Last news in Fakti

20 Юли, 2023 15:21 1 773 15

"Спаси София": В столицата пътната маркировка трае...1 месец

  • софия-
  • пътна маркировка

Използваната боя се разрежда, или е заменена с по-евтин, но неподходящ за пътна маркировка модел, позната схема за усвояване на милиони от общинския бюджет

"Спаси София": В столицата пътната маркировка трае...1 месец - 1

Повод за реакцията на организацията Спаси София е повторно маркирана пешеходна пътека на бул. Гоце Делчев - изтрита за по-малко от месец след предишното нанасяне.

От снимките в социалните мрежи става ясно, че пешеходната пътека при пазара Красно село е била обновена на 7 юни, а само месец по-късно, пътеката е изцяло невидима. “На 14 юли за пореден път е положена нова пътна маркировка, но от снимката става ясно, че работниците използват кутия с неподходяща за маркировки боя. Екипът ни направи проверка и установи, че този модел е подходящ за нанасяне на “стена, бетон.” - обясняват от Спаси София.

“Бързото изтриване и снимковия материал пораждат сериозни съмнения за качеството на извършената работа. Опасяваме се, че използваната боя се разрежда, или е заменена с по-евтин, но неподходящ за пътна маркировка модел. Това е добре позната схема на сегашното управление - милиони се усвояват за сметка на качеството, а Общината не контролира. Тук обаче говорим за нещо много по-сериозно - компромис с безопасността на гражданите, което е недопустимо.” - каза общинският съветник Борис Бонев.

Проверката показва, че същият производител има боя, подходяща за нанасяне на пътна маркировка, чиято характеристика се “отличава се с висока износоустойчивост и не потъмнява от автомобилните гуми, дори през летните месеци, когато температурите са доста високи”.

“Ако фирмата използваше специалния за пътни маркировки модел, то не би трябвало лентите и пешеходните пътеки да са невидими след по-малко от месец. Затова се обръщам към Столична община с питане - каква боя се използва при полагане на пътната маркировка в града и защо тя изчезва толкова бързо?” - пита Борис Бонев.

Общинският съветник припомня, че некачествената или изцяло липсваща маркировка е дългогодишен проблем в столицата, за който Спаси София многократно е сигнализирала. За съжаление, досега не са взети мерки за решаването му, въпреки че създава опасности и предпоставки за инциденти.

“Недопустимо е маркировките да са невидими в целия град, включително и по основни булеварди. На огромна част от улиците, особено в кварталите, маркировка даже не се полага, въпреки че е задължителен елемент от пътната безопасност. На фона на трагичните пътни инциденти със смъртни жертви, които потресоха София, считам липсата на качествена работа от страна на Общината за безотговорна.” - категоричен е Бонев, лидер на Спаси София.

“Повсеместното присвояване на парите на данъкоплатците трябва да спре! Решени сме да сложим край на безконтролните фирми - със строги договори, засилен контрол и политическа воля за налагане на глоби всеки път, когато не се работи в обществен интерес. Пътната безопасност и сигурността на всички участници в движението са последното нещо, с което сме готови да направим компромис.” - каза инж. Кристиян Христов от екипа на Спаси София.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор
    А спреят с който драскат келешите - над година ❗❗❗
  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    9 2 Отговор
    АМИ СМЕНЕТЕ ВАРТА С БОЯ БЕ И ЩЕ ТРАЕ 3 МЕСЕЦА
  • 3 Кен Еф

    4 3 Отговор
    и ще дойдем ние, за да трае половин месец!
  • 4 Пепи

    9 2 Отговор
    Защото я правят с тебешир. Освен това изкуствените неравности трябва да са с определен наклон и да са боядисани. Четете законите и съдете общината до дупка.
  • 5 Миле

    7 3 Отговор
    Тук съм съгласен.
    Не знам с тебешир ли я драскат или варосват , ама трае до първия проливен дъжд .
    Това е повече от абсурд
  • 6 леля ДАНЧЕ

    8 0 Отговор
    Ай сега и боята не харесват,с паветата същата работа. Ей нямате угодия , само БАЦЕ е доволен...
  • 7 Аз...

    7 1 Отговор
    Нищо ново. То ако е само маркировката...
  • 8 Ми то се подписват договори

    5 0 Отговор
    Дават му 30% напред, обаче му пишеш в договора че след като свърши работата, ще се вземе от 5различни места проба от боята по асфалта! Ако се окаже менте, пара нема!
  • 9 Точно

    3 3 Отговор
    Поздравления за БСП и руското посолство, че чрез Спаси София и ДСБ така майсторски контролират дясното политическо пространство в България. Така всички софиянци ще гласуват за руските интереси в София и България. Браво на руснаците. Майсторска работа!
  • 10 Буден

    4 1 Отговор
    Постната боя и отвързаната мечка.........
  • 11 Да ноооооо

    6 1 Отговор
    Не ползват боя за маркировка на пътна настилка, но данъкоплатците ще платим цената на скъпата такава. Боята за пътна настилка на ДЕКО се използва в Гърция и държи с години.
  • 12 Дааа

    13 1 Отговор
    в Бургас не изтрая и една седмица. Гербаджийските кражби нямат край.
  • 13 Майора

    5 3 Отговор
    Не случайно прозвището им е "Смучи София"! Нищо няма да направят бивши комунисти , техните отрочета и хора от ДС!
  • 14 А имате ли

    1 0 Отговор
    Представа как се държи едно двуколесно върху тази боя за стени? И колко живота могат да бъдат отнети заради Дончо Барбалов и криворазбраната му душица?
  • 15 Спас безделника

    2 0 Отговор
    Фандъкова и Барбалов са престъпници, които неминуемо трябва да минат през бай Ставри по две причини: 1. Безхаберно източване бюджета на общината. 2. Лобиране в полза на "свои" фирми. Бонев, ти си младо момче и не си наясно нито с технологиите за изработка на боите нито с технологията на нанасяне. На времето бяхме готови да произвеждаме светлоотразителни перли с български евтини суровини, но търговците подкупиха общинарите да се използват прескъпите перли на американската 3М срещу съответните комисионни, разбира се. Боята и лепилата също можеха да се правят в Бургас и Стара Загора с продукти от Нефтохима. Пак заради комисионни ("ами ние сме малка държава") започна един прескъп внос - нямаш си представа! А всичко това легна на гърба на данъкоплатците. То същото като с оръжието на Тагареца и Гаргамел! Вместо да сключат договор с украинците за бартер оръжие срещу илменит(титанова руда), те се правят на спонсори. След това, ако им поискат от този илменит, ще се окаже че цялото Илменско езеро и близките 1000клм в диаметър са дадени на концесия на Щатите. За трепане са и двамата, включително човекът -чело Мирчев.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове