Last news in Fakti

31 Юли, 2023 23:30 2 141 9

Важните новини във ФАКТИ на 31.07.2023 г.

  • съд-
  • георги ганев-
  • румяна ченалова-
  • кирил петков-
  • цик-
  • майка-
  • атанас атанасов-
  • момче-
  • протест-
  • русе-
  • стара загора-
  • делян пеевски-
  • живко тодоров-
  • нова каховка-
  • правителствен комплекс-
  • румен радев-
  • тодор тагарев-
  • сирене-
  • киприан-
  • садист-
  • костадин костадинов-
  • цветослав цачев-
  • жълти павета-
  • поморие

Заседанието продължи 2 часа и половина

Важните новини във ФАКТИ на 31.07.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Оставиха за постоянно в ареста Георги Георгиев, посегнал на приятелката си. Съдът гази закона и гони журналисти!

Съдът наложи постоянна мярка за неотклонение на Георги Георгиев. Защитата заяви, че ще обжалва решението. Заседанието продължи 2 часа и половина, а журналисти не бяха допуснати, уточни "Нова телевизия".

Георги Ганев: Ще е фрапантно, ако президентът ни похвали за нещо. Хич не ни харесва

"Трудно днес може да се говори по друга тема, въпреки че искам да почета паметта на г-н Иван Нейков, който внезапно и трагично ни напусна. Но това, което се случва в цялата страна, е, че българската правосъдна система трябва да си промени стандарта, защото българското общество вече не е готово да понася подобни настъпления на насилие, каквото имаме в този случай. Българските правосъдни стандарти трябва да се променят, а именно към малко по-строго третиране на възможността някой насилник да направи това, което се случи в Стара Загора", каза депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев в студиото на "Денят ON AIR".

Румяна Ченалова: Отпадането на 3 март като празник би било изкореняване на историческата памет.

"Конституцията се променя заради лобистки интереси. Това е изводът, който може да се направи, когато се прочетат предложенията. Т. нар. сглобка е яростна в своето мнение и говорене против президента. Конституцията в тази част се променя заради този президент". Това каза пред БНР юристът Румяна Ченалова. Тя коментира и готвените промени по отношение на фигурата на главния прокурор.

Кирил Петков от протеста за нарязаното момиче: Промяната в съдебната система ще е трудна, но нямаме право да спираме

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заедно със семейството си се включи от София в националния протест в защита на обезобразеното с макетен нож 18-годишно момиче от Стара Загора. Ето какво написа Петков по темата на страницата си във Фейсбук.

ЦИК започват разяснителна кампания за местните избори през октомври

От ЦИК започват разяснителната кампания за предстоящия местен вот на 29 октомври. Това става известно от интернет страницата на избирателната комисия, съобщават от БТА.

Майката на обезобразеното момиче: Знае за подкрепата към нея. Но мълчи. Няма реакция

„Към момента нямам нищо казано от нея. Единственото, което прави, е да превключва каналите и избягва всичко, което се случва в момента. Травмирана е. Нормално е”. Това каза майката на 18-годишното момиче, обезобразено с макетен нож от бившия си приятел, цитирана от Нова телевизия.

Ген. Атанасов: Нищо не се е променило в отношенията ни с ГЕРБ. Коалициите са антагонисти в политическото пространство

Съпредседателят на ПГ на ДБ-ПП Атанас Атанасов отговори на критиките на Румен Радев. Той заяви, че нищо в отношенията им с ГЕРБ не се е променило и двете коалиции са "антагонисти в политическото пространство", съобщават от БНТ

Момче се озова под колелата на трамвай в София, пожарникари го вадят

Момче на 16 години попадна под колелата под трамвай №7 на кръстовището при НДК в столицата, съобщават от bTV. На място има екип на Спешна помощ, пожарната и полицията. Момчето е живо и пожарникарите правят опити да го извадят. По първоначална информация младежът е бил със слушалки в ушите, не е чул сигналът на трамвая и е пресякъл на червено.

Служители в "Марица Изток" посрещнаха енергийния министър в Стара Загора с протест

С протестни лозунги от работещи в енергийния комплекс "Марица Изток" беше посрещнат в Стара Загора министърът на енергетиката Румен Радев. Поводът за посещението на министъра беше втората дискусия на тема "Бъдещето на енергийния комплекс "Марица Изток" – перспективи и предизвикателства", съобщи БНР.

Стотици русенци излязоха на протест "400 шева - Свобода или Смърт"

Чудовищното престъпление събуди цялата страна, а протести се организират в много градове.

България срещу насилието: Нито една повече! (СНИМКИ)

Национално шествие в подкрепа на малтретираното 18-годишно момиче от Стара Загора се провежда пред съдебните палати в София, Стара Загора и в още редица градове на страната, съобщи БНР.

Пеевски иска ВСС да провери магистратите, пуснали на свобода насилника от Стара Загора

Народният представител от ДПС Делян Пеевски подаде сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет с искане да се извърши цялостна и задълбочена проверка на действията на съдебния състав на Окръжния съд в Стара Загора, довели до освобождаването от ареста на обвиняемия за жестокото престъпление, потресло цялата ни общественост, в резултат на което тежко пострада 18-годишно момиче, съобщи БНР.

Кметът на Стара Загора поиска лица с криминални прояви да не са охранители в нощни заведения

Кметът на Стара Загора поиска от представители на нощни заведения да освободят от задълженията им лица с криминални прояви там, където има такива. Живко Тодоров каза това по време на среща с представители на нощни клубове от града, на която присъства и директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Лазар Христов, уточни БТА.

Няма замърсяване от Украйна на родното Черноморие

Проби от 22 пункта в Черно море показват, че няма замърсяване от Украйна в българската акватория, информират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От там осигуряват редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Кабинетът иска да прекрати изграждането на новия правителствен комплекс в "София Тех Парк"

Кабинетът иска да прекрати изграждането на новия правителствен комплекс в имот на "София Тех Парк". По проекта, получил одобрение през 2019 година от тогавашното правителство, са натоварени да работят като инвеститор Държавната консолидационна компания (ДКК), за възложител е определена дъщерната ѝ фирма "Монтажи", която пък възлага строежа на подизпълнител.

И адвокат Емил Василев поиска оставки на съдии от Стара Загора

Като гражданин искам оставката на съдебния състав на Окръжен съд - Стара Загора, който освободи под гаранция опасен САДИСТ-ПСИХОПАТ. Този състав на Старозагорския окръжен съд е или страхлив, или корумпиран, или некомпетентен.

Румен Радев насрочи местните избори за 29 октомври

Президентът Румен Радев подписа указ, с който насрочи изборите за общински съветници и кметове за 29 октомври 2023 г., съобщи "Нова телевизия".

Тодор Тагарев: Основният ни приоритет е укрепване на отбранителните способности

"Основният приоритет на правителството е укрепване на отбранителните способности на страната. С тази цел успяхме да запазим и дори леко да повишим равнището на финансиране, предвидено в проекта на служебното правителство, и да осигурим повишаване на заплатите в рамките на бюджета за 2023 г. Работим по прегледа на инвестиционната програма в съответствие с новите съюзни планове за възпиране и отбрана“. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в обръщението си към слушателите-випускници от Випуск "Васил Левски“ – 2023 на Военната академия "Г. С. Раковски“, които получиха своите дипломи, съобщиха от Министерството.

Министър Тагарев подчерта, че развитието на националните отбранителни способности ще се извършва изцяло в съответствие с плановете за действие на НАТО, включително утвърдените във Вилнюс нови регионални планове и отразяването им в процеса на съюзно отбранително планиране.

"След три десетилетия на трансформация на НАТО и изграждане на способности за действие в широк спектър от сценарии, днес отново има ясна заплаха и нови предизвикателства“, каза министър Тагарев. Той акцентира върху част от решенията от Срещата на върха във Вилнюс, сред които определянето на Руската федерация като значителна и директна заплаха за Алианса и мира и стабилността в евроатлантическия регион, а тероризмът – като най-пряката асиметрична заплаха.

"Ключово значение за сигурността и стабилността има подкрепата за Украйна. Тази подкрепа е морален императив, всички разбираме, че Украйна е жертва на непредизвикана агресия. Тя означава споделяне на европейски ценности. Тя е стратегически и прагматичен императив. Тази подкрепа създава условия за замяна на остаряло въоръжение с по-съвременни или нови образци. Ние сме длъжни да използваме тези възможности с европейско или друго финансиране“, категоричен бе министърът на отбраната.

Той поздрави випускниците и им пожела успешна реализация в редовете на въоръжените сили.

"Вярвам, че инвестицията във Вашата подготовка е инвестиция за повишаване на отбранителните способности на въоръжените ни сили“. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в приветствието си към випускниците. По думите му - успехите на нашата армия, записани със златни букви в историята на България, са били възможни най-вече благодарение на храбростта и родолюбието на нейните воини, умело ръководени от знаещи, можещи и инициативни командири.

"Динамиката на международната сцена, повлияна от войната в Украйна, поставя сериозни предизвикателства пред европейската и световната сигурност и изведе на преден план нови изисквания към въоръжените сили на Алианса за гарантиране на колективната сигурност. Пред нас стои задачата Българската армия да отговаря на тези завишени стандарти“, посочи още адмирал Ефтимов.

"Предвид мащабите на необходимите промени, свързани с модернизацията и превъоръжаването на въоръжените сили вярваме, че политиката за повишаване на разходите за отбрана ще бъде продължена“, заяви още началникът на отбраната.

Той поздрави с успешното завършване и военнослужещите от Република Северна Македония и изрази признателност към ръководството и академичния състав на Военната академия за труда и усилията по предоставяне на адекватни знания във време на динамично развитие.

"Вие сте готови за професионална реализация не само в структурите на Българската армия, но и за изпълнение на съюзни ангажименти в структурите на НАТО и ЕС“. С тези думи към випускниците се обърна началникът на ВА "Г. С Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев и призова: “Не забравяйте, че признанието за Вашия труд идва и със сериозна отговорност. Бъдете лидери, поемайте отговорност и давайте пример. Бъдете стожер на държавността“.

На тържествената церемония днес дипломи и назначения на длъжности на стратегическо и оперативно ниво получиха 10 офицери от магистърска специалност "Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ на факултет "Национална сигурност и отбрана“, както и 23-ма офицери от различните специализации на магистърска специалност "Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ и от професионално направление "Военно дело“ на факултет "Командно-щабен“. Сред завършващите има и петима военнослужещи от Република Северна Македония.

ЕК: Българското сирене е защитен продукт

Европейската комисия одобри добавянето на българското саламурено сирене в списъка със защитени географски индикации на ЕС, съобщи БНР. Така то влиза в листата на близо 1650 вече защитени земеделски продукти.

Митрополит Киприан се обяви срещу татуировката: "Свобода или смърт"

"Родолюбието се съхранява в сърцето на българина, а не е изписано по тялото му", заявява в своя позиция Старозагорския митрополит Киприан по повод жестокия акт на насилие срещу 18-годишното момиче, което беше обезобразено от свой приятел с патриотична татуировка, на която е написано „Свобода или смърт“.

Гледат мярката на обвинения за момичето. Гонят журналисти от съдебната зала

Безпрецедентно районният съд в Стара Загора не пусна журналисти в съдебната зала при гледането на мярката за неотклонение на Георги Николаев.

Костадин Костадинов: Искат забрана на "Възраждане", защото не могат да се преборят

"Искат забрана на третата политическа сила в страната, защото не могат по друг начин да се преборят с нас". Така лидерът на "Възраждане" коментира пред БНР искането на група общественици да се забрани дейността на партията. Костадин Костадинов ги определи като "лица, от които лъха силна интелектуална немощ".

Цветослав Цачев: Цените спряха да растат, но си останаха на високите нива

Цените на петрола не растат в последния месец, но и не падат. Това се дължи на факта, че световната икономика остава в релсите на умерения растеж. Това каза инвестиционният консултант от "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.

Очакванията за пазарите на суровини са, че няма да има намаление. "Дори напротив, някои бизнеси предпочитат да поддържат по-високи равнища на запасите си, дори на по-висока цена, защото се опасяват да не се повторят проблемите от миналите години с доставките и с производството. Това в някаква степен поддържа този инфлационен натиск, който виждаме върху крайните цени на потреблението. Ние не виждаме тази дефлация, която трябваше да се случи с този голям растеж на цените на стоките през последните две години, и да има някакво връщане, някакво оптимизиране. Напротив, цените спряха да растат, но те си останаха на високите нива“, отбеляза Цветослав Цачев.

Той не предвижда дефлация в близките месеци. Нещо повече, според него до края на годината ще станем свидетели на ръст на суровините, което ще се отрази и върху инфлацията. "Притесненията ми са, че суровините ще започнат да се отразяват отново по същата логика, а през призмата на производството – да отиват и към крайните цени“, смята експертът.

Цветослав Цачев прогнозира инфлацията в САЩ да достигне нива от 3-4% до края на годината, като тя ще запази високите си нива и през следващите години. "В България със сигурност тя ще намалее като темпове на нарастване, но също не очаквам някаква дефлация. Дори при сезонните продукти не виждам отстъпление на цените, което да покаже, че нещата са се върнали примерно на тези нива, които са били преди две години. Напротив, всичко остана високо, а причина за това е разходната част“, обясни инвестиционният консултант.

Това е причината хората да търсят по-висока доходност чрез инвестиции в акции, посочи Цветослав Цачев. Поскъпването на акциите на технологичните компании се дължи именно на това търсене на доходност. Създаденото неравновесие според него не може да бъде изгладено в краткосрочен план, освен ако в следващите няколко месеца не видим корекция на цените на акциите. "Повече ме притеснява това, че растежът плюс високите лихви са фактор, който прави дългосрочното покачване първо на резултатите и на цените на акциите невъзможно да се случи. Смятам, че ни предстоят няколко години, в които няма да има такива силни темпове на покачване на цените на акциите, а по-скоро те ще се движат спрямо това, което виждахме през последните една-две години“, смята експертът.

Според Цветослав Цачев покачването на лихвите ще спре. Той отбеляза, че през тази седмица се очаква публикуването на данни за нивата на безработицата в САЩ. "Аз не очаквам да има някаква съществена промяна от това, което виждаме като ниво на безработица от 3,6-3,8% за американската икономика, защото другите индикатори, които показват съкращаване на служители, не дават знак, че има влошаване. Т.е. централните банкери остават в ситуация на задържане на високите лихвени равнища, защото инфлацията намалява и икономиката се държи доста добре“, обясни Цачев.

Притесненията на централните банки идват от това, че високите нива на лихвените проценти вече водят до рязко повишаване на разходите за лихви. "Въпреки че това е плюс за спестителите, това във всеки случай ще започва все по-силно и по-силно да тежи на икономиката и аз имам съмнения, че би довело до някакви сътресения поне в следващите две години със сигурност“, прогнозира експертът.

Пазарът на имоти в момента по думите му е в "странна ситуация“. Хората, които могат да си позволят ново жилище, са склонни да купуват. Лихвите по ипотечните кредити, отпуснати преди няколко години, са 3%, докато в момента за същия вид имот лихвата е 7-8%.

"В същото време парадоксът е, че има леко покачване през последния месец на цените на имотите. Това го отдавам на факта, че инфлацията най-вероятно ще започне да се развива през следващите месеци. Цените на суровините тръгват нагоре. Индексът на суровините отчита покачване вече няколко поредни седмици и това е притеснително, защото прави картината и за банкерите трудна, но още по-трудна за потребителите“, обясни Цветослав Цачев.

След дъжд качулка: Фандъкова нареди постоянно дежурство при поредното пренареждане на жълтите павета

Под постоянен контрол се извършва пренареждането на жълтите павета в центъра на София. В това увери кметът Йорданка Фандъкова, която лично следи процеса:

Панделиева с разкрития за спасителя, пребил французин в Поморие

Журналистката Лияна Панделиева огласи нови разкрития за поморийския спасител, който преби жестоко френски турист на плажа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кажете за доходите на българите?

    1 4 Отговор
    Сапунен сериал ли ще прави управляващата "не коалиция" от нещастието на управляваните! И защо Боки пак ни краде?
  • 5 Когато ви купуваха гласа

    1 4 Отговор
    За 20лв. после за 50лв . после за 100лв. после за 150лв. Никой не си мръдна патриотизма! Ето сега тези който ви купиха ви управляват!

    Коментиран от #6

  • 6 Когато Василии 2 българоубиец

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Когато ви купуваха гласа":

    Ослепи българската войска! Каза :Те българите и без да ги ослепяевм са си кьорави !

    Коментиран от #8

  • 7 Икономически състояние на България:

    1 3 Отговор
    Никакво! Наследство от управленито на ГЕРБ и Тулупа .Имигриращо и бедно население. Умиращо! Хора без перспектива , Мизерията ражда мизерия. Задържане на власта с фърляне на огризки на държавната администрация. Повишаване на заплатите на полицията , гарантиране на лоялност!

    Коментиран от #9

  • 8 Василий втори

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Когато Василии 2 българоубиец":

    Е най успешния виизнтииски император след Анастасий. Допуска се двойно (ий) според традицията на Византия..И източната империя!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол