Last news in Fakti

9 Август, 2023 21:10 1 430 11

Актуализират платформата за 9-те туристически района със 135 000 лева

  • туристически райони-
  • туристическа платформа

Актуализирането на  виртуалната туристическа платформа за 9 –те ОУТР ще представлява отделен раздел в Националния туристически портал www.bulgariatravel.org.

Актуализират платформата за 9-те туристически района със 135 000 лева - 1

Министерството на туризма обяви обществена поръчка за осигуряване на софтуерна и хардуерна обезпеченост на виртуалната туристическа платформа и актуализиране на виртуална туристическа платформа за 9-те туристически района.

Това показва справка на TravelNews в електронния регистър на търговете. Поръчката е за 135 060 лв. без ДДС със срок за кандидатстване – 4 септември 2023 г. Средствата са по по проект „Повишаване качеството на услугите на МСП в туризма чрез използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) и уеб-базиран маркетинг“ по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.

Основната цел на обществената поръчка, като част от целия проект, е да се осигури доставката на хардуер и софтуер (Операционна система) и актуализирането на виртуалната туристическа платформа за 9-те туристически района. В рамките на изпълнението на поръчката се предвижда:

Осигуряване на актуална лицензирана операционна система Windows Server Standard или еквивалент, покриващ 16 ядра и с възможност за предоставяне на две виртуални машини, както и клиентски лиценз за достъп до сървъра. В изпълнение на позицията следва да се достави лицензирана операционна система – 1 бр. и софтуерни лицензи - Windows Server 2022 Client Access License (CAL)– 5 бр.

Актуализирането на виртуалната туристическа платформа за 9 –те ОУТР ще представлява отделен раздел в Националния туристически портал www.bulgariatravel.org. Чрез развитие и актуализиране на съдържанието му и използването на съвременни информационни и комуникационни технологии (ИКТ) ще се повишат възможностите за маркетиране на потенциала и продуктовата специализация на туристическите райони, както и на малките и средни предприятия чрез дейността на Организациите за управление на туристическите райони (ОУТР). По този начин ще бъдат подпомогнати вече създадените и функциониращи ОУТР с дейности, насочени към маркетинга на туристическите дестинации в най-широк смисъл, включително и на продуктите и услугите, които се предлагат от МСП в туристическия район.

Туристическият бранш отдавна е против разходването на средства за ОУТР, които въобще не заработиха. Според представителите на бизнеса ОУТР ще бъдат едни раздути бъдещи администрации и без никаква реална ефективност за туризма. Съгласно Закона за туризма, територията на страната е разделена на обособени територии - туристически райони, с цел формиране на регионални туристически продукти и осъществяване на регионален маркетинг. Всеки район се управлява от Организация за управление на туристическия район (ОУТР). Това са юридически лица, които се регистрират по реда на Закона за туризма.

Те са доброволни организации, които чрез взаимопомощ и сътрудничество в интерес на членовете си и в обществен интерес извършват дейности, свързани с формиране на регионални туристически продукти и осъществяване на регионален маркетинг и реклама.

В ОУТР могат да членуват областни администрации, общини, туристически сдружения, вписани в Националния туристически регистър, търговски дружества, научни организации, институти и училища в областта на туризма, сдружения на потребителите, и други организации, институции, чието седалище или място за извършване на дейността е на територията на туристическия район, национални, общински и регионални музеи, национални и природни паркове.

Министерството на туризма от няколко години се опитва да прокара промени в Закона за туризма, в частта за управление на туристическите райони. Ведомството настоява за бюджети на 9-те ОУТР и да бъдат уточнени предметите на дейност, учредяване и устройство на организациите. Концепцията за туристическото райониране беше приета преди 8 години, но никога незаработи. Министерството иска организациите да придобият административен капацитет, с оглед кандидатстването по различни програми. Промените ще дават възможност на районите да бъдат „самостоятелна единица“, да участват като бенефициент по различни програми, както и да имат финансиране, необходимо за осъществяване на дейностите му.

Предложените промени в Законопроекта целят ОУТР да придобие повече самостоятелност от една типична правителствена организация и да бъде самостоятелна организация, която да си партнира с Министерството на туризма. На обектите ще се даде възможност да извършват допълнителна стопанска дейност, свързана с целите им. В поправките е посочено още, че ОУТР-та може да имат клонове.

Предоставя се възможност организацията освен лого и слоган, да има, и възможност да разработи интернет страница на туристическия район. Организацията ще може да оказва контрол за състоянието на маршрутите за пешеходен туризъм и за планинско колоездене на територията на съответния район.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Магарето 🐴

    12 1 Отговор
    Някой пак ще лапа лесни пари със съдействието на Кирчо и Кокорчо, Боко и Шиши.
  • 2 Кел файда?

    13 1 Отговор
    От единия джоб в другия!
  • 3 Реджеп

    8 0 Отговор
    Райони Тракия и Родопи са за мен!!!
  • 4 Киро Ментата

    9 0 Отговор
    Шъ прайм алабала.
  • 5 Фашист

    4 1 Отговор
    Червения пояс на България е за мене
  • 6 Агата Кристи

    5 2 Отговор
    ГОЛЯМАНА ЛАПАЧКА ЗАПОЧВА !
    НИЕ - деца, внуци, роднини, любовници, сме ПЪРВИ.
    За вас - написаното в материала... не се отнася...
    СОРИ - не попадате в нито една от "категориите...

    Коментиран от #7

  • 7 Фашист

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Агата Кристи":

    И при мене е така но 8 осмата РАДКА ще мине ,спокойно
  • 8 Ицо

    5 0 Отговор
    Градове и села на 150км от река Дунав са в район Дунав ?!?!

    Коментиран от #9

  • 9 Що да ти е чудно?

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ицо":

    РДГ( Регионална Дирекциа за горите) се намира в Берковица, но осъществява дейност на територията на Видин, Враца и Монтана. Образно– хванали някойси за незаконна сеч във влачанско– констатирали, глобили и пр. от Берковица.
  • 10 Сатана Z

    1 0 Отговор
    Редно е да се посочат и военните бази на НАТО в България и строителството на нови такива ,за да не стане сакатлък.Отиваш на еко туризъм и разпъваш платка на Американска територия и те гръмват ,копат и зариват одма!

    Коментиран от #11

  • 11 Край с нас

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    Пикник – у дворо,ели на регистриран туристически обект ( ако ти се случи нещо, наследниците да знаят кой да дирят).
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове