Last news in Fakti

5 Август, 2023 12:42 1 120 24

Чорбанов: Законът за домашното насилие няма да спре психопатите

  • андрей чорбанов-
  • домашно насилие

"Трябва да има промяна в законите, но пък и трябва да бъдат спазвани и упражнявани тези, които съществуват", заяви депутатът от ИТН

Чорбанов: Законът за домашното насилие няма да спре психопатите - 1

Темата за домашното насилие е многопластов процес, с многопластови профили на хората, които участват. Законът няма как да спре един тип домашни насилници и това са психопатите. Те нямат никакви предишни изяви, няма предистория и симптоми, които могат да спрат насилника. Той в един момент решава да направи това, което е решил. В случая един образован човек, работещ на престижна работа, с висока заплата - просто удуши жена си. Без предисловие, без нещо видно за околните, съседите, роднините. Просто го направи. Това сподели в студиото на „Събуди се” депутатът от ИТН професор Андрей Чорбанов, чиято племенница Евгения беше убита от ревност от съпруга си, а тялото ѝ бе открито в куфар край Перник.

"Трябва да има промяна в законите, но пък и трябва да бъдат спазвани и упражнявани тези, които съществуват. Лично за мен е притеснително това, че участник в събитието, бащата на този убиец, който помага за укриването на куфара с тялото - в момента се разхожда на свобода между нас. В момента тече дело, но самият факт, че един съучастник в едно такова тежко престъпление просто се разхожда на свобода. Изключително силно се надявам, че ще има справедливост и този тип насилници трябва да получат заслуженото наказание", изрази надежда той.

По думите му депутатите в НС се концентрирали в едни доста сериозни дебати за наказанията за убийства на пътя. "Не че оправдавам всеки един човек, който кара пил, който кара след употреба на наркотици. В никакъв случай няма как да оправдая едно такова нещо. Но едно убийство от непредпазливост все пак не може да бъде приравнявано на 100% с един класически убиец, който е планувал подобно действие и който прави всичко възможно да не го открият властите", посочи Чорбанов.

"Превенция на този тип престъпления много трудно може да има. Обществото има съвест, каза депутатът. По нашите географски ширини, според него, се смята, че всичко трябва да остане в дома. Но това, че домашното насилие ескалира толкова много, ние трябва да кажем, нашата нация никак не беше особено нетолерантна към домашното насилие. Напротив, толерантни сме към всичко, което се случва в течения на години. Просто в момента обществото натупа прекалено много случаи и енергия. И случаят в Стара Загора беше капката, която преля, за да може все пак да се разбере, че това общество има съвест и това общество иска това да спре", подчерта депутатът.

Според него реакцията в момента на управляващите е "изключително популистка". Само преди един месец ние внесохме наш вариант на закона за домашното насилие. Той беше абсолютно неглижиран, беше отхвърлен с всичките му казуси. В момента управляващите взимат тези казуси и ги постават в закона под натиска на обществото. Обществото трябва да е наясно, че това е доста широк популизъм. Типът заместване на семейно съжителство с интимни отношения не трябва да се прави така директно, защото, както и нашите специалисти в групата коментират, има голяма група хора, особено след една определена връзка, които имат семейно съжителство, без да имат интимни отношения", категоричен е депутатът.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 айдеде

    1 5 Отговор
    Но поне ще ги вкарва в бамбука и като влезнат достатъчно то другите ще се замислят дали си струва..!!!

    Коментиран от #8

  • 2 Този още

    13 1 Отговор
    по време на ковида ми направи впечатление на разумен човек.
  • 3 Вашето Мнение

    3 0 Отговор
    Провалът на риформата на ристю ще се изразява в увеличаване на присъдите за домашно насилие. Това е така защото иначе пеефски и борисов ги насилват и кирчо и ристьо.
  • 4 пожелание

    5 0 Отговор
    Психопатите трябва да се затварят в лечебните заведения ,от където боко си избираше депутати на кастинги !!
  • 5 Сатана Z

    10 5 Отговор
    Докато хората протестираха против касапинът от Стара Загора, нарязал с макетното си ножче над 400 пъти по лицето,Киро Канадски се смееше и пускаше шегички на заобиколили те го протестъри ,а семейството му преливаше от щастие в тълпата срещу насилието.
    Пасивен психопат,
    Z
  • 6 Зеленски съм - Мари и Гуана

    15 0 Отговор
    Бе, законите в България са добри и ако дори само на 50% се спазват, държавата ни ще цъфти.
    Работата е там, че по нашите ширини нищо не се спазва, всичко е през просото...
    Естествено, рибата се вмирисва от главата.
  • 7 Гост

    5 0 Отговор
    Е това е от ясно по ясно! Като знаем какви "умници" пишете законите и после никой не ги спазва, щото срещу няколко хиляди няма ни съд, за затвор па е абсурд да говорим. Вас ви интересува само личната ви банкова сметка да се пръска по шевовете

    Коментиран от #21

  • 8 ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "айдеде":

    Тези дето не могат да ги намерят под Еверест накараха ли другите да се замислят дали си струва изкачването?
  • 9 Алфа херинга

    9 1 Отговор
    Решението не е да се пускат постоянно нови закони, а старите са се преработят така, че да не се заобикалят и тълкуват по 10 различни начина от разните му прокурори, адвокати и съдии. Когато подобни на касапина хора, започнат да седят на топло за много дълго време, подобните им ще се замислят преди да посегнат. Разбира се, пак ще има тук таме някой психопат, но такива татуирани герои, ще бъдат тихи и кротки.
  • 10 Лена трябва да осъди Киро

    5 5 Отговор
    за изнасилването на парапета и да изчисти името си! Похотливият столипиновски ром трябва да лежи! Лена да защити българските жени в политиката, които биват принуждавани да правят секс!!!

    Коментиран от #18

  • 11 Тъпо соросоидче

    3 3 Отговор
    А бре чобанино, ми то този закон е писан от и е за психопатите бре...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Българка

    11 0 Отговор
    Трябва да има нетърпимост и строги ефективни наказания за всякакъв вид насилия. А не да се говори само за домашното насилие. Насилниците са сред нас. И те са силните на деня. Докато жертвите живеят със страх и почти под домашен затвор.
    Чух , че в Русе от април се държи на трупчета планиран и организиран побой над момче след предварителна закана за убийство, побой, последваща заплаха и преследване/поръчване на момчето. А полицията закриля насилниците.
    Питам до кога?............
  • 17 7473722726

    1 1 Отговор
    Явно не са запознати с терминологоята на психиатрията.Там няма понятие психопат ,а болест психопатия ,която има причудливи до уродливи форми .Но това е реалността световната организация за психично здраве написа доклад ,че всеки човек на Земята има по една психична болка,с това казват че всички сме с психопатия.
  • 18 Търновец

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Лена трябва да осъди Киро":

    Има ли общо между Чорбанов и т.н. Гражданско Сдружение "Днес" ? Преди години Днес имаха офис на топ център на Търново където техен адвокат даваше безплатни юридически консултации а техния шеф обещаваше юридическо съдействие а след това ....
  • 19 Гугутката

    0 2 Отговор
    Един от психопатите ти е шеф...
  • 20 Гост

    2 0 Отговор
    Насилниците и психопатите няма да бъдат спряни. Но много златотърсачки ще се възползват от удобният закон, за да изстискат всичко от мъжете си. Мъжете ще се отдръпнат още повече от брака. После ще има "ама що стана така", на кафе при Гала.
  • 21 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Няма изискване хората в законодателната система да са с висше образование. Какви закони чакате от такива законотворци?
  • 22 Много ясно

    1 1 Отговор
    Ще се трепем извън дома извън закона е
  • 23 ТАПАНАРА

    1 0 Отговор
    РАЗБРАХ ИЗВЪН ДОМА МОЖЕ ВСИЧКО ИЗВЪН ЗАКОНА Е НАЛИ БЪЛГАРКЕ ВЪН ЩЕ ТЕ ОСТРИЖА МОЖЕЕЕ)))))))МАЙТАПЯ СЕ СЛАДУРАНО
  • 24 Ква излезе тя

    1 0 Отговор
    Значи изкарваш жената,детето и кой да е вън и бой на умиране вън можеее нее домашно на
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове