Last news in Fakti

25 Юли, 2023 11:51 3 266 23

Вигенин: Виждам усилие на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС да се окопаят във властта

  • кристиан вигенин-
  • правителство-
  • герб-
  • власт

Една част от предложените конституционни промени са от типа на „напънала се планината, родила мишка”, включително идеята в Конституцията да се промени националният празник на България

Вигенин: Виждам усилие на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС да се окопаят във властта - 1

Една част от предложените конституционни промени са от типа на „напънала се планината, родила мишка”, включително идеята в Конституцията да се промени националният празник на България. Това е абсурдно и виждате, че целият дебат отиде в тази посока. Според мен, това е добре премислено, защото предложенията в частта съдебна власт са доста спорни.” Това заяви заместник-председателят на БСП и на Народното събрание Кристиан Вигенин в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Виждам усилия на коалицията на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС да се окопае във властта през Конституцията”, предупреди той и обясни: „Без да е написано, на практика се премахва ролята на главния прокурор. Разбира се, че има нужда да се засили контролът, но когато имаме един беззъб главен прокурор, дали това ще помогне за борбата с корупцията? Още по-важното, което никой не коментира е, че ВСС се разделя на съдебен съвет и прокурорски съвет, като в прокурорския съвет трима членове се избират от прокурорите, но шестима – от Народното събрание. Това означава, че се установява пълен политически контрол над прокурорския съвет. И при един беззъб главен прокурор и това, че сегашното мнозинство има повече от 2/3 в парламента, през промените в Конституцията ще се установи политически контрол над прокуратурата.”

Кристиан Вигенин видя конюнктурност в отнемането на правомощия на президента. Според него това е посегателство върху институцията и не бива такива промени да бъдат правени в зависимост от това кой в момента е президент.

„Има смисъл да се разсъждава в посока мандатност на кметовете, но два мандата е много малко. Очевидно тези предложения са правени от хора, които нямат особен поглед върху местната власт и това изглежда като единственият начин някой да се докопа в местната власт със скромното влияние, което има. Струва ми се, че това е опит за посегателство и върху местната власт”, каза още социалистът.

Припомняйки, че БСП е единствената партия, въвела ограничения в мандатите за своите народни представители, Вигенин призова тази мандатност, която се предлага, да се разшири и за народните представители. „Значи, те искат народните представители да бъдат вечни, като в същото време слагат мандатност на всички други позиции. Ето пак един елемент на този опит на една определена група да се бетонира във властта”, подчерта народният представител от БСП.

„Въпросът със сайта „Миротворец” е сериозен, защото се засягат правата на хиляди граждани – не само руски и украински, но и на други десетки държави. Очаквам българската държава да защити българите, които са в този списък и да поиска от украинската страна те да бъдат извадени от него”, категоричен бе той.

По отношение на изпращането на военна помощ на Украйна, Кристиан Вигенин посочи, че БСП е на позицията на 80% от българските граждани, които са против това. „От друга страна, когато се изпраща такава помощ, нека не се героизират тези решения на мнозинството, защото, когато просто се вписваш в списъка с боеприпаси с отпаднала необходимост и нефункциониращи БТР-и, това по-скоро е лицемерно съучастие, отколкото реална помощ”, коментира социалистът, според който България може да бъде истински полезна в усилията за мир, а не в подкрепата за ожесточаването на войната.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 8 Отговор
    А Миротворците искат него да закопаят.
  • 2 Аз виждам

    12 8 Отговор
    един другарин в един списък !
  • 3 ти да видиш

    12 8 Отговор
    вАгенин властта само я миришем кому.е
  • 4 ТаУмВзе

    19 10 Отговор
    Ква власт бре, всичките на Ръчно командване от Козяк!
  • 5 оня с коня

    13 9 Отговор
    ма как щеше да копае и като Багер БСП-то ако беше във властаааа
  • 6 Винаги с Русия

    17 10 Отговор
    Народа ще ги изкопае тези същите и ще ги изхвърли на историческото бунище където са и СДС, НДСВ и др.
  • 7 Сиганян

    20 4 Отговор
    Има един хидро инженер който командва още от времето на социализма.
    За тези които не се сещат:
    В момента командва от Росенец.

    Коментиран от #10

  • 8 Унуфри

    6 5 Отговор
    Няма такова нещо изобщо само ти са привижда щото навън е много горещо
  • 9 Публикувайте раздадените постове

    8 4 Отговор
    На ПП , ДБ. И постовете дадени на ГЕРБ по министерствата.
  • 10 Колкото

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сиганян":

    инженер , толкова и турчин .
  • 11 Анонимен

    13 7 Отговор
    Каза човека дълбоко окопан във властта, с една дума ако ние не сме го предложили, значи е погрешно, до тук се докараме, че копейки да ни нареждат.
  • 12 ТаУмВзе

    13 4 Отговор
    Виждаш на Карл Маркс шортите отвътре! 😀🦐😀🦐😀🦐
  • 13 А така

    15 9 Отговор
    Вие, червените, се бяхте закопали във властта за цели 50 години, но тогава нямаше проблем.Нахални и нагли сте.
  • 14 БСП

    16 11 Отговор
    Това управление независимо от сглобката е по добро от изменници като вас и има подкрепа защото ще премахне руското влияние , ще въведе промени в съдебната система и прокуратура ,ще въведе всички механизми за повишаване доходите на различните слоеве на населението .Жалко за вашата социалистическа партия която с нищо не показва че иска промяна и на следващите избори ще бъдете с две стъпала надолу

    Коментиран от #22

  • 15 Миротворец

    11 9 Отговор
    Тебе те предупредихме да не ръсиш червени опорки
  • 16 Вагинов

    13 7 Отговор
    С кака Корни ще продължим да се борим за червената буржоази
  • 17 Ха ха

    14 6 Отговор
    Ами нормално е да искат да се бетонират.Все пак народа им е дал картбланш.Де да можете и вие но за съжаление последните нямат шанс.И не се изказвайте от името на 80 % от българите за помощта на Украйна. Много грешите.Пето място на изборите говори красноречиво, колко сте "драги "на народа.
  • 18 вигенчо

    9 4 Отговор
    ти нали си при оня другия руски шпионин Мунчо, защо мучиш комунист д..лен............
  • 19 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 5 Отговор
    СЛЕД КАТО СПЕЧЕЛИХА ИЗБОРИТЕ ....... КАКВО ОЧАКВАШ ....... КОМУНИСТИЧЕСКА КРАТУНО ? ? ? ? ? ?
  • 20 Дркркфк

    4 3 Отговор
    Като другарката кака кури ,колко години я търпим да е "лидер" единственото хубаво е ,че стопи тая измислена партия ! Вигенин верно ли си от другия бряг ? Нали уж мразите джендАрите бре галфонино?!?
  • 21 Българин

    1 2 Отговор
    Комунягите умират от глад мяма маслиново клонче за тях ха ха ха
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове