Last news in Fakti

5 Август, 2023 12:10 1 819 7

Отсечени дървета в София вече ще се компенсират в същия имот

  • отсечени дървета-
  • софия-
  • компенсации

Досега това не бе задължително, поради което жителите на града критикуваха градските власти, че позволяват изсичане на ценни дървета във всички части на града, а компенсаторното залесяване се изнасяше в периферията му

Отсечени дървета в София вече ще се компенсират в същия имот - 1

Когато инвеститорите в жилищни, офис и други сгради в София получат разрешение да изсекат здрави дървета в имота на бъдещото застрояване, те ще са длъжни занапред да засадят в същия имот компенсаторен брой нови дървета. Досега това не бе задължително, поради което жителите на града критикуваха градските власти, че позволяват изсичане на ценни дървета във всички части на града, а компенсаторното залесяване се изнасяше в периферията му, пише в. "Сега".

На последната си сесия Столичният общински съвет прие с голямо мнозинство промени в Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система, които регламентират това. Изключения от това правило ще се допускат само в случаите, в които размерът на компенсаторното залесяване надхвърля минималния изискуем процент висока дървесна растителност. Тогава част от него ще може да се реализира в общински терени, гласува СОС. В новата наредба изрично е записано, че компесаторното залесяване не може да е алтернатива на задължителното озеленяване, което се изисква според устройствените параметри на зоната.

Друга промяна гласи, че когато комисията по опазване на околната среда в СОС или районните кметства разрешат сеч на дървета заради строеж, тя може да се извърши, след като инвеститорът е получил разрешение за строеж, а не преди това, както бе досега. Целта на промените е здрави дървета в София да се режат едва когато инвеститорът е преминал процеса по снабдяване с документи, който подлежи на съдебен контрол, а не сечта да го предхожда. Един от последните подобни случаи бе, когато комисията по екология в СОС с председател Лорита Радева от ГЕРБ даде разрешение издателят Петьо Блъсков да премахне дървета в терен в ж.к. "Мусагеница" преди строителството на сграда, макар той все още да нямаше разрешение за строеж. След дълги протести на жителите в квартала обаче до строителство не се стигна, като истинско чудо бе, че растителността пред бл. 101 остана непокътната. Аналогично в момента е положението с двора на ресторант "Синият лъв" до Народния театър в идеалния център, където също има намерение да се строи нова офис сграда. В терена има 25 здрави дървета, от които 21 са нарочени за отсичане. Поради общественото недоволство СОС вече няколко пъти отлага гласуването на разрешението за сеч.

С приетите промени в ресорната наредба СОС задължи инвеститорите в сгради с големи открити паркинги да засаждат дървета между автомобилите. За целта бе решено, че настилката на паркингите може да е водопропусклива. "Това е постижимо и не изисква някакви особени проектантски усилия и инвестиции, но ще има изключително благотворен ефект за града и ще намалеят топлинните острови, каквито паркингите представляват", коментира арх. Бойка Къдрева от екипа на главния архитект Здравко Здравков, който е един от вносителите на промените.

След скандала, при който в къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина бяха изсечени здрави дървета под предлог, че машините са влезли със съответното разрешение, но да чистят изсъхнала растителност, Столична община се загрижи за бъдещи подобни казуси. Решено бе премахването на болни дървета да става само на конкретни дати, които ще се вписват в разрешението. То ще се публикува на интернет страницата на съответния район, за да може гражданите също да са запознати, поясняват от СОС. В уречения ден на място трябва да присъства и общински служител. Предвижда се да се съставя протокол за правилното прилагане на разрешението, подписан от служебни лица.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отвратен

    1 0 Отговор
    И това е много голямо наказание и разход за мушингера ,който целува краката на Капото , след като ще спечели милиони !! Има стотици политици и бизнесмени за есене !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 пример

    5 0 Отговор
    Тротоар. Край него до пътя засаждат дръвчета, но има блок с гаражи, тея с гаражите им пречат дръвчетата и ги им режат кората, за да изсъхнат...
    Тия с дръвчетата им е платено... тия с блока си поливат градинката, но не и изсъхващите дървета... вярно няма смисъл...
  • 4 Лагрестин

    5 1 Отговор
    България също е едно отсечено дърво,още от края на 14-ти век.
  • 5 Ако няма дървета, ще насадим ГЕРБ-ери

    1 0 Отговор
    Е добре де! Тази Лорета след като се облажи от Петьо Блъсков, наказаха ли я? Не, нали?

    Коментиран от #7

  • 6 ха ха

    0 0 Отговор
    Кажи му общинар и повече не го обиждай! Пълно безумие цари. По тротоарите прорасли корени, една здрава плочка няма. Дървета се наклонили опасно и никой не може да ги пипне. В дребни имоти как ще се строи, като има 2-3 дървета и трябва да се сложат пак толкова... Общините изискват тротоарите пред новите сгради да са направени от строителя и на всеки 20 метра има различен стил... Ужас и анархия. В същото време се допуска презастрояване. После задръствания и липса на инфраструктура... Диваци.
  • 7 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ако няма дървета, ще насадим ГЕРБ-ери":

    Не било блажно. Здравословен протеин се предполага.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове