Last news in Fakti

16 Юли, 2023 14:32 2 892 26

Пак стрес: Изравнителните сметки за парното отново хвърлиха абонатите в недоумение

  • изравнителни сметки-
  • парно-
  • абонати-
  • стрес

Потребителите със суми за довнасяне ще плащат с 20% отгоре заради по-високия данък

Пак стрес: Изравнителните сметки за парното отново хвърлиха абонатите в недоумение - 1
Снимка: БГНЕС

И тази година изравнителните сметки за парното предизвикват напрежение сред хората и неяснота колко точно трябва да доплащат или да им бъде възстановено, съобщават от "Сега".

Абонатите на "Топлофикация София" от миналата седмици започнаха да получават съобщения от топлинните счетоводители, които още преди месец засякоха топломерите и водомерите за топла вода. Засега това са само справки, а окончателният вариант на изравнителните сметки се очаква в края на август.

Посочените в момента суми за доплащане и възстановяване са без ДДС.

От "Нелбо", например, уточняват в съобщенията си, че ще се приложи 9 или 20% ДДС съгласно указанията на Министерство на финансите и на НАП. "Нелбо" обслужва София, Перник и Враца и изчисленията от отчетите са подадени за фактуриране към топлофикациите в тези градове.

"Сега" направи запитване към МФ какво е указанието за начисляване на ДДС. Припомняме, че от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. ДДС за парното и топлата вода бе намален на 9%, а от 1 юли 2023 г. отново бе възстановена старата ставка 20%.

От МФ уточниха, че доставката на топлинна енергия е доставка с непрекъснато изпълнение. А според Закона за ДДС при доставки с непрекъснато изпълнение всеки период, за който е уговорено плащане, се смята за отделна доставка и данъчното събитие за нея възниква на датата, на която плащането е станало дължимо.

"Кога плащането е станало дължимо, може да се установи от договорните отношения между доставчика и получателя по доставката. Ако данъчното събитие по доставката (датата, на която плащането е станало дължимо), е възникнало до 01.07.2023 г., ще е приложима намалената ставка от 9 на сто за доставката, съответно ако данъчното събитие възниква след тази дата, за доставката е приложима стандартната ставка от 20 на сто", посочват от МФ.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев обясни казуса далеч по-разбираемо от обясненията на МФ: "За изравнителни сметки, при които има доплащане, ще се начислява ДДС към този момент, т.е. 20%, а при изравнителните сметки с връщане на пари - със ставката по времето на отоплителния сезон, когато е направено задължението, т.е. 9%".

Миналата година по същия начин възникна драма какъв данък да се начислява върху сумите от изравнителните сметки. От 1 юли 2022 г. Народното събрание намали като антикризисна мярка ДДС за парното и топлата вода от 20 на 9%. Първоначално "Топлофикация София" наложи на изравнителните сметки с доплащане 20% ДДС, обяснявайки, че точно такива са били инструкциите на МФ - налогът да е 20%, защото такава е била действащата ставка по време на отоплителния сезон.

Това обаче предизвика недоволство от страна на потребителите, а омбудсманът Диана Ковачева призова МФ да даде указания за по-ниската ставка от 9%, защото именно това е смисълът на мярката - да направи сметките за парно по-поносими при галопиращата тогава инфлация. Финансовото министерство наистина даде такива инструкции и се наложи "Топрофикация София" да направи нови изравнителни сметки - с намалената ставка от 9% за сумите, които трябва да се доплащат от абонатите и с 20% ДДС за сумите за възстановяване.

Тази година обаче ситуацията е по-неизгодна за потребителите.

Мъгла след решението на ВАС

Не само изравнителните сметки за парното създават неясноти. Преди няколко дни Върховният административен съд (ВАС) отмени на практика формулата, по която топлофикациите изчисляват потреблението и цената на услугата и не е ясно как и кога това ще се отрази в сметките, нито дали старите сметки са оборими в съда.

ВАС обяви за незаконен начина на определяне на дела на отдадената топлинна енергия в сградната инсталация, която се плаща от всички живеещи в блоковете, независимо дали ползват или не централното отопление. Според върховните магистрати формулата не е съобразена с европейския регламент, според който в сгради с етажна собственост в сметките за топлинна енергия сградната инсталация трябва да е пропорционално на кубатурата на апартаментите. Отменена е и разпоредбата, според която за радиатори без инсталирани топломери топлинните счетоводители начисляват пълна мощност, дори да не работят.

ВАС откри и други нередности, сред които фигурирането на неизмерими елементи във формулата за изчисляване на сметките за парно. Например - видът на изпълнение на вътрешната отоплителна инсталация, денградуси за отчетния период, средна температура на сградата или средна външна температура за отчетния период или външна изчислителна температура за населеното място.

Решението на ВАС дойде, след като топлинните счетоводители вече изготвиха и започнаха разпращане на изравнителните справки до абонатите. Засега никой не дава отговор на въпроса как обявяването за незаконна на формулата за изчисляване на сметките за парно и други елементи от наредбите ще повлияе на това.

"Рано е още да се каже как ще се развият нещата. Все пак това е решение на тричленен състав на ВАС, едва решението на петчленния състав ще бъде окончателно", коментира Кремен Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с коня

    34 55 Отговор
    важно е да има за украйна!!!

    Коментиран от #13

  • 2 Ван

    34 6 Отговор
    Изравнителни сметки, уравниловки, ай стига с тия соц простотии, ние демокрация с капиталистическа икономика ли сме или какво?

    Коментиран от #5, #24

  • 3 Русенец

    55 1 Отговор
    Колкото по-топли стават зимите, толкова по-малко ползваме, толкова повече дял от изразходваната енергия за затопляне на водата се падат на всяка единица от топломерите. И пак плащаме много, защото не плащаме това, което сме потребили, а плащаме онова, което са изразходили. Все едно, да платиш всичкият ток, който електроцентралата е произвела, а не само това, което си използвал. Някоя комисия трябва да провери колко са коректни формулите, по които се начисляват енергиите на единица от топломерите.
  • 4 Греда

    36 5 Отговор
    Ще плащат и още как, който го мързи да прочете договора преди да го подписва!
  • 5 Русенец

    25 44 Отговор

    До коментар #2 от "Ван":

    Каква демокрация бе, човек? Събудете се най-сетне!
  • 6 Не им плащайте...

    49 2 Отговор
    Искат ви пари напред.Опитват се да ви ограбят. Топлофикация е на Фъндъка
  • 7 Сатана Z

    30 54 Отговор
    Абонатите на Софийска топлоизолация са предимно лумпените от жълтопаветната измет,която не искаше евтин газ от Русия ,а скъп газ пак от Русина но с посредничеството на техния Киро .
    А сега дойде време да плащате за тарикатлъка.

    Коментиран от #8, #19

  • 8 Греда

    6 43 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана Z":

    И преди проблема с Русия беше същото, без значение дали си в страната и го ползваш ако не плащаш има голяма неустойка и ти взимат стая от апартамента, продават я на търг и си длъжен да осигуриш достъп и ключове до стаята! Защо ще подписваш толкова обвързващ договор, с какъв акъл ?

    Коментиран от #11

  • 9 ПП , ДБ и ГЕРБ върнаха 20%

    10 42 Отговор
    Към топлофикация.
  • 10 Не само ВАС

    31 1 Отговор
    Има хора подкрепящи Незаконното изчисления на сградна и в Люксембург, да се готвят за колективни искове. Обяснявам сграда 7 етажа, 50% от сградните тръби са усвоени в частни апартаменти. Не само че Топлофикация са видели това безумие, инженерни проекти, но са си затвори очите. Логично ОС не може да реши, 50% им плащат сградна съседи, неусвоили тръби, плюс сградна, която дължат за неусвоени тръби - сградна инсталация. Отделно няма уреди на самите сградни тръби. Няма топломер реално израходвана енергия от сградата, има за "подадена" от топлофикация, те пишат каквото си искат. При редица сгради, след 2000 инсталациите са хоризонтални, няма вертикални тръби през апартаментите, Топлофикация обаче изчислява отопляеми обеми на апартаменти, и то с централни топломери на входа.Най-скандалното МАЙ ПАРНО! Май парно????

    Коментиран от #12

  • 11 Хаха

    36 0 Отговор

    До коментар #8 от "Греда":

    Придават ти стая от апартамента на търг. И кой ще я купи тази стая? Май не знаеш, че части от НЕДЕЛИМИ жилища не могат да се продават. Имаме роднина, който се прави на улав и е решил да си присвои наследствен апартамент, а половината е на сестра му. Тя не може да продаде нейната половина, защото няма как да се раздели и да отговаря на изискванията за жилищна площ. Жената е възрастна и не може да се занимава със съдебни дела, , оня е доста по-млад и е настанил сина си неудачник. Децата й са е чужбина и дано се сетят, че след време имат правата като наследници на майка си, освен ако търгашът не направи някоя далавера с фалшиви документи, или да я изнуди да подпише прехвърляне. Отклонихме се от темата, а за другото си прав.
  • 12 A1 МОШЕНИЦИ

    32 0 Отговор

    До коментар #10 от "Не само ВАС":

    Всеки си е башка луд, зет ми преди ревеше, че го карали да плаща, дето тръбите минавали през апартамента.
    Вика: "Представяш ли си, те прекарали тръбите през апартамента ми, и ме карат да им плащам допълнително, вместо те на мен, че ползват жилищното ми пространство, а топлина почти никаква не идва от тях."
  • 13 123

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "оня с коня":

    Ти беше онзи чиновник, на който бюрото е кон и ревеш, че трябва ви ви вдигнат заплатите. Като си недоволен, слез от "коня" и стани пастир на истински коне и тогава афиширай с тях.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    19 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мустафа":

    .... каза потомъкът на измислилите данък диш-хакъ.
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 6 Отговор
    Последната сметка бе много Гореща при толкова висока априлска температура,та със сигурност ще заралотят от робите си топлофикация и за новия сезон....Не разбрах,защо след като спрем студената вода във входа и топлата в абонатната спира......какво общо има абонатната при това положение с топлофикация....

    Коментиран от #23

  • 17 безплатен съвет

    5 0 Отговор
    ВАС най-после заработи по закон.Плащане на кубатура,без толлинни счетоводители с един измерител на подадена топлина от Топлофикация,настроен на 18 градуса за вход,общите части също като процент към всеки апартамент.Така празните апартаменти също ще плащат парно и ще го използват.Топлата вода без водомер на база 6 куб.м на човек,куче и котка.Да се спазват проектите на авторите,проектантите,може някои колективи да заведат дела за нарушени авторски права от Топлофикацийте.
  • 18 гост

    2 3 Отговор
    Да се увеличат доходите на населението с тези в Люксембург и никой няма да се мръщи на цени,ЕС да дотира цените на Топлофикацийте,както дотира земеделието и да ги проверява за дейност.
  • 19 НАЧАЛСТВО,

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана Z":

    ТИ С ГОВН@ СУХИ СЕ ТОПЛИШ И
    КРАДЕШ ЖИК ТАК ТОК ОТ СТЪЛБА,Я👍
    И С ПОДПСЛКИ ОТ МЕБЕЛИТЕ,русуФИЛ
  • 20 Плащач

    3 1 Отговор
    Слава на жертвата !
  • 21 факуса

    4 1 Отговор
    хи хи 22% все пак осрайна е в нужда, требе траншове
  • 22 Абонат

    5 0 Отговор
    Утре съм при ДИРЕКТ. Ужас. Какви 20% бе, вие се шегувате. Нямам парно, само една лира в банята и досега при изравнителните сметки съм получавал дребни суми.Сега изравнителната ми сметка е 200 лева доплащане. Тия от Топлофикация са полудели. А, някой да каже сега колко процента отгоре ми е сметката?

    Коментиран от #25

  • 23 ПРИПОМНЯНЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Нали вече ти обясних, топлата вода е загрятата студена в топлообменника на абонатната станция в мезето на сградата.
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ван":

    Тoплoфикaция Coфия зaceднa кaтo кocт в гърлoтo нa oлигaрcитe, нe мoжaхa дa я здъвчaт...Тoплoфикaция e гaднa зaщoтo нe умря кaтo БAЛКAНКAР, ЗТМ РAДOМИР, БГA БAЛКAН, КРEМИКOВЦИ, БТК. Нe изхвърли cтoтици cпeциaлиcти нa улицaтa. Зaпaзи въздухa нa Coфия чиcт. Нe дaдe cвoя принoc зa увeличaвaнe нa рaкoвo бoлнитe. И т. н. и т. н.
    ТC oтдaвнa нямa нищo oбщo cъc coцa. В мoмeнтa e нaпълнo aвтoмaтизирaнo и кoмпютeризирaнo прeдприятиe. В пocлeднитe 20 г. в нeгo ce извършвa мaщaбнa мoдeрнизaция.Дoкaтo някoи cтaчкувaхa, cкaчaхa пo митинги и прeливaхa oт пуcтo в прaзнo, в ТC ce грaдeшe eжeднeвнo, въпрeки cтoпaнcкaтa рaзрухa нa прeхoдa. Изпрaтeнoтo чeнгe зa дирeктoр нa ТC, Вaлeнтин Димитрoв, чиятo зaдaчa бeшe дa cъcипe ТC и пoдгoтви зa привaтизaция, нe изпълни зaдaчaтa cи. Пocлeдcтвиятa зa нeгo ги виждaтe. Нaпълнo ce прeмълчaвa eкoлoгичнaтa eфeктивнocт нa ТC. Кoгa зa пocлeднo cтe видяли пушeщ кoмин нa цeнтрaлa в Coфия /нe cтaвa въпрoc зa бялaтa пaрa нaд кoминитe в cтудeни дни/.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    8 0 Отговор
    Топлофикация някакви невероятни страхотни суми е начислила на абонатите. Ужас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол