Last news in Fakti

31 Юли, 2023 07:47 2 153 57

Юрист за обезобразеното момиче: Ако близките не се бяха оплакали на медиите, тези случаи се потулват

  • обезобразено момиче-
  • съдия

Когато дълго време в обществото се дава трибуна на псевдо-патриотизъм няма как да не зачестяват тези случаи, казва Вержиния Велчева

Юрист за обезобразеното момиче: Ако близките не се бяха оплакали на медиите, тези случаи се потулват - 1

„Вярвам, че има пропуски, за да не се задействат институциите. Но трябва ли да има такава обществена реакция, за да се задействат? Явно не са наред нещата. Българската държава като институции не е на страната на жертвите.“

Това коментираха в студиото на Eвронюз България във връзка с казуса с малтретираното момиче в Стара Загора юристът, бивш съветник на президента Желю Желев и депутат във Великото народно събрание Вержиния Велчева и преподавателят по конституционно право и бивш зам-председател на Народното събрание проф. Екатерина Михайлова.

„От това, което излиза, без да съм виждала преписката, говорят, че е имало експертиза, която сочи за много по-висока степен на деяние, защо след това се редактира, трябва да видим доводите на съда. В правораздаването имаме няколко инстанции, които проверяват издадените решения на съда. Но от друга страна освен институционалния контрол имаме и контролни органи вътре в нея. Сега много говорим за съдебната реформа с независимост на съдиите, но тя изисква и съответно много стриктно спазване на закона. Имаме току-що приет нов Закон за домашното насилие, какво се промени сега?“, посочи проф. Михайлова.

Когато от парламентарната трибуна и в медиите редовно присъстват хора, които натякват този псевдопатриотизъм и извратени ценности, в които жената е роб, няма как да не зачествяват тези случаи. Това е голяма отговорност на медиите и институциите.

„Когато дълго време в обществото се дава трибуна на псевдо-патриотизъм няма как да не зачестяват тези случаи. Вчера имаше коментари в някои среди, че жертвата си го заслужава. По случайност научихме за този случай и за колко още такива сигурно не знаем нищо, защото жертвата е слаба и е в шок. Ако близките не се бяха оплакали на медиите, тези случаи се потулват“, допълни Велчева.

Според нея няма как да се правят оценки за характера на деянието, респективно квалифицирането му като „лека телесна повреда“ само въз основа на медийни публикации.

„Не сме видели експертизата, но, ако трябва да се дадат указания как да се водят тези разследвания. Наказателният кодекс е стар закон, има пропуски. Белезите може да не са толкова обезобразяващи, но психическата травма ще остане. Тук при различно отношение към жертвите нещата могат да бъдат различни“, смята юристът.

„Вчера се споделяше постът на съдийката, която е взела това решение да пусне въпросния извършител на деянието на свобода, че подкрепя войната на Путин в Украйна. Мисля, че трябва да има нравствени проверки на тези хора, защото липсата на морални и нравствени качества трябва да се отчита и тези хора да се разделят с работата си в съдебната система“, подчерта Велчева.

Относно предложенията за промени в Конституцията, проф. Михайлова коментира, че те са дискусионни. Според нея все пак това е стъпка в правилна посока.

„Надявам се когато тръгне да се обсъждат предложенията да се постигнат едни по-добри текстове“, добави тя.

В предложението за членове на Висшия съдебен съвет и прокурорския да са разделени, важен въпрос е кои са лицата, които ще попаднат в тези позиции. Скандалите и послушанието на тези членове води дотам, че е все едно колко са. Важно е тези как ще подходят към техните нравствени и морални качества тези, които ще ги избират. Това трябва да са юристи.

„Трябва да изхождаме от факта дали нещо ще се подобри спрямо сегашното положение, когато променяме законите. Виждаме, че разделението в обществото става все по-голямо от тези промени. За мен е страшно, когато виждам, че сред учителите има голям процент антиваксъри“, коментира Велчева.

„Очаквам тези промени в Конституцията да бъдат приети и да не се повтори това, което се направи преди. Съгласувани текстове в последния момент да бъдат орязани и на практика промяна да няма“, допълни тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    34 3 Отговор
    И какво от това, за последните 33 години мафията превзе държавата. Нищо не става от тая територия.

    Коментиран от #31

  • 2 Дрън дрън та пляс

    29 1 Отговор
    новото чалга поколение в действие ,няма как да се очакват хубави неща за в бъдеще
  • 3 Иван

    25 2 Отговор
    Трябва да се наложи тотален контрол над пазачите в дискотеките, преди един месец имаше случай на насилие от пазачи в дискотека над клиенти на дискотеката в Слънчев бряг.
  • 4 обективен

    34 1 Отговор
    Магистрати и съдии са като хиени !!! Всичко правят за пари !!!

    Коментиран от #11

  • 5 Аз...

    31 0 Отговор
    Тотално изперкало общество.Няма как да му се помогне,ако само не си помогне и се изправи срещу опиянение управници.
  • 6 Българин

    24 12 Отговор
    "За мен е страшно, когато виждам, че сред учителите има голям процент антиваксъри“, коментира Велчева." Тази евроатлантичка говори вече и за антиваксъри. Направо да си каже, че иска да се възползват от този случай за въвеждане на Истанбулската конвенция. Като я въведат, пак никой няма да се съобразява с нея, защото е противоконституционна.

    Коментиран от #12, #20

  • 7 тц тц

    21 10 Отговор
    Един няма да се осмели да каже истината, а тя е че основната вина за случая имат родителите на момичето, което от 14-15 годишна е оставена да кисне по нощни клубове и медиите, които са издигнали на пиедестал мутрите, чалга певиците и проститутките, наричани по модерно плеймейтки!

    Коментиран от #14, #18

  • 8 Голям резил бате

    21 3 Отговор
    Тая съдийка излезе лапнишаран! За 4-5 хилки го пусна на свобода! Сега на следващото дело, с друг съдия тарифата ще скочи над 50-так! Някой неин колега ще се облажи както подобава! А бащата на "героя" ще олекне с повече от половината добитък, дето толкова години е гледал, за да отърве добичето!
  • 9 Кактоа

    24 0 Отговор
    и в случая всичко щеше да бъде потулено ! Седмици наред беше така със съдействието на болницата , на експертите , на прокуратурата , на съдиите и МВР ! С любезното съдействие на адвоката на бестията и кесията на баща му !
  • 10 Българин

    5 14 Отговор
    Ще ви се наложи да приемата истанбулската. Всичко сме ви спретнали вече.
  • 11 А адвокатите

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "обективен":

    са куриерите на рушветите !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Някой

    23 11 Отговор
    Затова не гледам телевизия. Подобни "анализи" имат една единствена цел. Покрай подобни ужасяващи събития да се насажда "правилното" мнение - ваксини, Истанбулска конвенции и други подобни. Не се търсят корените на злото, проблемите се замитат под килима в полза на разни НПО -та

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Неусетно, неусетно

    17 0 Отговор
    Уважението ми към медиите се повдига! Обаче тук искам да спомена РСМ! Един хандбалист пред дискотека се сдърпва с двама мъже и една девойка! Хандбалист получава кроше, пада и умира! На единия мъж 18 години на другия 16, на девойката също 18! При убийството на Милен Цветков, в колата не бяха ли трима?
  • 16 Дьо СаЗдов

    17 3 Отговор
    Ясно е накъде води нещата тази госпожа - всемогъщата конвенция. Обаче 400 шева, и близките са повдигнали въпрос?! Не е ли длъжен доктора, който ги е направил да "сезира органите" или и той е като онзи другия, който се е подписал, че това 400 шева - порезна рана, към метър и нещо, не е проблем. М?! Докторите и съдиите на ковида! Колко беше глобата за неносене на маска???
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Някой

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "тц тц":

    Ти пък. Ми тя държавата в последните 33 години издигна в култ подобни"звезди". Защото опростачването на нацията води до нейното зануляване.
  • 19 Тити

    15 1 Отговор
    Правосъдие във България няма всичко е една пошла имитация.
  • 20 Механик

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Ти нали я видиш, че още в начлото говори за т. нар. "псевдо патриотизъм", а по късно и за "антиваксъри". Как мислиш, дали и пука за момичето или и е платено да прокарва други цели, ползвайки случая?
    Цялата тая дандания се вдига именно с такива цели. Помните ли онова момче от Плевен, дето едни охранители го подмятаха като футбона топка пред дискотеката? Пошумя се малко в медиите за един-два дни и всичко се потули. Ама то е момче и няма как покрай случая му да промотираме истанбулската.
    Отваряйте си очите, граждани! Когато някой ви говори нещо, много добре обмислете, дали точно това което чувате е това което той ви казва.

    Коментиран от #27

  • 21 Българин

    10 6 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Въведете я, умнико. Кой ще се съобразява с нея, щом почти никой не я иска? Историята на правото е показала какво се случва с подобни правни актове. Нищо няма да постигнете с такива мерки в защита на половите извращения. А и забравих! Само ти си я чел. Ха-ха!

    Коментиран от #43

  • 22 Някой

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "Всеки":

    Корените на злото са от слободията, която се разрешава и погрешно се наименува свобода.
  • 23 И сега ппбд и гроб

    16 2 Отговор
    Бързат да оберат плодовете от нещастието на хората.
    А цял месец мълчаха като з@дници.
  • 24 73277272737

    4 6 Отговор
    Жената си е жена,а самата жена ако е със съзнанието ,че е роб ,това си е феминизъм ,лудост и безумие.Насилието е генетика присъства във всяко живо същество,но в човека насилието придобива извратени форми ,защото интелекта се развивал в тази насока,морфологоята на мозъка ни е такава.Всичко се свежда до 3 природни закона доминантност,храна и размножаване ,а насилието е във всеки от тези три закона .Стимул-реакция.
  • 25 Бългapин

    12 5 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Не, "истаМбулската" не трбва да се приема. Не, "антиваксърите" са хора, които изначално са против ваксините, не специлано към една "ваксина" дето не е и ваксина. Защото се оказа, че с тая "ваксина" хората продължават да си боледуват от болестта от която тя би трвбвало да предпазва.
    И да, "плоскоземците" пишат истаМбул и си въобразяват, че са много умни.

    Коментиран от #41

  • 26 пламен

    16 0 Отговор
    Случаите се потулват защото съдебната система и правоохранителните органи не функционират. Те функционират само като тумори, пиявици на бюджетни средства
  • 27 Българин

    16 6 Отговор

    До коментар #20 от "Механик":

    Много тежко съм разочарован от проф. Михайлова. Как не я е срам да се възползва от случая, за да се опитва да нанася удари върху истинския патриотизъм? Главата й е здраво напълнена с феминизъм и използва типичните опорки. Първо, този имал татуировка на ръката и следователно той бил представител на патриотизма!? Това го каза с коварство, за да си пробутва тезите за Истанбулската. Второ, патриотите уж смятали жените за роби. Това може да го каже само една глупачка с феминистична глава, която не познава патриоти.
  • 28 Бесен

    15 2 Отговор
    Тази "съдийка" трябва да бъде уволнена незабавно и да получи забрана за работата в съдебната система. Пожелавам и да срещне същият изрод и получи същите наранявания, като тези на момичето.
  • 29 Реформа

    12 0 Отговор
    Да разпускат ВСС веднага. Тези хора само ядат парите на хората и никаква работа не вършат.
  • 30 Тракия

    15 1 Отговор
    Извършителя , преди сегашното , два пъти е залавян за "сходни престъпления" , и оставен да продължава ?
    Бойко Борисов и той бил възмутен ? На какво се възмущава , като цялата правосъдна система , и персонално и нормативно е от управлението на натовската ГЕРБ ?
  • 31 Човек

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "Така е":

    Последните 33 години са продължение на предните 45 години. Днешната мафия е продължение на комунистическата номенклатура. Затова е правилно да се казва "последните 78 години". Това ни даде Русия - връзкарство, корупция и безнаказаност. Не случайно съдийката, която е пуснала изверга за пари, е фенка на корумпираният масов убиец Путин.

    Коментиран от #38

  • 32 Парадокс

    8 1 Отговор
    Касапинът написал на ръката си "свобода или смърт" По всичко личи че за него свобода няма да има. Следователно налага се да докаже твърдението.
  • 33 Велчева

    9 3 Отговор
    Аз пък искам да знам ти колко пъти се ваксинира ма
  • 34 мдаа

    10 1 Отговор
    А колко такива решения на съда се потулват, идея имате ли? Само адвокатите, които работят активно, могат да ви кажат и да ви засипят с решения, които са решени без никаква връзка с доказателствата по делата. В последните 4-5 години съдиите съвсем се самозабравиха и напълно забравиха, че са хора на заплата, които трябва стриктно да спазват закона и принципите на правото. В заседание често се държат или арогантно или с вида си показват колко им е досадно да изслушват страните по делата, има случаи и на задрямали съдии. Вещите лица откровено лъжат без никакъв страх, че това ще има някакви последици за тях А правосъдието става все по-скъпо и все по-недостъпно за масовия българин, който трудно свързва двата края. Липсата на правосъдие ще доведе до още по-голяма престъпност, саморазправи и бунтове, неизбежно е. Ако управляващите имаха поне чувство за самосъхранение щяха да поддържат живо и работещо правосъдието, а не да го убиват с лошо кадруване, неясни закони и измислени реформи. Спасете българското правосъдие, изхвърлете некадърните и корумпирани съдии, преди да приемете закон поне една година го обмисляйте отвсякъде и мислете за последиците от него, иначе никой не може да убеди българите, че не затривате държавата напълно съзнателно.
  • 35 тц тц

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "Тц тц":

    Може и да съм получовек, но не пращам 15 годишната си дъщеря да проституира по нощни клубове за да имам пари за дрога и да се возя в БМВ, за разлика от теб "човека":)))
  • 36 Мамул

    8 3 Отговор
    Как свърза патриотизма с насилието върху жени, а лелко? Преди 40 години какво щеше да се случи на нашарения примат за това деяния? То тогава нямаше такива нашарени примати.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Любопитен

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "Човек":

    Едно и също под всяка статия - Путин, та Путин, но така и не ми отговори: Дерменджиев, който уби двете момичета е заклет фен на корумпираният масов убиец Зеленски, това означава ли, че ти си фен на Дерменджиев. Ако пак замълчиш лицемерно ще считам, че мълчанието е знак за съгласие.
  • 39 Власт за Мутро-Комунис. аристокрация

    0 3 Отговор
    То момичето вече е пострадало така и така сега с тая врява колко животи ще съсипете на родолюбеца обвиняем на прокурора на съдийката
  • 40 Гнили ябълки

    2 1 Отговор
    И двете са в основата на съдебната реформа през 90 е години чийто резултати отразяват днес медиите.Накратко много работа (пари) за адвокатите НПО и безмислени експертизи,никакви наказания и справедливост за пострадалите. Това стана така защото законодателството е кръпка до кръпка.А същината е че по стара традиция шамара у нас е нищо.Обаче за кражба на две железа ще лежи 2години.За причинена смърт също толкова
  • 41 ТЦ ТЦ

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Бългapин":

    Е, само това ли измисли?,
    Най-малкото, защото нямам дъщеря...
    Всичката Ви работа е такава, лъжещи до откат, кланящи се на полуръст, получили полуобразование, водещи полуживот, имащи полуценности...
  • 42 Тайната

    7 1 Отговор
    Не защитавам идиота, но когато се хванеш с дрогата и проституцията е така. Защо обществото се разтревожи чак сега? Защо същото това общество преди време се възмущаваше от проверките в един бардак, пдобен на този където са работели жертвата и насилника? Не сме ли виновни ние - обществото, че създадохме неграмотното чалга поколение, като всячески продължаваме да рекламираме силикона, алкохола, дрогата и лъскавите лимузини. Отдавна обществото забрави онези въпросителни от тефтерчето на Апостола.

    Коментиран от #46, #48

  • 43 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    ТрЯбва - "не трбва"... ще се приеме! И след това, с аргументите на правовата държава, ще се защитава! Зная, че правовата държава е най-големият враг на авторитарната кочина, затова откачате, ама нищо - рудиментите си отиват постепенно!
    Предположих, че през руското "СтаМбул" ще ти е по-лесно за въприемане - ама може и да си русофил само платено, знам ли те как си с руския?!
    Шегувам се, сбърках го, не ме е срам да го произная, цяла сутрин умирам от смях с яндекс и други руски "промивки", та докато превключа...
  • 44 инж. Ганчо Илков

    4 0 Отговор
    В Закона трябва да има текст, в който Лекарят установяващ експертизата (диагнозата) своевременно да уведомява Прокуратурата. Особено, когато здравословното състояние е дело на садизъм. Не трябва да се изчаква обаждане от пострадалия или негови близки. А хора с национал социалистически проповеди да бъдат своевременно санкционирани. Медиите на такива личности не трябва да им предоставят трибуна. Визирам Костадинов (Възраждане) и русофилскте подлоги. Корумпирани съдии с ехидна усмивка и огромна разлика между престъпното деяние и постановено решение, да бъдат съдени и изключвани от съдебната система.

    Коментиран от #49

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Явната

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Тайната":

    Не разбрах сега, смяташ, че момичето се занимава с дрога и проституция ли?!? Ама една жена ли го каза? Доказателства имаш ли? А за "бардака", ами ако просто е обикновена дискотека? За да валидираш втората част на изказването си - абсолютно основателно като въпроси и твърдения, не трябва ли да боравиш само с факти в първата му част? А така липсата на доказателства и голословни твърдения дескредитира и смисленото, което си написал.
  • 47 май няма трети вариант

    4 3 Отговор
    Тази юристка или говори на посоки в стил "звездите ми го говорят", или е съучастник в потулване на подобни тежки престъпления!
  • 48 Гордостта на Тара

    1 5 Отговор

    До коментар #42 от "Тайната":

    Като стадо овце сме .. новините зарочиха тоя мачо и няма край.. А не си задаваме въпроса защо 15 годишна е тръгнала с такъв човек .. какво изобщо прави с него .. с какво се занимава.. 3 години връзка .. Да извършиш толкова садистично престъпление или трябва да си тотално на наркотици или зле психическо или нещо да отключи това поведение. За нея много малко се говори.. Цялата работа мирише та не се трае .. Но според мен колко има вина тоя има и момичето никой не знае какви са ги вършили ..
  • 49 Гордостта на Тара

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "инж. Ганчо Илков":

    И прокуратурата да се задейства и да пита мило ти на 15 какво правиш с мутра
  • 50 Трак🇦🇹🇩🇪🇺🇦

    1 4 Отговор
    Кво общо има патриотизма с този битов скандал м-а другарко гърбава ? Тук говорим за едно ку-ве което няма грам морал и ценностна система в себе си заради деградиралите си родители които са плод на вашата изкривена либерастия нахлула след 1989 и заради деградацията идваща от еврейския съюз контролиран от Сорос и подобните чи-фу-тски бо-к-луци. Не патриотизма а соросоизма е виновен

    Коментиран от #55

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Коментар

    2 2 Отговор
    Извинявайте,но госпожата трябва да се лекува.Патриотизмът няма нищо общо с насилието срещу жени.Даже няма общо с никакво насилие.
    Да не би да има някакви последици след ковид и/или ваксината?Не е нормално това нейно изказване.

    Коментиран от #56

  • 53 Прометей

    2 2 Отговор
    В дъното на случващата се мърсотия в България е БКП=Дс=БСП=Кремъл а сега към тях се включиха и Възраждане, но е така защото има невежи и безотговорни избиратели които да гласуват за тях.
  • 54 няма ли да разберем

    2 0 Отговор
    Кой е този агресивен Г.Г. Кои са родителите му, семеен ли е, кой го закриля дотам, че такова зверство да бъде квалифицирано почти като нищо. И друго - как така при цялата надпревара на медиите за новини, този случай остана скрит толкова време. Кой скри това ужасяващо престъпление от обществото и допусна един потенциален убиец да се разхожда на свобода.
  • 55 За майка си ли говориш?

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "Трак🇦🇹🇩🇪🇺🇦":

    Нещо много детайлно описваш семейството си, явно това ти е примера...
  • 56 Кибик ли си?

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Коментар":

    От патрЕотите и патрЕотарите един патриот няма!
    Дори не знаят какво означава тая дума! Не смесвай понятията!
  • 57 Хихата

    1 0 Отговор
    Ами ето, изплюха камъчето - тази история се раздухва, за да се приеме Истамбулската конвенция с цялата и там джендария и извращения! Пък и ни се навира в очите, че, видите ли, съдийката била привърженик на Путин, та затова тъй отсъждала (!?!) Мноо сте прозрачни, та чак невидими...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове