Last news in Fakti

10 Август, 2023 14:33 2 874 38

Златко Куртев обяви принадлежащия на правителството на Москва комплекс "Камчия" за ... американска военна база

  • фейк-
  • камчия

Публикацията му във Фейсбук има хиляди споделяния и коментари като: „Окупираната българска земя от американските окупатори!!!!!“ и „Янки, вън“

Златко Куртев обяви принадлежащия на правителството на Москва комплекс "Камчия" за ... американска военна база - 1

Умишлено разпространена невярна публикация твърди, че на българското Черноморие има американска база. Впоследствие авторът представил се с името "Златко Куртев" обяснява, че става дума за комплекс „Камчия“, собственост на Русия, а целта на публикацията е била "да провокира публиката", съобщи factcheck.bg.

Ето и истината:

Територията от 873 215 кв. м. до устието на река Камчия не принадлежи на САЩ, а на кметството на руската столица Москва.

В България няма бази, чиято територия да е собственост на САЩ. Има четири обекта, които се ползват съвместно от България и САЩ по силата на споразумение, но са собственост на българската държава.

Но какво значение има това, след като в публикацията на въпросния "Златко", която се разпространява във Фейсбук се твърди, че на българското Черноморие, близо до устието на река Камчия, се намира американска база. „През 2008 година тази земя е продадена на правителството на САЩ от продажни български политици!!“, пише в публикацията, пусната на 16 юни в 6.01 ч.. Тя има хиляди споделяния и коментари като: „Окупираната българска земя от американските окупатори!!!!!“ и „Янки, вън.“

Впоследствие – 19.26 ч. в същия ден на публикуване 16 юни, към статуса е добавен абзац, според който представените факти са верни, но трябва името на „САЩ“ да бъде заменено от това на „Русия“. В първоначалния си вид публикацията е събрала повече харесвания, отколкото след добавката. Освен това допълнението е в края на статуса, без да е редактирано началото, където продължава да се твърди, че това е „американска база“.

Пред Factcheck.bg Златко Куртев, който е автор на публикацията, каза, че не е целял дезинформация, а по-скоро провокация. „Идеята беше да се изтъкне, че за русофилите няма значение дали българска земя е продадена на безценица и че не се плащат данъци. Щом е на Русия базата, значи всичко е ок, според тяхното мислене“, добави той.

Въпреки уточнението, добавено по-късно, че това не е американска база, а комплекс „Камчия“ собственост на Русия, публикацията продължава да се споделя в групи като „НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ И АГРЕСИЯТА СРЕЩУ РУСИЯ“, „България и Русия! Вечна Дружба!“, „ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ПОДЛОГИТЕ НА БАЙДЪН“ и тн.

Статусът е публикуван и в сайтове, но без допълнението, че името на САЩ трябва да бъде заменено от Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сила

    17 9 Отговор
    00 мисъл..... РУСОФИЛИ БГ
  • 4 Просто човек

    36 4 Отговор
    Поздравления за провокацията...доказва, че територията е пълна с оли.гофрени...
  • 5 Псевдоним

    16 7 Отговор
    Златко що не провокира публиката, като прати Масларова и Станишев в затвора с тези данни? Или за него са "врагове" само онези, които симптатизират на Русия повече, отколкото на САЩ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Механик

    29 20 Отговор
    Крайно време е проруската пропаганда и дезинформация да бъдат третирани като заплаха за националната сигурност на България с всички произлизащи от закона последствия.

    Коментиран от #11

  • 8 АУУУУУ

    21 10 Отговор
    РУСОФИЛНЯТА ПОЛУЧИ ИНФАРКТ....НО ВЕЧЕ СА СПОКОЙНИ .......НЯМА ПРОБЛЕМ ЩОМ БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ Е ОБЯВЕНА ЗА РУСКА .......КАКЪВ ЛИ ЩЕ Е ВОЯТ КОГАТО КАМЧИЯ ПОСЛЕДВА РОСЕНЕЦ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 9 Запознат

    17 13 Отговор
    "Има четири обекта, които се ползват съвместно от България и САЩ по силата на споразумение, но са собственост на българската държава"

    Голямо "съвместно" ползване пада - даже и министъра на отбраната не може да влезе без разрешение от краварите иначе били "собственост" на българската държава - демек краварите не плащат и данъци на държавата отделно където не плащат и наем.

    Коментиран от #29

  • 10 анонимен

    20 9 Отговор
    Базите са собственост на държавата, но само на книга. Краварите се разпореждат с тези бази сякаш им е
    бащиния. Нашите закони не важат за тях. Дори и да убият някой българин, български съд не може да го съди.

    Коментиран от #38

  • 11 Д-р Ох Боли

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Тази про-руска пропаганда сега с нас в стаята ли е?
  • 12 Никой

    11 7 Отговор
    Напоследък най големия хит сред нискочелите български патриоти е свободата на милото ни Отечество от американското и европейското иго. гадните американци ни набутаха насила в НАТО за да не може Русия да ни набута доброволно отново в Русия. Тъпите европейци смятат ,че като са по богати и по умни от нас да ни пробутат тяхната западна " цивилизация " с която да заменят нашата източна " диващина ". В днешни дни народа е разделен от татуирания български патриот на " Пижо и на Пенда ".

    Коментиран от #14

  • 13 Земеделец

    15 4 Отговор
    "Територията от 873 215 кв. м"

    Това са 873 декара - ха сега господата "провокатори" да кажат колко от българската земя е собственост на американски, турски, германски и всякакви други компании, физически лица или организации. Или това не е политкоректно да се споменава.

    Коментиран от #17, #34

  • 14 Българин

    14 2 Отговор

    До коментар #12 от "Никой":

    "гадните американци ни набутаха насила в НАТО за да не може Русия да ни набута доброволно отново в Русия"

    Типични умозаключения от човек който не може без господар - е не ти ли минава през мозъка мисълта че България може и без господар, да е свободна и независима и да гледа собствения си интерес. Защо ли се борихме да се отървем от единия господар само за да се натресем на друг.

    Коментиран от #25, #37

  • 15 123

    7 1 Отговор
    Та тези почти 900 декара, ЧИЕ ПРАВИТЕЛСТВО ги хариза на... /ако ползвам прилагателното което мисля, ще ме изтрият/...

    Коментиран от #31

  • 16 Българка

    6 10 Отговор
    Редно е Куртев да има време за размисъл и нови "прозрения" в затвор. С лъжливите си статуси той насажда омраза не само срещу САЩ , но и срещу НАТО. А относно руския комплекс в Камчия още с началото на войната на Русия в Украйна и първите санксции на ЕС българската държава трябваше да национализира вражеския комплекс. И не само него Да се конфискуват в полза на държавата всички български имоти на руски военни не само по нашето черноморие, спешно да се ревизират десетките хиляди руски фирми, регистрирани у нас и да се закриват!
  • 17 АУУУУУ

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Земеделец":

    НЕ РАЗБРАХ.....ТИ...ЗА ....ИЛИ ...СИ ПРОТИВ....БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ ДА СОБСТВЕНОСТ НА РУСИЯ 😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫
  • 18 Не знам на каква цена

    11 9 Отговор
    е придобита земята в Камчия от руснаците, но защо да не поговорим за американските Марици? Защо да не си поговорим за истинските американски военни бази в България - 4-ри на брой - каква територия заемат, с какъв статут са, колко плащат - данъци и наем, може ли там да стъпи български гражданин например? Защото никога не ми е било проблем да отида на Камчия, било на плаж, било на барбекю, било на разходка, било на хотел. Да не говорим, че Камчия се съхрани като един от най-хубавите ни курорти - нещо което не можем да кажем за Дружба, Златни пясъци, Слънчев бряг... Списъка е безкраен. Очаквам скоро и военноморска база, защото си имаме правителство, директно назначено от посолствоТО, което нищо няма да им откаже. Защо да не си поговорим за съветските военни бази в България? Опс! Такива нямаше!? Ти да видиш? Някой да обясни на евроатлантиците, че наистина бяхме сателит на СССР, но никога руснаците не са имали такова брутално отношение към нас, като новият голям брат. Там е заровено кучето.

    Коментиран от #19, #24

  • 19 АУУУУУ

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Не знам на каква цена":

    НЕ РАЗБРАХ.....ТИ...ЗА ....ИЛИ ...СИ ПРОТИВ....БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ ДА СОБСТВЕНОСТ НА РУСИЯ 😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫

    Коментиран от #20, #23

  • 20 Лаврентий Берия

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "АУУУУУ":

    Той ще бъде най доволен ако Варна се прекръсти на Варненск и той получи крепостен акт, съгласно който да бъде крепостен селянин на Владимир Путин. Кое не разбра? Тея типове са тотална щета. 🤣 За тях русофилията е символ на младостта им. Това е носталгията по нещо отдавна изчезнало!
  • 21 Стършел

    3 1 Отговор
    Сега на Сергей Станишев за назидание да му се конфискува всичо.🥳🥳🥳
  • 22 Некой

    8 4 Отговор
    Нека не забравяме , че в Камчия има само хотели и достъпът не е ограничен.Едва ли същото може да се каже за някои "съвместни" военни бази, където дори български офицерне може да припари.
  • 23 Некой

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "АУУУУУ":

    Аууу мау човека то е обяснил надълго и нашироко.
    Който разбере разбере.
    Който не желае е друг въпрос.
  • 24 Стършел

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Не знам на каква цена":

    "може ли там да стъпи български гражданин например."

    Ти по военни бази ли ходиш на почивка?
    Русофилска ти работа.🤣🤣🤣
  • 25 Некой

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Мнение което заслужава само адмирации.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Боже пази България

    3 7 Отговор
    Тези зомбирани хора са лишени от всякаква мисъл. Методите на Кремъл са ненадминати. Даже и приказките на Лавров за тяхната територия Камчия, която е "тиха зона" на Балканите, не влиза в чугунените им глави . Сега им е спусната задачата да дрънкат, че сме американска колония и всичко руско е американско и скоро очаквам да кажат,че Кремъл е в центъра на София.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Диамантената ръка

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Запознат":

    Това откъде го знаеш, от министъра, от краварите, чел си го в държавен вестник или деловодството на министерството на отбраната е личната ти библиотека... или го сънува?
  • 30 байгън с колелото

    5 1 Отговор
    Те крадливите евроатлантици само крадат не обичат да плашат за ф-16 прибраха парите,в завода влязоха щяха да убият невинни работници за полигоните нищо не плащат като в афганистан 20 год.крадоха и избягаха
  • 31 БСП на Бунището

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    Тези 900 декара ги хариза правителството на Сергей Станишев с министър Масларова....Министри още са Р.Овчаров и Корнелия Нинова.Управлява БСП в Тройна коалиция с НДСВ и ДПС.Точно тогава харизват и Пловдивския Панаир на председателя на БСП - Пловдив - Георги Гергов...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Макс

    4 3 Отговор
    А защо принадлежи на Русия ? Връщайте им МОЧА , а те да върнат Камчия . Мутрафанова в Русия , Путин в Хага !
  • 34 Ветеран от Протеста

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Земеделец":

    ДАНС спят по места си.Закриха и спец прокуратурата...Ето Истината за Камчия..."През 2008 г. българската държава(Сергей Станишев и министър Масларова) продава на дружеството близо 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, на скандално ниската цена от 9.72 лв. на кв.м. Тя е такава независимо от факта, че теренът граничи с един от най-големите и красиви плажове по Северното Черноморие край устието на р. Камчия.
    Справка с цените на сходни парцели по същото време показва, че те са се продавани по няколкостотин евро на кв.м. Така теренът, придобит от Департамента по имуществото на правителството на Москва, се оказва част от разпродадените през периода 2005-2008 г. общо 873 215 кв.м държавни гори с променен статут. Част от тях са преминали в частни ръце на цени под 2 лв. за кв.м."Цялото правителство на Сергей Станишев беше разследвано и........НИЩО!!! До кога бе....Защо бе????
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Русенец

    1 1 Отговор
    Преди повече от 15 г в Русе продадоха 20 дка земя на френски инвеститори. Говореше се за 2 €/кв.
  • 37 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Защото, в действителност се натресохме на друг.
  • 38 Чупката бе!!!

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "анонимен":

    Русофилите и русофилските им партии стоят отстрани и жално скимтят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове