Last news in Fakti

25 Юли, 2023 12:04 1 526 44

Историк: 24 май е един от дните, които българите припознават за важни

  • национален празник-
  • 24 май-
  • димитър атанасов

Националният празник не е някаква даденост, припомни Димитър Атанасов

Историк: 24 май е един от дните, които българите припознават за важни - 1
Снимка: Фокус

Националният празник не е някаква даденост. Не е важно коя дата ще решим да бъде, а какво ще се опитаме да разкажем чрез нея и какво бъдеще ще си начертаем. Това каза историкът Димитър Атанасов в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.

Той обясни, че в историята на националните празници на голяма част от държавите по света има движение от едни дати към други, от един тип отбелязвания към други, в зависимост от това какъв е режимът, който е на власт, и какъв е общественият проект, който той привижда като важен в дадената ситуация. Румънският национален празник например е свързан с присъединяването към територията ѝ на Трансилвания, Банат, Южна Буковина и част от Молдова. Това се случва на 1 декември 1918 г., обясни историкът.

Националният празник на Сърбия също има своята история. В определен период от време след Първата световна война Сърбия приема за национален празник деня на Косовската битка. "Важно е да отбележим, че в сръбското мислене на националните празници доминира идеята, че държавността трябва да се свърже с първия порив, с първия устрем, който би следвало генеалогически да бъде доведен до обновяването на сръбската държавност. Избухването на първото сръбско на 15 февруари 1804 г. се гледа като такова събитие. Преди това господства Денят на републиката, на който антифашисткото събрание за народно освобождение на Югославия прави свое заседание и решава какъв ще бъде генетичният код на бъдещата държава“, обясни Димитър Атанасов.

През 1990 г. българското правителство прави избор 3 март да стане национален празник. От 1981 до 1990 г. денят се отбелязва като дата, на която се е възкачил на престола цар Освободител. Но това не е националният празник, подчерта историкът.

Зад датата 3 март стоят и събития, които не са свързани с България, посочи Димитър Атанасов. На 3 март 1855 г. цар Александър ІІ се възкачва на престола в Русия. На тази дата през 1861 г. той обявява своя едикт за отмяна на крепостничеството. "През 1878 г., отново по негово изрично настояване, договорът между Османската и Руската империя в Сан Стефано е сключен именно на тази дата, на която той се възкачва на престола. Той се опитва да направи деня на възкачването си съществен в много по-голям мащаб. Това не е освободителен акт за българската държава. Много по-голямо е значението му в рамките на Руската империя през тези години на управлението на владетеля“, обясни историкът.

Зад всяка от дискутираните възможни дати стои някакъв разказ за конкретно събитие, отбеляза Атанасов. "Това не са просто дни в календара. Ние постигаме съгласие около това дали денят, в който българската нация да се припознае, да бъде ден, свързан с въстание, дали да бъде ден, свързан със законодателен акт, дали ден, в чиято основа лежи някакво културно явление. Денят на Светите братя Кирил и Методий е един от дните, които българите припознават за важни. Първото документирано празнуване на 24 май е свързано с дейността на школското дело и Найден Геров през 1851 г. Ако ние решим да бъдем културна нация и да се припознаем към буквите, то 24 май трябва да бъде лишен от един куп идеологически съдържания, част от тях натрупали се от късния ХVІІІ век до днес и свързани с монопола на Русия и СССР върху славянската идея. Много по-важно е какъв разказ стои зад празника и какви искаме да се видим утре. Ако искаме да се видим като хора на законността, защо да не е 16 април – Деня на Търновската конституция? Ако желаем борческият код да продължи да надделява, защо да не е 20 април – Деня на избухването на Априлското въстание?“, заяви историкът.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 0 Отговор
    Великата Българска цивилизация се простира от Адриатика до Аляска.

    Коментиран от #26, #27

  • 2 Зевс

    31 0 Отговор
    Divide et impera или казано на нашенски разделяй и владей, още римляните са го измислили това. Изкуствено се нагнетяват теми, за които се знае, че ще имат широк обществен отзвук, в същото време тихичко между първо и второ четене се приемат вредни за народа закони и се поемат заробващи ангажименти.
  • 3 Въпросче

    11 0 Отговор
    А македонците? Северните, де...
  • 4 РСМ телевизия

    18 1 Отговор
    Вчера ни плюха за илинденското въстание, после за 24 май, и накрая плюха екскурзоводите които разказвали грешно тяхната история! Даже на две фирми забранили да водят туристи! Всеки от тях трябвало да разказва историята, както я е създал сръбския историк, на кило ракия, писана на салфетки, в някое от кафенетата на белградската чаршия!
  • 5 честен ционист

    11 7 Отговор
    24 май е денят на Славянската писменост.

    Коментиран от #7, #11

  • 6 Ако един народ

    23 5 Отговор
    Няма свобода нищо няма да празнува всичко ще му бъде забранено! 3 Март е най - важния ден за българския народ!

    Коментиран от #36

  • 7 Опазена и съхранена

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Благодарение на цар Борис! И на Симеон който праща тримата ученици в три школи в българската държава!

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Аха

    13 3 Отговор
    Значи е време, да свържем националния си празник с датата на предаване на въоръжението си на Украйна. Нали така, професоре?
  • 10 честен ционист

    16 9 Отговор

    До коментар #7 от "Опазена и съхранена":

    Без Русия днес да пишеш на Латиница, а Кирилицата да е отдавна изчезнала.

    Коментиран от #15

  • 11 значи е славянски празник

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Но не всички славяни са българи. Значи е мултинационален...

    Коментиран от #39

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 3 Отговор
    Гласуваха за 03.03.
    за да махнат 09.09.
    Сега ще гласуват 24.05.
    за да махнат 03.03.
    ❗❗❗❗❗
    Като махнат лева,
    може да махнат и 24.05
    ❗❗❗❗❗
    В ход е операция
    "заТривай"
  • 13 ВСЯКАКВИ

    12 1 Отговор
    ПЛАТЕНИ. БОКЛУЦИ..,
  • 14 Аз византийците,

    2 3 Отговор
    Кирилис и Методас, които по времето на Борис убиеца на богомили (български народ), са взели буквите ни от руницата и са замазали езическите букви и лигатури в измислената им глаголица, същите тия символи с различна звукова стойност, изобщо не смятам за важен празник, а като ден, в които е затрито всичко българско и свято. Я прочети пак какво пише езичника княз Пресианъ баща на новоизлюпения гръцки канон Борисчо, за гръцкия християнски канон! Ще мислиш, че Борис сваля от престола първородния си син - езичник, ослепява ги и го захвърля в тъмницата? За Борис, Симеон и Петър никой не е пишел, ама за Баян влъхва - езичника, легенди се носят с векове. Тия професори и политици си мислят, че живеем още по техните скалъпени историйки, които 2 реда от историята не са прочели.
  • 15 Е хайде стига бе

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "честен ционист":

    2060 години няма македонци, и днес прописаха на български, ние българите нямаме такава пауза! И не без Русия, ако Калоян бе загубил битката с рицарите, днес всички и ние и вие щяхме да сме латинци!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мнение

    10 1 Отговор
    Не пипайте празниците. Второ това отклонява вниманието от некадърността в конституционната реформа. Няма нищо конкретно. Това показва, че само се говори и че никой нищо не е написал през последните години. Дб се изложиха тотално. Как може да говориш за съдебна реформа, и да нямаш готови адекватни текстове. Имам чувството, че тяхната цел и тази на ПП и Герб е да няма дясно крило.
  • 18 Кен Еф

    3 4 Отговор
    тоа па палиачо, козеците припознават и 4 юли, поради что се срамите да се наведете на новите си господари?

    Коментиран от #40

  • 19 провинциалист

    6 1 Отговор
    Стига сте припознавали, разпознавайте малко. Припознах се в един, че е политик, той се оказа мошеник.
  • 20 На 24-ти май скъпи българи

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен-_ Язовец":

    празнуваме най-голямата измама срещу българския народ, творена някога от византийците! През някоя година византийците ни мъкнат мощите на двамата братя мошеници, за да ни напомнят, че те са ни дали писменост и просветили българския народ, а истината е точно на обратно. Погледнете си руницата, линеар А и Б, Дунавска първописменост, и сами си задайте въпроса - какво точно са написали братята византийци? Да им обяснявам ли на гърците и тия наши продажници - историци, защо в лето 900 от н.е. нашите князе пишат за лето 6400?
  • 21 24 МАЙ

    2 14 Отговор
    Трябва да е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК.
  • 22 Историк,нема що!

    14 1 Отговор
    Този твърди, че от 1981 до 1990 3-ти март се отбелязвал като денят на възкачването на престола на цар Освободител?!?! За сведение на историка, аз съм на достатъчно години за да помня много добре този период и не си спомням някъде някой да е споменал, че това е денят в който цар Александър втори, който между впрочем е император, се е възкачил на престола, а датата ВИНАГИ е споменавана като денят на Освобождението, а и такава е била и ще бъде в съзнанието на народа!
  • 23 Българин

    3 10 Отговор
    Петата колона на Москва от национални предатели и българофоби е готова да пише на латиница само и само измислената дата 3 март да остане национални празник на България.
  • 24 12345

    0 0 Отговор
    3- 24 - 9 - 3
  • 25 колчо

    6 2 Отговор
    поредната платена козяшка подлога
  • 26 Еш па тоя?

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Простира се още по-далече! Чак до Патагония и Огнена земя! Ванга го е казала... А ацтеките и инките са ни първи братовчеди...

    Коментиран от #30

  • 27 Айде бе...

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Толкова малка ли, я се коригирай! Цялата земя се дели на две части, северна и южна България!
  • 28 Историчар

    11 3 Отговор
    Ако нямаше 3 МАРТ нямаше да има Трета Българска Държава със всичките и празници и делници. 3 МАРТ е неин рожден ден, който винаги е най-големия празник.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ако не знаеш,

    0 3 Отговор

    До коментар #26 от "Еш па тоя?":

    на астекалите (ацтеки), върху календари си имат балкански букви (символи)! Ама на американците не им изнася, защо създадоха фалшива история. Астекалите завземат празните стъпаловидни (334-365 стъпала) пирамиди и напоителни съоръжения, зарязани от телоканите (теокани), като след 1000 години, не могат да построят същите внушителни пирамиди на тези неизвестни хора преди тях, чийто скелети са над 2 метра. Същото нещо се наблюдава и в Египет след 11-а династия. Морските народи от Балканите и Мала Азия, още 2000 години пр.н.е. са имали внушителни кораби, с които са можели да обиколят целия свят. Ето как в 8-ми век пр.н.е Фир Болгите стигат днешния британски остров. Какви късни ацтеки и 5 лева?
  • 31 Наблюдател

    1 2 Отговор
    Националният празник не е някаква даденост, припомни Димитър Атанасов
    Сигурен ли си що за историк си да вървиш по гайдата на някоя държава ок млада от Шипка
  • 32 нека да се знае

    4 6 Отговор
    Е докога ще празнуваме бележити дати, които са дело на чужденци, като 9 септември, 3 март, 7 ноември? Толкова ли си нямаме свои, но ги неглижираме точно заради това, за да не изпъкнат над чуждите. Истината е, че 24 май си е чисто български празник и е един от малкото, които са се наложили в нашето общество като такива, но макар и неоснователно се тиражират мнения, че създателите на славянската писменост не са българи. От една страна това може да изясни българските заслуги, но от друга може да предизвика и проблеми. Имаме си много други дати, които можем да си изберем, а защо не 6 септември, Съединението на Княжество България и Източна Румелия? Никой не може да оспори факта, че още от самото начало цялата организация и изпълнение са единствено и само българско дело и постига успех въпреки болшинството от Великите сили да са на противоположна позиция.
  • 33 Името

    6 3 Отговор
    Тоз "историк" да не му е дипломата от Али експрес
  • 34 Рон Джеръми

    4 2 Отговор
    Имах имот в центъра на един от 3-те големи града в страната. Той беше наследство от баба ми. На топ място с топ гледки и топ локация. През годините докато бях собственик имаше безброй интереси към него, от роднини,комшии, приятели... Аз не го ценях толкова. Продадох го и съжалявам! Никога повече няма да имам такъв имот! И с България дереджето е такова: Като загубим абсолютно всичко, ще оценим какво сме имали!
    Бог да даде Акъл на българина та да се осъзнае!
  • 35 бл.134 в Zап. парк

    4 1 Отговор
    Направо 2 февруари най българския ден , нека дой да е национален празник!
  • 36 М да

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ако един народ":

    А ако нямаше 24 май нямаше и да го има този народ

    Коментиран от #37

  • 37 и кво ще.

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "М да":

    Празнуваш на 24 май-деня на коптската азбука,послужила за модел върху която е базирана кирилицата..
  • 38 М да..

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Имаше велика Българска цивилизация....имаше. За съжаление московците я оварвариха и промениха същността й. От цивилизация (империя) на духа я превърнаха в империя на Варварите която е овладяла до съвършенство способноста да принизява Човешкото и в която като типична варварска империя живота на свой и чужди не струва пукната пара. Затова остатъците от нашата велика някога цивилизация макар и с последните си сили са Призвани да вдигнат отново знамето на Духа, Цивилизоваността и Човечността и по хубава заявка за това от ВЪЗВРЪЩАНЕТО на 24 май този велик празник на духа отново и в Национален празник няма. Защото Националния празник на Раковски, Ботев и Левски беше 24 май , и те в никакъв случай не бяха роби, каквито за съжаление днес има немалко.
  • 39 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "значи е славянски празник":

    Българите въобще не са славяни!Просто се погледни в огледалото!Да виждаш славянски черти?!
  • 40 Абе

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Кен Еф":

    Ти с кеф се навеждаш на старите,щом припознаваш възкачването на руски император на престола за важна дата в българската история!

    Коментиран от #43

  • 41 Точен

    4 1 Отговор
    Невежеството на този историк е подплатено с центове.
  • 42 Ожэффж

    1 0 Отговор
    Долу ръцете от 3 март иначе наистина ще усетите народната любов.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Фантомас

    0 0 Отговор
    Стига сте писали само глупости бе професоре много умни хора ти излезли жалко че по време на социализма вие получихте безплатно образование и сега плюете срещу тези хора защото си вземал някоя друга пачка от посолството да говориш глупости
    500 години България я нямаше на картата на света и на трети март се появява отново на картата на света
    Точно 3-ти март трябва да бъде празникът
    Защото ако нямаш и трети март нямаше да има и 24 май или каквито щеше да ти да си измисляш долен продажник
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове