Скандалът със скъпите пържоли и космическите сметки в заведение във Варна продължава да набира скорост. След изявленията на известни готвачи и хора от кулинарния бранш, дойде ред и на браншовите организации да се намесят. Публикуваме тяхното Отворено писмо на Сдружението на Заведенията в България и Българската асоциация на заведенията без редакторска намеса:
Сдружението на Заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, принудени от факта, че през последната седмица станахме свидетели на изкуствената ескалация по темата с поръчаните стекове във варненски ресторант, както и от назначената впоследствие проверка от КЗП и тиражираните в медийното пространство твърдения, които не кореспондират с реалната ситуация, изпращаме на вашето внимание нашето официално становище, придружено и с няколко интересни въпроса.
На първо място подчертаваме, че подобни скъпи и изключително качествени стекове, могат да бъдат консумирани само в около 10 заведения на територията на гр. Варна. Това е и едно от нещата, които отличават елитните ресторанти. И ако искаме да насърчаваме развитието на кулинарията и предлагането на така наречения гурме туризъм, както вътрешен, така и международен, то по никакъв начин не би следвало да се атакуват умишлено, още повече от държавни институции, ресторантите, които се стремят да предлагат високо качество на храна. Разбира се, на съответната цена.
Тъй като сме убедени, че в КЗП не работи нито един професионален готвач, или най-малкото бивш собственик на ресторант от висок клас, които да разбират поне малко от материята и индустрията, предлагаме на вашето внимание няколко факта, които би следвало да обяснят, защо някои видове храни в менютата на ресторантите, се предлагат
на тегло от 100гр.
Висококачествените стекове /както вече стана ясно не говорим за обикновени пържоли/ и някои риби и морски деликатеси, пристигат от доставчиците в различни калибровки по грамаж и размер. Няма скъпи омари, риби и предварително нарязани стекове, които да тежат абсолютно еднакво, за да може да се изчисли тяхната крайна цена
към клиента.
Предлагането на тези артикули по 100гр., в менютата, е именно в защита на потребителя, а тази практика не е иновация на българския предприемач. Тя съществува във всички ресторанти в Европа и по света, където качеството на предлаганата храна, е издигната на пиедестал.
Със силната надежда, че ни разбирате, обобщаваме - стековете могат да бъдат предварително нарязани на различни грамажи - 200, 300, 400, или повече, което не позволява сформирането на крайна цена за клиента. Ако трябва да бъде изпълнено това условие, то трябва да изберем един от двата варианта - да премахнем подобен тип скъпа храна от менютата си, или да изчислим среден грамаж и да го заложим в менютата на съответната крайна цена. Звучи абсурдно, но по всичко личи, че КЗП е тръгнало точно в тази посока. А ние няма да хвърляме омари, тежащи повече или по-малко от обявените в менюто.
Желанието на клиента!
Индивидуалните предпочитания на всеки клиент при поръчка на месо в ресторант, позволяват на готвачите да удовлетворят неговия вкус по отношение на изпичането на месото. Съществуват пет степени на изпичане - Rare, Medium Rare, Medium, Medium Welldone и Well-done. Технологията на изпичане трябва да бъде съобразена с всеки един стек, индивидуално.
Колкото по-препечено искаме да бъде то, толкова по-дебела трябва да бъде отрязана пържолата/стека. А това е така, защото при по-дългата термична обработка, се губи и по-голямо количество от живото месо. За да бъде крайният резултат удовлетворяващ клиента, е нужно майсторство и умения, които се учат с години. А това е и още една причина, която не позволява задаването на крайна цена. Именно желанието на клиента! Но дотук с безплатните уроци.
КЗП не може да бъде репресивен орган и да взима еднолични решения, основаващи се на непрофесионално мнение по специфични теми, каквато е технологията, свързана с предлагането на висококачествени храни в ресторантите!!! Неслучайно по темата взеха отношение едни от най-добрите Шеф готвачи в България. Интересно е, колко от тях
поканихте за мнение?
Недопустимо е държавна институция да упражнява груба намеса в бизнес практиките, без да има ни най-малка представа от тънкостите в занаята. Може би тук е мястото да споменем, че само във въпросния ресторант, срещу когото в момента тече проверка, за последните 20 дни има продадени над 30кг. висококачествени и скъпи
стекове.
И представете си, няма нито едно оплакване!!! Напротив - клиентите са доволни и резервират отново!
СЗБ и БАЗ настояваме за незабавно прекратяване на проверката срещу заведението и обявяването на практиката за продажба на скъпи храни за напълно стандартна и лоялна. Настояваме за извинение от директора на КЗП за твърденията, споделени в национален ефир, уронващи престижа на целия бранш. По съдебен път ще бъде потърсена отговорност от клиента, опитал се да навреди на конкретния ресторант, с цел да получи своята минутка
слава. По съдебен път ще бъде потърсена отговорност и за всеки един подобен случай в бъдеще.
В заключение:
Ресторантьорският бранш не може да носи отговорност за липсата на образование и култура на хранене у някои клиенти. Имаме достатъчно служители, които могат да отговорят на въпросите на нашите клиенти, стига те да имат нужния интелект, за да попитат.
А България и българският туризъм нямат нужда от повече антиреклама. Видно е, че някои медии участват в своебразно състезание по очернянето на летния ни сезон. Едно наказателно дело и наложена глоба в този момент, ще бъде просто поредния удар под кръста срещу нашия бранш! И няма да е нелогично, ако попитаме - В ЧИИ ИНТЕРЕСИ РАБОТЯТ ИНСТИТУЦИИТЕ В БЪЛГАРИЯ?!
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Българка
Коментиран от #45
16:16 22.07.2023
3 Бойкот на ресторантьорите
16:16 22.07.2023
4 плюс минус
Ковидът свърши, тяхното нахалство - НЕ!
Комисията за защита на потребителите откри нарушения в случая с ресторанта, който натовари клиент с бомбастичната сметка 490 лв. за три пържоли.
Цената е формирана незаконно, стана ясно от интервю на Игнат Арсенов, главен директор в комисията, за бТВ.
Цените на ястията в заведенията задължително са за порция, не за 100 грама, подчерта Арсенов.
В менюто във въпросния ресторант обаче за този стек е написано "35 лв. за 100 г."
Коментиран от #6
16:16 22.07.2023
5 Българка
Коментиран от #31, #217
16:18 22.07.2023
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 шегичка
Коментиран от #24
16:18 22.07.2023
8 Инструктирайте
На вас не ви устройва това
16:18 22.07.2023
9 РЕАЛИСТ
До коментар #1 от "Последния Софиянец":
Добре, Ами ако беше човек без възможност да плати тая сметка, кво праим. Ще го оставят да мие чинии един месец в ресторанта ли? Така може да се обърка и някой сиромах.16:19 22.07.2023
10 Маринов
от ПИШМАН Едуци!
16:19 22.07.2023
11 Пробвайте
16:19 22.07.2023
12 Русофил
ще е фалирал ако не издават бонове и клиентите не плащат.
Коментиран от #98
16:20 22.07.2023
13 Тома
16:20 22.07.2023
14 Оффф
16:21 22.07.2023
15 Яж, пий и се весели
16:21 22.07.2023
16 Масова практика е да не се пише BGN
Коментиран от #26
16:22 22.07.2023
17 Мутрите Ресторантьори
16:22 22.07.2023
18 ХАХАХА
Коментиран от #22, #46
16:23 22.07.2023
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 обирджии са
Поръчваш си октопод, без значение как приготвен в България - носят ти парченце от пипало, не повече от 50-60 грама. Порцията струва между 35 и 55 лева. Зависи от заведението.
Калмарите - също. Няколко кръгчета, не повече от 100-тина грама - 15-20 лева.
В Гърция за 8 евро донесоха цяла чиния октопод, към него - дадоха и салата + бутилка вода. ОСЕМ евро.
Бира с калмари - за 14 евро - цял калмар, приготвен уникално добре + бутилка вода + ОГРОМНА салата + пържени картофи.... и като си поръчах допълнително бира - ми я дадоха безплатно, като още при сервирането сервитьора каза "втората бира е от нас"....
Между другото, килограм октопод в магазина в Гърция е 8.5 евро.
Тук в Метро последно беше 35 лева. Вярно, нашите бая вода наливат в октопода преди да го замразят, ама пак не оправдава няма и 100 грама да е 50 лева на ресторант.
Коментиран от #49
16:23 22.07.2023
21 Сатана Z
Платената статия на готвачите ,келнерите и собствениците на подобни дупки за бърза закуска са жалък опит да се изкриви истината .
А клиентите никога не лъжат!
Ветеринарен и санитарен контрол трябва да изтърбушат от проверки тия кухни за полуготова храна.
16:24 22.07.2023
22 садсадд
До коментар #18 от "ХАХАХА":
Най-обиконвено телешко, обработено с някакви препарати е това.Нищо особнено на вкус.
Коментиран от #42
16:25 22.07.2023
23 От къде
16:25 22.07.2023
24 А бе...
До коментар #7 от "шегичка":
Селяндурщината не може да схване какво говори , ама говори ! А другите грапляци изпадат във възторг ! И ти ли , като онзи лилавия , не успя да разбереш , защо се продава в грамове ?Коментиран от #199
16:25 22.07.2023
25 Ресторантьорите хайдуци
16:25 22.07.2023
26 саддсдса
До коментар #16 от "Масова практика е да не се пише BGN":
Ами, чужденците да се спасяват.На теб като идеш в друга държава - някой да не мисли "тоя ся как ще разбере менюто"....
Коментиран от #82
16:26 22.07.2023
27 Аааа не така
16:27 22.07.2023
28 Зззз
Коментиран от #157
16:27 22.07.2023
29 Този коментар е премахнат от модератор.
30 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ
16:28 22.07.2023
31 НАП
До коментар #5 от "Българка":
Евала маце , казала си ! Тръгваме веднага , че нали само чакаме такива като тебе , да ни дадат наклон ! Ама , къде да отидем , защото ми се струва , че в ресторант не си стъпвала !16:28 22.07.2023
32 Този коментар е премахнат от модератор.
33 фактура
16:28 22.07.2023
34 тъп_сайт
16:29 22.07.2023
35 Раданч Татлъту
16:29 22.07.2023
36 Този коментар е премахнат от модератор.
37 Черен списък на измамниците Рестьори
16:29 22.07.2023
38 садсаадс
Една позната беше попаднала случайно в някакъв ресторант при някой от т.нар. "шефове".
Поръчала си ядене, но и се сторило безсолно, и си поискала сол.... оня като излязъл и като се развикал - направил я на нищо, защото.... си поискала сол??? А това означавало, че "не може да оцени вкусът на храната".
Е, тя пък от своя страна му беше теглила една, и просто си тръгнала.... а като я знам колко и знае устата, тегленето на една е било доста цветущо :) с гаранция го е поставила на мястото му.
Коментиран от #203
16:29 22.07.2023
39 Цуца
16:29 22.07.2023
40 Хахаха
Коментиран от #60
16:30 22.07.2023
41 ТРЕНД
16:30 22.07.2023
42 ХАХАХА
До коментар #22 от "садсадд":
Открай време телешкото ми е малко като подметка на пържоли, не говоря за телешко варено ,но след като казваш ,че е обработено с препарати какъв е смисълът от тази цена. Определено ще го търся да видя какъв ...... ,в което не се съмнявам.16:31 22.07.2023
43 може ли от бранша да кажат
16:31 22.07.2023
44 типично комунистическо
Коментиран от #77
16:31 22.07.2023
45 Ами сега?
До коментар #2 от "Българка":
В Сан Диего такъв стек се продава в магазина замразен на минимална цена, в зависимост от качеството, около 10$ за килограм, а в лондонски ресторант подобна порция на сервираната във Варна струва между 17 и 35 £.Коментиран от #50, #78, #311
16:31 22.07.2023
46 Този коментар е премахнат от модератор.
47 Град Симитли
16:33 22.07.2023
48 клиентите
16:33 22.07.2023
49 Гърците нямат риба нямат рибари кадри
До коментар #20 от "обирджии са":
А за да поддържат хотелите Европа е дала 600 млрд евро ние у нас за една къща в Барселона искаме имунитети и ДНК проба на бивш премиер министърО времена о нрави
16:34 22.07.2023
50 касапина
До коментар #45 от "Ами сега?":
Да ама тия са специални , от розово прасе ! Ха ха ха16:35 22.07.2023
51 уви ФАКТ
16:35 22.07.2023
52 ха ха
16:36 22.07.2023
53 Бамзе
Коментиран от #83
16:36 22.07.2023
54 ха ха ха
16:36 22.07.2023
55 Ще има и още
До коментар #6 от "Последния Софиянец":
Уважаеми !!! Дубай е ислямска държава и там пържоли НЯМА !!!Коментиран от #80, #91, #121
16:36 22.07.2023
56 ФЕЙК
Коментиран от #81, #92, #107
16:36 22.07.2023
57 Феликс Дж
16:36 22.07.2023
58 Айде бе...
До коментар #6 от "Последния Софиянец":
Това кога го сънува, преди или след историята с варненския стек?16:36 22.07.2023
59 хи хи
16:37 22.07.2023
60 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
До коментар #40 от "Хахаха":
За уронване престижа на заведението ❗Като да се оплачеш , че сервитьорките им са Q-рви ❗
Макар и да са ❗
16:37 22.07.2023
61 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
Отваряте меню ,
Снимка на бутилка
Джони Уокър чер етикет (700)
под нея изписано 50гр. 20лв
Вие поръчвате бутилката от снимката, носят Ви я , изпивате я и Ви носят сметката 14×20= 280лв ❗
🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
Коментиран от #94, #209
16:38 22.07.2023
62 историята
Коментиран от #90
16:38 22.07.2023
63 марш ве
16:38 22.07.2023
64 Бойкот!
16:38 22.07.2023
65 Пирамиди фараони
16:38 22.07.2023
66 Тошко
16:38 22.07.2023
67 Уважаеми
До коментар #32 от "кукуригу":
Не говорим за жертвата кой е и какъв е.Кой как живее си е негова работа.Размърдай си мозъка!16:39 22.07.2023
68 Майко мила, майко мила
16:39 22.07.2023
69 Мдаа
16:40 22.07.2023
70 Георги
16:40 22.07.2023
71 Анонимен
Коментиран от #84
16:40 22.07.2023
72 Справка
Трябва всички търговци да бъдат постоянно проверявани.
Цената за 100 грама може да е на пазара, в ресторанта цената е на порция. Иначе трябва да сложат кантар на всяка маса.
Сравнението на храната в ресторантите в България и Гърция е направо убийствено. Порциите в Гърция са два пъти по-големи, по-вкусни, на по-ниски цени от България.
16:40 22.07.2023
73 Майко мила, майко мила
16:41 22.07.2023
74 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
Може да са му сервирали и паниран кашкавал , но това е "друга бира" ❗
16:41 22.07.2023
75 незнайко
16:41 22.07.2023
76 Димо
16:42 22.07.2023
77 Феликс Дж
До коментар #44 от "типично комунистическо":
Помня преподавател по Огнева подготовка в комунистическата казарма - "С 3,50 умирах в кръчмата". Кебапче от истинско месо 0,08 лева BGN. А това тук е ТИПИЧНО КАПИТАЛИСТИЧЕСКО. ДА им приседне дано.16:42 22.07.2023
78 СЕРИОЗНО
До коментар #45 от "Ами сега?":
20 английски лири, в магазин сурова, риб ай стек, био. От Австралия. Но в супермаркет в Москва струва 1000 долара, но от специално гледани животни. Ресторантът не е магазин, там се плаща за готвачески умения и обслужване, прислужване, място, гледка, атмосфера. Наемът на мястото е скъп. Цените отсяват и клиентите, да махнат бедните - простолюдието.Коментиран от #130
16:42 22.07.2023
79 общо взето
16:43 22.07.2023
80 ха, ха, ха
До коментар #55 от "Ще има и още":
Не го ли виждаш, че тоя си няма хабер от понятие? Представя се като собственик на ресторант, но не прави разлика между баничка и бюрек. Явно за него 35 и 53 е едно и също, щом не прави разлика между пържола и телешки стек.16:44 22.07.2023
81 Аааааааа
До коментар #56 от "ФЕЙК":
бирата Алибегов отдавна я продава на 50 милилитра.....16:44 22.07.2023
82 Това са международни стандарти
До коментар #26 от "саддсдса":
Като не искаш защо тогава учат децата на английски от 1 клас защото един от официалните езици в ЕС е английскияС питане до Цариград се стига
нерде Ямбол нерде Стамбул
16:44 22.07.2023
83 Имат имат
До коментар #53 от "Бамзе":
Но готвача е с една ръка да не ти казвам как ги плеска, за пълнени чушки забрави.16:44 22.07.2023
84 че то това
До коментар #71 от "Анонимен":
заведение въобще не чака нещо от такива фукари като тебе!16:45 22.07.2023
85 шеф готвачц
16:45 22.07.2023
86 ХАРАКТЕРИСТИКИ НА BLACK ANGUS
USDA Certified Black Angus Meat от Небраска, САЩ
Зрял минимум 30 дни
С най-висока степен на мраморизация “PRIME”
ПОДХОДЯЩ ЗА BBQ, СКАРА, ТИГАН ИЛИ ПЛОЧА
ЦЕНА 45 ЛВ
Какво искат тези обирджии няма такива цени по Черноморието
Коментиран от #100, #227
16:45 22.07.2023
87 Бравос
16:46 22.07.2023
88 При Алибегов
16:47 22.07.2023
89 Говори Гошо
Кочинатата потъва бясно къ дъното
Фалит след 1399 дни
16:47 22.07.2023
90 тоя пък
До коментар #62 от "историята":
въобще не е разбрал, че не става въпрос за свинско, аза специална порода телета!16:47 22.07.2023
91 Стек
До коментар #55 от "Ще има и още":
уважаеми се прави най-вече от младо телешко или качествено говеждо, така че наистина има скъпи меса , които мюсюлманите ядат. Свински стек яде сиромашията.16:47 22.07.2023
92 келнера
До коментар #56 от "ФЕЙК":
Ще получиш сметка от 360 лева16:48 22.07.2023
93 Гост
16:48 22.07.2023
94 Само ти ли не разбра
До коментар #61 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":
Той си е поръчал три стека по 100гр а му носят по 400гр. порцията.Коментиран от #104
16:48 22.07.2023
95 хи хи
16:48 22.07.2023
96 ганев
16:48 22.07.2023
97 Делян
16:49 22.07.2023
98 Гуньо Простиа
До коментар #12 от "Русофил":
Ресторантът е на известни хора във Варна и няма да фалира поне докато те не го решат 😉Коментиран от #105, #181, #294
16:49 22.07.2023
99 Ценител
Аз напълно одобрявам това отношение и очаквам с нетърпение първия отворил ресторант с такива цени. Отсега мога да ви обещая, че ще имате лавина от клиенти и така докато не фалирате в рамките на седмица две.
16:49 22.07.2023
100 въздушно такси
До коментар #86 от "ХАРАКТЕРИСТИКИ НА BLACK ANGUS":
Ами сигурно със специален чартърен полет са ги докарали от там до ресторанта във варна .16:49 22.07.2023
101 МАРКСИСТ
16:49 22.07.2023
102 Този коментар е премахнат от модератор.
103 Я, пак!
Коментиран от #115, #124
16:50 22.07.2023
104 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
До коментар #94 от "Само ти ли не разбра":
Ко каза ко ❓Верно ни тъ разбрах-
Каренца ли си е поръчАл ❗
Коментиран от #116
16:52 22.07.2023
105 позеленял
До коментар #98 от "Гуньо Простиа":
сигурно закусват крем киро ? или салата доган ?16:53 22.07.2023
106 Автокъща
16:53 22.07.2023
107 Хасковски каунь
До коментар #56 от "ФЕЙК":
Може,може.В ресторанта ми се предлага супа от топките на синьо канарче - 50 мл. 500 лева. Заповядай!
16:53 22.07.2023
108 Този коментар е премахнат от модератор.
109 БГ обслужване
16:53 22.07.2023
110 Каквито
16:53 22.07.2023
111 Щурец
16:53 22.07.2023
112 Този коментар е премахнат от модератор.
113 Зевзека
16:54 22.07.2023
114 Стършел
16:54 22.07.2023
115 Ценител
До коментар #103 от "Я, пак!":
Когато продукта (месо, риба) е супер-премиумен цената ВИНАГИ е на суров продукт и това беше казано многократно. Какво ще остане от него зависи от много неща, но на такива места това никога не е най-важното.Има уагю, което има толкова много мазнина (или тъй нареченото "мрамориране") че буквално половината от него не е месо. Ако си поръчаш да ти го обезобразят, ще получиш доста малко парче "месо", но ти си клиента ....
Коментиран от #140
16:55 22.07.2023
116 каренца маренца
До коментар #104 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":
Поръчал си е 3 по 100гр.16:55 22.07.2023
117 Този коментар е премахнат от модератор.
118 даа
16:56 22.07.2023
119 Гутьо
16:56 22.07.2023
120 шааа
16:56 22.07.2023
121 Гуньо Простиа
До коментар #55 от "Ще има и още":
Има и още как ! Ще кажа, че си необразован , за да не използвам друга дума16:57 22.07.2023
122 Вече казвам така
16:57 22.07.2023
123 Въпрос
Коментиран от #129, #137, #141, #144, #155
16:57 22.07.2023
124 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
До коментар #103 от "Я, пак!":
Дори в Турция търговците на злато се пазарят за цената, но любезно ще те отпратят ако започнеш да искаш да ти изтеглят или докатожат каратите на златно синджирче !Харесва ли ти или не, готов ли си да платиш или не ❗
В кой ресторан ще ти изтеглят мешаната скара по артикули ❓
Ти да не си от данъчните ❗
Коментиран от #127, #172
16:58 22.07.2023
125 Този коментар е премахнат от модератор.
126 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
16:59 22.07.2023
127 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
До коментар #124 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":
Не знам какво е" докатожат "
написах
ДОКАЖАТ , но .....
17:00 22.07.2023
128 Гражданин
17:00 22.07.2023
129 вместо да питаш
До коментар #123 от "Въпрос":
избирай си заведение по джоба! имаш избор да влезеш или да не влезеш!Коментиран от #167
17:00 22.07.2023
130 Ами сега?
До коментар #78 от "СЕРИОЗНО":
Нали съм писал и цената в ресторант в Лондон или ти четеш през ред, само удобното? Москва е под санкции и нямат право да внасят от там. Иначе са нарушители от всякъде.Коментиран от #207
17:00 22.07.2023
131 Този коментар е премахнат от модератор.
132 Съдия
Коментиран от #147
17:01 22.07.2023
133 Този коментар е премахнат от модератор.
134 Хахаха
СЗБ и БАЗ, директо казват, че клиентите са малоумни. Ужас !!!
Щели да съдят ...
Веднага ДДС за тези кретени да се вдигне до 20%, поне държавата да си прибира данъка.
17:01 22.07.2023
135 Мисля
17:02 22.07.2023
136 точно този
Коментиран от #149
17:02 22.07.2023
137 Ценител
До коментар #123 от "Въпрос":
Във вивенда една пържола рибайрол от блекангъс е 80 лева за 400 грама. Не казвам, че е било такова месото. Никъде не съм прочел какво е, никой не е казвал.Коментиран от #179
17:02 22.07.2023
138 Четете бе, хора! Четете!
Коментиран от #185
17:02 22.07.2023
139 Гутьо
17:05 22.07.2023
140 Вие пък, т. нар. "ценители"...
До коментар #115 от "Ценител":
Само и само да изпъкнете в очите на слепите, и да си начешете егото, сте готови да дадете маса пари за, примерно молекулярна кухня от типа пяна от корем на кит, само защото струва майка си и баща си, и се предлага в ултра скъп ресторант. Не ви правя сметка на парите, но добре би било понякога да се лишите от подобни безмислени глезотии, и да нахраните сираци, социално слаби....17:05 22.07.2023
141 Приблизителен отговор
До коментар #123 от "Въпрос":
Това е от живо животно.Къпано в джакузи.Има Специален климатик за него и специална храна.Абе много неща.Коментиран от #164
17:05 22.07.2023
142 и що рИвете,
17:05 22.07.2023
143 Този коментар е премахнат от модератор.
144 Хасковски каунь
До коментар #123 от "Въпрос":
Надценката е 3,5 пъти по-голяма от цената на дребно. Нооо, при цацата тя е 9 пъти по-голяма.Смятай бе човек.
Коментиран от #156
17:06 22.07.2023
145 Шеф Гогов
В Гърция, Турция е по-евтино и много по-добро обслужване, а на пазара се появява и Албания. Мислете, за 3 години искате да станете милионери, 2 месеца да работи ресторанта ви и цяла година да живеете с тази печалба
Коментиран от #159, #165, #330
17:06 22.07.2023
146 Този коментар е премахнат от модератор.
147 Даеаааа!
До коментар #132 от "Съдия":
Алооо! Съдията! Да не би да си бил ученик на Янка Такева! ГанЬо, а не ГанйоКоментиран от #160
17:07 22.07.2023
148 Кен Еф
Коментиран от #166
17:07 22.07.2023
149 Напротив, напротив
До коментар #136 от "точно този":
Точно обратното ще се случи!17:08 22.07.2023
150 Наблюдавай
17:09 22.07.2023
151 Този коментар е премахнат от модератор.
152 Нова
Коментиран от #158
17:09 22.07.2023
153 абе,
17:10 22.07.2023
154 Модерните кожодери
17:10 22.07.2023
155 Този коментар е премахнат от модератор.
156 Личи, че си каун
До коментар #144 от "Хасковски каунь":
Ако знам цената, бих сметнал. Но понеже не я знам, попитах. Чети ти!17:11 22.07.2023
157 Този коментар е премахнат от модератор.
158 купуваш,
До коментар #152 от "Нова":
Ама за тука?!? Кофти е като лекуваш комплекси!17:11 22.07.2023
159 Хасковски каунь
До коментар #145 от "Шеф Гогов":
Чети предишния 144 коментар17:12 22.07.2023
160 Ами...
До коментар #147 от "Даеаааа!":
С трети клас толкова, все пак и това е нещо....17:12 22.07.2023
161 ежко
Ах сифон!
17:12 22.07.2023
162 Този коментар е премахнат от модератор.
163 нда, рекла лисицата:
17:14 22.07.2023
164 Харалампи
До коментар #141 от "Приблизителен отговор":
Това теле да не е хранено с глухарчета17:15 22.07.2023
165 какви 4.80лв
До коментар #145 от "Шеф Гогов":
В Поморие 1.5лт вода е 7 кинта.17:15 22.07.2023
166 Българско чадо
До коментар #148 от "Кен Еф":
А, не се притеснявай, теб не могат те излъга, ти си ТАРИКАТ.Само кебапчета тройки с пържени картофи и яко АйрЯна.
Закуска за шампиони и малко гюбеци. Те занимават с как му беше името на тва риби Яй ли беше какво там. ...
17:15 22.07.2023
167 Много умно!
До коментар #129 от "вместо да питаш":
Няма що! Ами, аз и без твоя безполезен съвет, правя точно така.17:16 22.07.2023
168 Кожодери яжте си скапаните и скъпи мандж
17:16 22.07.2023
169 гост
17:18 22.07.2023
170 Янки Зафир
Коментиран от #173, #176, #180
17:18 22.07.2023
171 Кака Мара
17:20 22.07.2023
172 Само че...
До коментар #124 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":
За мешана скара, драги, цената ми е обявена за порция. Освен това, мешаната скара не струва колкото пенсията на майка ми, затова сравнението ти е неадекватно . И за какви артикули говориш, при положение, че цената при тези ултра мега скъпи стекове, е за 100 грама от стека, няма други артикули.Коментиран от #228
17:21 22.07.2023
173 Ценител
До коментар #170 от "Янки Зафир":
"Японско Коби го презират, защото топ американското е в пъти по-добро."Айде пак глу пости и комплексарщини. :)
Абе, не можете ли да си представите мнението без да правите някакви смешни изказвания?
"Топ американското" не е Кобе и няма и да бъде, щото Кобе е просто географския район където се гледат телета от определена порода с най-високо внимание.
Коментиран от #190
17:21 22.07.2023
174 7373727272
17:21 22.07.2023
175 Една бира
17:21 22.07.2023
176 бат Янки
До коментар #170 от "Янки Зафир":
Нали знаеш че у нас дърта крава се предлага кото телешко, а истинското телешко за японско такова.17:22 22.07.2023
177 Гост
Коментиран от #186
17:22 22.07.2023
178 Кради Кради
Коментиран от #191
17:23 22.07.2023
179 Мдааа!
До коментар #137 от "Ценител":
Тя и Айшето на Женски пазар пише на черешите: "Онокални чореши от Лус Анжелос", ама няма клиенти😏17:23 22.07.2023
180 А, така, Янки
До коментар #170 от "Янки Зафир":
Кажи им го на големите умници тук, дето големи кулинари, гастрономи и ценители на храната се пишат! Било нормално да струва толкова една пържола!?!? Айде, моля, моля. Ако ще от изчезващ вид бронтозавър да е, няма как да струва толкова. Такива тарикатлъци само в България ги има17:24 22.07.2023
181 Русофил
До коментар #98 от "Гуньо Простиа":
Щом е перачница може всичко, но осветяването в съдае вредно. Как ще докажат в съда, че не са сервирали обикновена
пържола за 5 лева.
Коментиран от #189
17:26 22.07.2023
182 Гошо
17:26 22.07.2023
183 До клиента
17:26 22.07.2023
184 Месото е
17:26 22.07.2023
185 7373277272
До коментар #138 от "Четете бе, хора! Четете!":
А ве не ме занимавай с тая Анерика е !17:27 22.07.2023
186 Абсолютно!!!!!!
До коментар #177 от "Гост":
Голяяяяма греда при това. Не стига, че са нелоялни, ами и нагло поведение демонстрират с тази декларация. И тон, видите ли държат!17:27 22.07.2023
187 Този коментар е премахнат от модератор.
188 Аре бегай ве Алибегов
Цената на такива продукти трябва да е на килограм (както е в Европа) и тогава, който и да е като види напр. 400 лв/кг и ще знае! Коректно е и ако поръча да му измерят продукта и да му кажат, колко, ще струва, както е напр. с рибите в Гърция, но не тук казват така: "Ресторантьорският бранш не може да носи отговорност за липсата на образование и култура на хранене у някои клиенти. Имаме достатъчно служители, които могат да отговорят на въпросите на нашите клиенти, стига те да имат нужния интелект, за да попитат."
Вие питали ли сте нещо български сервитьор еле па собственик? 😅
17:29 22.07.2023
189 Сериозен ли си
До коментар #181 от "Русофил":
Амчи то убиеца на Милен Цветков, пиян дрогиран още не е в затвора ти една фактура за месо няма да измислят.17:32 22.07.2023
190 Янки Зафир
До коментар #173 от "Ценител":
Топ американското носи емблема USDA. За 23 години съм изял доста и мога да ти кажа от първа ръка, че американските и аржентинските говеда са най-вкусни. Джапанките може да им пускат Моцарт, но месото е изкуствено и неестествено само като го погледнеш. Освен това го приготвят грешно - винаги на електрически ламарини. Защо коментираш без да си опитвал нито едното, нито другото?Коментиран от #202, #235
17:33 22.07.2023
191 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #178 от "Кради Кради":
С очите си съм виждал на Кроазет в Кан,долнище на женски бански,500франка преди........80години....Всяка дупка в кан е категоризирана.... със някакви звезди....Пясъчната им ивица трябва да я откриеш с телескоп....Навсякъде е .......Дране!Коментиран от #195
17:34 22.07.2023
192 Ценител
Само ще ви замоля да обявите предварително къде ще е ресторанта първо тук, за да имаме време да посетим поне по веднъж преди да фалирате (което ще е максимум за седмица две)
Коментиран от #213, #214
17:34 22.07.2023
193 за европа
Цената на един телешки рибай стек е на грамаж. Продава се на 150 или 200 грама съответно цената е 25 евро за 150 и 27,50 за 200 грама.
17:35 22.07.2023
194 сърпи чук
17:35 22.07.2023
195 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #191 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
някъде 1980-1984г17:35 22.07.2023
196 Гогорой
17:35 22.07.2023
197 Този коментар е премахнат от модератор.
198 Този коментар е премахнат от модератор.
199 Малката муха
До коментар #24 от "А бе...":
Е то е ясно защо - да излъжеш клиента. Ресторанта съвсем спокойно можеше да напише 150лв за порция от 450гр. Но тогава няма да има шарани на кукичката. А който търси точно такива пържоли - той ще си ги поръча на 150лв. Тия от ресторанта, като си ги поръча клиента тия 3 порции, дали са го питали по колко грама да са пържолите? Не вярвам. Интересно какво ще е обвинението към клиента в съдебният иск - "обвиняемият не беше доволен от цената на стоката и изрази публично мнението си, в Демократична България (Демократична да се запише с главна буква)!"17:38 22.07.2023
200 Механик
От изявлението им личи, че те не само нищо не разбират, ами изпитват ментален дефицит и/или страдат от беден речников запас, което е равносилно на първото.
Веднага след купешките треминчета " Rare, Medium Rare, Medium, Medium Welldone и Well-done"(сложени там за да ни накарат да помислим, че имаме работа "компетентни хора", следва огромна глупост. Според която, в зависимост от това колко добре искате да ви е изпечен стека, избирате такъв с различна дебелина. Не, господа и дами "браншовици"! Това не е вярно. Степента на изпичане на стека се определя от температурата достигната в средата на най дебелата част от него. Ако си купите (тук и аз ще ползвам купешка дума) "meat thermometer", на български: "говарски термометър", ще забележите на скалата му различни сектори обазначени именно с ония горните купешки думи. И във всеки от тия сектори ще видите съответната трепература, която достигната в средата на месото определе степента на изпичането му.
И горната им глупост е запечатена с още по-голяма. Според браншовиците "А това е така, защото при по-дългата термична обработка, се губи и по-голямо количество от живото месо."
Къде се губи това месо бе? В космоса ли излита? И защо го наричате живо месо? Ами това дето е изпечено, то мъртво ли е?
Лично аз само до там стигнах и повече не мисля да чета.
Да, и искрено се дразня, че ни управляват хора
17:41 22.07.2023
201 Този коментар е премахнат от модератор.
202 Ценител
До коментар #190 от "Янки Зафир":
Аз месото не го гледам, ами го ям, и съм ял и едното и другото в доволно големи количества (въпреки че японско 5А уагю съм ял доста по-рядко по обясними причини).Да ти кажа, ми е все тая дали мислиш, че японците приготвят уагюто "грешно". Това е също толкова грешно колкото и да кажа обратното за американско Тексас барбекю. Това са две различни концепции на готвене, които са напаснати към съответните вкусове и няма "правилно" и "грешно" (стига разбира се да не обезобразяваш продукта).
Колкото до емблемите, уагюто носи баркода, та можеш да го проследиш до конкретното животно. Предполагам, че това бие "емблемата на УСДА" като "ексклузивност".
Коментиран от #216
17:42 22.07.2023
203 Устатата
До коментар #38 от "садсаадс":
ти позната да беше отишла в кварталната кръчма да яде и да слушаВоди ме в някоя квартална кръчма (манталитета, който описваш съответства на текста).
17:42 22.07.2023
204 Този коментар е премахнат от модератор.
205 От оня свят
17:44 22.07.2023
206 Този коментар е премахнат от модератор.
207 уви ФАКТ
До коментар #130 от "Ами сега?":
Не разбра ли - че това заведение е за богати, в Лондон има - да - и гостилници за бедни. Нито пържолата е скъпа. .. Баровците в България вече не са работещите в чужбина и тези от СОМАТ, а са милионерите политици и с фирми от държавни поръчки. За средната класа само ол-инклузив в Турция и на село в Гърция, работещи в българия да ходят под асмичката на село, пък тези работещи в чужбина. Свиквайте. България никога няма да стане като САЩ, те ще станат като нас. Със умната икономика по Кейнс отдавна свършиха, но още дояждат. Ходете в Китай, Путин и той следва фашизмът - дясното.Коментиран от #211
17:48 22.07.2023
208 Крава
17:48 22.07.2023
209 Гошо
До коментар #61 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":
Добра логика, но не в правилната посока. Точно 50мл уиски е еквивалента на една порция пържола. И нека да сме наясно, че 100гр пържоли няма. А една бутилка уиски е като да си поръчаш цяло печено прасенце. И ако направим аналогия с уискито, в менюто все едно да пише: 50мл за 20лв, ама ние ще ви сипим колкото решим, като започнем от 150мл, а вие ще си го платите.Коментиран от #218
17:50 22.07.2023
210 Бай Ставри
17:50 22.07.2023
211 Хонол
До коментар #207 от "уви ФАКТ":
Много сериозно бъркаш богати клиенти с ахмаци и парвенюта така характерни за тези географски ширини. Богат клиент няма да припари в такова селско заведение, в някакъв си град Варна, в територия, която трудно може да се намери на картата на света. За теб, виждам, е върха на сладоледа. Облизвай се!17:52 22.07.2023
212 ПСР
17:54 22.07.2023
213 Колко да е скъп
До коментар #192 от "Ценител":
Правят разноси по домовете, ти да си чувал за елитен ресторант с разнос. Разгледах им цените, нормални като за Варна, просто са използвали този тарикатлък с това скъпо месо и игра с грамажът а и са видели че клиента е с доста злато по него, леко простоват без да го обиждам и са решили да го прескембичат. Работата е че чак от браншовата им организация и всички пишман наши "шефове" скочиха да се оправдават и заплашват. Няма да могат да го осъдят, той е споделил една касова бележка с цени а те са онлайн достъпни.Коментиран от #219
17:54 22.07.2023
214 Др Колев
До коментар #192 от "Ценител":
Отворко, спри да спамиш. Такава порция Black Angus навсякъде по света върви около 53 долара или около 80 лева. Ходи във Варна и яж замразена ямболска крава за 300 лева бройката и бъди щастлив!17:55 22.07.2023
215 Троян
17:58 22.07.2023
216 Янки Зафир
До коментар #202 от "Ценител":
Да, USDA е стандарт за ексклузивност бе, момко. Ела тук в Тексас и се опитай да направиш стейк на електрическа скара и ще разбереш има ли или няма грешен начин за приготвяне на говеждо и колко бързо лети .45 калибър. Философ от Люлин! Наспамил си целия форум с аматьорски концепции.Коментиран от #222
17:59 22.07.2023
217 Човек обичащ да си плаща за качество
До коментар #5 от "Българка":
Работи повече Изкарвай повече и почни да си позволяваш качествени неща и тогава чак ще разбереш за какво става въпрос Ниското ниво не може да го осъзнае ,а само завижда на тези който са го постигнали17:59 22.07.2023
218 Този коментар е премахнат от модератор.
219 Ценител
До коментар #213 от "Колко да е скъп":
Предположението ти за това как са решили, че ще обработват точно пък този клиент малко издиша, като се има предвид, че той това нещо си го е поръчал от менюто на ресторанта. Освен ако не казваш, че имат специални менюта за особено податливи клиенти и някак всички в тоя ресторант са квалифицирани психолози способни да преценят на кого да дадат такова "меню", но сам разбираш, че това е доста малко вероятно.Вече е ясно, че фактите са на страната на ресторанта, и според мен заради това е и тази реакция от страна на ресторантьорите.
Оттам нататък какво ще стане зависи от това колко решени са някои хора да направят от тази муха слон.
Коментиран от #223, #225
18:02 22.07.2023
220 Иван
18:05 22.07.2023
221 ЗАВЕДЕНИЕТО НЯМА ВИНА
Коментиран от #233
18:07 22.07.2023
222 Ценител
До коментар #216 от "Янки Зафир":
"Да, USDA е стандарт за ексклузивност бе, момко."Приятел, УСДА има няколко НИВА има УСДА Селект, Чойс, Прайм и т.н. и всички те са с различно качество. Най-евтините са по 10-15 долара, и нагоре може да отиде много.
Това, за което говореше с такова презрение, е ниво А12 по тяхната класификация и А5 по японската и струва по 600-800 долара килцето.
Иначе си станал голям каубой, но май поведението ти на теб съответства повече на Люлин. Аз лично предпочитам някои композитни играчки, от които човек не разбира откъде му е дошло. Айде със здраве.
18:07 22.07.2023
223 той това НЕЩО
До коментар #219 от "Ценител":
със 100грама порцията си го е поръчал..спор няма и е видял цената но му сервират цяла крава.Коментиран от #231
18:08 22.07.2023
224 С МИСЛЕНЕ ОТ СОЦА
18:09 22.07.2023
225 виждам че се
До коментар #219 от "Ценител":
Изживяваш като "шеф" или си собственик на заведение но това е долен номер.18:10 22.07.2023
226 С ПРАЗНИ ДЖОБОВЕ
18:12 22.07.2023
227 Обективен
До коментар #86 от "ХАРАКТЕРИСТИКИ НА BLACK ANGUS":
В момента Рибай Стек от Аржентина зрял 30 дни струва в България... 80лв. килограма.Трябва да се има предвид, че има различни видове, които по качество и цена са в десетки пъти по високи от този предлаган, но това не е в България.
Печалбата на този ресторант от порция от този стек излиза около 126 лева, като стека на тях им струва не повече от 37 лева за порция суров преди опичането.
18:12 22.07.2023
228 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
До коментар #172 от "Само че...":
Явно драги още имаш проблем с мисловната дейност , думата артикули е само във връзка с мешаната скара ! А това , че мешаната скара е НА ПОРЦИЯ , не означава , че за кухнята няма грамажи ! Но нищо има време ще се научиш!А пенсията на майка ти , няма връзка с темата ! Щом нещо не е по джоба ти - или пропускаш височината, или си правиш кефа и се лишаваш от нещо друго ❗
18:13 22.07.2023
229 това може само в 10 заведения на Варна
18:13 22.07.2023
230 хаха
18:13 22.07.2023
231 Ценител
До коментар #223 от "той това НЕЩО":
Съмнявам се, че има човек, който не може да различи 100 грамов (то такова не може и да има) от 400 грамов стек, но може и да греша.В България като се стигне да си ги мерим и по-абсурдни неща съм чувал.
Коментиран от #238
18:14 22.07.2023
232 Този коментар е премахнат от модератор.
233 ти тъп ли си?
До коментар #221 от "ЗАВЕДЕНИЕТО НЯМА ВИНА":
Казваш има цена ДА има, но има и грамаж той си поръчва 100гр. Ти в магазина като си поръчаш 250гр кашкавал 1.5кг ли ти дават...и после плащай! Но в магазина можеш да го оставиш, в заведението вече си го изял. Стига сте се правили на глупави.Коментиран от #236, #237, #240
18:14 22.07.2023
234 ИМА ЦЕНОРАЗПИС
...
18:15 22.07.2023
235 Този коментар е премахнат от модератор.
236 АРЕ СТИГА БРЕ
До коментар #233 от "ти тъп ли си?":
Щом не правиш разлика между 0,250 грама и 1,5 килограма......оди да учиш.....18:17 22.07.2023
237 Ценител
До коментар #233 от "ти тъп ли си?":
"Ти в магазина като си поръчаш 250гр кашкавал 1.5кг ли ти дават..."Искаш да кажеш, че ти като отидеш в магазина и си поръчаш 250 грама, като ти дадат 1.5 кила и не забелязваш разликата и си отиваш на касата като се правиш на л у д и се опитваш да платиш цена като за 250 грама ли?
Защото нещо такова трябва да се е случило в този случай, за да се реализира този вариант.
Коментиран от #241
18:18 22.07.2023
238 Съмнявай се
До коментар #231 от "Ценител":
В каквото си искаш, затова си има часовници, теглилки, рулетки, километражи, оборотомери и тнт. Отделно храната е приготвена и сервирана, ядеш не ядеш ще си я платиш, нали така "шефче".Коментиран от #245
18:19 22.07.2023
239 Този коментар е премахнат от модератор.
240 ЧЕТИ БРЕ
До коментар #233 от "ти тъп ли си?":
За 0.100 грама..100 лв...като си поръчаш 3броя по 0.200 грама...колко искаш да платиш.....хората са ти го написали....ама нали сме още с промити мозъци от соца.....Коментиран от #244
18:20 22.07.2023
241 Ако клиента
До коментар #237 от "Ценител":
Е невиждащ, как да забележи???Коментиран от #248, #252
18:20 22.07.2023
242 Този коментар е премахнат от модератор.
243 МИЗЕРНИЦИ СМЕ
18:22 22.07.2023
244 Този коментар е премахнат от модератор.
245 Ценител
До коментар #238 от "Съмнявай се":
Има, да. Има също така и менюта, ценоразписи, цифрички и калкулатори (на смартфона, ако не си достатъчно смарт ти да сметнеш наум) да си ги ползвате като отдете на ресторант.И ще те разочаровам, нито съм "шеф", нито съм собственик на ресторант - просто някой, който харесва храната и ходи по ресторанти, и то по целия свят. И ми интересно да наблюдавам поредната итерация на "бунта на бедните", прикрита зад някакви измислени "аргументи".
Ще ти го кажа и на теб: отвори един ресторант и продавай рибай блекангъс за 35 лева 300-400 грама, но пиши първо тук , да дойдем преди да си фалирал за седмица две.
Коментиран от #251, #253, #256
18:23 22.07.2023
246 СТИГА БРЕ
До коментар #242 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":
На всякъде пържолата е обявена с грамажа....такива са изискванията.....може и 0.100 грама пържола да си поръчаш.....къв ти е проблемаКоментиран от #260
18:23 22.07.2023
247 как да няма
До коментар #242 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":
Пържоли по 100гр ? След като са го написали в менюто си??Коментиран от #254
18:24 22.07.2023
248 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
До коментар #241 от "Ако клиента":
"Кьорав карти не играе!"Има приятели, може да пита сервитьорите!
ТоА се е направил на мАж, а после писка ❗
18:24 22.07.2023
249 НЕ Е ВАЖНО КОЛКО СИ ПОРЪЧАЛ
До коментар #244 от "тъп комунист си":
Дали 0,100, 0,200, 0,300 или кило пържоли....цената ти е дадена за 0,100 грама.....може да се прочете и осмисли....явно някои не могат.....18:26 22.07.2023
250 ТРЕНД
18:27 22.07.2023
251 лошо няма
До коментар #245 от "Ценител":
Да си гастроном, но ще ти хареса ли офертата Агнешки котлет 350гр цена 60лв а да ти сервирам 900гр за 150лв?Коментиран от #255
18:27 22.07.2023
252 Ценител
До коментар #241 от "Ако клиента":
И аз залагам на "невиждащ" но съвсем не по природа, ами щото така е решил, макар че в този случай не мисля че става дума за някакъв опит да си поръча много а да плати малко. Просто човека изобщо не е гледал менюто, а е видял рибай стек и направо си е поръчал. Разбирам, че не е било приятно да установи колко му е струвало, но съм сигурен, че месото му е харесало.18:27 22.07.2023
253 Този коментар е премахнат от модератор.
254 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
До коментар #247 от "как да няма":
Ти верно си ходил на курс заУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА НЕУМНИ❗❗❗
На вратата на wc пише ЖЕНИ, ама там може да няма ЖЕНИ ❗
На щанда пише
"Дини по 2 лв за 1кг, ама няма дини точно по 1 кг ❗
Ама явно и това няма как да го схванеш САМ ❗
18:28 22.07.2023
255 Ценител
До коментар #251 от "лошо няма":
Ами, ако някой ми сервира 900 грама месо СЪС СИГУРНОСТ ще го питам какво става. Още ПРЕДИ да съм го изял и да съм посикал сметката, както е станало в този случай.За мен е повече от ясно, че не е това, което се е случило.
Според мен човека е погледнал отгоре отгоре менюто -видял е рибайстек, казал си е - е тва е хубаво месо, и си го е поръчал, без да задава много въпроси. Съответно те са му донесли стандартна порция за приготвянето на такъв тип стек.
Коментиран от #259, #266
18:30 22.07.2023
256 Ходил си
До коментар #245 от "Ценител":
Кажи къде си ходил, то лесно да се каже, тука всичките професори от агрономи до мулеколярна физика.Коментиран от #261
18:31 22.07.2023
257 Ха ха ха
18:33 22.07.2023
258 Перо
Коментиран от #264
18:34 22.07.2023
259 лошо няма
До коментар #255 от "Ценител":
Значи на мен трябва да ми стане ясно, но на шефчето не....хммм.18:34 22.07.2023
260 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
До коментар #246 от "СТИГА БРЕ":
Що не прочетеш коментарите до тук преди да си поръчаш 100 гр пържола❗И спорът е , че ИМА ОБЯВЕНИ ЯСНИ УСЛОВИЯ В МЕНЮТО , това че някой НЕ ЧЕТЕ , не е проблем на заведението❗ Не поставям и на коментар въпроса не може или не е искал да чете , а само е посочил картинката ❗
Не коментирам и скъпо ли месото в заведението ❗
Явно не търпите друго мнение в офиса ❗
Коментиран от #267, #270
18:36 22.07.2023
261 Ценител
До коментар #256 от "Ходил си":
Ами, на доста места, но да кажем, че някои от по-известните Тур д Аржон в Париж, ресторанта на Пол Бокюз в Лион, Мугариц в Сан Себастиян, и понеже спомена молекулярно нещо си Тлъстатa Патка на Хестън Блументал, и Eл Були на Феран Адрия.18:37 22.07.2023
262 цитирам и се присъединявам
Второ: разбрахме, че е достатъчно да надиплиш 20-левки в сметката - ама точно по 20 да са, за да се превърнеш в национална новина.
Трето: разбрахме, че колкото и нечленоразделен да е онзи, дето ял пържолите, щото искал да се похвали, че няма проблем да ги плати, всички медии ще излъчат невнятната му реч.
Четвърто: макар от самото видео да става ясно, че ресторантът и неговият мениджмънт напълно коректно са предоставили информация за цената и изрично са предупредили клиента, че става дума за цена на 100 гр. сурово месо, сега Комисия за защита на потребителите ще им прави проверка.
Пето: Ако всеки пиян, който твърди, че е станал жертва на бърза помощ или на полицията; всеки бачкатор с няколко пачки в джоба, гордо платил вечерята си и записал плащането на видео; всеки манипулатор, който направи бум във ФБ с каква да е лична история може да се превърне в тиражирана многодневна национална новина, изобщо не бива да се чудим, че от трибуната на Народното събрание се лее най-примитивният език, някога използван в тази сграда. Нивото на новините е заложено още там - от високата трибуна.“
Коментиран от #265
18:39 22.07.2023
263 марин милионерът
18:39 22.07.2023
264 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
До коментар #258 от "Перо":
Тук вече е друг проблем , дали обявеното е предоставеното ❗Ама той рИве за нещо което е обявено, а той не го е догледал и разбрал ❗
18:39 22.07.2023
265 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
До коментар #262 от "цитирам и се присъединявам":
Сто плюсчета ,ама баровците с кърпени гащи и чугунени кратуни нямат с какво да те разберат ❗❗❗
18:43 22.07.2023
266 лошо няма
До коментар #255 от "Ценител":
Кажи ми, моя работа ли е да мога да преценя визуално кое колко е... или на готвача или продавача на пазара? Доверявам се на сертифицираните теглилки и обявени цени. После ми влизаш с танцова стъпка че проблема бил мой, трябвало аз визуално да разбера и да ползувам телефон, колкулатор и може би изкуствен интелект за да разбера какво да платя....браво!Коментиран от #275
18:43 22.07.2023
267 Разбрахме
До коментар #260 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":
Преди да ходим на ресторант да ЧЕТЕМ КОМЕНТАРИТЕ, благодаря за съвета.18:46 22.07.2023
268 Анета
18:46 22.07.2023
269 Азззззззз
18:47 22.07.2023
270 Този коментар е премахнат от модератор.
271 Този коментар е премахнат от модератор.
272 Този коментар е премахнат от модератор.
273 99 процента
18:49 22.07.2023
274 България
18:50 22.07.2023
275 Ценител
До коментар #266 от "лошо няма":
Извинявай, но вече ми слагаш думи в устата.Аз само коментирах ХИПОТЕТИЧНИЯ сценарий, който ми представи и посочих, има ОЧЕВИДЕН начин да установиш, че нещо не е съвсем както трябва. И за това не трябва да си някакъв математик. Мисля, че възрастен човек с нормални представи осъзнава и регистрира разлика между 100 и 400 грама. Ако твърдиш, че човека е поръчал 100 грамов стек, явно, че е можел да установи разликата.
Сега прочетох, че от асоциацията на ресторантьорите пишат, че човека изрично е бил предупреден, че става дума за цена на 100 грама месо. Не знам, дали е вярно, но ако е така направо убиват такава хипотеза.
Проблема като клиент да се запознаеш с менюто Е твой. Мислиш ли, че ако има две Уискита в менют едно под друго и едното е Джони Уокър Черен етикет, а другото е Джони Уокър Син етикет, и си поръчаш "погрешка" второто, някой ще те "разбере", че не си видял, че цената му е 10 пъти по-висока и ще ти направи "отстъпка" за невниманието?
Коментиран от #276
18:50 22.07.2023
276 Да да да
До коментар #275 от "Ценител":
Става дума за 100гр месо и той си е поръчал от менюто порция от 100гр но му сервират 400.Коментиран от #277, #281
18:53 22.07.2023
277 и как
До коментар #276 от "Да да да":
разбра какво точно си е поръчалКоментиран от #278, #279
18:55 22.07.2023
278 поръчал е
До коментар #277 от "и как":
Каквото е видял в МЕНЮТО а именно 100гр за 35лв понимайш18:57 22.07.2023
279 Кажи ми
До коментар #277 от "и как":
какво работиш и ще ти направя асоциация за да ме разбереш18:58 22.07.2023
280 Този коментар е премахнат от модератор.
281 Ценител
До коментар #276 от "Да да да":
Първо това не е така: "от самото видео да става ясно, че ресторантът и неговият мениджмънт напълно коректно са предоставили информация за цената и изрично са предупредили клиента, че става дума за цена на 100 гр. сурово месо,"и
Второ: "Мисля, че възрастен човек с нормални представи осъзнава и регистрира разлика между 100 и 400 грама. Ако твърдиш, че човека е поръчал 100 грамов стек, явно, че е можел да установи разликата. "
Вече се повтаряме.
Коментиран от #283, #285
19:02 22.07.2023
282 Този коментар е премахнат от модератор.
283 Да да да
До коментар #281 от "Ценител":
Той си е поръчал 100грама това казвам. Сега го обвиняваш защо си е поръчал само 100грама ли?Коментиран от #284
19:04 22.07.2023
284 Ценител
До коментар #283 от "Да да да":
"Той си е поръчал 100грама това казвам."По нищо не се разбира, че си е поръчал 100 грама: нито е реагирал по някакъв специален начин на уведомлението, след като му е обърнато внимание на това, нито след като му е сервирано ОЧЕВИДНО МНОГО ПО-ГОЛЯМО СТЕК е посочил на някого, че той е поръчал друго.
От това си правя извода, че изобщо не е имало такова нещо, че си е поръчал САМО 100 грама. Камо ли пък ТРИМА души с един и същи "пропуск" да "забележат".
Коментиран от #286, #287
19:07 22.07.2023
285 Да да да
До коментар #281 от "Ценител":
Не е бил гладен или е искал първо да види какво е това и си е поръчал 100грама. Тест нали така.Коментиран от #288
19:07 22.07.2023
286 Разбира се по
До коментар #284 от "Ценител":
Менюто с грамажите и цените, умнико.Коментиран от #291
19:08 22.07.2023
287 Този коментар е премахнат от модератор.
288 Ценител
До коментар #285 от "Да да да":
Ставате отчаяни, но хайде, от мен да мине.Нека ви обясня нещо: рибай СТЕК не може да се получи от "100 грама" месо.
ЗАЩО?
ЗАЩОТО ИМА ЕДНА ЕСТЕСТВЕНА МИНИМАЛНА ДЕБЕЛИНА.
Кътовете (т.е. дебелината на срязаните парчета) е такава, защото РЕБРАТА (откъдето идва и част от името) са с такава ЕСТЕСТВЕНА дебелина, а СТЕКОВЕТЕ се режат ПАРАЛЕЛНИ ( а не изрязъци).
Мисля че Манчев беше опитал да обясни, че от парчетата зависи и размера на стека, но не се беше задълбал и не знам колко им е станало ясно на хората.
С други думи: АКО клиента ИЗРИЧНО не посочи, че иска само малка ЧАСТ от един рибай с ЕСТЕСТВНИ за животното от което са отрязани, размери, ще у се сервира точно такъв СТЕК, с ЕСТЕСТВЕНИ размери.
Това е и една от разликите с ПЪРЖОЛА, която може да се направи от части на животното, които да се режат на абсолютно произволни парчета.
Коментиран от #292
19:14 22.07.2023
289 Ценител
До коментар #287 от "Никакъв ценител не си":
Без епитети.Аналогията ти е погрешна, защото шопската салата не ти я продават "насипна" на грамаж колкото си поръчаш, а с това месо е точно такъв случая.
Съвсем различни неща.
Коментиран от #290
19:16 22.07.2023
290 Ка Вал
До коментар #289 от "Ценител":
Ти сигурно след де-фекация си флушираш цвинктера с Перие, да те копулирам у сноба издухан19:18 22.07.2023
291 Ценител
До коментар #286 от "Разбира се по":
Дори да приемем, че е възможно да настъпи погрешка такова объркване, ако ти си поръчаш 100 грама ракия а ти донесат 400, ти ще кажеш ли нещо, или ще си я изпиеш и ще искаш да си платиш 100 грама?Заведението черпи?
Коментиран от #296
19:19 22.07.2023
292 Бее Шматко проста
До коментар #288 от "Ценител":
И тия от организацията ти го написаха...порцийте били по 200,300,400 грама Ок. Що не написаха цените за тия грамажи. Па клиента да си избере грамажа на порция. Примерно 200гр за 70лв ...300гр за 120лв.А?Коментиран от #293
19:20 22.07.2023
293 Ценител
До коментар #292 от "Бее Шматко проста":
"Що не написаха цените за тия грамажи."Защото това е меню, а не екселска таблица.
Що за въпрос?
Коментиран от #299
19:21 22.07.2023
294 ганев
До коментар #98 от "Гуньо Простиа":
ДА ПРАВ СИ БЕШЕ НА ТИМ ГРУПИРОВКАТА.....ТОЕС ДЪРЖАВА В ДЪРЖАВАТА...СЕГА САМО ФАКТИ .. НА ВНИМАНИЕТО НА УМНИЦИТЕ ДЕТО ЗАЩИТАВАТ КРАДЦИТЕ И НАГЛИТЕ ДАЛАВЕРАДЖИЙ И ИСКАТ ДА БЪДАТ НА ТЯХНО МЯСТО.....ВЧЕРА 21 ОКОЛО 16.30 ПРОВЕРКАТА ПОКАЗА ЧРЕЗ ДОКУМЕНТИ ТОВАРИТЕЛНИЦА.....ЧЕ В РЕСТОРАНТА Е ИМАЛО САМО ТЕЛЕШКО ЗАКУПЕНО ОТ СЕВЕРОЗАПАДА...БЕРКОВИЦА ОТ ЛИЦЕНЗИРАНА КЛАННИЦА НА ЕДРО ПО 8 .60СТ НА КИЛОГРАМ .А ПОСЛЕ НА НАЙВНИЦИТЕ ДЕТО ИСКАТ ДА СЕ ПРАВЯТ НА БАРОВЦИ ПО 600 ЛВ.....ЕЕЕЙ МНОГО СА РАЗТРОПАНИ И МНОГО УМНИ СОБСТВЕНИЦИТЕ ХВАЛА......НОМЕРА НА МЕРЦЕДЕСА НА СОБСТВЕНИКА Е МАЙБАХ С 9696...ПРИ ТОЛКОВА НАЙВНИЦИ ДРУГАТА ГОДИНИ ЩЕ КАРА КОСМИЧЕСКА СОВАЛКА....ДА ВИ Е ЧЕСТИТОКоментиран от #297
19:23 22.07.2023
295 интересно
19:23 22.07.2023
296 има разлика
До коментар #291 от "Ценител":
Имам пари за 100мл и си я поръчвам, ако оня се усети след като я изпия си е негов проблем...не разбирам на милилитри .Сега ще ме съдиш че ти си се объркал а аз не разбирам в милилитри ли?Коментиран от #300
19:24 22.07.2023
297 Ценител
До коментар #294 от "ганев":
Това е съвсем друг проблем, ако е вярно.Ако са продавали месо от един тип за нещо друго, това е подвеждане на потребителя.
19:24 22.07.2023
298 нда
Да взема да повторя?!?
Ходете в ресторанти, които са по джоба ви! През комунизЪма, бяхме равни и в никой ресторант нямаше да ви изненадат! Когато избухна демокрацията и скачахме по площадите да няма комунизъм, ами капитализъм се получи това - вече има ресторанти за рокфелеровци и за гаврошовци! Разбрахте ли за какво ги ручахме жабетата?!?
И последно - тарикат мъж не писка!
Коментиран от #301
19:25 22.07.2023
299 От кое село си
До коментар #293 от "Ценител":
Какво е МЕНЮ и какво информира ТО клиента??Коментиран от #303
19:26 22.07.2023
300 Ценител
До коментар #296 от "има разлика":
"ако оня се усети след като я изпия си е негов проблем...не разбирам на милилитри"Ето тук стигнахме и разковничето на ВАШАТА позиция (повтарям ВАШАТА позиция не на оплакващия се, доколкото не е доказано, че го е "пропуснал умишлено), а тя е, че ако "другия се прецака" това си е "за негова сметка".
Като оставим настрана, че такава наивност всъщност няма да ви помогне, ако се стигне до това съд да решава дали да платите, става И смешно, че се пенявите за "некоректно отношение", но ти току що си призна, че си говот да се държиш некоректно. Тогава в пенявенето ти няма никакъв "етичен" момент. Просто бунта на "прекараните от живота".
Коментиран от #305, #319
19:28 22.07.2023
301 Този коментар е премахнат от модератор.
302 Анонимен
Коментиран от #304, #306
19:29 22.07.2023
303 Ценител
До коментар #299 от "От кое село си":
Менюто дава информация за предлагания избор от ястия, цените им и евентуално допълнителна информация като алергени и така нататък, което, доколкото разбирам, това меню е правило.19:30 22.07.2023
304 Ценител
До коментар #302 от "Анонимен":
Това е категорично невярно. Това е установена практика на много места.Явно личния ти "опит" е сравнително скромен, особено по отношение на продукти от премиумния и ултра-преиумния сегмент.
Коментиран от #307, #308
19:31 22.07.2023
305 Този коментар е премахнат от модератор.
306 прав си
До коментар #302 от "Анонимен":
B KFC и Mакдоналдс е така по целия свят!19:35 22.07.2023
307 всички разбраха
До коментар #304 от "Ценител":
какъв Ценител си...само на шкембе-чорба.Коментиран от #313
19:35 22.07.2023
308 Този коментар е премахнат от модератор.
309 никой
19:52 22.07.2023
310 Елитни в ограбването на клиентите си
19:58 22.07.2023
311 Погледнах как е в Щатите
До коментар #45 от "Ами сега?":
Oт Крийкстон Фармс 16 унции NATURAL PRIME BONELESS RIBEYE STEAKS струва 185 долара. Това са 450 грама.Коментиран от #316
19:59 22.07.2023
312 Зевс
20:00 22.07.2023
313 Ти разбираш ли от шкембе?
До коментар #307 от "всички разбраха":
Да ме консултираш за нещо около Созопол?Коментиран от #318
20:01 22.07.2023
314 Гост от Силистра
20:02 22.07.2023
315 и защо ще му търсите отговорност
Коментиран от #317
20:07 22.07.2023
316 Ценител
До коментар #311 от "Погледнах как е в Щатите":
Не мисля, че те са искали да разберат каква е истината за нещата.Явно са тук за друго, затова по подразбиране се предполага, че "ресторантьорите са виновни".
Смешно е, особено като се има предвид, че си признават, че не биха имали никакви скрупули да се възползват от грешка на някой ресторант и да го "ударят".
20:07 22.07.2023
317 Ценител
До коментар #315 от "и защо ще му търсите отговорност":
"Тази нова практика е лудост."Това не е "нова практика" а е утвърдено нещо при предлагането на ултра-премиумни продукти.
Защо просто не приемете, че е нещо ново за някои от вас, направете си изводите за вас и продължете.
Коментиран от #320, #322
20:09 22.07.2023
318 С другарки
До коментар #313 от "Ти разбираш ли от шкембе?":
Минали под Дъгата не се занимавам....оставям те на последния софианец...оно е мойстор.20:11 22.07.2023
319 Този коментар е премахнат от модератор.
320 Този коментар е премахнат от модератор.
321 Развеселен
Много голяма грешка!!
20:20 22.07.2023
322 Ей уи умрял
До коментар #317 от "Ценител":
Знаеш ли аз на каква практика съм научен?Коментиран от #324, #325
20:21 22.07.2023
323 Ценител
До коментар #320 от "защото":
Отивай да избиваш комплекси в шекмбеджийницата, скъсан.Опита ти да се държиш цивилизовано се провали.
Коментиран от #326
20:21 22.07.2023
324 Само
До коментар #322 от "Ей уи умрял":
На бикини и смазочни матриали ще станеш.20:22 22.07.2023
325 Ценител
До коментар #322 от "Ей уи умрял":
Колко люто и оцет с чесън да слагаш в шкембето?Макар че такива като теб и хубаво шкембе не знаят какво е.
Коментиран от #327
20:23 22.07.2023
326 Да да да
До коментар #323 от "Ценител":
Ще те цивилизовам аз тебе...ще те ашладисам само да те пипна мързел долен.20:24 22.07.2023
327 Ей уи умрял
До коментар #325 от "Ценител":
Но знам колко надълбоко да го ти го туря...без да те боли.20:26 22.07.2023
328 Хасковски каунь
20:47 22.07.2023
329 Този коментар е премахнат от модератор.
330 за какви 2 месеца
До коментар #145 от "Шеф Гогов":
говориш човек имах един авер от Варна казваше ден година храни. Още избиват загубените пари от понзитата за сметка на нас...21:49 22.07.2023
331 Емо
22:57 22.07.2023
332 Месото била качествена храна???
23:09 22.07.2023
333 Този коментар е премахнат от модератор.
334 Наистина основният въпрос е?
09:31 23.07.2023
335 Сечко
Посетих и други "реномирани" ресторанти в София по време на престоя си - безвкусна храна, храната не беше подредена и нямаше сравнение със снимките от менюто.
С неотдавнашния спор за цените на ястията в ресторантите - това е като вика на крадците - хванете крадците. Стига толкова.
17:42 23.07.2023
336 778
- че филиалите на банките по нашето черноморие обменят валутата на различна и по-ниска цена от останалите им филиали в страната
- че в Несебър навсякъде (с изключение само 2 магазинчета, където пазаруват местните) цената на бутилирана вода и колата е 3 лв от години!
18:13 23.07.2023
337 778
18:14 23.07.2023
338 Христина
18:26 23.07.2023
339 Емо
19:42 23.07.2023
340 Този коментар е премахнат от модератор.