данни. Така хитрецити ще бъдатт изловени и милиарди левове ща потекат в хазната.
  • 6 Жалка работа

    31 3 Отговор
    Кое му е неконстуционното,че левът да е единствената официална валута до тогавали??
    Че той и сега си е единствената официална валута.А по действащия договор можем да го отлагаме до когато си решим.Но това не отговаря на интересен на господарите,защото ако приемем еврото няма връщане назад!!!

    Коментиран от #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 зевзек

    19 3 Отговор
    тези 10 000 гласа, ще са повече от гласовете, които ще вземе ДеСе издънката ви Терзиев
  • 9 Снимката е стара

    22 3 Отговор
    В момента не е ококорен а е с мазен преял поглед. Артист.
  • 10 Оставка!

    36 4 Отговор
    Какво стана с "изчегъркването"? Борбата с мафията, как е? Референдум за запазване на Лев? Що откраднахте реакторите, върнете ги, платени са от българският народ, не от вас? Какво стана с ДДС-то на парното, вдигнахте ли го? Как е борбата с инфлацията, а? 60% инфлация храни. 30% инфлация услуги. Ток на борсата 0 стотинки, в България зимни цени. Записите - как ще мажете данните пред ЕЦБ за дефицитт и инфлация? Такса смет да се плаща на човек според ЕС, пак ли народа ще ви плаща глобите. Вие що се Коалирахте с ГЕРБ и ДПС? Предатели, ще бягате на острови в Тихия океан. Ще изпирате Борисов, а? Оставка!
  • 11 Оставка

    24 2 Отговор
    Пачячо.

    Коментиран от #12

  • 12 Наблюдател

    7 13 Отговор

    До коментар #11 от "Оставка":

    Да, бе сега ревем оставка. Нека се въведе плащане на заплати по банков път и нещата заспиват.

    Коментиран от #27

  • 13 ИВАН

    19 2 Отговор
    Много "умни" се навъдиха напоследък - лорер, киропрост, и тоя падрас ... предпочитаме не толкова умни, но честни и загрижени за България.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българка

    19 0 Отговор
    Относно увеличение за полицаите преди драстична рефирма, чистка на мутрите, калинките и пенсионерите от системата на МВР- никакви повече пари!!!
    ПП-ДБ не трябва да лазят и превиват гръбнак пред опг ГЕРБ-ДПС и приемат техни кадри/ чадъри в регулаторите! Те могат още след месец-два да подадат оставка на правителството , но шефовете на регулаторите са за 5-7 години!
    Не във властта на всяка цена! И да си спомнят предизборните обещания за демонтиране на мутренски модел на управление
  • 16 Оставка бе

    15 3 Отговор
    5дал
  • 17 Българка

    9 6 Отговор

    До коментар #6 от "Жалка работа":

    Хубаво е да се правят коментари при информираност! Сега еврото е официална валута ,към която е приравнен на твърд курс лева. Ако само левът е официална валута, то и валутният борд ще отпадне. Това ще развърже ръцете на мутрите и левът може да се обезцени мноооооого!
  • 18 Последния Софиянец

    16 5 Отговор
    Кокорчо знае че бюджетът е менте и почва да се оправдава.

    Коментиран от #22, #25

  • 19 ПП-ДБ за Украйна 🇺🇦

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":



    Всички, които сме гласували за ПП и ДБ - трябва да предприемем действия в полза на Украйна🇺🇦. Трябва да дарим нашите спестявания, за да запазим демокрацията в Украйна🇺🇦. Какво са 15000÷20000лв.? Дори всички, гласували за ПП-ДБ, трябва да продадем имотите си и да дарим парите в полза на Украйна🇺🇦. И всички, гласували за ПП-ДБ, трябва да демонстрират реална солидарност с Украйна🇺🇦 чрез доброволно записване за фронта. Всичко друго е просто приказки на жалки и безхарактерни хора, нямащи пари и смелост. Всички от ПП-ДБ - дарения за Украйна🇺🇦 от поне 5-цифрени суми и поне един член на семейството - доброволец на фронта. За украинската🇺🇦 и американската🇺🇲 демокрация! Другото са просто ОПРАВДАНИЯ на бедни и страхливи хорица.

    Както Васил Левски е казал: "ДЕЛА трябват, а не думи!"


    Коментиран от #30

  • 20 комунист ☆

    12 1 Отговор
    Асенчо много бързо мога да го светна ,относно приходите в държавата.Да назначи инспектори които да контролират и следят денонощно заведения,квартални магазинчете и прочее.Но,да бъдат отделно звено,не подчинени на сегашната корумпирана агенция ! За проституцията е същото.Да плащат данъци ,не на полицаи и кметове рушвети ! Закони трябват,закони мойто момче !
  • 21 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    9 3 Отговор
    За сметка на това "входа" ти е лесно напълним....
    Как е Спецов?
    Пълни ли.......хазната ти?
  • 22 Наблюдател

    10 8 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    В грешка си. 1. Защо всички сега скочиха с най различни искания към Асен Василев , а преди това при другите Правителства мълчаха? Ама Асен Василев трябва СВЕТКАВИЧНО да въведе плащане на заплати само по банков път и нещата ще заспят. Дано го направи. Колкото по скоро толкова по добре.

    Коментиран от #24

  • 23 Леля Асена Спецова крадливата

    11 4 Отговор
    Некадърница с нова порция лъжи и небивалици! Къде са парите които е събрал любовника ти Спецов в НАП или и това са само лъжи!
  • 24 Последния Софиянец

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "Наблюдател":

    Ще плащаме по банков път минимална заплата а останалото на ръка.Кокорчо много добре знае че няма как да събере толкова много приходи колкото е заложил.

    Коментиран от #36

  • 25 На мене ми

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    се струва, че последният софиянец, е менте, превърнало се в нагъл шоп.
  • 26 дайте да дадем

    9 1 Отговор
    Е, на края на годината все ще се намерят няколко милиарда за "усвояване"! Освен това, далаверите си вървят! А с тях и "благинките" за управляващите. Например, през парите за пътищата, които бяха "пропити" с корупция!
  • 27 Парата е в зайчарника

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател":

    И продължават да ни крадат.
  • 28 Пха ха ха ха

    4 1 Отговор
    Либирасчето продънено кукорчо Беляне те чака
  • 29 Пха ха ха ха

    4 1 Отговор
    Кукорчоо внимавай да няма Ала бала че после
  • 30 Пха ха ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "ПП-ДБ за Украйна 🇺🇦":

    България е за Русия а не са фашистка бандеровска Осрайна
  • 31 Алооо

    10 0 Отговор
    Първо,Администрацията трябва да се съкрати с 30% и второ ревизия на Клиничните пътеки и съд, затвор и иземване на имуществото на виновниците за това.
  • 32 Българин

    5 0 Отговор
    Кукорчоо да го ду......хаш
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мунчо

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Последния Софиянец":

    Ще плащаш ти на ръка... Тогава да направят минималната 1500лв. и ревете колкото искате, такива като тебе и оня Велев на индустриалците... 😅
  • 37 Мда

    4 0 Отговор
    То като го видя ,се едно паткан виждам.
  • 38 Край на хотелските плажове

    4 0 Отговор
    В Хърватия на второ четене бе гласуван дългоочакваният нов закон за морската собственост и морските пристанища , в България се нарушава закона ПО ТОЗИ ВЪПРОС !
  • 39 ТОЯ И ЗА МЕКА КИТКА НЕ СТАВА

    2 0 Отговор
    НО ПОСОЛСТВОТО ГО СЛОЖИ !
  • 40 селянин

    5 0 Отговор
    "През последните 15 години има само една, в която от МВР не са протестирали за заплати. През миналата те получиха увеличение с 20%. --->(думи на финансовия министър) Не мога да ги разбера защо хората от МВР си мислят че единствено и само те могат да си искат всяка година долълнително пари.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол