Last news in Fakti

4 Август, 2023 22:12 1 403 55

Министър Стойчева: Източна Европа може да бъде лидер в сферата на иновациите

  • министър стойчева-
  • иновации

Министър Стойчева подчерта, че партньорството между дълбоките технологични иновационни долини във Варна и Клуж може да е пример за свързаност за Европа

Министър Стойчева: Източна Европа може да бъде лидер в сферата на иновациите - 1

Източна Европа може да бъде лидер в сферата на дълбоките технологични иновации и така да повиши конкурентоспособността на Европа като цяло. Това може да се случи и чрез културата и историческо наследство. В съответствие с новата Европейска програма за иновации, предвиждаме създаването и свързването на регионални иновационни долини на основата на стратегическите предимства на регионите и тяхната специализация. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по време на международния форум за значението на финансовото включване и дигиталната трансформация в румънския град Клуж-Напока. Основният фокус на събитието е образованието и обучението за насърчаване на икономическия растеж, иновациите и създаването на работни места.

Във форума участват още Богдан Иван, министърът на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния, министърът на финансите на Румъния Марсел Болош, Емил Бок, кмет на Клуж-Напока, Алфред Симонис, председател на Камарата на депутатите в Румъния, Мария Мец, главен изпълнителен директор на NTT DATA Румъния и др.

Министър Стойчева подчерта, че партньорството между дълбоките технологични иновационни долини във Варна и Клуж може да е пример за свързаност за Европа. Усилията в тази насока трябва да бъдат подкрепени с всички средства на местно и национално ниво, чрез използване на финансови и нефинансови инструменти, от хората, бизнеса и правителствата.

Както във Варна, така и тук, в Клуж, видях как моделът на отворените иновации се прилага на практика – академичната общност и нейният капацитет за научноизследователска и развойна дейност, бизнесът, стартъп компаниите, общността и правителството работят заедно. В такава среда дълбоките технологични иновации процъфтяват и създават решения с успешна комерсиализация и силно въздействие, заяви министър Стойчева.

Министър Стойчева участва в дискусията за дигитализацията на финансовите инструменти заедно с министъра на финансите на Румъния Марсел Болош. Фокусът на панела е значението на финансовата грамотност и ролята на образованието и ученето през целия живот.

Стойчева коментира динамичното развитие на предприемаческата екосистема и финтех сектора в България.

„Предоставяме финансова подкрепа на иновативни финтех стартиращи компании, за да комерсиализират успешно своите продукти, както чрез дялови, така и чрез дългови финансови инструменти, изпълнявани от Фонд на фондовете, Европейския инвестиционен фонд и Българската банка за развитие. Предлагаме и схеми за безвъзмездни средства за чисти иновации и научноизследователска и развойна дейност. Поставяме силен фокус върху инвестициите за дигитализация на финансовия сектор“, обясни министър Стойчева.

„Министерството на иновациите и растежа също така ще работи за повишаване на финансовата грамотност на гражданите, чрез съвместни законодателни мерки с Министерството на образованието и науката”, каза още тя.

В рамките на форума Стойчева проведе работна среща с министъра на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния Богдан Иван. Двамата обсъдиха проект на меморандум за сътрудничество в сферите на иновациите, дигитализацията, стартъп екосистемата, развитието на високите технологии, цифровата свързаност и научните изследвания, както и създаването и развитието на стартъп компании и стартъп екосистема в България и Румъния. Меморандумът ще насърчи сътрудничеството между двете държави в областта на дълбокотехнологичните иновации, дигитализацията, високите технологии и цифровата свързаност, комерсиализирането на резултатите от научноизследователски проекти на пазара на ЕС и на световния пазар, трансфера на знания и технологии.

Целта е чрез иновации, насочени към цифровата трансформация на бизнеса, да се осигури икономически растеж на страните. Министрите на иновациите набелязаха и конкретните стъпки, с които да започне сътрудничество между България и Румъния с фокус върху иновациите в дълбоките технологии.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България може да бъде

    43 1 Отговор
    лидер само в корупцията и феодалното дело! Начело с академик Бойко Борисов и дъщерните му партии!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Аха, да

    30 1 Отговор
    Сега като скочи горивото до небесата, всички ще сме много иновативни и много зелени на магаретата с каручките. Варна и Клуж, да живее дружбата! И тия взеха да побратимяват градове като по времето на соца. Нищо ново под слънцето
  • 4 Яяяяя

    31 1 Отговор
    Толкова години живея в този град и да не знам, че е дълбока иновационна долина

    Коментиран от #10

  • 5 Може

    17 0 Отговор
    Ама някой друг път.
  • 6 Сандо

    23 5 Отговор
    Източна европа я готвят за пушечно месо и за бойно поле.Но нищо лошо няма да се изричат сладки слова,на които дори и изричащия ги не вярва.

    Коментиран от #13

  • 7 Кр. Тодоров

    21 1 Отговор
    Плитки и дълбоки ,ниски и високи ,тесни и широки , ма много интелек лъха в тез министеря бре !!!
  • 8 Зрънчо

    23 0 Отговор
    За такива умозакчения калинките получават министерски заплати. Министерството на иновацийте е уникално творение. Влизат едни пари и къде отиват, знаят само тези, които ни докараха до никъде. Паталогичната алчност и лични амбиции на шепа хора са на път да затрият нацията. Това обаче в никакъв случай не ги притеснява. Всичко им е уредено извън България. Такива нямат род и Родина.

    Коментиран от #51

  • 9 Боже

    16 0 Отговор
    прибери тези лъжливи мисирки
  • 10 ха ха

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Яяяяя":

    Сега даваш ли си сметка колко е дълбока?
  • 11 Министърката

    13 1 Отговор
    Куха лейка! Ще го изтрият. но тая ще си остане същата, това си е съдба! Тая драпа да докара и кравата от село, на София!!!
  • 12 бай Ставри

    17 2 Отговор
    Колкото по дълго празноглавите соросоиди говорят за иновации, толкова по сигурно ще се върнем в каменната епоха.
  • 13 ха ха

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    По-скоро изричащият не ги разбира, ама папагали иновативни маркетинг фрази.
  • 14 Да дааа

    7 1 Отговор
    Наближава есента предлам да наводните пазара с чушкопеци за да се запасим за лютата зима която ни престои.

    Коментиран от #33

  • 15 Така е

    4 0 Отговор
    Да си тсигъните и пенциите
  • 16 Иво

    18 2 Отговор
    Какви иновации в тая изчезваща и проста нация бе..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Зрънчо

    15 1 Отговор
    Иновативни методи и схеми за кражби. Изключително актуални са и спокойно можем да бъдем първенци не само в Източна Европа.
  • 20 ТАЯ. ГАРГА

    12 1 Отговор
    ЗНАЕ. ЛИ. КЪДЕ ЖИВЕЕ..,
  • 21 Масови убийства с честоти

    13 1 Отговор
    Европа е в тотален колапс, отглеждат си цигани и полицаи, за сметка на това убиват Българи и правителството си мълчи, убиват Француци, Немци, Австрийци, Поляци, Руснаци.

    Коментиран от #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българин

    7 0 Отговор
    А моето куче може да бяга с 100км/ч ама не иска
  • 27 Зрънчо

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Масови убийства с честоти":

    Вероятно имаш в предвид и инфразвук и ултразвук. Да така е. Тези престъпления обаче не фигурират в нашия наказателен кодекс и за сега не се разследват.
  • 28 Срам

    16 0 Отговор
    Тинктури минтрири. Абсолютни глупости. Кой ги избра тези пластмасови хора?
  • 29 Лукчо

    7 0 Отговор
    "Мога да давам уроци по английски и математика,френски и физика, физическо и астрономия...ама не искам..."
    Обява във вестник Педигог
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 дон

    11 0 Отговор
    Дъра - Бъра.

    Глупости на таркалета.

    Тъпотия на поразия.
  • 32 Хората са в отчаяние и бедност

    10 0 Отговор
    България, бедна балканска страна, която е в Източна Европа, е лидер на престъпност, насилие и беззаконие. До нея са РСМ, Сърбия, където положението е същото.

    Коментиран от #36

  • 33 А мръвките, сиренето, тока, парното...?

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Да дааа":

    Само с чушки няма да стане.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ежко

    7 0 Отговор
    Може,може.А ти Стойчева какво ще допринесеш за това?Ако е писано и със теб и без теб ще стане!С общи лафове и нищоправене, седнала на меко кресло ли ще помогнеш?
  • 36 Да допълним

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хората са в отчаяние и бедност":

    Да прибавим Косово, Албания, Черна Гора, Гърция, Румъния и ще е вярно
  • 37 Да бе, гледаме го

    3 0 Отговор
    Ако запада види че в източна Европа се прави нещо ново и не може да го контролира, ще го забрани. Във всеки проект президента на журито е от директен сателит на Германия или германец.
  • 38 1253

    0 1 Отговор
    Може да бъде лидер, но Това зависи дали Държавата се ръководи от лидери със визия, знания и умения а след това качеството и количеството на човешкия капитал на страната това са съставките за една страна дали ще бъде лидер или загубеняк.Това че някой хора са се научили да говорят с вълшебни думи и бъдеще време, и са се облекли по-добре от старите си родители комунисти,Това нито ги прави лидери нито хората ще бъдат богати.Страна която работи по руско-комунистически закони и правила, няма как да бъде демократична и просперираща държава.
  • 39 Сатана Z

    8 2 Отговор
    Не разбирам защо медиите показват тази празноглава семпла женица назначена от Посолството да злепоставя Република България на талъв отговорен форум?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Виж ти

    3 1 Отговор
    Министър пък рекламира VISA.
  • 42 Редник

    5 0 Отговор
    Източна Европа може много, но без такива като Стойчева, без ЕС и най вече НАТО, за което се харчат милиарди излишни пари. Русия никога не е била заплаха за Източна Европа с малки изключения.
  • 43 иновации

    7 1 Отговор
    Срам нямате ли?!
    Закриват детското отделение на болницата във Враца
    Според ръководителя на Спешния център във Враца д-р Лещарска затварянето на детското отделение ще доведе до сериозни проблеми и в тяхната работа, тъй като транспортирането на деца със сериозни състояния на по-дълги разстояния може да застраши живота им. Транспортирането трябва да става само с реанимационен автомобил, а такива на територията на областта са само два – по един във Враца и Мездра, добави д-р Лещарска.
  • 44 Новоговорът

    3 0 Отговор
    на чиновника: "дигитализацията, високите технологии и цифровата свързаност" - с две думи цифров концлагер. Новото робство идва с пълна сила, напудрено с куп панделки и кухи фрази. Върхът на цинизма въглероден отпечатък в телефона. Наложително е, за да не навлезе България в този капан, излизане от ЕС. Едно малцинство налива трилиони за пълен контрол над човечеството и редуцирането му.
  • 45 Перо

    6 1 Отговор
    Още един “психопат”!

    Коментиран от #53

  • 46 Глей сига

    6 1 Отговор
    ДЪЛБОКИ ДОЛИНИ АЗ ПЪК ХАРЕСВАМ ТЕСНИ ТАЯ ПРИКАЗВА ПО ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ ДОРИ И ОТ КИРЧОКОКОРКОВ АБЕ ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ПП ДБ ГЕРБ КЕФИТЕ ЛИ СЕ БЕ КВИ УМНИ СТЕ ИЗБРАЛИ
  • 47 ограмотяване

    1 0 Отговор
    Не може да се очаква от нас да предлагаме иновации, когато процеса на образование в училищата, е устроен така, че да държи на запаметяването, а не въображаването! Какви са тия домашни, изпитвания, двойки, матури още от четвърти клас, оставяне на поправителни и всякакви други дивотии, като задължителна литература за прочитане, през ваканцията? Да не говорим за учебниците и за подготовката на учителите! Ами погледнете финландците бе хора! Нали имаме БАН, да е предложила до сега нещо градивно за добруването ни?
  • 48 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    И къде точно е
    ИЗТОЧНА ЕВРОПА❓ ❗❓❗❓❗
  • 49 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    Щото според Geйографите
    Плевен е в Източна България ❗
    🤔❗🤔❗🤔❗
  • 50 Мина Анева

    0 0 Отговор
    Богдан ИванОВ трябва да е,ама нещо се скатава Богдан Иван,че е с българско потекло.
  • 51 инфо

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Зрънчо":

    Ей тази куха лейка, на същото събитие във Варна обяви, че в предходния период са "обучили" 1 000 000 предприемачи. Явно предстои усвояването на милиони евро за следващите "иноватори" от същите НПО.
  • 52 Само мерак и нищо

    4 1 Отговор
    Но на хартия стрино ротационен министър.
    Европа затъва с двата крака, а Германия и Франция ако боледуват, то тук в България сме на Заупокойна молитва.
  • 53 ВОДИ СЕ НА УЧЕТ

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "Перо":

    ТУК ПРИ ТЯХ Е ВАЖНО ДА СИ ВЯРВАШ НИЩО, ЧЕ ПО ГОЛЯМАТА Част от НАРОДА ГИ НЕНАВИЖДА.
  • 54 Гост

    0 1 Отговор
    Не и с продажници, които разпродават всичко построено и постигнато.
  • 55 хххх

    1 0 Отговор
    Почнаха обидите срещу бялата жена... Някои фашистчета сън не спят в тез форуми.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове