Last news in Fakti

3 Август, 2023 03:05 4 060 44

Преди 120 години се ражда Крушевската република в Македония

  • вмро-
  • крушевска република-
  • турция-
  • илинденско – преображенското въстание

Смъртта на войводата Питу Гули окончателно бележи края на величавата, но кратко съществувала република в Крушево

Преди 120 години се ражда Крушевската република в Македония - 1
Снимка: Архив

На 3 август 1903 г. е обявено създаването на Крушевската република, представляваща сформираната власт на въстаниците от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) в град Крушево по време на Илинденско-Преображенското въстание, припомня "На мегдана".

Превземането на Крушево

Крушево е освободено след координирано нападение върху казармата, пощата и общината. След превземането му в града се установява въстаническият щаб за района в състав: ръководител е Никола Карев, Никола Русински, Велко Марков, Гюрчин Наумов и Йордан Пиперката, а скоро след това към тях се присъединяват и местните дейци Петър Ацев, Кирил Янков, Антиноген Хаджов, Тодор Павлов и други.

Всички четници са разпределени в 8 отряда с командири Гюрчин Наумов, Марко Христов, Питу Гули, Христе Тасев, Коста Христов, Ташко Карев, Тодор Христов и Андрей Докурчев. Отрядът на Андрей Докурчев е оставен да пази държавните учреждения, докато другите чети отбраняват проходите към града откъм Прилеп от настъпващата турска войска.

След като в града влиза щабът на крушевските въстаници, представляващ военната власт, е свикан Съвет на републиката, състоящ се от 60 члена – по 20 души от всяка етнорелигиозна общност в Крушево (българска, гръкоманска и влашка). Щабът на въстаниците избира Привременното правителство в състав Вангел Дину, Георги Чаче, Теохар Нешков, Христо Кюркчиев, Димитър Секулов и Никола Балю. Фактическият водач на въстаническата власт в Крушево е Никола Карев.

Най-известният документ, издаден от Привременното правителство на Крушевската република, е Крушевският манифест. Републиката е обявена в семейната къща на Наум и Георги Томалевски, в която днес се помещава Музеят на Илинденското въстание и Крушевската република.

Тя съществува едва в продължение на 10 дни – от 3 до 13 август 1903 г. и е най-големият успех на въстанието в Македония. Организацията на управлението в града е повлияна от социалистическите възгледи на част от ръководството, членуващо в така наречената Македоно-одринска социалдемократическа група на БРСДП.

Падането на Крушево

След редица драматични събития към Крушево стремително напредва 10-хилядната редовна турска армия на Бахтиар паша, подкрепяна от башибозук и силна артилерия. Войводският съвет решава въстаниците да се оттеглят от Крушево, но Гули отказва да се подчини на това решение.

Отрядът му се разполага по скалистия висок връх Мечкин камен върху един от склоновете на Баба планина. Около 70 четника от събралите се тук 240 души са без оръжие. Неколцина от тях разполагат само с брадви. Гули ги заклева да продължат да работят за свободата на родината и ги праща да се приберат по селата си. Така остава със 170 бунтовника край себе си, като знак да започнат боя им дава със своята пушка единствената къса манлихера в четата.

Турците нападат от три страни четниците, които геройски отблъскват атаките от 10 ч. сутринта до 19 ч. вечерта, когато започва решителната турска атака. Един след друг вражеските куршуми застигат знаменосеца Георги Димев и заместника му Нове Смугрев. Питу Гули се изправя прав и яростно започва да стреля. Пронизан смъртоносно в гърдите, той пада убит.

Смъртта на войводата окончателно бележи края на величавата, но кратко съществувала република в Крушево.

Песента „Море пиле, славей пиле“, в чийто трети куплет се пее : „Там се бие славен юнак, славен юнак, Питу Гули..“, се ражда малко след героичната смърт на войводата, като един спонтанен акт на народна благодарност към подвига на този влах, обичал безумно до последния си дъх България.

И тримата сина на този смел борец за свободата и обединението на родината ни тръгват по неговите стъпки. Ташко, известен още като Шула Гули, се сражава през Първата световна война в състава на 11-а Македонска дивизия от Българската армия, наследила Македоно-одринското опълчение, загива геройски през 1918 г. в Дойранските сражения.

Драматична е и съдбата на Никола Питу Гулев (Лакя Гули). Той завършва гимназия в София, след което се включва самоотвержено в освободителната борба на македонските българи. Негов приятел е Тодор Александров и когато той възстановява ВМРО, Никола става неин член, като лично се грижи за охраната на лидера ѝ. По-късно е войвода във Велешко и родното му Крушево. През 1924 г. при една рискована акция Гулев е заловен във влака Скопие-Белград от сръбските власти и след мъчителни изтезания е убит в Белградския затвор.

Най-малкият син на Питу е Стерю Гулев. През Втората световна война той работи за българската полиция в Крушево, докато градът отново е в границите на България. Но след изтеглянето на Българската армия от Македония, на 6 септември 1944 г., последният наследник на бунтовния род е убит от македонските партизани.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георгие Джордж Атанасовски

    25 3 Отговор
    Само слънцето е по старо от Македония и само македонците са произлезли от българите! Господ ги създаде българи, а Тито ги направи мъкеДонци!

    Коментиран от #30

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГЕОРГИ ДИМИТРОВ 100% МАКЕДОНЕЦ

    20 9 Отговор
    Вярно е, че българският фашизъм е див и варварски. Но българският народ, който е бил 500 години под чуждо иго, без да загуби своя език и националност, нашата работническа класа и селячество, които се борят против фашизма за комунизъм – такъв народ не може да бъде див и варварски. Диваци и варвари в България са само фашистите. Но аз ви питам, господин Председател: в коя страна фашистите не са диваци и варвари

    Коментиран от #25

  • 4 ГЕОРГИ ДИМИТРОВ 100% МАКЕДОНЕЦ

    12 6 Отговор
    Председателят (прекъсва Димитров): Вие не намеквате за политическите отношения в Германия, нали?
    Димитров (с ироническа усмивка): Разбира се не, господин Председателю. Много по-рано от онова време, когато германският император Карл V говореше, че по немски той беседва само със своите коне, а германските дворяни и образовани хора пишеха само по латински и се стесняваха от немската реч, във „варварска" България Светите братя Кирил и Методий създадоха и разпространиха древнобългарската писменост. Българският народ с всички сили и с всичкото си упорство се бореше против чуждото иго. Затова аз протестирам против нападките върху българския народ. Аз нямам основание да се срамувам, че съм българин, аз се гордея, че съм син на българската работническа класа.
  • 5 хайдутин

    12 5 Отговор
    Миналото на Окрайна № 2 изобщо не ме вълнува. Лидерите на тогавашното ВМРО (понеже са българи) са били същите продажници като политиците в България след освобождението . Тези от ВМРО , които не са се продали на сърбите и западните държави и не са се отказали от България , са били убити или са емигрирали , кой в България , кой в други държави . Помакедончването на българите е започнало веднага след като западът дава българската територия на Сърбия . ВМРО съблазнен за власт и пари , заедно със сърбите с побоища и убийства отродиха населението от България .А днешното население на РСМ нямат никакво оправдание да бъдат невежи , да говорят глупости за античен произход и да не прочетат в интернет истината за своята история (поне английски младите знаят) .

    Коментиран от #7, #20, #24

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гьот верен

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "хайдутин":

    адин ченгел пита за теб

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ай ся кьорфишеци

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "гьот верен":

    Иди виж козата да отпуснеш, аде мойто момче!

    Коментиран от #11

  • 10 Помни

    14 4 Отговор
    Украина е Руската Македония !
  • 11 гьот

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Ай ся кьорфишеци":

    ти ша си коzичката 😆ари въри съ пудмий и дигай койрука
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Доротея

    13 0 Отговор
    Винаги е така, господине! Тези, които са против въстания и войни, след това всеотдайно се сражават в Априлското, Илинденското въстание и войните за национално освобождение, а И тогавашните войнолюбци, като Стамболов, примеро, подкокоросат населението, след това се крият във Влашко и тила! Георги Димитров и Стамболийски са вкарани в затвора заради пацифизъм, но не буржуазията, а именно земеделците и работниците бяха на фронта през войните! Никола Карев и Гоце Делчев са социалисти! Затова Гоце е изключен от Военното училище в София! В един македонски филм турски офицер казва, че го познавал от военното училище в .....Солун!?!? Размити мозъци!

    Коментиран от #21

  • 15 Ха ба

    2 2 Отговор
    Питър Гули - какъв велик българин с типични български име.

    Коментиран от #17, #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ба":

    Знаеш ли колко власи има сега в управлението?
  • 18 исус македонеца…

    6 1 Отговор
    каква македония преди 120г. вие чувате ли се ??? стига с тая пропаганда проверете от кога съществува тази плюнка и после пишете глупости !!!
  • 19 не бе

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ба":

    Пито Гули е влах. По това време в територията Македония е имало власи, гърци и българи. Македонците са дошли след 1946 година от Сърбия.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 я па тая

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Доротея":

    По това време, Доротея, социализъм не е имало. Камо ли в съветската му изродена форма. Имало е утопичен социализъм, който е съществувал в книгите на двама философи. Имало е и други книги. Теорията на социалистическото общество е създадена 40 години по-късно от Владимир Илич.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 М да

    5 0 Отговор
    Айде бе а за Спорна и Безспорна зона и руския император като арбитър според договора ни със Сърбия да си чувал.
    А за С. Бернштайн, написал ПРЪВ през 1934 г. очерк за македонския език в болшая советская енциклопедия да си чувал. Ето ти едно негово признание:
    До мен стои Георгий Михайлович (Георги Димитров,) и казва: "Пишете очерк за македонския език, така нареди Сталин"
  • 24 М да

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "хайдутин":

    Айде бе а за Спорна и Безспорна зона и руския император като арбитър според договора ни със Сърбия да си чувал.
    А за С. Бернштайн, написал ПРЪВ през 1934 г. очерк за македонския език в болшая советская енциклопедия да си чувал. Ето ти едно негово признание:
    До мен стои Георгий Михайлович (Георги Димитров,) и казва: "Пишете очерк за македонския език, така нареди Сталин"

    Коментиран от #26

  • 25 Няма по велик българин от Г.Димитров

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕОРГИ ДИМИТРОВ 100% МАКЕДОНЕЦ":

    Само за него светът е създал Световен комитет за освобождението му, начело с Чърчил,известен антибългарист
    Заради него Тито се отказва от репарации 1 млрд.д., но на гърците ги плащахме до 1980 г

    Коментиран от #27

  • 26 Научи си историятс

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "М да":

    Димитров заварва победена фашистка държава.Окупираните от нас Гърция иска от Г.Джумая до Асеновград и 1 млрд.д.Югослаив до Радомир и 1 млрд.д.
    Какво ще направиш ти бе Джульо?
    Тито се отказва от 1 млрд.д.Правят Бледски договор.7 републики на Югославия с 1 глас и България с 1 глас.Столица София.Тоеа е мечтата на Раковски,Каравелов и. Ботев.
    Балканска федерация.Но синът на Чърчил 6 г.военен съветник на Тито казва на баща си.Викат ги при Сталин.Тито като англ.агент не отива и Сталин трови Димитров.
    Ако трябваше да плащаме и на Тито 1 млрд.д ?
    На гърците до 1979 г.плащахме
    Така че връщат костите на Г.Делчев
  • 27 Ццц

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Няма по велик българин от Г.Димитров":

    Нищо от това което си написал не е така....нищо....той е Необикновен българо.мразец и национален предател....

    Коментиран от #29

  • 28 В Конгресът на САШ

    1 2 Отговор
    е на н деня Резолюция да се преструва официално:
    Македонския език
    Македонската история и,
    Македонската култура

    Какво стсна със стратегическия ни съюзник САЩ бе сороси, ,жълтопаветни турски невести на Доган?

    Коментиран от #35

  • 29 Ха ха ха

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ццц":

    Казал родилият негърче
    Кое не е така ?

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 уйко калеко

    1 0 Отговор
    СОПИЕ;КОj ПЛУКА ПО СПОМЕНОТ НА СВОИТЕ ДЕДОВЦИ ПОДОБРО ДА НЕ ЧЕКА
  • 33 Ами...

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ха ха ха":

    Ами всичко:
    1. Никакъв Чърчил не е защитавал националния предател, това дори не са градски легенди то е направо гротеска
    2. Репарациите са 70 милиона (дори след преизчисление на по курса на долара от 1938 се равнява на около 120 милиона) общо, от тях в полза на Гърция 45 милиона , на Югославия 25 милиона, които Тито наистина отказва, но пък България през 1941–1944 инвестира в Македония в многократно повече, а на Гърция плащаме дълго щото страната така е ограбена от Червената армия в периода 1944–1948, че деситилетия не може да се оправи от това ...сумата която са задигнали от нас е 178 милярда тогавашни лева и тнт и тнт.........
  • 34 уйко калеко

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Скопие":

    КОj ПЛУКА ПО СПОМЕНОТ НА СВОИТЕ ДЕДОВЦИ ПОДОРО ДА НЕ ЧЕКА.

    Коментиран от #37

  • 35 Внесена

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "В Конгресът на САШ":

    Но не приета, а ежегодно там внасят хиляди резолюции
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Доротея

    0 0 Отговор
    Скопие имат известно основание! Всички истински български илинденци са от гръцка Македония и с тях въпроса е отдавна решен! Едни са загинали, други прокудени на различни етапи след въстания и войни, като Любка Рондова след ВСВ! Има македонски филм как ги затварят и избиват в гръцки лагер и накрая ги изгониха през към Албания, но филма ги представят, че ги тжрмозят, защото са македонци, а всъщност ги подгониха, защото са българи и най вече в гражданската война там до 1949 година са на страната на ЕЛАС срещу фашисткия ЕАМ!

    Коментиран от #42

  • 40 Доротея

    0 0 Отговор
    ...А полярните македонци са си сърбомани!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 уйко калеко

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Доротея":

    НАПРОТИВ КРУШЕВСКАТА РЕПУБЛИКА ЗА КОЯТО СЕ ПИШЕ В ДНЕШНАТА СТАТИЯ,С ГРАД КРУШЕВО СЕ НАМИРА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДНЕШНА РСМ.ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ КОЛКО ОТ ИМЕНАТА НА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ СА С ОКОНЧАНИЕ ,,ЕВ ,,И ,,ОВ,,ОСВЕН ТОВА ОЩЕ В 680 Г.Е СЪЗДАДЕНА ТАКА НАРЕЧЕНАТА КУБЕРОВА БЪЛГАРИЯ С ЦЕНТЪР ПРИЛЕПСКОТО ПОЛЕ ПАК В ЧЕРТИТЕ НА РСМ.

    Коментиран от #44

  • 43 ХА ХА

    0 1 Отговор
    Малко ми е смех: великите сили определят кой кой е, а на балканите секо село си прави държава. Нищо лично.
    Същата работа като панагюрище и копривщица, просто е смешно.
    Разбирам борбата на българите за свобода, нооо трябва АКЪЛ
  • 44 ХА ХА

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "уйко калеко":

    Само да вметна, че българи са се появили на балканите още през 4 век, това за 681 г. е пълна измишльотина.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове