Last news in Fakti

31 Юли, 2023 03:07 2 005 57

31 юли 1877 г. Опълчението ни получава бойното си кръщение край Стара Загора

  • опълчение-
  • стара загора-
  • освободителна война-
  • самарско знаме

Само за един ден под Самарското знаме падат петима знаменосци и командващият трета дружина подп. Калитин

31 юли 1877 година – Руско - турската война е в разгара си.

На тази дата край Стара Загора се състои първият голям сблъсък между двете воюващи армии, изходът от който до голяма степен предопределя последвалото развитие на военните действия. Нещо повече – в онзи зноен юлски ден, около 3500 българи в състава на Българското опълчение, с командир легендарния руски генерал Николай Столетов, за пръв път влизат в бой за свободата на родината си. Готови, както те самите твърдят, да жертват себе си до последната капка кръв, пише сайтът "Българска история".

Нека обаче започнем с предистория. Според плана на руския военен министър Дмитрий Милютин, подписал заповедта за създаването на Българското опълчение и изготвил цялостната стратегия за подготовката и воденето на военните действия, след форсирането на река Дунав на 27 юни 1877г, освободителните войски се разделят на 3 отряда: Западен отряд – 35000 войници, Източен отряд – 80000 войници и Преден отряд – едва 12000 бойци (командир генерал Йосиф Гурко), в който е включен състава на Българското опълчение.

Предният отряд започва убедително войната – успява да превземе важни градове по пътя си към Балкана.

На 7 юли части от Предния отряд влизат във Велико Търново, а на 16 юли преминават Стара планина през Хаинбоазкия проход. На 19 юли е установен контрол над Шипченския проход, имащ значение за връзките между Северна и Южна България. По този начин, пътят за настъпление към широките полета на Тракия е открит. Османското командване, шокирано от действията на освободителната войска, заповядва прехвърлянето от Албания в Южна България на огромната армия на Сюлейман паша – френски възпитаник и професор по литература в Сорбоната, гениален поет, който по-късно ще извърши същинско военно престъпление, подлагайки на истински геноцид българското население в Южна България.

Тук трябва да споменем, че „авангардните отряди“ на войската на Сюлейман са съставени от черкези и албански башибозук, които след пристигането си на българска земя са придружавани и от част от местното мюсюлманско население. Според различните източници общата численост на османските сили, започнали настъплението към Стара Загора в навечерието на битката, е между 20000 и 27000 войници от редовната армия и между 1200 и 2000 башибозуци. Придвижването на тази войскова част на север е съпроводено от насилие над българското население, като това не е случайно. Както по-късно самият Сюлейман ще потвърди в показанията си по време на делото, водено срещу него от турския съд, той заповядва да бъдат заличени от лицето на земята всички български селища на юг от Стара планина.

Първите сведения за кланетата на българи в селата южно от Стара Загора

започват да пристигат към средата на месец юли:

„На 12-ти започнали да пристигат от селата мъже, жени и деца, голи и боси, между които имало пълни коли с ранени. Те разказвали, че башибозуци и черкези нападнали селата, убивайки кой където сварят; грабили, безчестили и селата на огън предавали. А пък самите граждани от височините на града започнали да виждат дима и пламъка от горящите села.Скръбни и неприятни слухове започнали да се носят този ден из града….”.

Важно е да отбележим, че ден преди това – 11 юли (23 юли нов стил), командирите на Предния отряд и Българското опълчение (1-ва, 2-ра, 3-та и 5-та дружини) – ген. Гурко и ген. Столетов са посрещнати в освободената Стара Загора. На 24 юли Петко Р. Славейков приветства освободителните войски в църквата „Свети Димитър“ и в условията на изключителна тържественост, пред събралите се хиляди граждани и цялото духовенство, е отслужен молебен. Славейков произнася на „един славяно-руски език” реч към генерал Гурко, която е толкова трогателна, че изпълва с умиление всички събрали се в божия храм. Това свидетелства възрожденският старозагорски деец и учител Атанас Илиев. Основана е Привременна управителна комисия с председател П.Р. Славейков – организатор на първата гражданска власт в Стара Загора.

Междувременно армията на Сюлейман продължава да настъпва към града,

като три дни преди битката той е задръстен от безкрайните колони бежанци, търсещи убежище в Стара Загора:

“На 16-ти градът започнал да се пълни още повече със селяни. Слухът за ужасното клане в село Гюнелийска махала още на сутринта се разнесъл из целия град…“.

В навечерието на сражението в града са разположени 4 опълченски дружини, 4 планински оръдия, 3 кавалерийски полка, 2 казашки стотни и 8 конни оръдия – общо около 4500 души, които заемат отбранителна линия с дължина 4км под формата на дъга на около 1,5км южно от Стара Загора.

Армията на Сюлейман паша — 41 табора,

с многобройна артилерия, в своя поход от Търново – Сеймен на север, към Балкана, пренощува на около седем километра южно от града. Сутринта на 31 юли продължава пътя си в три колони. Първата атака срещу позициите на опълченците започва с топовни гърмежи и пушечни изстрели около 7 часа. Опълченците отговарят с няколко залпа. По шосето от Сименовград пристигат все повече и повече османски табори.

Около 10 часа генерал Столетов изпраща съобщение до полковник де Прерадович, в което му заявява, че му поверява защитата на града, изпращайки му подкрепление от 2 оръдия и Казанският драгунски полк. Към това време вече всички опълченски дружини са на позиция южно от града.

Към обяд, когато положението е почти неудържимо, всички резерви са влезли в боя. На помощ повече не може да се разчита. При това положение, тилът на защитниците е осигурен от множество граждани, които съвсем скоро се прехвърлят на самата бойна линия, докопвайки се до пушките на убитите и ранените. Героизмът на тези хора е толкова голям, че по нищо не се различава от този на опълченците.

С напредването на времето, боят се разгорещява все повече и повече

и докато опълченските дружини се топят като пролетен сняг, от юг прииждат нови и нови турски сили. Въпреки това, нито един опълченец не помисля за отстъпление.

Един от най-критичните моменти настъпва, когато османците успяват да се вклинят между 3-та и 5-та дружина. Подполковник Калитин, командир на 3-та дружина, успява да поведе войниците. Врагът не очаква подобно настъпление, като положението временно е спасено. В същото време командирът на 3-а рота, щаб-капитан Попов, макар и ранен, повежда своята войскова част, която дава значителен отпор. Битката е влязла в етап на обрат – има сведения, че няколко души успяват да обърнат в бягство цели османски роти.

В 13 часа, след пладне, Сюлейман паша хвърля всичките си налични сили срещу отбранителните позиции, които, виждайки заплахата от обкръжение и постигнали целта си да задържат огромната армия, започват отстъпление. Моментът е изключително драматичен и отстъплението не трябвало да закъснява, за да имат време опълченците да се прегрупират и да заемат позиции на Шипченския проход, неизпреварени от частите на Сюлейман паша.

Врагът правилно осъзнава, че моментът е подходящ за по-сериозно настъпление

и атакува – най-жестокият османски удар е поет от героичната Трета опълченска дружина с легендарния си командир подполковник Павел Калитин. Тя, заедно с 1-ва опълченска дружина, трябва да прикрива отстъплението на останалите части от Старозагорския отряд и да дадат възможност на населението на града и десетките хиляди бежанци от Тракия за бягство на север.

С навлизането си в Стара Загора войниците на Сюлейман паша избиват 14 500 българи от града и селата южно от града, а други 10 000, предимно млади момчета, девойки и жени са отвлечени и продадени в робските пазари на Турция.

Градът е изгорен до основи и обезлюден. Малкото останали живи се спасяват с бягство в Северна България, където престояват до пролетта на 1878 г. Много от тях не се завръщат повече в Стара Загора. Дори много тогавашни съвременници смятат, че повече на това място няма да съществува град. В боевете за защитата на Стара Загора, Самарското знаме и Българското опълчение получават своето бойно кръщение. След разформироването на Предния отряд, ген. Гурко издава прощална заповед, в която се казва:

„…Това беше първото сражение, в което вие влязохте в бой с врага,

и в него веднага се показахте такива герои, с които цялата руска армия може да се гордее и може да каже, че тя не се бе излъгала, задето изпрати във вашите редове своите най-добри офицери. Вие сте ядката на бъдещата българска армия. Ще минат години, и тази бъдеща българска армия ще каже: „Ние сме потомци на славните защитници на Стара Загора.”

След героичната Битка при Стара Загора на българските опълченци и войниците на ген. Гурко с десетократно превъзхождащия ги противник, освободителните войски се оттеглят към връх Свети Никола в прохода Шипка, където заемат отбранителни позиции.

Тази битка е особено епична поради факта, че само за един ден под Самарското знаме падат петима знаменосци и командващия трета дружина подп. Калитин. Знамето е спасено в ръкопашен бой от опълченеца Никола Карчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    16 5 Отговор
    БЛАЗЕ ИМ НА ТИЯ КОИТО СА ЗАГИНАЛИ КРАСИВА СМЪРТ
    ЗА МАЙКА БЪЛГАРИЯ И
    ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ !
    ....
    МОЖЕМ САМО ДА ИМ ЗАВИЖДАМЕ ЧЕ СА ИМАЛИ ЧЕСТТА !

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ннннннннн

    10 5 Отговор
    Съюз на съдиите в България дали не считате, че решението на Татяна Гьонева Коева от Окръжния съд в Стара Загора, приела обезобразяване за „ лека телесна щета “ и пуснала Галин Господинов на свобода, е не просто уронване, а потъпкване на реномето на всички магистрати, особено на съдийското съсловие?
    Неуважаеми реформиращи съдебната система, не ви ли е срам явно да си нагаждате законите и "реформите" според политическите интереси, докато по пътищата, по пешеходните пътеки, по селата, в домовете си хора биват пребивани и убивани, често поради вашата некомпетентност. Изроди винаги е имало и ще има, и в най-развитите страни, за съжаление, но ние сме вeроятно единствената уж бяла страна, в които липсва адекватно правосъдие. И не е само тази мърша, пуснала един изрод на свобода. Нека не забравяме и големия демократ, любимец на определена политическа каста Калин Калпакчиев, пуснал убиеца на Милен Цветков под домашен арест и помилвал австралийския касапин Джок Полфрийман. СЪДът вони на мърша от години, там са необходими най-спешните реформи - до кокал, НК, НПК са безбожно остарели, а вие "реформирате". Жалкари!
    Пребита, нарязана и срината: Ето я "леката телесна повреда" на съдията, която пусна Г.Г. на свобода
    Виктория Георгиева
    Автор: Виктория Георгиева
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТрампЛин

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Слава на Българските Опълченци! Слава на Българския Народ! Слава на Старозагорци дали живота си за Свободата и за победата на руската империя над османците!
  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    24 3 Отговор
    СЮЛЕЙМАН ПАСИ Е РЕИНКАРНАЦИЯТА НА
    БЪЛГАРОФОБА СЮЛЕЙМАН ПАША
    ....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хайдутин

    26 3 Отговор
    Абе тия модифицираните еничари в парламента четат ли такива статии , учили ли са история в училище , нещо българарско останало ли е в тях , за да искат да се забрави , че е имало робство и Освобождение, да се забрави жертвата на толкова много българи и руснаци Управляват ни социопати, няма друга дума за това , което правят с държавата и българската нация .
  • 10 ТрампЛин

    6 30 Отговор
    Какво излиза от цялата работа? русия навлиза в България със 120,000 армия, но по думите на нашите русофили, 200,000 са загинали на наша територия!!

    Коментиран от #39

  • 11 Неразбрал

    24 2 Отговор
    Какво има да се питате още кога да е Национлния ни празник ?

    Коментиран от #12, #13, #14, #17

  • 12 Скумрия на ротация

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Неразбрал":

    И аз вече разбрах !
  • 13 ТрампЛин

    0 15 Отговор

    До коментар #11 от "Неразбрал":

    31 юли!!! Нищо против!
  • 14 ТрампЛин

    2 26 Отговор

    До коментар #11 от "Неразбрал":

    Може и през август, в деня на Шипченската Епопея! В никакъв случай обаче 3 март!!!

    Коментиран от #15

  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    15 2 Отговор

    До коментар #14 от "ТрампЛин":

    ТРАМП-ЛИН
    .... В ПРЕВОД НА БЪЛГАРСКИ ОТ ДЕТРОЙТСКИ ДИАЛЕКТ Е ТОЧНО
    ...
    ЖЕНА КОЯТО ИМА МНОГО СЛУЧАЙНИ МЪЖЕ
    + КИТАЙСКОТО ЖЕНСКО ИМЕ ЛИН :))
    ...
    ЧУДЕСНО СИ ИЗБРАЛ НИК НЕЙМА :))
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Разбирач

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "Неразбрал":

    А бе, без 31 юли 1877 г. няма да има 3 март, бе тупани ?

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Така е

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Разбирач":

    щом и Скумрията на ротация го разбра !
  • 19 А без

    20 0 Отговор

    До коментар #17 от "Разбирач":

    Руснаците да влязат в България,нямаше да има ни 31 юли ,ни 3 март.!

    Коментиран от #21

  • 20 ТрампЛин

    1 11 Отговор
    България дава далеч повече жертви от руснаците по време на руско-турската война водена на територията на страната ни!

    Коментиран от #22

  • 21 ТрампЛин

    1 14 Отговор

    До коментар #19 от "А без":

    Да го кажем по следния начин. Руснаците нямаше да навлезнат у нас, ако не беше стремежа към Босфора и Дарданелите! Тогава наистина нямаше да има никакви дати, нито десетки хиляди жертви от наша страна.

    Коментиран от #23

  • 22 Ами

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "ТрампЛин":

    То нормално ! Сума ти цивилно население измира по най- брутален начин!

    Коментиран от #24

  • 23 Така е

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "ТрампЛин":

    И малцината останали жители на територията ,щяха да говорят м@нгалски и турски. Забравя се благодарността на хората от села и градове ,които даде избавили от черкезки,арнаутски и прочие банди ,правещи ужасяващи поразии!

    Коментиран от #25

  • 24 ТрампЛин

    1 14 Отговор

    До коментар #22 от "Ами":

    Цивилно и мирно население избивано безпощадно заради имперските амбиции на един болен император!!! И много добре са го знаели и използвали този факт! Прескъпо платена “свобода”!!!

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ТрампЛин

    1 7 Отговор
    Всички са говорели чист български и са имали български имена! Нито е имало такава опастност!
  • 27 Абе

    17 4 Отговор

    До коментар #24 от "ТрампЛин":

    Били сме в пределите на друга империя ,която ни е избивала без свобода! Коне с капаци! Че ясно ,че идват за проливите главно. Но обикновения войник се бие и умира в България срещу наш ,а не техен вековен поробител! Скъпо е платена свободата но бъдещите поколения се раждат в България ,а не в османската империя!

    Коментиран от #28, #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Факт

    2 7 Отговор
    100% от защитниците на Шипка са българи и украинци.
    Легендарните защитници на Шипченския проход са:
    1. Българското опълчение - (I, II, III, IV и V опълченски дружини) - редови състав 100% българи.
    2. 35-и пехотен Брянски полк - в състава на IX пехотна дивизия. щаб Кременчуг, Полтавска губерния, Украйна - редови състав 100% украинци. Командир на полка е полковник Александър Липински - полски произход.
    3. 36-и пехотен Орловски полк - в състава на IX пехотна дивизия. Щаб Кременчуг, Полтавска губерния, Украйна - редови състав 100% украинци. Командир на полка е полковник Густав Линдстрьом - швед по народност.

    Коментиран от #42

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Я кажи

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "ТрампЛин":

    За съдбата на Одринска Тракия и на българите живяли там! Разделят се мирно и тихо с османската империя,онези ги изпращат със сълзи на очи ,нашите за благодарност пък им оставят ,къщи ,пари и някоя девойка ,ей така щот са ларш.. Спирам да пиша ,няма смисъл!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Факт

    2 6 Отговор
    Русия, нямаше да спечели войната без Българската и Украинската кръв на връх Свети Никола. Сюлейман паша щеше да деблокира Осман паша в Плевен и руснаците за пореден път щяха да се изтеглят зад Дунав, така както са го правили във предишните воини срещу Османската имоврия .В решаващия момент на биткаъа на Шипка пристига Генерал Фьодор Радецки който. е от шляхтишко-курландси род и пристига с киевския полк - 100% украинци - на помощ. По късно е командуващ на Киевския и Харковския военни окръзи и е погребан в Одеса.
    А Русия определя цена на “безкористната” си помощ в размер на 10 680 250 книжни рубли и 43 копейки, което по онова време се равнява на 32,5 тона злато и ние си ги плащаме!
  • 38 Факт

    1 7 Отговор
    Въпреки Освобождението през 1878г., до 22.09.1908г. (Независимостта на България) Княжество България е било васално на Османската империя. Та колко може да си освободен щом си останал васал на Османската империя?
  • 39 Сандо

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "ТрампЛин":

    Абе разберете веднъж завинаги,че Руско-турската война не се води само на територията на България и тези 200000 са всички жертви на руснаците във войната,а не са тези дадени на нашата територия.Толкова ли е трудно,а ако не вярвате поровете се из историята.
  • 40 свидетел

    11 1 Отговор
    3-ти март Е НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ !!! ДОЛУ КОЗЯШКИТЕ СЛУГИ !!!
  • 41 Подмяна

    0 8 Отговор
    На едно робство с друго, това е била целта на руския Император. Сигурно ще бъда заклеймен, но се питам, ако такава турска армия успява да заличи толкова населени места от лицето на Земята за толкова кратко време, защо турците не са го сторили отдавна това с нас българите? Ами те за 5 века са могли многократно да го сторят? А ислямизацията? Помня добре Време разделно. Ако беше вярно един християнин нямаше да е останал на балканския полуостров. Мисля, че историята в крайна сметка не е точно това, което учехме в училище преди ноември 1989.

    Коментиран от #46, #49, #53, #54

  • 42 милиционер

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Факт":

    да , имало е и руснаци , мобилизирани от днешните украински земи. ама тогава Украйна е била Русия....
  • 43 дядото

    5 0 Отговор
    похвално,че откровено се говори за професора от сорбоната избил десетки хиляди българи и обезлюдил стара загора и селата около нея.похвално,че пишете за освободителната война и героизма на българи и руси,довел до-03.03.1878 г. и появата на българия на картата на света.и на фона на това-отново клякаме на турците и осакатилия ни запад опитвате да заличите тази светла дата в нашата история
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 УЙКО- КАЛЕКО

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ооо фатки,фатки,":

    Българското опълчение е създадено непосредствено преди започването на войната и е наброявало 7400 души разпределени в 6 дружини.ТО УЧАСТВА В НАЙ ВАЖНАТА БИТКА ОТ КОЯТО ЗАВИСИ ИЗХОДА НА ВОЙНАТА, В ШИПЧЕСКАТА ЕПОПЕЯ.
  • 48 Недоучен мошеннико

    3 0 Отговор
    Русия е причината да се появи България на картата.
    Какво робство ?
    Руската войска си отива.Колко военни бази оставиха тук?
    Колко Руски банки?
    Колко Руски железници?
    Как така ако сме под робство а Стамболов къса отношенията с Русия и предлага на Султана да се върнем в Турция.
    Как така Русия враг на Съединението
    създаде ,въоръжи и обучи Гимнастическите дружества?
    Как така след като Султана казва,или връщайте Румелията,или я плащайте,или влизаме.Руският император плаща 82 млн.златни франка/270 т.злато и това обяснява напускането на нашата армия и пристигането и на Сръбската граница.Турция не напада.
    Русия сключва договор България да ги върне за 75 г. но в 1918 г.комунистс Ленин ликвидира кредита и не плащаме.
    Сега си в робство Подписа договор че не можеш да съдиш военни американци.Плащаш им 4 бази.Лягаш по очи когато влизат въоръжени в цеха.Плащаш предварително Ф 16 които септември ще дадат на укрите.
  • 49 УЙКО- КАЛЕКО

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Подмяна":

    според някои източници когато османците превземат БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИТЕ ВСЛЕДСТВИЕ НА ИЗБИВАНИЯ И ИСЛЯМИЗАЦИЯ ОСТАВАТ ОКОЛО 200 000 ДУШИ НА ПРАГА НАИЗЧЕЗВАНЕТО КАТО НАРОДНОСТ.Султаните навярно са се усетили ,че ако продължават в същото темпо няма да остане рая която да издържа ИМПЕРИЯТА и това навярно ни е спасило от изчезване като етнос.
  • 50 12345

    3 0 Отговор
    Защо не пишете за г.Нова Загора.???В гр.Нова Загора Васил Левски е нощувал в мои прадеди и е основал комитет, от смели БЪЛГАРИ, заклел ги върху Библията и кръстосани револвер и кама,да участват във всенародно въстание.Пишете за гр. Нова Загора,която първа е изгорено до основи.Запазва се само къщата на бея и на един богат османлия.Следва изнасилвания на моми и млади жени-БЪЛГАРКИ, убийства с посичане на мъжете.Стига със Стара Загора.Тя е изгорена по-късно.В гр. Нова Загора има гимназия, детски градини, техникум, училище за сираци/преди 09.09.1944 г.,кино, театър магазини паметник на който са заснети първенците на града по повод жертвите от 1913 и 1915 г..Там в снимката е и моя дядо ,секретар на Общината..В гр. Нова Загора/преди Стара Загора/ има болница, супер лекари /вече,покойници-д-р Митко Митев Митев,д-р Лукянова,;аптека,поща,хали, и най-важното Музей основан от проф.Койчев/.Най-правите улици са в гр. Нова Загора ,а не в Стара Загора.Престанете с тези лъжи и пишете първо за гр. Нова Загора .Познавам на пръсти и двата града .Гр. Нова Загора е за предпочитане и е от Римско време,а стара Загора е нов град.Справете се с Историята.В гр. Нова Загора има еврейска, арменска, турска и бежанска махали.Има и цеганска махала.Имаше автобусна пиаца, и пазар ,но всичко беше унищожено от днешните соросоиди.
  • 51 12345

    5 0 Отговор
    Слава на Българските Опълченци и на Руснаците и Руския Император Александър II взели участие в Освобождението на България от Престъпниците изнасилвачи, мюсюлмани ,мръсни агаряни-Турция.Тези престъпни мюсюлмани, искат да бъде премахнат 3 МАРТ 1877/78 г.,защото тогава БЪЛГАРИЯ от 500 години Турско Робство,с помощта на Русия отхвърля Престъпното Турско Робство и с помощта на Русия се появява на световната карта,като държава. Нашите престъпници ,соросоиди -Магарев, кокичката -жираф Габриел/дори не е българска и е омъжена за някакъв папуас,който ,дори не е французин-от Магреба е/,про100 Киро/син на комунист от ДС ,забягнал в Канада с любовницата си /,кокорчо, предателя Б. Борисов, Карадайъ /с родина Турция/,гнома,Денковото кафене.Само Безродници и Неблагодарници, могат да искат смяна на 3 МАРТ 1877/78 г. Нещастници!Ние Българите ,които знаем Българската История и знаем всичко за Турското Робство и не сме идиоти ,НИКОГА, НИКОГА, няма да позволим смяна на датата 3 МАРТ 1877/78 г.-Освобождението на България от 500 години Турско Робство.
  • 52 А съвременните изрожденоопълченци

    0 0 Отговор
    Влизат в боя с макетми ножчета
  • 53 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Подмяна":

    Момче,ти на училище ходил ли си?И ако си ходил спал ли си в часовете и то не само по история?Или училището ни е паднало толкова ниско,та не ви учат какво е ставало през ония 500 години,наречени РОБСТВО?А и интересно,защо след като ни организират държавата,тия поробители руснаци най спокойно си тръгват,изпратени с признателност и благодарност от българското население.
  • 54 Булба67

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Подмяна":

    Коя Империя през 19 век не Имала Имперски интереси ! А, Руските са съвпаднали с нашите! А, известно ли ти Е ,че половината от руското дворянство е с Български произход!
  • 55 Пасъмас

    0 0 Отговор
    Опълченците на Шипка!
    Възрожденците на КъсоШипкин


    Днес на Шипка лъже-патриоти
    слагат кръст на Левски и на Ботев.
    Там се сбират видни русофили
    КъсоШипкин, Волгин, Нинова и Свилен….
    Жертвaта на нашите деди отричат
    На Русия страстно във любов се вричат.
    Подвига на наш’те смели Опълченци
    те приписват на ислямските Чеченци!
    Неотдавна тези наши комунисти-
    Подкрепени от Съветски антихристи
    Ни натрапиха Национална дата
    на шумкарите преврата.
    Те забравиха за подвига на Шипка
    И Онази люта Опълченска Битка.
    Славихме ний армия Съветска.
    Паметници вдигахме за наша сметка.
    Днес отново тези фарисеи
    изпълзяха смело, само както те умеят.
    Трети Март отново вкарват в употреба.
    Сякаш туй е стока Ширпотреба.
    Лаят като пес на късичка каишка.
    Лидерът им, казват имал малка Шипка!
    Съединение и Независимост не славят
    Страдат те от Къса…..Памет!
    Всяка дата и събитие обвило
    Тоз Народ със гордост и със Сила!
    Щом не включва руския помешчик
    То за тях не струва Левче!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Чичо

    0 0 Отговор
    Съдийката от Стара Загора е действала така: Операцията СПОЛОЧЛИВА ПАЦИЕНТА ............!!!!!????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове