Last news in Fakti

10 Август, 2023 08:38 5 069 19

Ще социализират зоната от "Лъвов мост" до автогарата

  • лъвов мост-
  • автогара-
  • софия-
  • план

Главният архитект на София обяви конкурс с изключително кратки срокове за кандидатстване

Ще социализират зоната от "Лъвов мост" до автогарата - 1
Снимка: БГНЕС

В разгара на летните отпуски главният архитект на София Здравко Здравков обявява конкурс за избор на фирма, която да предложи архитектурно решение за обновяването на бул. “Княгиня Мария Луиза“ в участъка от пл. „Лъвов мост“ до ул. „Струга“, която се намира срещу Централната автогара. Прави впечатление, че срокът за подаване на документи за участие в процедурата е изключително кратък. Тя е обявена в края на работния ден на 7 август (понеделник), а последният ден за записвания е 17 август (четвъртък). Хонорарът, който кметството ще плати на спечелилия проект, е 70 000 лв. без ДДС, пресмята в. "Сега".

От участниците се очаква да предложат решения за реконструкцията на трамвайното трасе и за намаляване на шума и вибрациите, а също и за озеленяването на релсите като „зелен трамвай“. Търсят се и нови варианти за транспортно обслужване на сградите в района и за минимално транзитно движение чрез локални платна. Архитектите трябва да посочат още как да се осигури пешеходен достъп до входовете на сградите и автомобилен достъп до вътрешните дворове. След ремонта Столична община се надява да направи възможно паркирането на оптимален брой автомобили в локалните платна на булеварда и в подземни гаражи на две нива с входове от тези локални платна, пише в заданието.

То предвижда още проектиране на трасе за двупосочна велоалея, а също създаване на озеленено пешеходно пространство и "места за рекреация", като същевременно се отчете статута на булеварда като паметник на градинското изкуство. Социализирането на участъка трябва да стане с подходящи нови настилки, с озеленяване, ново осветление, паркова мебел, поливна система и др.,продължават от общината.

Избраният изпълнител ще трябва да съобрази проекта си с наличната подземна техническа инфраструктура, включително с трасето на метрополитена. При доказана необходимост се допуска изместването и/или реконструкцията им. С проекта трябва да се осигури удобство и комфорт за всички групи от населението, включително за хората с увреждания, се казва още в конкурсните книжа.

Въпреки обявяването на архитектурния конкурс все още съвсем не е сигурно, че в обозримо бъдеще наистина ще се стигне до обновяването на описания участък от бул. "Княгиня Мария Луиза". Преди повече от 5 г. Столична община обяви сходен конкурс за социализирането на съседната зона пред Централна гара, която също трябваше да се обнови и в резултат пространството трябваше да се превърне в споделено между пешеходците и колите, а не със сегашната доминация на автомобилното движение. От кметството тогава поясниха, че след преустройството зоната пред Централна гара ще се превърне във вторичен градски център и че на хората ще започне да им харесва да се разхождат там. Обявеният конкурс бе спечелен от проекта на бюрото "А и А Архитекти", в който съдружник е арх. Ангел Захариев, съпруг на бившия министър от ГЕРБ Екатерина Захариева. През 2019 г. бе представено и обемно-устройствено проучване на района и концепция за изменение на подробния устройствен план. След това повече други действия на управляващите в София за преустройството на предгаровия площад нямаше и в момента той продължава да е място, от което жителите на София и туристите бързат да се махнат.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куция

    16 1 Отговор
    далавераджии вън от общината,

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    14 0 Отговор
    Тази отсечка е много натоварена.Всички автобуси и трамваи минават там за Гарата.

    Коментиран от #17

  • 4 БХК

    7 3 Отговор
    Аууу
    да не сте намислили да вкарвате нашите питомци в концлагери?
    Ще ви съдим докато не продадете и лъвовете за скрап и платите обезщетения на клетниците!
  • 5 Механик

    21 0 Отговор
    Абе вие кога ще се научите да пишете на български и разбрано бе?
    В горната статия някакъв го спрягате за "стрингър". Тука па "социализирате" разни зони?
    Какво значи "социализирам" по повод на неудушевен предмет? Ще правите социализитческа зона ли или ще е нещо като фейсбук?

    Коментиран от #7

  • 6 Да,да

    15 2 Отговор
    Да врътнем едни пари.
  • 7 геноч

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    така както ти гради социализма 45 години и го бави като пеленаче недоносче така и те сега социализират орлов мост

    Коментиран от #11

  • 8 Пено

    11 3 Отговор
    Идеята е разумна. Само, че като чуя за велоалея настръхвам. Вповечено случаи идеята за такъв атрибут е безумна. Направил ли си е някой труда да види колоко велосипеда преминават дневно (ама не само лятото) по ул Раковски или по-добре по ул. Самоковско шосе в рамките на Горубляне? Ако да, то не може да не остане потресен от безумието (за Горубляне) велоалея и тротоар да са с почти еднаква ширин с пътното пратно. Затова в натоварен трафик Горубляне се преминава за около 40 минути (става дума за има няма 2-3 километра). Автомобилите са сякаш врагове, които следва да бъдат унищожени.

    Коментиран от #10, #18

  • 9 Стари номера

    18 1 Отговор
    Срокът е кратък,защото фирмата вече е избрана и това е стар номер да нямат време други фирми да участват.Освен това бърза гл.архитект,защото е човек на Фандъкова и мандата и свършва. В България е усъвършенствана нова световна форма на конкуренция - състезание с един кон. Така се назначават, а не се избират хора.Примери много,като се започне от главния прокурор.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "геноч":

    Не разбрах какво си искал да кажеш.
    Сънен ли си още или просто си си слаботоков?

    Коментиран от #14

  • 12 бл.134 в Zап. парк

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "куция":

    Това е свещена мюсюлманска земя
  • 13 ще изплюскам конкуренцията

    13 0 Отговор
    Като начало предлагам Владайската река в района на Лъвов мост да стане двупосочна- това ще е атракция за постоянно и временно отседнали в София.
  • 14 руснак

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    който не разбира той е слаботоков в случая ти
  • 15 Мнение

    11 1 Отговор
    По-добре нищо да не прави защото като гледам на какво прилича София след техните решения. Направо е по-зле от Белград след бомбардировки. Подменихте осветлението и вместо да стане по-светло стана по -тъмно. Нямам думи.
  • 16 Цирка тая година няма лятна почивка

    8 2 Отговор
    Вече социализиране ли ще се казва, че усвояването се протърка а?
  • 17 Я па Я

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Да бе,по Ботев не минават трамваи...
  • 18 Мирослав

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пено":

    Автомобилното движение трябва да е с най-малък приоритет във всеки голям град. Приоритетни трябва да са обществения транпосрт, велосипедния транспорт и пешеходното движение.
  • 19 Всичко

    2 0 Отговор
    Фандъкова втасала
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове