Last news in Fakti

14 Август, 2023 08:51 1 893 1

Отцепници и местни лидери ударно градят партии за кметския вот

  • партии-
  • съд-
  • регистрация

4 нови формации са били регистрирани от съда само до юли т.г.

Отцепници и местни лидери ударно градят партии за кметския вот - 1
Снимка: БГНЕС

Нито година в България не минава без появата на нови политически партии, припомня "Сега". Като се вземе предвид фактът, че през последните две години почти непрекъснато сме в избори, в това няма нищо изненадващо. До юли т.г. в публичния регистър на Софийски градски съд, който регистрира политическите формации, са се появили 4 нови партии. Това показва по-висок темп на партийно строителство в сравнение с 2022 г., когато също толкова формации бяха регистрирани за цялата година. Но това е нормално, защото на 29 октомври предстоят избори за кметове и общински съветници, които ще предрешат разпределението на силите на политическата сцена за дълго.

ГОЛЕМИ АМБИЦИИ

Безспорно най-сериозна заявка за място в политиката дава партията „Спаси София“. Водачът ѝ Борис Бонев доскоро се смяташе за потенциален кандидат-кмет в столицата, при това с най-сериозни шансове за победа срещу партия ГЕРБ, която доминира в София повече от 15 години. Бонев се наложи като упорит противник и критик на управлението на досегашния кмет Йорданка Фандъкова. Той създаде „Спаси София“ първоначално като гражданско сдружение, което в началото на тази година прерасна в партия, която съдът регистрира през юни. В нейния устав се казва, че целта ѝ е "да пречупи завещания от последните години модел на управление, произлизащ и осланящ се на икономически зависимости, лично облагодетелстване и корупция". Едва учредена, партията стана причина за голям скандал в Централната избирателна комисия – през март т.г. представителите на ГЕРБ и ДПС я атакуваха, че провежда забранена политическа агитация в общинския транспорт.

Самият Бонев обаче поднесе най-голямата изненада в досегашната си политическа кариера, когато се отказа от кметската надпревара, за да подкрепи кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев. В замяна Бонев бе компенсиран с водаческото място в общата листа с ПП-ДБ с общински съветници. Номинацията на Терзиев обаче разцепи градската десница в София заради факта, че семейството му е дълбоко обвързано с бившата Държавна сигурност. Това даде и повод да бъде издигната паралелна дясна кандидатура в София – на Вили Лилков, който се рекламира като лицето на антикомунистическото дясно в столицата. Бонев неотдавна защити Терзиев, а покрай него и собственото си решение да се съюзи с ПП-ДБ, като заяви, че вниманието към проблемите на София не бива да се измества от вглеждането в миналото.

СЛЕД РАЗДЯЛА С ТРИФОНОВ

На политическата сцена излиза отново, но този път със собствена формация, бившият депутат от ИТН Георги Захаринин Попов. Той участва в 45-ото и 46-ото Народно събрание, иначе е бизнесмен в строителния бранш в Благоевград. През 2022 г. влезе в борда на директорите на държавното строително дружество „Автомагистрали“, когато регионалното министерство беше в ръцете на ИТН. А сега оглавява партията „Български гласъ“.

Учредителното събрание на „Български гласъ“ е проведено през декември м.г., а през януари т.г. партията е била регистрирана от съда. Всъщност, Попов дори не е първият ѝ председател за това кратко време – формацията е оглавена най-напред от политолога Тихомир Василев, на когото Попов е бил заместник. Преди това Василев беше съратник на бившата социалистка Мая Манолова по време на антиГЕРБ протестите през 2020-21 г. и участва в създаването на партията ѝ „Изправи се.БГ“. Още в първите ѝ месеци живот в „Български гласъ“ е имало вътрешни раздори, както разказва благоевградският сайт „Струма“, и Василев е заменен от Попов като лидер.

Формацията залага на разочарованите от провала на протестите. За това подсказва уставът на партията, в който е записано, че е създадена от „хора, които бяха в сърцето на протестите, и същите, които заедно с народа за пореден път бяха подведени от красноречието на „новите герои“ на политическата сцена, които гарантираха промяна“.

И СЛЕД РАЗДЯЛА С БОЖКОВ

Търсенето на собствено политическо поприще е родило партия „Бъдете смели“, която съдът е регистрирал през февруари т.г. Начело на формацията е Еньо Абрашев. Той идва от строителния бизнес, а в политиката името му е известно с това, че е бил областен координатор за Стара Загора на „Българско лято“ - партията, която създаде бизнесменът Васил Божков, след като напусна България през 2020 г.

Връзката между двамата си личи и сега – името „Бъдете смели“ беше хаштаг, който Божков използваше редовно във Фейсбук постовете си като призив към симпатизантите си. Любопитното е, че знакът за хаштаг „#“ е обявен като официалния партиен символ „Бъдете смели“ в нейния устав. Останалото в него са стандартни фрази за европейските ценности, пряката демокрация и върховенството на закона.

Що се отнася до политическите амбиции на Абрашев, пред бургаския сайт „Флагман“ той е коментирал, че може би ще се кандидатира за кмет на Стара Загора.

И МЕСТНИ АМБИЦИИ

Все още се появяват формации, които имат цели и амбиции преди всичко на местно ниво. Такава е партията „Развитие за Септември и региона“, в която Септември идва от малкия едноименен град в Пазарджишко. Начело на партията е Радослав Лютаков – кметът на Ветрен, който се намира в община Септември. Самият Ветрен е село до 2003 г., когато е обявен за град.

Партията „Развитие за Септември и региона“ е регистрирана от съда през юли т.г. Според нейния устав основните ѝ цели са децентрализацията на страната и изграждането на автономно и ефективно местно самоуправление. Създаването ѝ броени месеци преди местните избори от кмет в региона и с такова наименование недвусмислено сочи, че амбициите на Радослав Лютаков се простират до кметското място в Септември.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    3 0 Отговор
    Лакомията за кражби е много голяма и пред никакви изборни престъпления няма да има спирачки! За това е и тоталната подмяна на областни началници!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове