Last news in Fakti

7 Август, 2023 14:55 1 183 11

Доц. Иво Инджов: Действията на новата тройна коалиция дават достатъчно поводи на президента да аргументира критиките си

  • иво инджов-
  • тройна коалиция-
  • действия-
  • президент-
  • критики

Промените в НК са стъпка в правилната посока, но има усещане за пиар ход, коментира анализаторът 

Доц. Иво Инджов: Действията на новата тройна коалиция дават достатъчно поводи на президента да аргументира критиките си  - 1
Снимка: NovaNews

"Предстоящите промени в НК, които ще инкриминират и насилие, извършено в условията на връзка между двама души, както е записано, са стъпка в правилната посока. Някои формулировки и положения обаче дават повод да се каже, че нещата не са доизмислени и доизпипани и се действа под натиска на общественото мнение. Има усещане за пиар ход, който е под натиска на общественото мнение". Това коментира пред БНР доц. Иво Инджов - преподавател по политически комуникации във Великотърновския университет.

Той напомни мнение на известни адвокати, които сигнализираха за това, че не е необходимо да се бърза чак толкова много, че с тази материя трябва да се работи по-професионално и чак тогава да се възприемат промените, свързани с увеличаването на средна телесна повреда. По думите му и там има вратичка - "уж се увеличава наказанието, пък на практика извършителят може да се измъкне и с по-ниско наказание".

Според него глобите трябва да се увеличат, но:

"Като че ли никой не говори за превантивната работа на полицията и други институции, които са длъжни да реагират при всеки случай на домашно насилие. Не става само с промените в законите. Законите може да са прекрасни, но когато няма воля да се прилагат и няма капацитет, те остават само едни красиви пожелателни текстове, преди написани на хартия, а сега вече има и онлайн. Подходът трябва да е комплексен. Твърде рано е да се каже дали сегашната тройна коалиция започва да си пише добре домашното. Демонстрира се желание, но като че ли оставаме с един скепсис заради бързането - защо точно сега става, след като има толкова много жертви, защо не е направено преди 2-3 месеца".

Добре е, че гражданите излизат на улицата, коментира доц. Инджов в "Преди всички". По думите му гражданският натиск е едно положително явление, но той не може да бъде постоянен - той е на периоди и се изсипва на улицата, когато има афект. За да има успех гражданският натиск, посланията на протеста трябва да бъдат артикулирани в работата на политиците в едни смислени закони и в политическа воля, която да налага спазването на тези закони, обясни той.

Когато безпринципно се подхожда от страна на президентската институция, какъвто е примерът с "Росенец", се създава усещане за институционална война, каза още доц. Иво Инджов. Според него в случая е слаба позицията на президента. Действията на правителството в това отношение трябва да бъдат подкрепени, смята той.

Ако се задържи на власт тази тройна коалиция, напрежението с президента ще нараства, категоричен е доц. Инджов.

"Действията на новата тройна коалиция дават достатъчно поводи на президента да аргументира критиките си и те да звучат справедливо. Има много пропуски в работата на правителството, въпреки постигнатите успехи, които ще легитимират критиките на президента".

Според него най-големият успех на управляващото мнозинство е приемане на механизъм за разследване на главния прокурор.

Той изказа мнение още, че прекалено много време е дадено на сегашния ВСС - казва се, че той ще стои до приемането на промени в Конституцията. Това създава усещане за слабост в действията на управляващото мнозинство, посочи доц. Инджов.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    12 3 Отговор
    Ай стига аман от соросоидни храненици как па нЕма един да да заплюе предателите от ПП, ГЕРБ и ДПС които се заниват с всичко друго, но не и с хала на българите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 АБВ

    8 7 Отговор
    Всичко е по добре от колкото пуча Радев да управлява
  • 4 Бай Ставри

    5 1 Отговор
    "Има много пропуски в работата на правителството, въпреки постигнатите успехи, които ще легитимират критиките на президента". Г- н доцент може ли да ми изброите поне един два от постигнатите успехи на академичното правителство?
  • 5 хммм

    5 3 Отговор
    Действията на пРезидента дават достатъчно основания на ПП/ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС да внесат жалба до КС и тя да бъде уважена!
  • 6 оня с коня

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шуробаджанащина":

    Дай Боже Всекиму такова "Неработещо Земеделие" ДЕТО МИ ПЛАЩА яка рента За Земите ми в Добруджа:)
  • 7 Никой

    2 1 Отговор
    В Путинова Русия по закон домашните побои не се наказват със затвор , а с глоба. Т.е. плащаш си и биеш.
  • 8 българка

    2 0 Отговор
    Правителството не може да оправи всички грешки и пропуски на предишните, кражбите, некачествените ремонти, липсата на правосъдие, лошите закони, лошото управление от институциите, ....... Що се касае до Румен Радев - той ще продължава с опитите си да разруши крехката стабилност и да работи за интересите на кремълските лешояди!
  • 9 Легай си бе

    3 0 Отговор
    мунчов ..ъзоблизец!!!
  • 10 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 0 Отговор
    ТОЗИ Е ПОСЛЕДОВАТЕЛИ
  • 11 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 0 Отговор
    ТОZИ Е ZAKЪРМЕН С ....... ИДЕИТЕ НА ......... ПУТЛЕР И "МУНЧО БРАДАВИЦАТА" ........ ФАКТ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол