Last news in Fakti

7 Август, 2023 22:46 3 027 34

Цените на горивата отново тръгнаха нагоре

  • цени-
  • горива-
  • увеличение

Най-много е поскъпнал пропан бутанът – с около 25 стотинки на литър за последния месец

Цените на горивата отново тръгнаха нагоре - 1

Със или без син талон, цените на горивата вървят нагоре. Само за последната седмица има чувствителна промяна на тарифите по колонките на бензиностанциите. Тенденцията е за ръст на почти всички видове горива на пазара, съобщи Нова тв.

Според данните на специализирания сайт, който следи цените в цялата страна, най-много е поскъпнал пропан бутанът – с около 25 стотинки на литър за последния месец. В момента той се търгува за 1,12 лв./л. Актуалната цена на бензин А95, е средно 2,69 лв./л. При него поскъпването е с 13 стотинки. С 19 стотинки по-скъп е и дизелът.

Основната причина за по-скъпите горива е, че цената на суровия петрол на световните борси расте. А за това допринася намаляването на добивите от страните, износителки на петрол. В същото време потреблението в Китай и Съединените щати рязко се е увеличило.

Мартин е шофьор от три месеца. Кара колата на баща си. Зарежда я с пари от бюджета на семейството. Въпреки това е усетил повишението на цените. Притеснени от постъпването са и таксиметровите шофьори. Йордан пресмята, че разходът му за гориво на месец е около 1200 лева.

Според статистиката най-много се е покачила цената на пропан бутана, следвана от тази на дизела и на най-масовия тип бензин. „През последните 15 дни цените на основните горива се увеличиха с 25 стотинки“, признава Димитър Хаджидимитров, който е собственик на бензиностанция.

Освен премахването на нулевия акциз за втечнения нефтен газ, друга причина за ръста на колонката е и цената на суровия петрол. На световните борси сорт Brent се търгува за 85 долара на барел. „Цената на суровия петрол се повишава в рамките на 10 долара само за 2-3 седмици. Намалени бяха добивите както на арабските държави, така и на Русия. Това веднага се отрази на пазара и комбинирано с едно увеличаване на потреблението в Китай – резултатът е очевиден“, коментира Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация. „В същото време запасите в Щатите намаляха с около 22 процента, което е рекордно намаляване на запасите за последните 15 години“, допълва Хаджидимитров.

По думите на икономисти по-скъпите горива могат да забавят темпа, с който спада инфлацията. „Цените на горивата са един от основните компоненти на индекса, който мери изменението на цените – индексът на потребителските цени. Тоест, ако растат горивата, това ще се отрази на този индекс, и инфлацията може да се окаже по-висока, отколкото иначе би била“, категоричен е Стоян Панчев.

Прогнозите са, че горивата ще продължат да поскъпват през следващите 2-3 седмици.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Продължаваме подмяната

    84 4 Отговор
    Сега горивата, после и друго.

    Коментиран от #7

  • 2 Сталин

    104 9 Отговор
    Сбогом Русия, здравей мизерия,5 лева бензина по Коледа

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 към Марчето

    67 2 Отговор
    е това най ми хареса от статията ти
    цитат
    Мартин е шофьор от три месеца. Кара колата на баща си.
    „Зарежда я с пари от бюджета на семейството


    „Мартин няма да порасне
    Мартин няма да излезе от деЦката си стая
    Мартин ще разчита мама да му изпере дънките и направи закуска
    Мартин ще хода с мама и тате на почивка

    Поздрави Марче
    Статията ти е както винаги смислена

    Коментиран от #27

  • 5 Чудно ще си живеем

    88 3 Отговор
    Едно лекарство на майка ми от 17 лева е станало 29 лева само за 4-5 месеца.Сглобката работи перфектно.

    Коментиран от #6

  • 6 Коз Як

    56 2 Отговор

    До коментар #5 от "Чудно ще си живеем":

    посолството не ви е предвидило вас за чудния живот, вие сте колатералните жертви

    Коментиран от #10

  • 7 Баце

    70 1 Отговор

    До коментар #1 от "Продължаваме подмяната":

    60% Акцизи и ДДС от горивата и право у "бюджетния чувал" на Асена после към 404 и за нови чертежи на фърчила.
  • 8 Хайрсъзина

    69 3 Отговор
    С Бойко като задкулисен премиер или Кирчо и Кокорчо като явни водачи цените на горивата ще са само нагоре.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Уточнение

    47 0 Отговор

    До коментар #6 от "Коз Як":

    Става въпроЗ само за българите, щото римляните са "свещенни крави" на тях от край време всичко име аванта, а за поганците се грижи Сокола.
  • 11 Нема и да каже

    34 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гошо":

    Да не е луд, а хонорара....?
  • 12 факт

    70 3 Отговор
    При киро и кокорчо бензинът върви по 3.50лв/литър. Ако ще ги търпите още, гответе се, натам вървят цените.
  • 13 Скъпи но Има

    58 6 Отговор
    Трябва да изнасяме за Украйна горива. Тия танкове дето ги дадоха ЕС и краварите не вървят с вода. Сега са скъпи горивата, но както я караме след време няма и да има. Псуваме Русия, гоним дипломати, е ще си плащаме. Колко поскъпнаха , от както посолството назначи оня харвардски хитрец да ръководи обрулената ни татковина?
  • 14 Мек Отело

    59 2 Отговор
    да припомним изявлението на правителството - отнемането на Росенец НЕ БИ ТРЯБВАЛО да повлияе на зената на горивата. Коментар?
  • 15 Прогнозите са, че горивата

    39 5 Отговор
    ще продължат да растат докато малоумника Зеленски атакува танкери, пък били те и под руски флаг.

    Това е допълнение към статията и е странно, че икономическите анализатори не го споменават.

    СТАРХ И АВТОЦЕНЗУРА!

    Така, благодарените и на тъпаците в Киев, Русия получава допълнителни доходи от продажбите на нефт и газ!
  • 16 апи ма кучето

    39 3 Отговор
    по големи шмекери от тия в момента, до сега не сме имали....гласувайте пак за ПП...после ревете, чакайте на есен и зимъска, кога сняг забръска.....щурчовци...., ходете гонете руските шпиони, и бутайте паметници. Те 2 павета не могат да наредят....смях ....
  • 17 само

    23 0 Отговор
    гледайте , да не забегнат към островите....., че на това намирисва!!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Така е

    31 3 Отговор
    Кирчо и Кокорчо дойдат ли на власт, цените скачат веднага. Това е техния начин да се пълни бюджета. Обещават инвестиции, а реално съдират народа от налози, данъци и акцизи.
  • 20 Дедо Ристе

    34 5 Отговор
    Е как няма да тръгнат нагоре цените на горивата, след като Кокорчо и сие отново са на власт! Вие ще видите какви ще са последствията от "гоненето" на Лукойл от България - огромната тъпотия на СоросДенковистите! Да имаш една единствена рафинерия за горива в страната и да риташ срещу нея!!! Същото е, като едностранното отказване на Кокорливия от руския петрол.... После пак купувахме такъв, но през техни (Кокорчо-Кирчови) фирми-посредници. Резултатът скоро ще дойде пак същият, че и по- лош - 3.80 - 4 лева литъра!!!
  • 21 Трол

    10 33 Отговор
    По-добре скъпи горива за известно време,отколкото трета световна война!
    Защото ако украинците не спрат путлер,това ни чака...
    Предпочитам бензин за 4 лева,пред пиян руснак с танк...

    Коментиран от #29

  • 22 Ауууу

    2 14 Отговор
    Няма страшно до 5лв литъра е нормално
    при тия цени у магазина трябва и горивото да е скъпо
  • 23 Айде ся

    3 11 Отговор
    Е па нормално е всичко да поскъпне горивата и те
  • 24 Съсипаха ни

    15 0 Отговор
    ГЕРБ с изпращане на борсата газ, 40% увеличение парно и прекратяване дългосчрочни договори, ПП 30 - 40% посредници комисионни и диви санкции срещу евтини горива. ГЕРБ с прекратяването на Белене, ЮП и лицемерен референдум петрол БА.Злините започнати от ГЕРБ и завършени от ПП, ДБ, СДС нямат край. И продължаването на мантрите с еврото, гледайте дебатът Войнов Сарийски. . Трън в очите им е нефтопреработвателна промишленост, тъкмо започнаха да си плащат данъците и ще ги закрият. Чака ни съдбата на Германия - хиляди фирми се изнесоха в държави с евтини ресурси Китай и САЩ, и Гърция дългови спирали и фалити на юридически и физически лица. Съчетани с цифровият концлагер, от октомври почват промените, с България е свършено.
  • 25 Скумрия на ротация

    7 1 Отговор
    Не бойте се, ние сме насреща !
  • 26 ВАС първа инстанция

    3 0 Отговор
    Тричленен състав на Върховния административен съд обяви формулата за енергията от сградна инсталация за незаконна, защото е невярна и ощетява потребителите.Тя нарушава и европейска директива, която изисква клиентите да плащат само за действително потребена енергия. Съдът я отмени заедно с част от методиката към Наредбата за топлоснабдяване с решение от 3 юли по дело №746/21. Съдът също осъди Министерството на енергетиката, автор на невярната формула, Отменена е новата идентична на старата формула, която Министерството на енергетиката промени заедно с Наредбата за топлоснабдяване, енергиен министър Теменужка Петкова промени наредбата, за да избегне крайното осъждане от петчленен състав на ВАС. Върховният съд тогава наистина прекрати делото заради „липса на интерес“ след козметичната промяна на формулата.ъдът на ЕС в Люксембург обаче определи като неправилна честата практика на българските съдилища да спират съдебни производства при козметични промени в административни и законодателни актове и определи, че делата трябва да се довършват, защото преди промените са нанесли вреди на гражданите.За пореден път показваме, че „Топлофикация София“ и другите топлофикации по една измислена формула буквално ограбват българските граждани, заяви адвокатът по делото Данчо Стоянов
  • 27 Гошо

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "към Марчето":

    И за Йордан не е лоша историята. 1200 кинта на месец са си 1000 и кусур литра газ, което при 10 на сто е 10000 километра. Много кара тоя Данчо бе Марче па и много взима.
  • 28 Тити

    3 1 Отговор
    Товар лицето на ПП всичко лети нафора а после ни разтягалокъми Кирчо
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Барба Ганьос

    4 0 Отговор
    Цената за литър гориво ттябва да се изравни със цената във Византия. Щото не излиза сметката и няма кинти за джуюбуш и мурафети. А след някой друг месец идваме с брат Карадуй и харчлъка стартира.
  • 31 Всичко си заслужаваме

    10 1 Отговор
    Стига са ни лъгали мисирките. Цените не се вдигат заради пазара, а защото кокорчо надува акциза, за да увеличи приходната час. Нещо дето го правише и тиквyн преди. Вдигнаха акциза и на алкохола и цигарините изделеия, а разправяше кокорчо, че няма да вдигат данъците, само ще увеличат събираемоста...дрън дрън, лъжат ни като деца.
    Но вие си седете у дома и "доволни" си псувайте на воля. На тая крадлива коалиция им трябват пари за черни дни, защото ще им се наложи след като се разтури, да бягат с 200 и скатават яко мъни от бедния народ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ами

    2 0 Отговор
    продължавайте със санкциите, взривен и нефтопроводите и направете напълно пазарно, тавана на цената на руския петрол от 60 на 30 долара за барел и тогава нещата ще се оправят.Ако знаем каква хурка ще ядем тепърва с тези кретени начело, няма изобщо да можем да спим. И да не забравя: да продължаваме да слушаме и следваме Хамериканс коте си приятели.Те ни мислят само доброто.
  • 34 Николай Стоименов

    2 0 Отговор
    А къде го сега онова хасковското момченце с чуствените уснички от герб дето пламенно ни обясняваше че като кажем сбогом на Русия цените ще паднат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове