Last news in Fakti

14 Август, 2023 14:11 2 493 22

Бесарабски българин: Българите в Украйна са между 200 и 300 хиляди

  • бесарабски българи-
  • войната в украйна

Смятахме, че Бесарабия е доста спокойна, защото е на границата с Румъния – държава на НАТО, но това не пречи на окупаторите да стрелят дори в тези територии, каза Генадий Воробьов

Бесарабски българин: Българите в Украйна са между 200 и 300 хиляди - 1

Няма статистика колко от българите, които живеят в Украйна, са потърсили убежище в България след началото на военните действия. В момента има издадени около 50 000 документа за закрила от страната, но не мога да кажа колко от тях са българи. Това каза пред Радио "Фокус" бесарабският българин Генадий Воробьов, който от 2019 г. помага на българските деца в Украйна.

Българите в Украйна са между 200 и 300 хиляди. Това не са само бесарабски българи, а и българи от Николаевска, Херсонска, Запорожка област, отбеляза той. В Одеска област живее най-голяма група етнически българи.

Около 80 са селата в Бесарабия, населявани от българи. "50 са в рамките на Измаилски район и около 30 – в Херсон, Николаев и Запорожие. Потенциалът на Бесарабския край е огромен. Бесарабският край се намира в близост до най-голямото пресноводно езеро в Украйна и второто в Европа след Балатон – езерото Ялпуг, което предоставя възможност за развитие на селско стопанство и животновъдство“, разказа бесарабският българин.

Военни действия има и в сърцето на Бесарабия, заяви Геннадий Воробьов. "Всички смятахме, че този регион е доста спокоен, защото е на границата с Румъния – държава на НАТО, но това не пречи на окупаторите да стрелят дори в тези територии“, посочи Геннадий Воробьов.

Бесарабският българин разказа, че преди 20 години пристига в България, за да учи по програма на МОН, която дава възможност на всички украински граждани с български произход да учат в български висши учебни заведения. От тогава живее и работи и в двете държави.

Заедно с Таня Бондаренко участват в различни проекти в помощ на българите в Украйна. Един от тях събира и предоставя на български училища в бесарабски села компютри, лаптопи, книги по история на България.

"Когато казахме, че идваме, всяко едно училище се подготви да ни посрещне – изкараха всички деца на плаца, облечени в носии, със знамена, поздравяваха ни с български песни, с "Аз съм българче“, с хляб и сол. Не сме очаквали подобно посрещане. За тях това беше нещо много. Ние се чувствахме наистина задължени да го направим, защото можем да го направим. Те в това видяха също своето спасение и емоциите бяха много силни“, разказа Генадий Воробьов.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    35 6 Отговор
    А в Поморие и слънчев бряг са само руско говорящи украинци.

    Коментиран от #11

  • 2 Няма българи

    27 22 Отговор
    В осрайна за да вземете европейски паспорти и с албански корени ще се изкарате

    Коментиран от #10

  • 3 Хихихи..

    38 16 Отговор
    Генадий Воробьов-бесарабски българин и украински бандеровец - къде беше на втори май 2014 бе,мумун? Нещо да си спомняш?

    Коментиран от #12

  • 4 300 хиляди българи

    24 1 Отговор
    Няма нито един по тая логика в кравария само индианците са хамериканци другите са евро и африкански граждани и тук там някой латинос
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 завод

    18 7 Отговор
    А В РУСИЯ КОЛКО СА БЪЛГАРИТЕ? ВЕРОЯТНО ОКОЛО 5-6 МИЛИОНА.
  • 7 ти да видиш

    24 4 Отговор
    Смее ли да каже, че мрази Зеленски и неговите нацита?
  • 8 баба Даба много слаба

    13 1 Отговор
    Генчо Врабчев.
  • 9 Поумнял

    20 5 Отговор
    Сега остава да каже че знаят и български и ще му повярвам!:)
  • 10 Крали Марко : Живи и Здрави

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Няма българи":

    Братя и Сестри !
  • 11 Българското Семейство

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Е Голямо!
  • 12 : България е

    13 15 Отговор

    До коментар #3 от "Хихихи..":

    Сила!!!!!!И е с Украйна!!!!!!

    Коментиран от #22

  • 13 Хан Кубран

    9 5 Отговор
    Лъжа! не повече от 50 000 са.
  • 14 Сатана Z

    21 6 Отговор
    Живеещите в Бесарабска област на Украйна са си Украинци ,но напоследък почна да им изнася да се правят на Българи сякаш това има някакво значение при мобилизацията в Укровермахта.
    Румъния също има претенции към Бесарабската област,която беше окупирана от тях през Втората световна.
    България на българите,а не на Украинците!

    Коментиран от #16

  • 15 Този Генадий

    14 3 Отговор
    Не беше ли ПуделаОтБесарабсниФронт?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Абе копейкин

    5 3 Отговор
    Прилича,ли ви на българина?
  • 18 И в Украйна, и в България

    14 2 Отговор
    Този е украински използвач, дали е бесарабски българин е съмнително , името му говори за еврейски произход, българско няма. Лашка се между Украйна и България, където мирише на пари. Странно защо не е на фронта и как при военното положение в Украйна излиза и влиза в страната. Колкото до бесарабските българи, земя и втора родина им е дал руският император, тогава Украйна не е имало дори като географско понятие.
  • 19 да си живеят там и борят Руския мечок

    4 3 Отговор
    щом не са надошли още.
    поне не се правят като макетата на бг за бг паспорт
  • 20 Тед

    5 5 Отговор
    Погледнете какъв законопроект е внесен за разглеждане в Радата за малцинствата. Внесен е също законопроект забраняващ напускането на страната от 16-18 годишни. Някой трябва да продължи към месомелачката, а да се запазят най-ярките представители на нацисткия режим. Човешкия ресурс е на привършване, но в Киев плажовете и заведенията са пълни. Законите не са за всички еднакви. Тоталната могилизация няма да спре. Опомнете се украинци!!!!!!
  • 21 Радослав Петков

    0 1 Отговор
    Има ,нещо трагично,от Бог погледнато е космично,делата пазят се в завета !
  • 22 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от ": България е":

    На мен пък не ми пука за тъпата Украйна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове