Last news in Fakti

28 Юли, 2023 07:51 1 115 9

И след петата процедура: Квотата за български европрокурори ще остане незапълнена

  • европейски прокурори-
  • процедура за назначаване

През февруари т.г. Кьовеши нареди одит на българските делегирани прокурори, за да бъде установено каква е причината те да напускат службата един по един

И след петата процедура: Квотата за български европрокурори ще остане незапълнена  - 1

Часове преди да изтече крайният срок за кандидатстване, интересът на магистратите да станат част от екипа на европейския прокурор Лаура Кьовеши в България е мижав. На сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС) са обявени едва 3 кандидатури, а свободните места, за които преди месец стартира процедурата, е 7, съобщи "Сега".

Българската квота е от 15 делегирани прокурори, като в момента работят едва 8. След като Прокурорската колегия на ВСС одобри кандидатите, номинациите се изпращат в Люксембург, където последната дума има колегиумът на европейската прокуратура. В него от българска страна участва Теодора Георгиева. Делегираните прокурори работят по евроделата тук.

Тримата кандидати, подали документи досега, са Бойко Атанасов, следовател от София, Георги Балков от Районната прокуратура в Плевен и Моника Михайлова-Митова от Софийската районна прокуратура. Атанасов беше кандидат и в предходни процедури, но не беше избран от Прокурорската колегия.

Балков е завършил Софийския университет. В прокуратурата е от близо 7 години, като част от времето е бил командирован в Софийската районна прокуратура и Районната прокуратура в Перник. Преди това 3 години е бил юрисконсулт в русенската митница.

Митова е възпитаник на ЮЗУ. И тя е в съдебната власт от близо 7 години. Преди това около 11 години е юрисконсулт в държавно лесничейство и разследващ полицай в СДВР.

Атанасов, който вероятно е единственият критик на прокуратурата в редиците ѝ, е завършил ЮЗУ и е следовател от 1997 г.

Това е петата процедура в опит да бъдат запълнени местата за делегирани прокурори.

През февруари т.г. Кьовеши нареди одит на българските делегирани прокурори, за да бъде установено каква е причината те да напускат службата един по един. Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор - Ивайло Илиев. Той беше избран за помощник на националния член от България в Евроюст. Преди Илиев постовете си в европрокуратурата напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът ѝ на европрокурор, както и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Попова, Калфин и Илиев не са първите делегирани прокурори, който решават да се махнат, преди да изтече 5-годишният им мандат (с право и на нов).

По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше готов да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на следващия състав на Висшия съдебен съвет, но не получи достатъчно гласове.

Все още няма информация какво е установил одитът на европейската прокуратура, макар че ревизията е финализирана от поне месец. В края на юни, от офиса на Кьовеши отказаха да разкрият подробности за изводите на проверяващия екип, тъй като предстояло те да бъдат представени на колегиума на европрокуратурата. И до днес обаче не е ясно какво е установила проверката.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    11 3 Отговор
    Е що бе, нали махнахте Гешев! Сега от прокуратурата не лъха ли само на виолетки!?🤔
  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    13 2 Отговор
    ЩОТО ТАМ НЯМА ЛАПАНЕ
  • 3 Ами те всичките корумпирани

    9 3 Отговор
    Пращаме кандидатури те ни ги връщат заради корупция
  • 4 Те за

    11 1 Отговор
    заплати не работят !
  • 5 Госпожата

    11 4 Отговор
    Защо си е сложила укро лента?
    Нали прокуратурата трябва да е независима, безпристрастна и деполитизирана?
  • 6 Никой не е прокурор в собствената си

    1 1 Отговор
    Родина прокуратора в Галилея е бил Пилат Понтийски
  • 7 българка

    1 0 Отговор
    Ние знаем каква е причината! Работещите като прокурори в България са некадърни, страхливи, безотговорни и мързеливи! Свикнали са да работят в среда на безнаказаност, което им дава възможност да не спазват законите, защото са защитени от висшестоящите, стриктно изпълнявайки техните разпоредби! Срам, срам, голям срам! Какво ще каже по въпроса човекът-каскет, който обезобрази българската прокуратура и я направи за посмешище!
  • 8 Мунчо

    1 0 Отговор
    Не щат оядените да стават европейски прокурори! Дори тези , които вече са избрани, искат да напускат, защото видяха, че в европейската прокуратура далавера няма! Едно е да получаваш жалки хилядарки, съвсем друго е да разпределяш милиони!
  • 9 Демократ

    1 0 Отговор
    Резилът за България осигурен от продажната прокуратура е отчайващ. Никой не се срамува обаче от неправосъдната система, което е още по-отчайващо. От хилядите прокурори не могат да се намерят 10 честни и смели. Национален ужас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове