Last news in Fakti

27 Юли, 2023 13:48 1 310 3

И бивш футболист на "Лудогорец" осъди прокуратурата за незаконно обвинение

  • футболист-
  • прокуратура

Урош Голубович ще получи обезщетение от 10 000 лева за неимуществените вреди

И бивш футболист на "Лудогорец" осъди прокуратурата за незаконно обвинение - 1

Бившият вратар на „Лудогорец“ Урош Голубович осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 10 000 лева за неимуществените вреди, които е търпял от незаконни обвинения за закана с убийство и нанесена лека телесна повреда по хулигански подбуди, съобщи "Лекс".

Става дума за спречкване на пътя с друг шофьор, след което бившият вратар е бил привлечен като обвиняем, а след повече от 6 години прокуратурата е прекратила делото.

Инцидентът е от ноември 2012 г., когато Голубович още беше действащ футболист и вратар на „Лудогорец“. Тогава той пътувал с колата си от столичния кв. „Люлин“ към ГКПП „Калотина“ и спрял на светофар. По това време друг шофьор зад него започнал продължително да свири с клаксон, след което слязъл от автомобила си, отворил шофьорската врата на Голубович и започнал да го псува. Сърбинът твърди, че при самозащита ударил нападателя с юмрук в лицето и той паднал на земята, а наблизо имало полицейски патрул, който разтървал двамата мъже.

Няколко дни след това другият шофьор изпратил писмо до сръбския вратар, за да иска обезщетение за нанесената му лека телесна повреда, но Голубович отказал да му плаща. След това пострадалият се обърнал към районния съд в София, където било образувано дело от частен характер. През август 2013 г. районният съд прекратил делото, защото съдията преценил, че са налице данни за извършено престъпление от общ характер и пратил материалите на прокуратурата, където било образувано досъдебно производство.

Междувременно Голубович прекратил кариерата си и се прибрал в Сърбия, но упълномощил адвокат да го представлява в България. През 2016 г. прокуратурата обаче издала постановление сърбинът да бъде задържан за 72 часа и той решил да дойде в България, за да му бъде повдигнато обвинение, като бил с ясното съзнание, че ще бъде задържан и може да остане и по-дълго в ареста.

Голубович се върнал в България през октомври 2017 г. и веднага бил задържан, била му направена полицейска регистрация и бил отведен в следствения арест. Наблюдаващият прокурор поискал постоянен арест за бившия вратар, но искането било отхвърлено от съда, като Голубович излязъл от ареста на третия ден от задържането. Освобождаването му било протестирано от прокуратурата, но потвърдено и от втората инстанция, като съдиите били категорични, че разследването продължава твърде дълго в нарушение на изискванията за провеждането му в разумен срок.

През юни 2019 г. прокуратурата прекратила делото по отношение на обвинението за закана с убийство поради липса на извършено престъпление, а делото за нанесена лека телесна повреда било спряно на същите основания. На пострадалия било казано, че може да подаде тъжба отново до съда, което обаче той не направил и така, в началото на 2020 г. разследването било окончателно прекратено.

Голубович е предявил в градския съд иск срещу прокуратурата за 35 000 лева, като по делото е била приета и съдебномедицинска и психологическа експертиза, според която той е изпитал силни негативни емоционални преживявания, довели до депресия тревожност и сърцебиене, които били интензивни около две години и са нарушили обичайното му психично функциониране. Съпругата му свидетелствала, че бил в шок, нервен и притеснен, тъй като изобщо не е очаквал подобно развитие на процеса. Затворил се в себе си, спрял да се среща с приятели, бил тъжен и се притеснявал за бъдещето си и за децата си. Премълчал за случващото се както пред тях, така и пред родителите си, за да не ги притеснява.

За да прецени справедливото обезщетение за Голубович, съдия Петър Боснешки пише в решението си, че делото е продължило шест години и половина, обвиненията са били две, като това за заканата с убийство е било тежко, а бившият вратар е бил и задържан за 72 часа и му е била извършена полицейска регистрация.

„Съдът съобрази още и възрастта на ищеца, както и че към датата на извършване на деянието същият е бил активен професионален футболист, както и обстоятелството, че повдигането и поддържането на обвинение естествено води до накърняване честта и доброто име на личността, като последиците на това отзвучават дълго“, се казва в решението.

Според съда обаче спрямо Голубович не са били извършвани много интензивни процесуално-следствени действия, а през по-голяма част от разследването той не е бил в България, прекратил е вече кариерата си и делото не е станало достояние на широк кръг от хора. Затова съдът е преценил, че справедливото обезщетение е 10 000 лева.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 попич

    0 1 Отговор
    Бок----те от БФС вместо да подкрепят отборите само с БЪЛГАРИ те подкрепят тия с чужденците едните посягат на бой,а чер---е ганайци са нарко разпространители
  • 2 Ако искате промени, променете това най-н

    2 0 Отговор
    В България няма правосъдие, а мафиотско сдружение прокурор-съдия-адвокат, с цел забавяне и отлагане на дела, с цел източване на пари от обвиняемия и ищеца. Затова много потърпевши съдят страната ни в Страсбург.

    Коментиран от #3

  • 3 Ама това верно ли е

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ако искате промени, променете това най-н":

    Не мога да повярвам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове