Last news in Fakti

8 Август, 2023 21:34 1 955 10

Георги Киряков: Рестартът, за който говори Денков, няма да го видим толкова лесно

  • георги киряков-
  • рестарт-
  • николай денков-
  • лесно

"До този момент ГЕРБ е работила с ДПС, но на местна основа. Не мисля, че няма модел ГЕРБ, просто формата се променя, но процесът остава същият. Това е един исторически преход и ще отнеме време. Огромният компромис е от ПП-ДБ и там щетите ще бъдат най-големи. От юли правителството губи процентно одобрение. Това е моментна картина, но показва тенденция", категоричен е политологът Цветомир Цветков 

Георги Киряков: Рестартът, за който говори Денков, няма да го видим толкова лесно - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"За два месеца правителството успя да приеме бюджета и конституционните реформи. Това е много положително. Когато една сериозна законодателна дейност се извършва в толкова кратък период, е нормално да се допускат дефицити. Да, има критики към промени в Конституцията. Те се свеждат към твърде голямата намеса на парламента в съдебната система с т. нар. квалифицирано мнозинство, което се залага като основен инструмент в избора на съдии", каза политологът Цветомир Цветков в студиото на Денят ON AIR.

"Разбира се, че има рискове, ако се бърза. Това трябва да се прави доста по-бавно и нямам идея защо бързат. Може би това е част от дневния ред. ДПС получава доста сериозен ресурс покрай влизането ѝ в тази сглобка. Очевидно те влизат и в другата, която е коалиционната сглобка за управление на държавата. Малко е притеснително, че в два коалиционни формата им стига да управляват държавата. Очевидно това е цената, която трябва да платят, за да бъде конструктивна ДПС по отношение на конституционните промени, което е ключова цел на ПП-ДБ. Тук трябва да се включат сериозни експерти в този конституционен дебат, което ще отнеме време. Това бързане не е нещо, което от политологична гледна точка ще удовлетвори избирателите на ПП-ДБ и на ГЕРБ-СДС", изрази мнение политологът Георги Киряков.

Цветомир Цветков посочи как сглобката между партиите ще се отрази на местните избори.

"Реално сглобката става от три партии и участието на Движението за права и свободи е съществено в конституционните реформи, което ще събуди обществено недоволство. Промените през 2020 г. имаха за цел именно да предотвратят намесата на ДПС и на ГЕРБ, но с течение на обстоятелствата тези две партии участват съществено в конституционните реформи. Това няма как да не се отрази на местните избори", анализира политологът.

Георги Киряков изрази мнение, че не може да разбера какъв е факторът, който докара ГЕБР-СДС и ДПС до ситуация, в която те не могат да излязат от управление с ПП и ДБ.

"За мен е шокиращо какви компромиси правят двете партии последните месеци. Считаме, че ако моделът ГЕРБ е онзи, в който Борисов управляваше еднолично 12 години, значи моделът ГЕРБ не съществува, защото Бойко Борисов вече не управлява еднолично. Не знам кога ще излезе фактологията защо ГЕРБ-СДС и БСП се държат по този начин и защо са толкова конструктивни. Това ли е цената, която Делян Пеевски трябва да плати, за да излезе от списъка? Борисов, когато се опитваха да му извият ръцете, той правеше нови избори", каза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Политологът Цветомир Цветков също коментира модела ГЕРБ.

"До този момент ГЕРБ е работила с ДПС, но на местна основа. Не мисля, че няма модел ГЕРБ, просто формата се променя, но процесът остава същият. Това е един исторически преход и ще отнеме време. Огромния компромис е от ПП-ДБ и там щетите ще бъдат най-големи. От юли правителството губи процентно одобрение. Това е моментна картина, но показва тенденция", категоричен е той.

В края на разговора политологът Георги Киряков отговори на въпроса дали избирателите ще накажат "сглобката" на местния вот.

"Всичко е възможно. Аз се учудвам на някои от решенията на ПП-ДБ за места, но може би това е компромисът, за да съществува тази коалиция. Рестартът, за който говори Денков, няма да го видим толкова лесно. Нелепо е да се говори за рестарт на толкова редица системи. Реформа може да има, когато има и управляваща партия или коалиция, която има общи идеи. Тази сглобка ще видим колко не е стабилна на местните избори", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    14 1 Отговор
    ПП - Партията на Посолството работи с всички подлоги против интересите на България
  • 2 Гост от Силистра

    16 0 Отговор
    Денков е сложен за Първи държавен Измамник в Бг. Този първо е много Не - Грамотен и второ ,слаб човек , без енергия,чар,харизма ...този е аутсайдер от всякъде...пишман доцент ли е незнам къф ...пу
  • 3 Стига си говорил измислици

    15 0 Отговор
    Бе шмоко тоя премиер е по голям шушляк и от плевньо просто послушко
    Пак захапаха власта и трудно ще я пуснат тиквуните и орезаните
  • 4 Да бе

    10 0 Отговор
    Цитат: "Това бързане не е нещо, което от политологична гледна точка ще удовлетвори избирателите на ПП-ДБ и на ГЕРБ-СДС".
    Избиратели на ПП-ДБ вече няма и няма да има. Избирателите на герб са главно от държавната администрация. Герб/дпс управляват в момента, всички структури на държавното управление са под техен контрол.
  • 5 Избирател на Промяната

    6 0 Отговор
    Лапачите на Бойко още не са разбрали че вече Бойко лапа на Асен Василев

    Коментиран от #7

  • 6 макдоналдс тръмп

    1 0 Отговор
    бай колю, този виден анимационен герой,най добре е да фърга кърпата
  • 7 бою

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Избирател на Промяната":

    мунчооооумунчо
  • 8 Пешко

    5 0 Отговор
    Брътвежи. УПРАВЛЯВА ПОСОЛСТВОТО И ЗАПЛАХАТА ОТ МАГНИТСКИ. Предатели много и на изборите ще реват.
  • 9 Класика

    1 0 Отговор
    За Денков, Тагаренко, Кирчо, Кокорчо, Габриел и Христо Иванов трябва народен съд!
    По свирепи еничари не са ни набутвали!!!!
    Изпраха нашата мафия и обслужват сектата на престъпниците от либерално- лявите откачалки нападнали света!
    Байдън Урсула Трюдо Макрон Шолц Нехамер и още няколко престъпника!
  • 10 Щжфт

    0 0 Отговор
    Май искаш да кажеш, никога.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол