Last news in Fakti

31 Юли, 2023 15:15 1 394 15

Цветослав Цачев: Цените спряха да растат, но си останаха на високите нива

  • цветослав цачев-
  • цени-
  • петрол

Той не предвижда дефлация в близките месеци

 Цветослав Цачев: Цените спряха да растат, но си останаха на високите нива - 1

Цените на петрола не растат в последния месец, но и не падат. Това се дължи на факта, че световната икономика остава в релсите на умерения растеж. Това каза инвестиционният консултант от "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.

Очакванията за пазарите на суровини са, че няма да има намаление. "Дори напротив, някои бизнеси предпочитат да поддържат по-високи равнища на запасите си, дори на по-висока цена, защото се опасяват да не се повторят проблемите от миналите години с доставките и с производството. Това в някаква степен поддържа този инфлационен натиск, който виждаме върху крайните цени на потреблението. Ние не виждаме тази дефлация, която трябваше да се случи с този голям растеж на цените на стоките през последните две години, и да има някакво връщане, някакво оптимизиране. Напротив, цените спряха да растат, но те си останаха на високите нива“, отбеляза Цветослав Цачев.

Той не предвижда дефлация в близките месеци. Нещо повече, според него до края на годината ще станем свидетели на ръст на суровините, което ще се отрази и върху инфлацията. "Притесненията ми са, че суровините ще започнат да се отразяват отново по същата логика, а през призмата на производството – да отиват и към крайните цени“, смята експертът.

Цветослав Цачев прогнозира инфлацията в САЩ да достигне нива от 3-4% до края на годината, като тя ще запази високите си нива и през следващите години. "В България със сигурност тя ще намалее като темпове на нарастване, но също не очаквам някаква дефлация. Дори при сезонните продукти не виждам отстъпление на цените, което да покаже, че нещата са се върнали примерно на тези нива, които са били преди две години. Напротив, всичко остана високо, а причина за това е разходната част“, обясни инвестиционният консултант.

Това е причината хората да търсят по-висока доходност чрез инвестиции в акции, посочи Цветослав Цачев. Поскъпването на акциите на технологичните компании се дължи именно на това търсене на доходност. Създаденото неравновесие според него не може да бъде изгладено в краткосрочен план, освен ако в следващите няколко месеца не видим корекция на цените на акциите. "Повече ме притеснява това, че растежът плюс високите лихви са фактор, който прави дългосрочното покачване първо на резултатите и на цените на акциите невъзможно да се случи. Смятам, че ни предстоят няколко години, в които няма да има такива силни темпове на покачване на цените на акциите, а по-скоро те ще се движат спрямо това, което виждахме през последните една-две години“, смята експертът.

Според Цветослав Цачев покачването на лихвите ще спре. Той отбеляза, че през тази седмица се очаква публикуването на данни за нивата на безработицата в САЩ. "Аз не очаквам да има някаква съществена промяна от това, което виждаме като ниво на безработица от 3,6-3,8% за американската икономика, защото другите индикатори, които показват съкращаване на служители, не дават знак, че има влошаване. Т.е. централните банкери остават в ситуация на задържане на високите лихвени равнища, защото инфлацията намалява и икономиката се държи доста добре“, обясни Цачев.

Притесненията на централните банки идват от това, че високите нива на лихвените проценти вече водят до рязко повишаване на разходите за лихви. "Въпреки че това е плюс за спестителите, това във всеки случай ще започва все по-силно и по-силно да тежи на икономиката и аз имам съмнения, че би довело до някакви сътресения поне в следващите две години със сигурност“, прогнозира експертът.

Пазарът на имоти в момента по думите му е в "странна ситуация“. Хората, които могат да си позволят ново жилище, са склонни да купуват. Лихвите по ипотечните кредити, отпуснати преди няколко години, са 3%, докато в момента за същия вид имот лихвата е 7-8%.

"В същото време парадоксът е, че има леко покачване през последния месец на цените на имотите. Това го отдавам на факта, че инфлацията най-вероятно ще започне да се развива през следващите месеци. Цените на суровините тръгват нагоре. Индексът на суровините отчита покачване вече няколко поредни седмици и това е притеснително, защото прави картината и за банкерите трудна, но още по-трудна за потребителите“, обясни Цветослав Цачев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    11 0 Отговор
    Е кое е спряло да расте? Бензинът скочи, след него няма начин да не скочи и всичко останало.

    Коментиран от #4

  • 2 Уточнение

    10 0 Отговор
    Ха добро утро како Сийке. Тези за какви ни имат?!
  • 3 Ммм дааа

    8 1 Отговор
    Бля бля бля.
  • 4 12345

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    С поредната простотия на Кокор - иизрода - цената на горивата отново тръгна нагоре. Цената на кашкавал ММаджаров всеки ден плавно се качва, месото и колбасите също. Токът, внодата - бяха повишение - КОЕ е спряло???? Тоз ДДебил да влезе в един магазин?!?!?!
  • 5 тортиля

    11 0 Отговор
    Цените на храните са високи и не спадали. Хората гладат и купуват по-евтините неща,ако могат да си ги позволят. Повечето магазини са почти празни откъм клиенти. Тук -таме някой се мярка. Така икономика не се прави.

    Коментиран от #8

  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    Затишие Пред Буря

    Коментиран от #7

  • 7 А бе

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    като гледам, затишието е голямо, така, че се очаква и голяма буря.

    Коментиран от #9

  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "тортиля":

    Истина е
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "А бе":

    Тихите Води са Най Дълбоки
  • 10 ЧОЧО

    1 0 Отговор
    Консултанте,нерде Ямбол -нерде Стамбул.Какво на сравняваш с Американците,къде са те къде сме ние.

    Коментиран от #12

  • 11 Ама как

    3 0 Отговор
    Да са спряли бе?!Може да е с малко но копуваме с по-високи цени или другия номер на намален грамаж.Изобщо на търговците и производители хаоса в страната им дойде дюшеш.Така салам тип Кучешка радост дето няма грам месо е вече 6-7 лева.
  • 12 Боклук

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ЧОЧО":

    В САЩ 48 милиона получават купони за храна (food stamp),и отделно помощи .
  • 13 ИВО

    4 0 Отговор
    ТРЯБВА ДА СИ ГОЛЯМ ДЕБИЛ, ЗА ДА КАЖЕШ, ЧЕ ЦЕНИТЕ СА СПРЕЛИ ДА ВЪРВЯТ НАГОРЕ!!!!!!! ОЩЕ ПО ГОЛЯМ ДЕБИЛ ДА ПОВЯРВАШ НА ТАКАВА СТАТИЯ !!! ВСЕКИ ХОДИ ПО МАГАЗИНИТЕ И ТАМ РЕАЛНОСТТА Е РАЗЛИЧНА ОТ ИЗКАЗАНОТО МНЕНИЕ!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Аз Кочо

    0 0 Отговор
    Това означава че лихвите на централните банки ще продължат да растат и ще останат високи за дълго. Това пък ще срива цената на активите бавно и продължително.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове