Last news in Fakti

17 Юли, 2023 07:46 9 135 4

Администрацията вече няма да може да иска удостоверения

  • гише-
  • софия-
  • удостоверенията-
  • удостоверение

Фишове ще могат да се връчват и по интернет, а електронният подпис няма да е необходим за е-услуги

Администрацията вече няма да може да иска удостоверения - 1
Снимка: БГНЕС

Куп важни облекчения в администрацията се доближиха до финалната права, след като миналата седмица комисията по електронно управление прие на второ четене промени в едноименния закон. За тях се говори от миналата година, но заради падането на редовното правителство не стигна време да се задвижат до край, припомни "Сега".

Новите текстове предвиждат най-сетне да отидат в историята вездесъщите удостоверения, които сега, както казва идеологът на промените Божидар Божанов (ПП-ДБ), ни превръщат в куриери на администрацията. Освен това те разширяват възможността да се ползват електронни услуги без квалифициран електронен подпис. Фишове, актове и наказателни постановления ще можем да получаваме и онлайн през системата за сигурно електронно връчване. Чиновниците пък няма да могат да ни задължават да слагаме стикери с данни, които са вписани в регистър.

Удостоверения и сега в много случаи не би следвало да се изискват, но различните ведомства често се оправдават със специалните закони, по които се водят и които все още изобилстват с изрични изисквания за предоставяне на удостоверения. За да се реши този проблем, в закона за електронно управление депутатите приравняват служебното събиране на информация с предоставяне на удостоверение от заявителя. За целта в него се дописва, че "задължението за представяне или доказване на данни от страна на заявител на административна услуга се смята за спазено, когато доставчикът на административната услуга събира данните".

По същата логика се въвежда и забрана за въвеждане с подзаконов акт (например наредба) на стикери и други физически носители на данни за обекти, които са вписани в регистър. Така например ще отпадне стикерът за годишен технически преглед. Това облекчение обаче е с отложено влизане в сила от 31 март 2024 г. - срок, който може да се отложи и още, ако правителството успее да договори отсрочка с ЕК (тези промени са наш ангажимент към Плана за възстановяване и развитие).

Спорове в комисията донякъде предизвика текстът, с който отпада изискването за квалифициран електронен подпис - възраженията бяха от страна на доставчиците на такива услуги, но депутатите не ги приеха. Според тази промяна заявление за електронна административна услуга от физическо лице, подадено след като заявителят е идентифициран с едно от допустимите средства за електронна идентификация, се смята за подписано. Това на практика би следвало да означава, че ПИК на НАП или ПИК на НОИ биха били достатъчни, за да се приеме едно заявление за подписано. Както "Сега" писа, това и сега е валидно за някои услуги, например кандидатстването за еднократни помощи за ученици и за европейска здравноосигурителна карта.

Промени в два закона правят възможно и връчването на фишове, актове и наказателни постановления по електронен път, в отсъствието на нарушителя. Това обаче ще става само при условие, че потребителят е дал съгласие за това в системата за сигурно електронно връчване. Тази възможност също е с отложено влизане в сила - от 31 март 2024 г. Допълнителни промени в закона за административните нарушения и наказания предвиждат в тези случаи длъжностното лице да може да състави акта за установяване на административно нарушение въз основа на официални документи в отсъствие на нарушителя като електронен документ, подписан от съставителя с квалифициран електронен подпис. След като нарушителят получи фиша си, от него няма да се изисква да го подписва и изпраща на наказващия орган.

Както е известно, у нас има огромен проблем с връчването и събираемостта на глобите по електронните фишове от МВР. Данни, предоставени на Божанов преди два месеца, показват, че от 1 163 985 електронни фиша през 2022 г., 421 395 са останали невръчени, а 536 577 са с неплатена глоба. По повод същия проблем в закона за държавния бюджет за 2023 г. бяха промушени промени, които скандализираха бизнеса с добавената възможност фишовете да се връчват и през работодателя.

Електронните административни услуги ще са задължително с по-ниска такса от предоставянето на същата услуга на гише.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    16 0 Отговор
    - Как ходиш на работа?
    - Насила.
    - Не, бе, как стигаш до офиса?
    - Депресиран.
  • 2 Пенчо

    13 1 Отговор
    Работодатреля ще връчва фишове за лични глоби или за служебни. И как ще се удостовери че ми е връчено. Като човека ще каже той, не ми е давал нищо. Влиза се в един омагьосан кръг. Отново недоизмислена работа. Кварталните да не си стоят по приемните, ами могат да ходят да връчват фишове.

    Коментиран от #3

  • 3 Ами

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пенчо":

    Едно време кварталния обикаляше по домовете редовно и говореше с хората. Аз сега не знам дори кой е.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове