Last news in Fakti

19 Юли, 2023 16:55 1 909 93

Момчил Дойчев: Всички съветски паметници трябва да са в Музея на тоталитарното псевдоизкуство

  • момчил дойчев-
  • съветски-
  • паметници-
  • музей

Още от своето създаване Атлантическият съвет на България постави някои според нас много важни въпроси, свързани с публичното пространство, което доминира в София, в Пловдив, в големите градове, на практика в цяла България

Момчил Дойчев: Всички съветски паметници трябва да са в Музея на тоталитарното псевдоизкуство - 1

Още от своето създаване Атлантическият съвет на България постави някои според нас много важни въпроси, свързани с публичното пространство, което доминира в София, в Пловдив, в големите градове, на практика в цяла България. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" политологът доц. Момчил Дойчев – съпредседател на Атлантическия съвет на България. "На практика цяла България е превърната в един ретро социалистически музей. Във всеки по-голям град, във всеки град дори, дори в някои села е пълно с комунистически, руски, съветски паметници и чужденец не може да разбере къде всъщност се намира. Президентът Стоянов беше писал наскоро, т.е. докато беше президент всъщност, че като покани чужди гости и като ги прекарат през София, навсякъде основните паметници, основните улици, основната катедрала на България носят не български имена, а това са имена на руските "освободители“ и съветските окупатори. Особено доминиращи са паметниците на Съветската армия в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, къде ли не, в цяла България", добави Дойчев.

Според Атлантическия съвет публичното пространство трябва да бъде доминирано от български, а не от чужди, още повече на окупаторска армия паметници. И поради тази причина за пореден път те се обръщат към демократичната общност и нейните партии, които имат мнозинство в парламента и тези, които се определят като евроатлантически и имат квалифицирано мнозинство.

"Нека този път да имат политическата воля, заедно с кметовете, които са представители на тези евроатлантически партии, заедно с областните управители, с новите областни управители особено, да проявят добра политическа воля за тези паметници – става дума за съветските, за да бъдат преместени в Музея на тоталитарното псевдоизкуство. Става дума най-вече за страничните паметници, които спокойно могат да бъдат поставени в Музея на социалистическото изкуство. Но не може над София да се размахва "Шпагина“ на съветския окупатор. Това също не може да бъде и в Пловдив, където "Альоша“ на хълма доминира, а долу е сгушено малкото бюстче на Васил Левски, на Апостола на българската свобода, което е позорно. Левски да е горе, не трябва да има изобщо паметници на окупатори и още повече те да се честват като освободители", каза още доц. Момчил Дойчев .

Тези паметници, според него са пропагандни, те не са свързани с някакво особено художествено творчество и изкуство. Те са замислени и са създадени като пропагандни паметници през 50-те години, но има такива паметници и през по-късния социалистически период – като монумента във Варна, който стои над хълма.

"Това са пропагандни паметници, които да внушават, че от нас нищо не зависи, че ние сме освободени, тоест роби. Дори в социалистическата епоха се представяше нашата история, че всичко е сторено със съветска помощ, което беше, разбира се, абсолютна лъжа. И това продължава да доминира и до днес в учебниците по история. Аз правих едно изследване сред студенти със създаване на въпроси от исторически факти и наскоро го публикувах. Питах дали знаят студентите, че примерно, през Първата световна война Руската империя обявява война и напада България. Около 65 на сто не го знаят. Знаят ли студентите, че васалното княжество се създава на 13 юли в следствие на Берлинския договор от 1878 г., а съвсем не е възстановена българската държавност на 3 март, когато всъщност двете воюващи империи – Руската и Османската, си разпределят владението на българските земи, като Руската империя, знаейки прекрасно, че това е един предварителен договор без никаква международно-правна стойност, ще има друго продължение в Берлин, тъй като Русия вече се е договорила и с Австро-Унгария, и с Великобритания, че България ще бъде между Дунав и Стара планина, дори без Варна и без Софийския санджак. Така че тези неща, за съжаление, и много други не се знаят, а би следвало да се знаят", припомни доц. Момчил Дойчев.

"Ако бях политик и ако има такъв политик като Стамболов, който да заложи живота си наистина, за да премахне тези грозни в повечето случаи монументи на окупаторите. Сега обаче ние виждаме, че Руската федерация направи според мен една фатална грешка, започвайки тази мръсна война против украинския народ и водейки се от сферите на влияние, надявайки се да унищожи Украйна, след това да завземе може би и Молдова, Беларус и това значи да нахлуе, да си осигури онова пространство, което имаше Съветският съюз като сфера на влияние дори в Централна и Източна, Югоизточна Европа, включваща балтийските републики, Полша, Румъния, България и т.н. Така че това се оказа една фатална грешка, защото това сплоти Европейския съюз и НАТО и те, както виждаме, оказват съществена помощ. Една от нашите инициативи беше да оказваме реална военна помощ. Но знаем прекрасно какви резерви има Българската армия, как ръждясват стотици танкове, които така или иначе ще трябва да бъдат, както се казва, утилизирани самолетите. Слава богу, това правителство има волята да ги даде в Полша, за да бъдат ремонтирани старите руски самолети. Аз мисля, че те могат да свършат чудесна работа на украинския народ, който се бори срещу руските окупатори. Мисля, че биха могли да помогнат и тези 100 БТР-а, които се оказа, че са военни средства на комунистическия режим, за да ги ползват против собствения народ. За какво ѝ е на полицията – пардон, на милицията БТР-и, ако няма да воюва срещу собствения си народ? И това комунистическо чудовище, още виждаме, 33 години след рухването на престъпния съветски комунизъм в България, да продължава да съществува. Така че е чудесно това, че изпращаме 100 БТР-а за Украйна, защото те са крайно необходими в този труден момент", каза Дойчев.

Той отбеляза, чене са получили отговор на тяхното отворено писмо за паметниците, но очакват такова и ако трябва, ще пратят още писма. Те са пращали много такива писма и на повечето не са получавали никакъв отговор. Изпращали са писмо и до Софийска градска прокуратура, във връзка с "изстъпленията на фашистко-болшевиците от партия "Възраждане“, т.нар. "Възраждане“, което по-скоро е символ на израждане на българската нация и на българския патриотизъм, които си позволиха да поругаят по най-вандалски начин Дома на Европа в София по време на т.нар. "Поход за мир и неутралитет"", посочи Дойчев.

"Всъщност това е част от руската хибридна война против България и партия "Израждане“ е типичен пример за антибългарска, антипатриотична, проруска, профашистка партия по същество, която воюва срещу българската независимост, включително с всичките си инициативи за референдума против еврото и т.н. Така че на множество такива въпроси не сме получили отговор. Ние поставихме, дори пратихме на сегашния – с извинение, "президент“ на Република България един списък с всички съветски паметници, които трябва да бъдат преместени, с всички наименования на градове, села, улици, площади, които трябва да бъдат променени. Не може българомразци като "Аксаков“ и "Граф Игнатиев“ – колко знаят обаче, че тези хора воюват, работят против България? Никой не знае. Всички смятат, че те са освободители едва ли не. Тоталната фалшификация на българската история доведе до това, че днес младото поколение е захлупено буквално от истинските факти от българската история. Ще продължим да работим за това да просвещаваме, доколкото ни дават възможност да се извиняваме и чрез медиите, а не непрекъснато да слушаме руска антибългарска пропаганда по основни, включително и национални медии", каза още доц. Момчил Дойчев..

Той смята, че всички партии би следвало да бъдат патриотични. Ние сме единственият случай, за разлика от всички наши съседи, където основните наши паметници и названия на улици са посветени на чужда, дори вражеска държава в момента. Така че би следвало всички партии да защитават тази теза. Но факт е, че две партии поне в парламента защитават руските, а не българските интереси.

"И исках да кажа на тези хора, които не разбират за какво става дума и се чудят защо смятаме така, ние от Атлантическия съвет. Представете се, че в Белград, в Букурещ или в Атина някой посмее да каже, дори историк, че те не са се освободили сами, а Русия ги е освободила. Знаете ли какво ще им се случи на тези хора? А те са освободени фактически, получили са независимост в резултат на Руско-турските войни, за разлика от България, която става просто трибутарно княжество съобразно и Санстефански прелиминарен договор и в Берлин, който фактически оформя резултатите от войната.

Президентът Радев все по-открито застава на позициите на защитник на престъпния тоталитарен, терористичен режим на Путин в Москва. Така че смятам, че този въпрос ще бъде наложен като основен на предстоящите местни избори от партиите и особено от тези, които защитават руските, а не българските интереси у нас.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    30 28 Отговор
    В България няма съветски паметници.

    Коментиран от #2

  • 2 Във

    19 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    всяко село .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Историк

    27 73 Отговор
    Всички съветски паметници трябва да бъдат незабавно демонтирани и вкарани в музей на комунизма или алтернативно да си ги изпратим на рузките "наследници".

    Всички руски паметници от Руско-турската война да бъдат правилно обозначени като паметници на държава, която е била на българска територия за собствени цели, а не за да ни "освобождава".

    Коментиран от #9, #14

  • 6 Вашето Мнение

    72 18 Отговор
    Думите на едно деебец от вчера с когото разговарях съвсем непринудено ме накараха да настръхна. Това твърдеше, че в България има 5000 американски войници, които гги пазят и могат да правят каквото си искат с инакомислещите. Изведнъж в мислите си се върнах преди 1944, когато същите като него са се осланяли на нацистка германия и са рязали детски главви.

    Коментиран от #10, #48

  • 7 Българин

    21 51 Отговор
    крайно време е да се махнат
  • 8 БПФ

    78 18 Отговор
    А аз казвам: всички изрoди от т.нар. "Атлантически съвет" да нахранят прaсетата в Белене !!! Наистина ли мислиш, мрсна хлeбаркo, це можете да подмените историческата памет на Българският народ ???
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Историк

    14 48 Отговор

    До коментар #6 от "Вашето Мнение":

    Сигурно имаш такива лични усещания защото се чувстваш близък по идеология до червените фашисти.
  • 11 Българин

    22 51 Отговор
    МОЧА и Альоша-да се разкарват
  • 12 А ДЖАМИИТЕ

    58 12 Отговор
    КОИТО СА В ЦЕНТРОВЕТЕ НА ГОЛЕМИТЕ НИ ГРАДОВЕ И СА СЪЩО ПАМЕТНИЦИ В МУЗЕЙ НА ОСМАНСКОТО ИЗКУСТВО ЛИ ДА ГИ ПРЕМЕСТЯТ.И ТИЯ ,,УМНИЦИ" ДЕТО ПЕРИОДИЧНО ДАВАТ АКЪЛИ НЯМА ЛИ ДА СИ НАМЕРЯТ СМИСЛЕНА РАБОТА ТА СЕ ЗАНИМАВАТ САМО С КОМУНИЗъМА

    Коментиран от #52

  • 13 Българин

    18 48 Отговор
    след това и превъзпитаване на всички БГ копейки-в трудове лагери
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    20 40 Отговор
    краят на зависимостта ни от Русия идва

    Коментиран от #66

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Вашето Мнение

    34 12 Отговор

    До коментар #16 от "Историк":

    Мечтай си, прайдаджия доллен.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Верно ли

    52 10 Отговор
    И историята пречи на жалката из.мет наричаща се демократи.вие сте фашисти. Не демократи.
  • 20 Гал

    25 5 Отговор
    Момче, и Роден не би отделил внимание на глуповатата ти физиономия. Ало, от кастинга, работите по-сериозно, бе хора.
  • 21 Азз

    46 8 Отговор
    Като му видиш само гадничката,жЕндърска физиономия и прочетеш - съпредседател на АНАЛтическия съвет......
  • 22 Българин

    17 6 Отговор

    До коментар #18 от "Вашето Мнение":

    не знам дали знае историята-но в гъ...нето е много добра
  • 23 Вън на рашибоZука от България !

    16 32 Отговор
    В тази държава нещо не е наред 🤔
    Някакъв заплашил военния министър и веднага го арестували.
    От Възраждане с години заплашват хиляди българи с депортиране в Белене, но никой не реагира!
    Уважаеми, институции, аз се страхувам, че тези заплахи ще бъдат осъществени, ако тази партия вземе властта!
    Ще се сезирате ли???
    По казуса с арестувания Копейкин е запазил мълчание, не е коментирал.
    Що, Коце???

    Коментиран от #28, #37

  • 24 Историк

    5 15 Отговор

    До коментар #18 от "Вашето Мнение":

    За "биткаджия" се представяш ТИ.

    И в кое училище се е случило това "геройство"?

    Щом си го направил в реалния живот едва ли ще е проблем да споделиш тук.

    Коментиран от #31

  • 25 ПО ТОЧНО

    25 10 Отговор
    А ТАКИВА СИНИ ОТ ПАДЪЦИ КАТО ВАС ТРЯБВА ДА СА НА БУНИЩЕТО , КЪДЕТО И СТЕ....!!!!
  • 26 Вашето Мнение

    28 10 Отговор
    Всичкото жълтопаветен шебек има нужда от враг, когото да посочи с меките си пръсчета зад гърба на господаря си за да скрие своята несъстоятелност. Жълтопаветното шебек не вижда друг смисъл в жалкото си съществуване.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Трайчо да ти е името

    17 6 Отговор

    До коментар #23 от "Вън на рашибоZука от България !":

    Духне ли обратен вятър,пак ще си според него,познавам те като родна майка,Гандалф..
  • 29 Предпочитание

    25 10 Отговор
    Предпочитам съветски паметници пред безмозъчните бъртвежи на някакво атлантическо нищожество

    Коментиран от #39

  • 30 мхааа

    12 16 Отговор
    Копейките в затвора и да чукат камъни в някоя кариера докато им дойде ум в празните глави. Да изчезнат Камчия, руския културенцентър, мутрофона, альоша и моча.

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тези

    21 6 Отговор
    Ако ги лишиш от тази тематика,ще питат къде акат гладните.Така са получили и разните пишман - титли! На рояци доценти и професори.Абе лъохман атлантически.Да те попитам- да приемем,че сринем всички паметници.Прекръстим всички улици, та дори и храм Ал. Невски прекръстим.Това ще направи народа по заможен, ще повиши ли жизнения стандарт на държавата .От 30 години само тези прокиснали локуми разтягате.Една смислена дума от всички вас- начело с попкремова и пасито, за реална икономика,за просперитет.Ако все пак ви попитат, езуитски го извъртате така,че пак руснака да е виновен.

    Коментиран от #45

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 И що трябва да изчезва нещо

    18 8 Отговор

    До коментар #30 от "мхааа":

    Ти построи ли нещо първолаче или в зора си да си продадеш род и родина, не остана време?

    Коментиран от #41, #51

  • 35 Историк

    5 8 Отговор

    До коментар #31 от "Вашето Мнение":

    Странно, няма никаква информация за такъв "инцидент".

    Явно пак си се правил на "герой", но ако може по скришно. Дечко.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Копейка

    2 7 Отговор

    До коментар #36 от "бравос":

    Ще мриееем.

    Коментиран от #44

  • 39 Историк

    4 6 Отговор

    До коментар #29 от "Предпочитание":

    Че ти кога си имал избор, че да "предпочиташ"?
  • 40 Да изселим

    8 14 Отговор
    Купейкин от България! Изключително противна личност.
  • 41 оди да лижеш

    8 13 Отговор

    До коментар #34 от "И що трябва да изчезва нещо":

    На Путя близалките бастон.

    Коментиран от #80

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ежко

    9 3 Отговор
    Тези са за закриване:)!
  • 44 хааа

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "Копейка":

    Ми мриети ви ебайката.
  • 45 Историк

    6 13 Отговор

    До коментар #32 от "Тези":

    "та дори и храм Ал. Невски прекръстим."

    Защо "дори" бе, другарю?

    С какво Александър Невски е свързан или важен за БЪЛГАРИЯ?
  • 46 Този

    17 8 Отговор
    Господин е една евтина подлога. Да отиде в Германия да види дали са си махнали историята. Не е лесно да си прост, ако че си доцент с най вероятно купена или плагиатствана работа

    Коментиран от #47

  • 47 Историк

    10 8 Отговор

    До коментар #46 от "Този":

    "Да отиде в Германия да види дали са си махнали историята"

    Ми, добре, да отидем в Германия и да видим колко от нацистките пречупени кръстове стоят.
  • 48 Абе

    7 14 Отговор

    До коментар #6 от "Вашето Мнение":

    Знаем кои родоотстъпници многократно ги е пазила чужда армия и само зад нея се чувстват силни. За това като им опре яйцето и бягат в руското посолство да се крият от народната любов.
  • 49 ААА не

    7 10 Отговор
    Има и няколко съветски мумии дето пишат тука. Тия не ги искам в музея моля
  • 50 гост

    15 5 Отговор
    Когато управляващите евроатлантици изпаднат в жестока криза за да разлаят кучетата, за да разделят народа и за да запазят жалката си власт издигат безмислени проблеми: За герба на държавата, за конституцията, за националния празник, за руските и съветските паметници. Всичките проблеми държавата решила, че до паметниците пак опряла. РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ , а след това завладей - стар трик измислен от древните римляни но още работещ!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Хаха

    7 11 Отговор

    До коментар #12 от "А ДЖАМИИТЕ":

    КАТО ГЛЕДАМ, ЯВНО ЗА ВАС СЪВЕТСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ СА МОЛИТВЕНИ ХРАМОВЕ, ПРЕД КОИТО СЕ МОЛИТЕ НА ВАШИТЕ РУСКИ БОГОВЕ. ДОСТА СТЕ ПРОАДНАЛИ ЯВНО.

    Коментиран от #55, #67

  • 53 А ти мутрафон

    4 7 Отговор
    в Сибир
  • 54 факти

    11 5 Отговор
    А всички английски, френскии и американски -
    в Музея на войната !

    факти


    Чърчил прeди 77 г.: Coфия трябвa дa бъдe cринaтa, в руинитe дa ce
    зacaдят кaртoфи. Нужнo e дa ce удaри eдинcтвeнo cтoлицaтa нa
    Бългaрия, зa дa кaпитулирa цялaтa държaвa, кaзвa бритaнcкият
    миниcтър-прeдceдaтeл


    14 нoeмври 1943 гoдинa e eдин oт нaй-тeжкитe дни
    зa Бългaрия пo врeмe нa Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa.

    Нa тaзи дaтa бритaнcкитe и aмeрикaнcкитe cили
    прoвeждaт първo мacирaнo въздушнo нaпaдeниe нaд
    бългaрcкaтa cтoлицa.

    Тoчнo в 12,30 ч. 137 caмoлeтa ​- 91 бoмбaрдирoвaчa
    B-25 Мичъл и 46 изтрeбитeля „Лaйтинг“ aтaкувaт
    Coфия. Нaд cтoлицaтa ca пуcнaти oбщo 563 бoмби.

    Рaзрушeни ca 47 cгрaди и пocтрoйки. Убити ca 59
    души и ca рaнeни oщe 128 бългaри. Убити ca 56
    грaждaни, 1 пoлицaй и 6-имa вoeнни. Тeжкo ca
    рaнeни 49 души, лeкo рaнeни ca 79. Cрeщу
    прoтивникa излитaт 17 бългaрcки изтрeбитeля Мe-109.

    Коментиран от #61

  • 55 Ако не бе СССР

    12 8 Отговор

    До коментар #52 от "Хаха":

    България щеш да бъде картофена нива като фашистка държава,загубила 4 войни,42% територии,половин млн.убити мъже,рязала глави и ги научила на колове.По ЗЗД партизанска глава е плащана 50 000 лв
    Тези изроди не са заслужавали НСъд а ликвидация без съд и присъда както убиваха те.

    Коментиран от #57

  • 56 Жоро

    9 4 Отговор
    някой да ми обясни от къде се пръкват постоянно нови имена и физиономии и всеки дава акъл и е експерт по всичко ,къде остана Венеция Ангова ,много ми липсва нейното експертно мнение по всичко
  • 57 Историк

    9 10 Отговор

    До коментар #55 от "Ако не бе СССР":

    Ако не беше СССР вероятно нямаше да има ВСВ.

    Хитлер беше окрилен във плановете си от подкрепата на СССР и Сталин лично за тях.

    Коментиран от #82

  • 58 лапайте кочана

    4 4 Отговор
    Като гледам във Виена - свети от чистота и блясък .
  • 59 чети бе Дойчофф

    9 4 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956

    Коментиран от #69

  • 60 Някой

    12 5 Отговор
    Да, след някоя и друга годинка, като се катурне днешният режим, ще направим музей на капиталистическата демокрация в България. Тогава този и неговите колеги ще бъдат изложени там. Може би мумифицирани или балсамирани.
  • 61 Историк

    6 8 Отговор

    До коментар #54 от "факти":

    Още факти:

    Ноември 1941 година: Сталин предлага на Идън откъсване на територии от България и предаването им на Турция и Югославия.

    Др. Сталин, от своя страна, прибавил, че отстъпването на България на Бургаския район на Турция е наказание за поведението на Българя по време на войната. България е длъжна също така да пострада териториално и на своята югославска граница. По мнение на др. Сталин за България абсолютно достатъчно е да има едно морско пристанище във Варна.

    Гърция е длъжна да възстанови своите стари граници. Това трябва да бъде направено и по отношение на всички останали окупирани от Германия страни.

    Идън отговорил, че не може да подпише подобен документ без предварителна консултация със своите колеги. Освен това британското правителство досега още не е работило по повдигнатите от др. Сталин проблеми.

    АП РФ. Ф. 45, оп. 1 д. 279. л.5-21

    Коментиран от #76

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Яяяяяя

    1 1 Отговор
    Ти също
  • 64 шефа

    9 5 Отговор
    Дойчеффф доиш ли Америка за България,крет.... гнусен.
  • 65 Нашите мишки

    6 1 Отговор
    нямат топурдаци!
  • 66 Яяяяяяя

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Да , прав сте. А към 2050 пък съвсем независими , на оня свят
  • 67 Яяяяя

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "Хаха":

    Да, всеки се моли където иска, нали сме демокрация
  • 68 Росен и Камчия

    7 5 Отговор
    Да си върнем руските анклави Расенец, Камчия и Варна.
  • 69 Българин

    3 6 Отговор

    До коментар #59 от "чети бе Дойчофф":

    Странно, че на това описание отговаря рая на Путлер.

    Искаш да кажеш, че той е агент на ЦРУ ли?
  • 70 Якото турско "съжителство"

    9 5 Отговор
    Не разбрах, защо трябва да махаме само съветските паметници и символи?
    Американският паметник и джамиите с какво са по-добри за да останат????

    Джамиите няма ли бутаме, или превръщаме в музеи? Щото не може символите на петвековния ни поробител, да се извисяват в центровете на толкова български градове и села! Още повече,че има от тях строени върху църкви.
    Те не са ли cимвoлитe нa тoвa, кoeтo e cъcипaлo живoтa нa прeдцитe и страната ни, а?
    Или не, не може, губернатора от посолството нареди да се махат само определени ?!?

    Коментиран от #72

  • 71 вейл

    8 9 Отговор
    Има руски паметници , защото историята ни е свързана с Русия . Това , че една шепа предатели на България , взели власта благодарение на същите такива предатели на Русия , наричат руското Освобождение “Окупация“ , това е морална мерзост , но те по никакъв начин не влияят на самата история. ....само дразнят и настройват срещу себе си голямата част от населението . На България проблема не е Русия , а бълг. евроатлантици .... те са заплахата за България

    Коментиран от #73

  • 72 Мдаа

    5 10 Отговор

    До коментар #70 от "Якото турско "съжителство"":

    "символите на петвековния ни поробител"

    Това не са "символи на поробителя" а храмове на религия,която се изповядва по целия свят другарю.

    Знам че в землянката ви това може и да не е известно, но няма нужда да го натрапваш на останалите, че не си наясно.

    Коментиран от #81

  • 73 Историк

    4 7 Отговор

    До коментар #71 от "вейл":

    "наричат руското Освобождение “Окупация“ , това е морална мерзост"

    Така е наречено и в руските документи от онова време, и не само това, ами и е фиксирано колко трябва да платим, за това, че вече сме под техен контрол.

    Освобождение не е имало. В НИТО ЕДИН руски документ от онова време за Бъглария не се говори като за независима държава. Това е факт.

    Морална мерзост е да лъжеш.

    Коментиран от #85

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 ЛилиПутчо

    10 7 Отговор
    не можах да прочета цялата пооовръщня... Момчиле ако не бяха Руснаците щеше да си Моамедчо
  • 76 ВСВотСАЩ

    13 6 Отговор

    До коментар #61 от "Историк":

    Сталин може и да е предлагал нещо на някого, но след загубата ни през ВСВ същият запазва България цяла. Акo нe ни бe oкупирaл CCCР, мoжeшe и дa ни зaличaт изoбщo кaтo държaвa, в нaй-дoбрия cлучaй c oрязaни тeритoрии нaпoлoвинa oт тoвa кoeтo cмe днec. Пример - Ньoйcкия дoгoвoр, когато губим през ПСВ и Запада зверски разпарчетосват страната ни.
  • 77 Абе,

    8 4 Отговор
    ако руснаците вземат да сменят Путин щото той е по-умерен и такива като вас да ги подпукат турбо националистите в Русия и тогава да видиш кон боб яде ли.
  • 78 нунчо

    11 4 Отговор
    Много соросоидни политолози идиоти,а паметника на убийците на БЪЛГАРИТЕ през 1943-1945г. бомбандирали СОФИЯ да остане ли бе отр---о и един сдс ид--т събори мавзолея върви го питай как става
  • 79 българина

    10 4 Отговор
    когато някой получава заплата от чуждо нпо като Атлантическата шетня, как се нарича и с какво право се изказва за българската политика въобще! чуждите агенти шут и да се махат на май ната си
  • 80 Ами оди първолаче

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "оди да лижеш":

    Кой те спира? По тоя път, все това ще правиш.
  • 81 Якото турско "съжителство"

    5 1 Отговор

    До коментар #72 от "Мдаа":

    Не е врат, ами шия.
    "символите на петвековния ни поробител"
    и
    " религиозните храмове на поробителя"
    е едно и също нещо

    Коментиран от #84

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Бъди Българин

    1 3 Отговор
    След бутафорията на паметниците на руския освободител трябва да премахнем Еврейския химн и да възвърнем Българския автентичен химн Шуми Марица
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 вейл

    5 2 Отговор

    До коментар #73 от "Историк":

    Морална мерзост е да наричаш истината лъжа , но така управляват Кравария и техните слуги . Русия е Освободител, точка ....ако ще и на челна стойка да застанете , с приказки история не се променя , ако не вярваш , питай “македонците“ , които сега си променят конституцията .нало
  • 86 Кен Еф

    1 0 Отговор
    тези пък смарделници какви са
  • 87 А пък ти

    2 0 Отговор
    Трябваше да не си се раждал, ама.....кутсуз - най- вече за нас, нормално мислещите, дето се налага да ви търпим, вас, отрепките.продажни еуглени
  • 88 Тапа Нар

    3 1 Отговор
    Съгласен! Хайде да местим аеца и после всички ще духаме перките за ток. Двата пръста горе!
  • 89 До поробените

    3 1 Отговор
    И паметника на руския цар да се махне в центъра на София че е много нагло .

    Коментиран от #91

  • 90 Василева

    2 0 Отговор
    Моля някой да зададе на българите въпроса: Какво ви говори датата 5 септември 1944 г? Ще бъде интересно да чуем резултата.
  • 91 1886/1887г

    0 1 Отговор

    До коментар #89 от "До поробените":

    В Пловдив да се направи паметник на полковник Сава Моткуров,човека ,който не позволи на русофилите заедно със Стефан Стамболов да превърнат България в зад Дунавска губерния на Русия.
  • 92 Троян

    1 1 Отговор
    Виенчани да се вдигнат на бунт, и да съборят грамадния мемориал на червената армия във центъра на Виена. Липсва им обаче ганьовския дух и целеустременост към простащината.
  • 93 Независим

    1 0 Отговор
    Окупаторска армия не е имало в България. Имаше българска армия която след1990 беше умишлено унищожена от такива антлантици- слугинажи, на хранилка на посолството. Няма един днешен политик който да милее за България и тези навъдели се академици и професори са срам за науката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове