Last news in Fakti

26 Юли, 2023 08:46 1 545 37

Д-р Николай Брънзалов: 2 милиона българи не ходят на профилактични прегледи

  • профилактични прегледи-
  • лични лекари

За да се вдигне процентът на обхванатите от профилактични прегледи, трябва най-вече държавата да се заеме чрез закона за здравето и да приложи съответните мерки, смята медикът

Д-р Николай Брънзалов: 2 милиона българи не ходят на профилактични прегледи - 1

Около 2 милиона българи не ходят на профилактични прегледи. Отново се повдига идеята за глоба на пациентите, които в рамките на календарната година не са посетили своя личен лекар. Въпросната глоба е записана в Закона за здравето, но в действителност не се налага.

Темата коментира заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред БНТ.

"Ние сме лекари и който е дошъл с искане за профилактичен преглед, му е направен. За колегите беше много важно, че изследванията и консултациите, които се правят според този профилактичен преглед, са извън регулаторен стандарт".

По думите му лекарите никъде по света не налагат глоби, а подават информация към институциите. Оттам нататък чрез националната здравна информационна система, всяка институция може да си направи съответните анализи. Д-р Брънзалов призова хората да отидат на профилактичен преглед при личния си лекар.

"В тези прегледи са включени много важни изследвания и консултации, скринингови програми, по които се изготвя профилактична карта, пресмята се рискът от развитието на най-важните и социално значими хронични заболявания, които водят до смърт и се хващат в много ранен стадий".

Според него системата за профилактика може да заработи само чрез уведомяване на обществото. Обясни, че задължителните прегледи в службите по трудова медицина не могат да заменят този при личния лекар.

Д-р Брънзалов посочи, че преди пандемията редовно е задължавал служителите си да търсят пациентите за профилактични прегледи и смята, че и останалите лични лекари трябва да го правят.

"За да се вдигне процентът на обхванатите от профилактични прегледи, трябва най-вече държавата да се заеме чрез закона за здравето и да приложи съответните мерки".


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    34 6 Отговор
    "2 милиона българи не ходят на профилактични прегледи" - етносът е ясен, определението "българи" не е съвсем уместно. Брънзи може да ходи сам и да глобява поименно. Да не забрави да си вземе памперси.
  • 2 кабел

    34 5 Отговор
    Ония,лилавовенцовите ходят ли на профилактични прегледи? Ако се опитате да ги глобите,цялата рода ще се окаже пред кабинета на личния им лекар. Затова "държавата",която в България липсва от повече от 30 години не баФка да ги глобява. Защото някое щатско или европейско НПО не нададе вой. И ще бъдат увеличени "помощите" им за чавета и отопление,които им плащаме ние.
  • 3 Мафиот с бяла престилка

    67 1 Отговор
    Кажете си го в прав текст, всичко е за едните пари за преглед да приберете, то здравето на хората са ви най-малката грижа
  • 4 др Гей Билтс

    39 2 Отговор
    Никой не вярва на убийците в бяло, откакто Цецоу ги осветли от трибуната на НС. Който плаща здравни осигуровки е терорист.
  • 5 лют пипер

    26 3 Отговор
    Те на работа не ходят,а ти искаш на прегледи да ходят. Как да стане тази работа?

    Коментиран от #22

  • 6 здрави

    33 2 Отговор
    са, а болните ги уморихте . големи заплати и украйна , коли, сватби - съсловието на новобогаташите
  • 7 Мим

    44 0 Отговор
    Е, не е точно така.Много българи посещават личния лекар,но той много рядко се е случвало да те насочи за профилактичен преглед.Все едно трябва да се молиш за това.Така,че вината повече е на личните лекари....
  • 8 то са

    35 0 Отговор
    2 милиона по 3,50 - 7-8 милиона . фалирате касата и обвинявате от морето пациентите - мародери . Който е болен ходи, записване и тогава. Не дават преглед без болки или съмнение за инфаркти . паднал от луната дебелак
  • 9 гражданин

    39 1 Отговор
    поредната простотия, недомислица, и схема за усвояване на парички, не се наядохте бе другари медици, значи той ще ме докладва, ще ми бръкнат в джоба с глобичка, и с ЧСИ покрай глобичката, и после аз няма да го сменя тоя нахален личен лекар, и не само аз, ами цялото ми семейство
  • 10 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    43 0 Отговор
    За какво да ходя на профилактичен преглед? Да ми кажете, че някакво мазило възстановява хрущяла на ставите ли? Или да пия лимон на гладно, за да свалям холестерола? Некадърници такива. Те се грижели за здравето ни, глупаци такива. Всичко пак е за пари - глоби щял да въвежда.
  • 11 Истината

    34 0 Отговор
    То пък едни лекари. Печалбари. Да им нямаш вяра.
  • 12 Мнение

    38 0 Отговор
    И дядо, и баща ми , и брат ми умряха заради такива "лекари". Пълни некадърници с фалшивите им диагнози и ненужни операции.

    Коментиран от #23

  • 13 Вируса

    26 0 Отговор
    Мафиотската здравна система ни направи протестанти. И освен тези с белите якички. Народа отбягва и мафията с белите пристилки. Е с малки изключения разбира се
  • 14 гражданин

    14 0 Отговор
    или има тоталитарна и фашистка логика тука, където и да идеш, кой да е личен лекар, пак ще те докладва, и така няма смисъл да го сменяш, е да, ама така ще разрушите доброто отношение и доверието между лекар и пациент, а те са от ключово значение за вашата работа, фашизма отдавна е доказано че не работи другари, само вие лекарите от БЛС явно не го знаете това, трябва да ви включат малко курсове по социална теория в обучението, щото веднъж като вземете дипломата, и почвате да се мислите за Всевишния, и тогава вече е късно да ви се обяснява каквото и да било
  • 15 Борис

    21 0 Отговор
    Чакам електранниге досиета на пациентите? Всички измислени лечения и маниполации с цел обогатяване- без право да упражнява лекарска прафесия! Крадеца вика - дръжте крадеца!
  • 16 радио dw

    25 0 Отговор
    Брънзи умря от глад и сега заплашва с глоби. Ауу изплаших се. То по тая логика трябва да глобявате пушачите и алкохолиците че пият и пушат и съзнателно увреждат здравето си. Искайте глоби и за не ходене на зъболекар.Да не говорим че там касата почти нищо не поема и плащаш от джоба си а там си е вече доста скъпо. Ама зъболекарите си трайкат и това е в тяхна полза вместо да се застъпят за пациента и да поискат повече работи да поема каса.
  • 17 Механик

    24 1 Отговор
    Моето лично здраве си е само и изцяло моя грижа, шипар такъв.
    Осигурявам се, така че си длъжен да ме лекуваш ако се разболея.
    Разбра ли, шипар?
    Твоите 200 кила, когато се спихнат, ги лекуват от парите които плащам аз и другите като мен.
    И стига си грухтял в тая кочина, че Коледа наближава.
  • 18 !!!!!

    23 0 Отговор
    Аз решавам какво да правя с тялото си. Не държавата или някой друг. Това си е чист медицински фашизъм подобен на ковид мерките.
  • 19 Oзначава

    18 0 Отговор
    Нзок спестява пари, къде са те?
  • 20 Буквоядец

    12 0 Отговор
    Не пациентите трябва да искат,а тези които взимат парите,трябва да ги уведомят и поканят.
  • 21 ДОКОГА?

    23 0 Отговор
    Хуманно ли е да оставяш диабетиците години без лекарства?Хуманна ли е вашата "хуманна" система,да купуваш евтино лекарства и да ги продаваш навън по-скъпо?Разликата в джоба, ще я видите като прекрасна къща в чужбина.Хуманно ли е да принуждаваш болните хора да обикалят при над 40градуса всички аптеки в града с надеждата , че някъде ще намерят?Хайде като обичаш толкова сметките изчисли колко диабетика си заминаха заради липса на инсулин.Всички го виждаме и знаем за това има и решение,но се мълчи,ЗАЩО ЛИ?
  • 22 лют кайен

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "лют пипер":

    Учат се от депутатите в Народното събрание.
  • 23 др Гей Билтс

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мнение":

    За ваше успокоение казвате умряли, но напрактика са били убити, вероятно мъчително. Така "лекуват" тези ангели на смъртта.
  • 24 украински

    4 0 Отговор
    методи на зелено лечение . От доктор Живаго . Лъжливата сиса, Кристиян наркомана, Семержиев панделата с полисман мацката са за профилактични и непрофилактични занимания
  • 25 ЧОЧО

    11 0 Отговор
    Докторе в белите Държави задължително от фирмите всяка година ги пращат на прегледи.А пенсионерите сами ходят,защото с рецепти лекарствата са на по ниска цена.Не като в България,въпреки здравните осигуровки,карате да се плаща дори за час да си мземеш.
  • 26 Голям зор

    9 1 Отговор
    Към Доктора,аз съм от хората дето се молят всяка година за профилактични прегледи някой са няма проблем но други не и не.Има ли списък с профилактични прегледи?По закон трябва да бъдете глобявани ако не информирате пациентите си за преглед.
  • 27 То па едни профилактични

    9 0 Отговор
    Прегледи отивам да си направя такъв и не включва нищо! Като е профилактични трябва да минеш през всички специалисти плюс пълна кръвна!
  • 28 пациент

    10 0 Отговор
    Много от лекарите в БГ са продавачки на лекарства, а не лекари които лекуват.
  • 29 давам

    3 0 Отговор
    моя на зелиски на жена му , та да се подмазня на габриел довечера . да и прегледат профила по европейски .
    Сиси си изяде хляба - оправда Кристян дето го учили да кара с затворени очи
  • 30 пациент

    9 0 Отговор
    По всички направления и болести когато изпишат неща. Веднага звъня на познат доктор който е главен за болница.
    Истинския доктор ми казва че половината или всички лекарства не лекуват. После им гледа съставките на лекарствата и доста често ми предлага алтернатива на цена в пъти по-малка. Половината неща от рецептите на българските лекари ваобще не стават и със сигурност може да не си ги купуваш. Обаче българските мишоци ти ги изписват за да отидат на банкет после платен от фармацевтическите компании
  • 31 Дали само с бой ще се размине,,,,,

    8 0 Отговор
    Докато един лекар работи ЗАКОННО по 5/пет/ трудови договора /при 8 часов работен ден/ ще има много да гледаме как санитарката прави изкуствено дишане и сърдечен масаж,Как в критичен за пациента момент, няма нито един доктор в отделението,Приеха специален закон да ви защитава, че много ви биели.Дали само с бой ще се размине,,,,,
  • 32 Ало министъра!

    6 0 Отговор
    Прочети колко проблема са описали хората!Има още много,много.Виж колко милиарда се УСВОЯВАТ за здравеПОГУБВАНЕ и виж на кое място сме по смъртност!Не си крий главата в пясъка!
  • 33 ае55еа

    3 1 Отговор
    Какви са тея профилактични прегледи???
    От 5 дена пишете прегледи, прегледи, прегледи..., а никой не посочва конкретно какви са тия профилактични прегледи, че и много важни били.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Кеопатра

    1 0 Отговор
    Ням как да ми изтриете мнението!
  • 37 Брънзалов Ковид идиот макар и с очила!

    1 0 Отговор
    Кой контролира личните лекари??? Никой, когато имаше лекарите към поликлиниките имаше някакъв Контрол!! Една лична лекарка Педиатър в Банкя е няма от няколко месеца, всека седмица, е замества колежка! Не вдигат телефони, Деца, родители обикалят с дни за да бъдат прегледани, после още обикаляне за извинителна бележка!! Хаус, Анархия, ояли се лекари, работят и на частните си кабинети, Все Преуморени!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове