Last news in Fakti

13 Август, 2023 09:55 2 132 31

Най-добри сме в света в математическата лингвистика

  • математика-
  • математическа лингвистика-
  • българия-
  • българи

Отборът на България остави зад гърба си американците

Най-добри сме в света в математическата лингвистика - 1
Снимка: Shutterstock

Отборът на България остави зад гърба си САЩ и спечели златото за най-много медали по сложната дисциплина математическа лингвистика. Класацията е за спечелени медали за 20 години назад. България се класира с 22 златни медала, 25 сребърни и 36 бронзови медала, пише bTV.

Константин Георгиев е едва на 19 години, но за втори път развява българското знаме. Той е двукратен шампион по математическа лингвистика. Научава как да решава лингвистични задачи от доц. Илиана Раева, а от треньора в националния отбор научава най-важното за дисциплината.

„Ръководителят на националния ни отбор е Любо. Основното нещо, което научих от него е винаги, винаги, винаги да се проверяват контролните примери. Контролните примери е един вид начина да се покаже, че е решена задачата, тоест, когато си готов с решаването на задачата, примерите, които са дадени е време да правиш контролни примери. Това са преводи от непознатия език на български и от български на непознатия език“, казва 19-годишният шампион.

Константин завършва гимназия в Русе и заминава още следващата седмица да учи в Мюнхен, икономика. Но въпреки това не би изоставил лингвистиката. „Планирам да остана активен в лингвистичната общност. Планът ми е да помагам на следващата олимпиада като доброволец, ще се проведе в Бразилия. Разбира се каквото мога да помогна на националния отбор, ще помогна“, сподели младежът. Планира да се върне в България, след като завърши висшето си образование, и да работи, за да се подобри животът в страната ни.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жалката истина

    29 6 Отговор
    Цвета на нацията я вземат западните държави ,а тук остава скрапта . Тази територия ще се оправи когато боко влезе в затвора ,заедно с поне още сто като него , иначе пак роби ще сме си !!

    Коментиран от #9, #14, #22, #29

  • 2 Госあ

    19 13 Отговор
    На олимпиадите по математика и природни науки, краварите са поне с 5-6 пъти по малко медали от Китай и с поне с 2х по- малко медали от Русия, а ако прибавим и медалите на СССР то нещата стават като с Китай, ако пък към Китай вземем и тези на Тайван…та къде изобщо са намесени краварите тук ??? М ? Иначе, винаги съм се гордял с тези ни постижения, не може само за златки и божинковци да се говори ! Браво !

    Коментиран от #5, #10

  • 3 браво на децата

    15 4 Отговор
    Първи и развяват българския трибагреник.А,ние възрастните,какво-последни и развяваме звездно-раирания байрак
  • 4 Голата истина

    18 5 Отговор
    Но най прости и бедни от ЕС

    Коментиран от #6

  • 5 Госあ

    7 10 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Тоя дето ми е сложил минус, да вземе да види медалите по математика и по природни науки на Китай, Тайван (Китай), Русия, СССР и краварника. Надявам се, за тази част е минуса, а не за втората.
  • 6 Госあ

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Голата истина":

    По лошо е да си природно глупав, отколкото прост ! А за беднотията…дълга и нелицеприятна история…
  • 7 Не съществува

    13 5 Отговор
    Няма такова понятие матрматическа лингвистика.Лингвистика значи език от латински лингуа математиката няма характеристики на език няма части на речта има математически операции с числа.
  • 8 Коментар

    10 9 Отговор
    Веднага са го дръпнали в Мюнхен.Ето така кадърните и можещите ги взимат на Запад.После ще пее "Моя страна,моя Германия" и той.Тук нарочно унищожиха образованието и ни държат на ниски заплати.

    Коментиран от #11, #12, #21

  • 9 верно е

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "жалката истина":

    Така е .Вместо да работят за благото на Отечеството отиват в чужбина, защото тук всичко е корупция и шуробаджанащина,за заплащане да не говорим.
  • 10 Мхм

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Едно са олимпиафи друго е сериозна наука я виж при Нобрл и Фйилдс как седят нещата с кръварите.

    Коментиран от #13, #15

  • 11 Госあ

    9 6 Отговор

    До коментар #8 от "Коментар":

    Образованието ни все още го бива, имам предвид няколко училища, именно за да захранваме запада. Унищожиха всякаква индустрия, което прави образованието ни абсолютно безполезно за България. Ами разбира се, че всеки ще се спасява както може, нема да стои в България полуграмотни мастии и песове да му се качват на главата и да се гаврят.
  • 12 Ин друг

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Коментар":

    Ниски заплати?Даскалите вземат едни от най-големите заплати в България съвсем не заслужено.Познавам много хора, които едва изкласиха сега да учат за учители.Ето това е трагедия.
  • 13 Госあ

    9 5 Отговор

    До коментар #10 от "Мхм":

    Китай е номер едно. Друго ?

    Коментиран от #17

  • 14 Човек

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "жалката истина":

    Никой не взема цвета на нацията. Той сам решава да напусне страната в посока запад, а не изток. Ако България беше държава от западен модел, а не източен, цветът щеше да си стои тук.
  • 15 Госあ

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "Мхм":

    Наука, моето момче се гледа по Nature индекс. Тва е. Патенти, нещо ? М ? Да не говорим, че във всяка добра краварска статия, поне половината са китайци. Айде.

    Коментиран от #19, #20

  • 16 САТЪРА НА ХАНА

    6 1 Отговор
    АКО СИ МНОГО ОБРАЗОВАН СИ
    БАЧКАШ ФИЛОСОФ ( ГЕНЕРАЛЕН КОСТРУКТОР КАТО СЕРГЕЙ КОРОЛЬОВ)
    ....
    А ТАКИВА КАТО ТИЯ ДЕЦА ТИ БАЧКАТ ШЕРПИ :))
  • 17 Мхм

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Колко нобелови награфи и медали Фйилдс има Китяй и Колко Сащ

    Коментиран от #26

  • 18 Най-добрите сме

    6 1 Отговор
    В с..е..к..с..а.Нямаме равни на себе си.И на чалъми също сме номер едно.БГ манталитет.
  • 19 Докажи го

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Докажи че чоне половинята са китайци.

    Коментиран от #24

  • 20 САТЪРА НА ХАНА

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    ПОНЕЖЕ НЯМАМ КИНТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ
    . АЗ ПРАВЯ САМО ПРОСТИ НЕЩА ...
    . КОЛКО ПРОСТИ ??? ВИЦЕ ПРЕЗИДЕНТА ПО ИНОВАЦИИТЕ НА КОМПАНИЯТА ЗМ
    .... РИТНА ОТ ЯД КОШЧЕ ЗА БОКЛУК КОЛКО ПРОСТО НЕЩО СЪМ НАПРАВИЛ :))
  • 21 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Коментар":

    Защо бе да са го дръпнали, той сам си избрал а иде да учи в запада. Никой не му е седял с вилата на вратът. Свободен е да иде момчето де иска- у германско, у руско, у краварско, у китайско
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 МалкоЛогика

    2 0 Отговор
    Аз лично в тази материя нямам познания, така че си правя самоотвод от "ние"-то. Браво на децата!
  • 24 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Докажи го":

    Доказуемо е, но вервай ми, нема да седна специално за теб да го правя.
  • 25 Браво

    4 0 Отговор
    на младежа !!!!!!
  • 26 Госあ

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Мхм":

    Субективни неща. Щом Обама’та взе награда за мир 😂, а Фенг Шенг го изключиха от тази за Химия… Сартр и Пастернак дори не отиват да си ги вземат тези награди. Колелото отново се завъртя (образование, наука, патенти, индустрия), а китайците започнаха да си остават в Китай. Лошо за краварника. Разбирам притесненията им. Скоро и индийците ще спрат да ходят там.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 123456

    1 4 Отговор
    За съжаление тук произвеждаме златни круши, а после ги ядат западните прасета !
  • 29 Обратно

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "жалката истина":

    В затваора трябва да влезе не само боко, и 74 министри и зам. министри, както в Румъния. Тогава све намалее корупцията 20:80. Сега в БГ е обратно.

    Коментиран от #31

  • 30 Я виж ти

    0 0 Отговор
    Любо и Илиана Раева били интелектуалци.
  • 31 За протокола

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Обратно":

    И много, много депутати трябва да влязат в затвора...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове