Last news in Fakti

23 Юли, 2023 09:21 16 621 105

Експерт за "Лукойл Нефтохим" след 2024 година: Тогава държавата може да поеме контрола над рафинерията

  • лукойл-
  • рафинерия-
  • държава

Не изключвам варанта в "Лукойл" да разберат, че е много трудно да управляват бизнеса си и самите те да решат, че е по-добре да я продадат, казва Пламен Димитров

Експерт за "Лукойл Нефтохим" след 2024 година: Тогава държавата може да поеме контрола над рафинерията - 1

Прекратяване на договора за концесия на "Росенец" , няма да влоши пазарната ситуация за потребителите на горива в България, но хоризонтът, в която трябва да мислим за "Лукойл Нефтохим" е краят на 2024 година , до когато компанията трябва да е намерила заместител на руския петрол, с който работи сега. Може да има и следваща стъпка - т.е. държавата да се опита да поеме управлението на самия комбинат "Нефтохим" и може да има сътресения, ако се окаже, че липсват подготвени кадри. Не мисля, че да я вземе българската държава е най-доброто решение, още повече, че "това са много сложни правни лабиринти". Това каза Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, пред на Bloomberg TV Bulgaria .

Предсрочното прекратяване на договора за концесия на пристанищен терминал "Росенец", част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас, който Лукойл е сключил през 2011 година за срок от 35 години, няма да влоши пазарната ситуация за потребителите на горива в България, защото пристанищните танкери ще се обслужват от държавните служители, които ще управляват пристанището. Като ценови фактор, не мисля, че ще има някакво отражение.

Трябва обаче да е ясно, че хоризонтът, в която трябва да мислим за "Лукойл Нефтохим" е краят на 2024 година, когато изтича възможността компанията да преработва руски петрол, подчерта гостът. "От края на 2024 година те вече трябва да са намерили други източници на петрол, от които да се захранва производството. И подозирам, че може да има и следваща стъпка - т.е. държавата да се опита да поеме управлението на самия комбинат "Нефтохим". Там вече би могло да има някакви сътресения, защото не знам до колко има подготвени кадри, на които да се опре, особено ако се види, че не се правят постъпки за заместване на руския петрол".

"Не изключвам и в България "Лукойл" да разберат, че е много трудно да управляват бизнеса си и самите те да решат, че е по-добре да я продадат. Но България не е Италия и не знам кой би имал интерес да купи тази рафирения. Не мисля, че да я вземе българската държава е най-доброто решение. Но имайте предвид, че това са много сложни правни лабиринти - отнемане на собственост, принудителна продажба и т.н. ЕС не е Русия. Независимо, че Русия ни е противник, обявила ни е за враг и т.н., съдилищата и арбитражите в ЕС действат съобразно търговското право и не е предрешено, че те ще решат във вреда на Русия".

За казуса с руската собственост на комплекс СОК "Камчия" събеседникът каза, че въпреки че "не е рационално България да продаде част" от бреговата си ивица, то "Двата казуса - "Лукойл" и "Камчия" са несъпоставими".

Относно зърнената сделка и изтеглянето на Русия от нея Димитров заяви, че е погрешно е да се смята, че държавите от Северна Африка са основните потребители на украинските зърнени доставки. Големи потребители са Китай, Испания, Индонезия. "Това би засегнало дори и Китай, който има доста лоша реколта тази година".

През месеците на войната голяма част от украинския износ все пак беше насочен по сухопътни коридори в ЕС. Малко по-малко от половината от украинския износ през последните 12 месеца се е реализирал през Черно море. Но все пак става въпрос за много голям обем - около 20 млрд. долара е годишния износ на Украйна на зърнени храни. Това е почти една трета от целия износ на държавата Укрйна. Така че няма начин да не засегне първо украинската икономика, на второ място - ще се отрази върху цените в посока повишение, добави анализаторът.

"Според мен руската стратегия е следната. Те воюват на два фронта. Единият е ясен - с оръдия, самолети и т.н. се опитват да разгромят украинската армия. На другия фронт обаче, на по-широк международен терен, Русия се опитва да покаже, че не е само Украйна ще пострада от тази, продължаваща вече толкова време, война, а например може да се разклати енергийната сигурност в световен мащаб (за това миналата година спряха газовите доставки от Русия). Освен това може да се разклати продоволствената сигурност на света и те го показват сега, със спирането на тази сделка".

Целта е световните фактори - САЩ, Европейския съюз - да си кажат, че войната вече причинява твърде много неприятности и страдания, не само на украинците, а има глобални последици и трябва да се прекрати, като се приеме настоящата фронтова линия за нова граница между Рисия и Украйна, обясни Пламен Димитров. Шансовете обаче за това към момента са нулеви, защото "Западът твърдо заявява, че ще поддържа Украйна до тогава, до когато е необходимо".

"Тази стратегия евентуално може да проработи, ако Украйна успее да си върне части от окупираните територии и направо казано - тези, които бяха окурипани през миналата година, а не тези, които бяха отцепени през 2014 година. Тогава би могло да настъпи някакъв размисъл. Но понеже за сега въобще украинската армия няма такъв успех и не е върнала тези територии, този разговор не е актуален, независимо какво ще прави Русия".

Гостът подчерта като особено важен факт в геополитически план наблюдаваните по-малки от очакваните данни за икономическия ръст на Китай през първото полугодие на тази година. "Това ме навежда на мисълта, че Китай може би никога няма да достигне размера на американската икономика, предвид демографската катастрофа, пред която е изправена тази страна и икономическите трудности. Много е вероятно в средносрочен план (например към 2030 година) двете икономики - американската и китайската да са съпоставими, но в геополитически план САЩ да запазят своето лидерство".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    41 65 Отговор
    добре поне, че джуджето излезе такъв тъпак,да се разкарат руснаците оттука и да пресъхне кладенчето на слугите им-политици
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 щурецъ

    74 26 Отговор
    Някой иска да дърпа кинтите на "Лукойл",но няма да е държаната в бедност дыржава. Ако България бъде осъдена в ЕС,ще ни затрият като нация.

    Коментиран от #5, #10, #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОТарАК

    24 33 Отговор

    До коментар #3 от "щурецъ":

    ?????? кой ще съди БГ в ЕС???

    Коментиран от #7, #97

  • 6 Последния софиянец

    47 53 Отговор
    Румънците изгониха лукойл и си решеха проблемите .
  • 7 Европейца

    46 17 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Ами засегнатата страна по договора. Кажи кой ще защитава интереса ни

    Коментиран от #20

  • 8 Роби

    68 27 Отговор
    Това което днес се случва, този пладнешки хайдутлук, гражданите на "държавата" ще го плащат с десетилетия.

    Коментиран от #14, #19, #93

  • 9 Запознат

    49 21 Отговор
    Лукойл не работи с руски петрол, а с микс от различни петроли и края на 2024 изобщо не ги касае в рафинерията. Този не е никакъв експерт.

    Коментиран от #21, #27, #33

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Даниел

    58 16 Отговор
    Съвременния Живков ,сиреч Борисов е продал крайбрежната ивица на друга държава??
    Евроатлантик от най-висша класа!
  • 12 "Втората армия в Света"

    28 18 Отговор

    До коментар #3 от "щурецъ":

    Ало.. Орк, стига ползва тоя гугал преводач. И внимавай че нещо бъркаш азбуката, "ы".... Все по-некъдърни взехте да ставате, почнахте много да се излагате!!!
  • 13 РЕАЛИСТ

    65 20 Отговор
    Китай никога нямал да достигне американската икономика, щото щял да има демографска катастрофа. Ами в да споменем, че в САЩ след 2045 бялата раса ще бъде малцинството и ще започне рязко да намалява. Тия шарените хич не обичат да работят и обичат, да се въдят, като мишки.САЩ нямат никакво бъдеще.

    Коментиран от #16, #22

  • 14 До КОЛЕНКОF

    13 7 Отговор

    До коментар #8 от "Роби":

    Ще до живееш ли, за да го видиш, пък тогава да коментираш, а не сега ?!!
  • 15 Дааа

    27 13 Отговор
    Как рашите след подписа на Костов изведнъж поеха контрола, а сега не може. Платен слуга.
  • 16 Оне

    14 36 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    "Тия шарените хич не обичат да работят" Хихихихи, жалки расисти си мислят, че понеже те са от една раса и това ще им помогне да клепат друга раса. Рузнаците са бели, и за нищо не стават. Много афро-американци от са топ-работници. Това е САЩ, не Еритрея. През 2045 Китай ще има 400 милиона пенсионери. Това е повече като процент от населението отколкото има България в момента.

    Коментиран от #28

  • 17 Реалист

    35 18 Отговор
    Ако шпионите на козяк имат няколко излишни милиарда да платят на Лукойл за модернизацията на рафинерията и неустойката на договора за пристанище Росенец нека я вземат.
  • 18 Професора

    27 11 Отговор
    Ще назначат пловдивската кадъна на Кирочо баба му да управлява Рафинерията.
  • 19 Реално

    17 20 Отговор

    До коментар #8 от "Роби":

    Ти сега плащаш това, което рузките другаре ви "сготвиха" преди десетилетия.
  • 20 КОТарАК

    17 26 Отговор

    До коментар #7 от "Европейца":

    ТИ още ли не си разбрал,че сме под опеката на силните? приличаме на зубър безпомощен в даскалото ,но зад гърба ни са дружина спортяги , които с лекота ще се разправят с хулигана РФ , по законен и не чак толкова начин

    Коментиран от #24, #25, #35

  • 21 Познат

    33 15 Отговор

    До коментар #9 от "Запознат":

    А запознат ли си, че няма кой да ни разреши да си вкарваме петрол през Босфора? А запознат ли, че дори да позволят протока няма капацитет да пропуска толкова танкери, за големина да не говорим - могат да минават само танкерчета

    Коментиран от #26, #36

  • 22 007 /агент/

    13 13 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    А тук бе, "другарю" комунде, НЕ Е ЛИ СЪЩОТО.
    "Фабриките" за деца са на пълен капацитет. Единственото спасение е - ДЕТСКИ НАДБАВКИ САМО ЗА ПЪРВО И ВТОРО ДЕТЕ !!!

    Коментиран от #39

  • 23 БАБА ВАНГЯ

    24 11 Отговор
    До края на 2024 няма да ви има соро.снята в България ще сте по лагерите

    Коментиран от #32

  • 24 Европейца

    25 10 Отговор

    До коментар #20 от "КОТарАК":

    Не бих разчитал на това някой да е зад гърба ми - опасно си е :) Колкото до "спортягите" зад гърба ни в момента, те ще се изпратя на мига, я който им станем ненужни - доказали са го многократно... Има една позиция - неутралитет й викат..

    Коментиран от #31

  • 25 Трай

    9 9 Отговор

    До коментар #20 от "КОТарАК":

    Бе паленце, нищо не разбираш
  • 26 Соросоид

    18 7 Отговор

    До коментар #21 от "Познат":

    Ше шондираме за петрол в Каварна и ше полжваме наш петрол марка Стара планина
  • 27 Пахахаха

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Запознат":

    Мойто момче, сигурна ли си? Ае у лево
  • 28 РЕАЛИСТ

    29 6 Отговор

    До коментар #16 от "Оне":

    Ти работил ли си с шарени в една фирма, да ги видиш , колко са работни? Говориш на ангро, без житейски опит. Тръмп винаги е бил прав по отношение на характера им. Това не е расизъм, а констатация. Въпросът не е какъв цвят са, а какъв е характерът и държанието им. Колкото до пенсионерите, целият развит свят е на тоя хал. Застаряло население, невъзможност за изплащане на пенсии. Най-големият дълг на САЩ е вътрешен, към социалната система и затова Световната банка преди месец ги спаси от фалит.

    Коментиран от #34

  • 29 Баце ЕООД

    11 3 Отговор
    Страшно много римляни коментират тука.. Новото на мисъл е по ниско от утайка...
  • 30 Експерти

    8 6 Отговор
    Експертът по казуса Лукойл/Росенец коментира "СОК "Камчия""!?!?
    Поредният всезнайко!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Агата Кристи

    9 9 Отговор

    До коментар #23 от "БАБА ВАНГЯ":

    И кому.нята ще ДОСТРОЯВАТЕ "РАЗВИТИЯ СОЦИАЛИЗЪМ"

    Коментиран от #37, #38, #40

  • 33 У лево

    18 7 Отговор

    До коментар #9 от "Запознат":

    Хм, дружина спортяги? зад гърба?... Бегай в Берлин прайда започна.. дружината е там
  • 34 Оне

    13 10 Отговор

    До коментар #28 от "РЕАЛИСТ":

    Работил съм и работя постоянно, а ти си типичния балканец, който си мисли, че от Искъро по-дълбоко нема. :)

    А всъщност за нищо не ставате и затова и страната ни е ко чина.

    Коментиран от #45

  • 35 У лево

    10 5 Отговор

    До коментар #20 от "КОТарАК":

    Хм, дружина спортяги? зад гърба?... Бегай в Берлин прайда започна.. дружината е там

    Коментиран от #46

  • 36 Българин

    13 9 Отговор

    До коментар #21 от "Познат":

    "А запознат ли си, че няма кой да ни разреши да си вкарваме петрол през Босфора?" Най-обикновена нагла рузка лъжа.

    Коментиран от #43

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 РЕАЛИСТ

    15 10 Отговор

    До коментар #22 от "007 /агент/":

    Ама нали това са избирателите ви. Кой нормален човек може да гласува за ГЕРБ и ПП . Разчитате само на махалите, затова им давате всичко, та и в градския транспорт пътуват без пари. Иначе без тях вече щяха и Бойко и Киро да са в зандана.

    Коментиран от #84

  • 40 Кур4о

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "Агата Кристи":

    Ще пла4еш като дядо каторж.ника и той се мислеше за велик

    Коментиран от #64

  • 41 Българските турци

    14 8 Отговор
    "Булгаргаз" има сключен договор с "Боташ" който е клон на държавна фирма "ТПАО / TPAO" Турция ...която има интегрирана инфраструктурна комуникация директно с Азербайджанския нефт на "СОКАР" свързан с директен петролопровод от Баку до рафинерията в Измир !!! Въпроси като "Но България не е Италия и не знам кой би имал интерес да купи тази рафирения. Не мисля, че да я вземе българската държава е най-доброто решение." отиват на втори план при вероятността споразумението"Булгаргаз" - "Боташ" да поеме инициатива за снабдяване на комбинат "Нефтохим" с азерски , ирански, иракски или всякакъв петрол от ОПЕК !!! Трябват само истински смели български държавници !

    Коментиран от #51

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Познат

    11 7 Отговор

    До коментар #36 от "Българин":

    Това са факти миличък, ако са ти неприятни не е у мен причината. Виждал ли си Босфора на живо? едва ли. На тяхно място всеки би постъпил така - все едно през двора ти да минават тирове с отпадъци и отрови. А за дълбочината, ширината и въобще капацитета му какво ще кажеш? аз лис си ги измислям или Русия го е стеснила и направила плитък

    Коментиран от #44

  • 44 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #43 от "Познат":

    "Това са факти миличък" И ти си като щерката на Мизулина - и нея като я питаха защо откровени фейкове ги "приема" и тя каза, че "това е гледна точка". Ти просто заместваш "фейк" с "факт" и "всичко е точно.

    Оди на бостанЯ, друга работа не можеш да вършиш.
  • 45 РЕАЛИСТ

    5 3 Отговор

    До коментар #34 от "Оне":

    Достатъчно. Започна лични нападки. Толкова ти е акъла.

    Коментиран от #47

  • 46 КОТарАК

    7 5 Отговор

    До коментар #35 от "У лево":

    абе вие много ги знаете тия ,,дружини бе /информирани сте , я кажи в Масква колко елитни клуба имат!?

    Коментиран от #52, #62

  • 47 Оне

    9 2 Отговор

    До коментар #45 от "РЕАЛИСТ":

    "Започна лични нападки. Толкова ти е акъла."

    Цитат от същия потребител един пост по-надолу.

    "Кой нормален човек може да гласува за ГЕРБ и ПП "

    Потапяй се.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 М3 голд

    19 6 Отговор
    За Нефтохим:
    За да се мине към този стъпка, сега управляващите имат подсказано решение. Но до края на 2024 г. в САЩ ще има друг президент, Урсула ще я няма, санкции срещу Русия също. А ние ще имаме спрял Нефтохим, за скрап, огромни неустойки от съдебните дела и високи цени на нефтопродукти. Къде е ползата? НИКЪДЕ!!! Само в сметките на няколко десетки соросоида. И да отбележа: Нефтохим работи само с нефт и като руския, мисля че такъв е и този от Венецуела. Искам да ми кажете какво ще правят в Бенелюкс със същия казус. А САЩ купуват руски нефт през Индия, като необходима добавка за техните рафинерии.
    Относно енергийните доставки: не Русия ги прекрати, а началниците в Западна Европа. Под натиска на САЩ и след взривяване на тръбите. Не искат газ по единствената здрава тръба. Защо? За да ликвидират в Германия и другаде химическата промишленост, да се затрудни металургия, бит и целия живот. Защо? Приказки за енергийна зависимост са глупости. Сега ще видите какво е зависимост като се спрат някои редки метали, титан... А кому е необходимо това?

    Коментиран от #50, #68

  • 50 Оне

    6 12 Отговор

    До коментар #49 от "М3 голд":

    "Но до края на 2024 г. в САЩ ще има друг президент, Урсула ще я няма, санкции срещу Русия също. "

    Хихихихи. Надай се булка на пиян ....
  • 51 Айде сега

    10 4 Отговор

    До коментар #41 от "Българските турци":

    Български турци е като дървено желязо - айде определете се. Това, което описваш е една красива мечта. За да се случи трябват страшно много пари и време и не е ясно ще имали въобще ефект. Не е ясно въобще изпълнимо ли е? - откъде ще минават толкова трасета в Турция. И нещо друго не усещате ли как ставаме почти напълно зависими от Турция? ако въобще има някаква разлика от кого си зависим, то Турция не с ред предпочитаните от мен

    Коментиран от #77

  • 52 У лево

    10 3 Отговор

    До коментар #46 от "КОТарАК":

    За последно бях там преди 9 години, но доколкото ми е известно пейразтията не е на почит там и половете има са си още само два

    Коментиран от #61

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Българка

    21 1 Отговор
    Очакваме национализация на комплекса СОК "Камчия" трябваше да е факт още след първите санкции срещу РФ с началото на варварската кръвопролитна кремълска война
    А ако все пак излезе вярно, че се подготвя продажбата на Лукойл и желанието на корупционната емблема Делян Пеевси и близки до него мутри да сложат ръка над нефтопреработвателното предприятие, то питам защо няма нито едно съвместно разследване на ДАНС, Следствие, МВР ,НАП,както и международните партньори и САЩ, които го включиха в списъка Магнитски ? Питам защо нито един от този списък не е истински разследван и ревизиран, както и свързаните/подставени с тях лица? Не е ли вярно, че България е превзета от мафията държава. Не е ли вярно, че службите, които издържаме работят в полза на мафията и замитат престъпленията й?

    Коментиран от #57, #63

  • 55 Оне

    7 9 Отговор

    До коментар #53 от "Госあ":

    Знаем, знаем, и без рузки газ не можехме.

    Коментиран от #58

  • 56 М3 голд

    6 2 Отговор

    До коментар #48 от "Бесен-_ Язовец":

    Трябва да е руски или от Венецуела. С такъв работи рафинерията.
    Аз да попитам: ако Ротшилд е реалния собственик на Нефтохим, как се виждат крадците и шмекерите в мнозинството? За ДПС няма да питам, те са представители на задкулисието и ще ги измъкнат.
  • 57 Госあ

    8 5 Отговор

    До коментар #54 от "Българка":

    Абе шизофреници, нали вие сте биз-бизе с турчаците ве ! Вие ги избрахте и вие управлявате ! Полуграмотно простолюдие
  • 58 Госあ

    11 4 Отговор

    До коментар #55 от "Оне":

    Можем. Няколко пъти по скъп. За отопление на бакалиите и веригите на швабите, дето ни пробутват боклуците на запада и изнасят капитала.
  • 59 ПУТИН

    3 8 Отговор
    Да ти пратя ли мойте Командоси ? , да видиш как ще ти летят чапанците във въздуха и че те бият като котарак в дувар ,и ще те търкалят като консервна кутия Кйофтета в Доматен Сос , само трай и не си го и помисляй че ще се видиш в приключения , 🇦🇴🇧🇬🇦🇴🇧🇬🇦🇴🇧🇬👍👍👍👍👍👍!!!!!.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 КОТарАК

    3 6 Отговор

    До коментар #52 от "У лево":

    за на Соловев синчето , кво ти е мнението?

    Коментиран от #65, #66, #96

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Геополитик

    6 13 Отговор

    До коментар #54 от "Българка":

    На всичките ти въпроси става ясен отговора когато на хората им стане ясно че:

    1) в България Русия и Турция исторически са си стиснали ръцете да ни държат за гушата.

    2) в България действат две мафии: руската дръжавна, представена от ДС с посредника и към турската ДПС (също клон на ДС) и тази на Боко, който е брокер на власт - който плати най-всиоката цена.

    3) Пеевски е посредника между турското крило на ДС и Боко, но продължава да е от ДС (което си е котилото на КГБ/Русия)

    Когато човек ОСМИСЛИ тези взаимозависимости, ВСИЧКИ отговори са ясни, както и ЗАЩО стават нещата, които стават в момента.

    Ако искате да тествате терорията си проверете назад във времето ВСИЧКИ събития,които са се случвали и дали могат да се обяснят чрез това. Ако могат, знаете.

    Коментиран от #71

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Оне

    4 6 Отговор

    До коментар #61 от "КОТарАК":

    Няма да ти отговори. Опорките им там удрят на камък и се крият. :)

    Коментиран от #69

  • 66 У лево

    3 4 Отговор

    До коментар #61 от "КОТарАК":

    Мога да имам мнение за дъщеря му, ако има такава

    Коментиран от #70

  • 67 ха сега де!

    8 3 Отговор
    Що за експерти са авторите на този анализ щом се опитват да внушат на читателя, че има вероятност световната общност да се "изплаши" и да позволи на Русия да триумфира победа?

    " Целта е световните фактори - САЩ, Европейския съюз - да си кажат, че войната вече причинява твърде много неприятности и страдания, не само на украинците, а има глобални последици и трябва да се прекрати, като се приеме настоящата фронтова линия за нова граница между Рисия и Украйна, обясни Пламен Димитров."

    Едва ли има толкова недалновидни анализатори по целия свят, които да не си дават сметка, че такъв сценарий от този момент ще позволи на Русия да изнудва света по всички въпроси и да налага едностранно свои правила по света. Нали точно по тази причина цивилизования свят прави всичко възможно, за да не допусне точно такова развитие на нещата? Иначе е безсмислена и нелогична всякаква намеса и помощ в полза на Украйна.
  • 68 втори вариант

    7 9 Отговор

    До коментар #49 от "М3 голд":

    До края на 2024 г русия може и да не съществува.
  • 69 У лево

    4 1 Отговор

    До коментар #65 от "Оне":

    О не ли си, о да ли си все тая. Къде е това "там" бе сладкиш?

    Коментиран от #72

  • 70 Оне

    3 1 Отговор

    До коментар #66 от "У лево":

    Той ДРУГО те пита.
  • 71 Госあ

    8 1 Отговор

    До коментар #63 от "Геополитик":

    Ае преди осмисляш геополитиката, осмисли колко време дерибействате синьозелените водорасли и кога изникна етническата турска партия дпс, която е била обявена за терористична организация по време на комунизма (и с основание).

    Коментиран от #73, #74

  • 72 Оне

    6 5 Отговор

    До коментар #69 от "У лево":

    "Там" е когато опорката ти за "традиционните рузки ценности" се разбие в г а на Соловьов младши и на много други представители на руския фашистки елит, които използват балачорници да пробутват басни, докато правят каквото си искат.

    Това достатъчно ли ти е? Ако ти е достатъчно ... знаеш.

    Коментиран от #75

  • 73 Геополитик

    8 7 Отговор

    До коментар #71 от "Госあ":

    Ау, ще ме разплачеш.

    Остава сега да ми кажеш, как "добрите" рузнаци са ни "асвабадили" от лошите османци, и съвсем ще минеш трети клас.

    Коментиран от #76, #95

  • 74 накратко

    9 3 Отговор

    До коментар #71 от "Госあ":

    Партия дпс е московски проект,Всички ръководни кадри на партията са от ДС, ръководени от КГБ

    Коментиран от #78

  • 75 У лево

    3 3 Отговор

    До коментар #72 от "Оне":

    Сладур, набута се в чужд диспут - иди-дойди, ама поне гледай да си около темата... Иди на лекар, може да помогне :)

    Коментиран от #85

  • 76 Госあ

    8 6 Отговор

    До коментар #73 от "Геополитик":

    Единствената “грешка” на руснаците е, че след като разбиват анадолците със западно оръжие и командване (случая с Украйна), ни оставят в ръцете на немските фашисти, които се гаврят с останалите живи борци за свобода и роднините на оцелелите и вкарват България в няколко национални катастрофи. E, след последната (ВСВ), нема шеС-пет. Нали знаеш ?

    Коментиран от #79

  • 77 Българските турци

    5 2 Отговор

    До коментар #51 от "Айде сега":

    България е всячески зависима от колониалната икономическа експанзия на ЕС и само който не осъзнава това , може да твърди за зависимост на Бг от Турция ! Нима не осъзнавате , че сте на средата на големия " Път на коприната " и в бурята на егоизма и на грандоманията си пропускате да станете крайъгълен камък на моста между Изтока и Запада ?!... Никой не чака от Бг да харчи пари и да строи инфраструктура ( тя е опряла Странджа и е спряла пред хъшовската наивност на българите) !! Достатъчно е някой да се престраши и разчупи веригата на злокобната Туркофобия !...Когато видите комуникационните трасета ( Високо скоростни ЖП линии, газопроводи , петролопроводи , магистрали и т.н. ) заобиколили България през Солун , Скопие , Сараево,Белград и Будапеща да видим кого ще плюете и заливате с нескончаемата си жлъч и злоба ??!...
  • 78 Госあ

    5 5 Отговор

    До коментар #74 от "накратко":

    Накратко след разпада на СССР и перестройката, и падането на БКП в България, изниква дпс. Това е кратката, но достатъчно ясна история.

    Коментиран от #82

  • 79 Геополитик

    8 8 Отговор

    До коментар #76 от "Госあ":

    Единствената грешка на българите, след като са разбрали какви "асвабадители" са рузнаците, е, че не са изтребили всички със симпатии към тая азиатска орда, а са оставили бавно да ни изличават, та до ден днешен. Нали знаеш?

    Коментиран от #80, #81, #94

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Госあ

    10 4 Отговор

    До коментар #79 от "Геополитик":

    Ами не, не знам. Знам, че българите сме осъждали нацистките подлоги. Както впрочем са правили и във Франция. Нали знаеш ?

    Коментиран от #83

  • 82 Геополитик

    5 4 Отговор

    До коментар #78 от "Госあ":

    "Това е кратката, но достатъчно ясна история."

    Както и "идването на демокрацията", това е само постановка за котнролирането на обществените процеси от ДС.

    В РЕАЛНОСТТА има ПЪЛНО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ между комунистите след 89та и ДПС (представителката на уж изгонените от комунистите). Няма и как да е иначе, ДПС е посредника между рузките и турските интереси и НИКОГА не е била нещо друго.
  • 83 Геополитик

    6 9 Отговор

    До коментар #81 от "Госあ":

    Кога сте "осъждали" другарю необразован?

    И кога в България е имало "фашисти"? Да не би да са същите "фашисти" като тези в Украйна и навскъде, къде има някой, който пречи на рузките "асвабадители" да си ограбят колкото и каквото искат?
  • 84 007 /агент/

    4 4 Отговор

    До коментар #39 от "РЕАЛИСТ":

    Един комунист да е реалист -
    ВСЕ ЕДНО ДЯВОЛА ДА Е ИСУС !
  • 85 Оне

    3 2 Отговор

    До коментар #75 от "У лево":

    Хубаво е, че вече си наясно къде е "там". Може да ти помогне когато си лекуваш обруленото его. :)
  • 86 Дантон

    5 2 Отговор
    Щом навсякъде тръбят че с тази далавера няма да се повишат цените на горивата смятай,че е точно обратното.
  • 87 Васил

    3 4 Отговор
    Тази рафинерия трябваше да бъде отнета още в първите дни на войната за какво е на една държава фирма която не внася данъци в бюджета?

    Коментиран от #99, #101

  • 88 Фен4е То

    3 3 Отговор
    Трябва да си много тъп да си мислиш че ще има рафинерия без суровини !! Тръгне ли си Лукойл хората са на улицата !!
  • 89 Българин

    2 5 Отговор
    Рашата първи спря газта на Бг тъй че веднага да се отнеме рафинерията от кремалската мафия
  • 90 Другият един

    7 1 Отговор
    То добре държавата ще я вземе ама Путин да не вземе да спре петрола към нефтохима и тогава вече ще цъфнем и завърже А така в този ред на преразглеждане на концесии няма ли държавата да преразгледа онези позорните за българското злато или те са демократични

    Коментиран от #91

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 ГОЛЯМ СМЯХ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Роби":

    ха дано да е така , нали гражданите гласуваха за тия хадуци в парламента, нека сага им сърбат попарата като още не са ги изтрепали ! да си платят че ги търпят кирето ще избяга в канада боков и испания при царя и жена си вие тук ще опъватр каиша ха ха ха
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Гейполитик

    6 2 Отговор

    До коментар #73 от "Геополитик":

    А кой те е освободил бе б о к л у к, евреите ли?
  • 96 КОТарАК

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "КОТарАК":

    Аз съм по-нежен от него!
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Па съм я бе

    5 2 Отговор
    Май не разбирате,че светът се е променил,докато сте чакали промоция!!!.Европомияри!Всички ви мразят и ще ви удавят в капка водичка.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Зоопарк на изиграни

    3 1 Отговор
    Това е поредната глупост. Коя политико- мафиотска партия иска да го заграби?? Знаем колко е печалбата и тези пари ще отиват за интересите на определени алчни политици. Ще бъде унищожена още една фирма и разграбена както стана по времето на Костов Разграбиха и унищожиха цяла държава.А сега този се крие в имението си в Бояна
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Диди

    1 3 Отговор
    Русия е една бавноразвиваща се държава със затихващи функции. Трябва да си вземем рафинерията преди да са я докарали до състоянието в което бяха българските заводи през 1989 г. Както си спомняме, после всичко отиде за скрап.

    Коментиран от #104

  • 103 на Фактора

    1 0 Отговор
    ще им шфакторе целия....
  • 104 дуда

    1 0 Отговор

    До коментар #102 от "Диди":

    да те нафактем с боребунки....
  • 105 Za победа

    2 0 Отговор
    Експроприация, национализация, народна, пардон краварска власт.
    Нали така, господа демократи?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове