Last news in Fakti

5 Август, 2023 06:36 2 621 24

Д-р Пламен Димитров: Повдигна се чергата, под която замитахме видимите неща, които не искахме да видим

  • д-р пламен димитров-
  • психолог-
  • насилие

Дано нараненото момиче и много други жертви получат адекватна помощ, заяви психологът

Д-р Пламен Димитров: Повдигна се чергата, под която замитахме видимите неща, които не искахме да видим - 1
Снимка: БНР

Повдигнаха нови обвинения срещу Георги Георгиев от Стара Загора. Все повече жертви на домашно насилие се осмеляват да говорят.

"Дано това момиче и много други жертви получат адекватна помощ. От професионалната практика знаем, че всяко такова изтезание нанася сериозни щети върху психиката и дълги години трябва работа с посттравматичното стресово разстройство. Повдигна се чергата, под която замитахме видимите неща, които не искахме да видим - насилието е много сериозно - не само в семейството и интимните двойки, но и към децата, в обществото, на пътя, в парламента", коментира психологът д-р Пламен Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му насилието се е превърнало в начин на решаване на въпроси заради "ниското качество на човешките отношения".

"Това е изтезание, не просто нараняване. Има го деликатният момент, рискът за много хора, които са жертва на насилие или свидетели от това, което психологията - вторична виктимизация - повтаря се историята, когато се рови в нея. Трябва подкрепа на засегнатия, но тя да бъде дискретен процес", добави психологът.

Чрез Bulgaria ON AIR той призова да се обърне внимание на системата, която трябва да пази и да предотвратява такива случаи на насилие.

"В България няма специализирани структури, има някакви само, на жертвите и свидетели на престъпления как се подпомага, за да се възстановят. Законът и институциите неглижират свидетелите и жертвите на насилие. Специалисти в България има - психиатри, психотерапевти. Понякога се налага с финансиране от чужбина да поддържат програми", заяви д-р Пламен Димитров.

Той подчерта, че се взимат важни решения за промени, като тези за наказанията за домашно насилие, без да обсъждане с граждани и специалисти.

"Много голяма част от насилието се случва между бивши интимни партньори. Когато се стигне до съда е твърде късно. Трябва изграждане на условия, превенцията чрез образованието, добрата информация, чрез чувствителността на обществото при ранни признаци да се намесват", каза психологът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МИУИ ВАНИУИ

    1 1 Отговор
    този дава...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вашето Мнение

    22 2 Отговор
    Какво не сме виждали? Че България е пълна с гнусни червеи, които за власт продават и майките си. Че промяната, както винаги стана подмяна - ами, че то от стамболов насам все е така.
  • 4 Георги

    14 2 Отговор
    Досега обвинявахме и се смеехме на ромите но сега се вижда тъжната истина кой е за съжаление
  • 5 Българина

    3 5 Отговор
    След втората ракия само това може
  • 6 Хахаха

    15 5 Отговор
    Невинното момиче Дебора освен, че се е друсала от малка се оказа, че в момента има трима любовници:) Разбира се докато и порасне косата парите от най древната професия се секнат:)

    Коментиран от #17

  • 7 ХАХАХА

    29 1 Отговор
    Вчера гледам две кифли на 15,16 години с полички колан,толкова къси бяха с едни потничета пъпчетата им се виждат ,абе като че ли са на пиацата! Е нали разбирате ,че няма някой срамежлив младеж да ги закАчи, а отворен и нахален такъв ще го направи,защото те самите "крещят" ела Вълчо изяж ме! Така ,че според мен самите медии рекламирайки "луксозния "живот на разни чалгарки ,плейметки и разни мис ,мисис и т.н правят лоша услуга на подрастващите момичета. Също се отнася и за рекламата на разни "мачовци" престъпници ,които имат пари ,защото са бандити. За едно шоу по телевизията да ни говорим какви жени вече 2 сезона набира ,а и самият лукс ,който се рекламира показва какво търсят момичетата !
  • 8 12...34

    10 0 Отговор
    Сега е ред на корумпирани доктори или безотговорни.
  • 9 ЧОЧО

    12 0 Отговор
    А до сега къде бяхте годподин експерте! Като стане някакъв плоблем,веднага знайни,незнайни експерти почват да ръсят акъл. През другото време ги няма никакви. Като се обърне каруцата пътища много.
  • 10 ха ха

    13 0 Отговор
    бре загрижени психиатри , 95% от българското население е подложено на насилие по един или друг начин , на никой не искат да помагат , а търсят лесни пари на чужда сметка взети насила от жертвите на държавническото насилие , те такова ви е обществото , после пак разправяйте че сте цивилизовани
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дон Бидон

    6 1 Отговор
    Затворът е създаден с цел да държи далеч от обществото психопати и други индивиди опасни за нормалните хора ,както и да даде възможност на провинилия се да се промени. В този конкретен случай не мисля,че извергът е склонен към промяна. Най-доброто решение е той и всички около него подобни да бъдат доживот без право на помилване и там просто в един хубав ден да се съобщи ,че след сбиване бил наръган и се е споминал.
  • 15 Дали е

    9 0 Отговор
    Форма на насилие, ако живееш честно и парите постоянно не ти стигат. Или работодателят се държи непрофесионално, да го наречем. Или имаш мнение, но някой иска да промениш и постоянно ти повтаря това. Или пътищата са без маркировка. Или...
  • 16 Българка

    6 0 Отговор
    Защо се говори само за домашното насилие, а не за насилието, биячите сред нас. И най-извратено е, че тези, на които плащаме заплатите и осигуровките работят в съучастие с престъпниците. По Закона за домашно насилие може да се изисква Забрана и защита на жертвата. А какво правим за другите жертви, които са тормозени и бити от нероднини и интимни приятели?Има и други неогласени и скандални случаи. Нима е нормално месеци наред полицаи да прикриват насилниците и унижават жертвата? И КОЙ ще ом потърси сметка?

    Коментиран от #24

  • 17 Ттттт

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Май има и дете.но за това не се говори.същ и за нейния занаят.
  • 18 гост

    4 0 Отговор
    Психопати и насилници винаги е имало и ще има. Проблема е в бездействието на институциите и ПРОТЕСТИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАСОЧЕНИ СРЕЩУ ТЯХ При институциите действа лозунга : ЗАЩО ТРЯБВА ДА СИ ВЪРША РАБОТАТА СЛЕД КАТО ЗАПЛАТАТА ВЪРВИ И БЕЗ ДА Я ВЪРША !
  • 19 Анонимен

    3 0 Отговор
    И при др тодор живков си бе, удряха и обиждаха, а след 1989 станаха същите тези диктатори първи демократи. Всичко си върви по старому. От 35,или от 78 ви казваме и пишем не измислени есета, а това, което е било преди и сега.
  • 20 Анонимен

    1 0 Отговор
    Първо да се види Еконт от Русе. Неговите управителки бяха диктатори преди години. Следяха ги на път, и помогнали на една неподвижна жена да й помогне да сглиби комичката, какво лошо, помогнал на известен зъболекар на сина зъболекар, приятели да му сложи в багажника стъклара за колата и като се успокоила, аз сън нервна развеждам се и се омъжи повторно за най добрия приятел, насилничката. И той Еконт от къде са му милионите, защо работиха над 10 часа, а ги осигуряваше на 8 и минимална заплата. Всеки си е прав и живее като бог с младото, вместо младите да са с нея, но Кире, Асене това е истин3, нищо против никога, но има чувствителни младежи, не всички са тепегьози като бойко и пеевски.
  • 21 Анонимен

    0 3 Отговор
    И за младите красиви момичета по живково им бръснеха главите. Защо, че младото ходило до омовдивското шосе да спира коли или тирове по главната се носеха, че е искала да си купи дрешки и ходеше по главната с обръсната глава, а тогава всички бяха на главната, женени на първа, моми на втора и на трета възрастни, и топно тия милиционери някои живи не са се променили, идват при мен, не ходи тая е в психодиспансера, а жена му е лежала, тоя е крадец и т н, и с тая Дума ДядоДядо дразни, че до тях са стари ергени, стари са защото не искат като дебора млади изкуствени барби
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Повдига се чергата

    0 0 Отговор
    И видяхмежтова, което всички знаем: неработещуи институции съд-прокуратура-следствие-мвр
  • 24 И аз това се чудя,

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Защо САМО домашното насилие-/интимна връзка как се доказва/, а не въобще насилието, пък било то от непознат или познат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове