Last news in Fakti

18 Август, 2023 09:51 3 208 24

Георги Рачев: Пречиствателните станции по морето не могат да поемат това натоварване през юли и август

  • замърсено море-
  • вълнение

РЗИ трябва да се вдигнат и да публикуват данни, а не да вземат една проба и да чакаме две седмици какво ще се случи. До Марс ли пътува тази проба? попита климатологът

Георги Рачев: Пречиствателните станции по морето не могат да поемат това натоварване през юли и август - 1

„Морето беше бурно, но вече се успокояват нещата“, каза в студиото на bTV климатологът проф. Георги Рачев.

„Казаха, че до края на август морето няма да става за къпане. Защо да не става? Аз не мога да разбера. През няколко години се случва да има силно вълнение. Това ще се изчисти, ще попие. Днес вълните се около метър и половина. В понеделник ще са около метър, а в четвъртък – 30 сантиметра. Тези, които са тръгнали на море, просто да му се радват“, добави той.

„Внимателно прочетох проучването за замърсяването на водите на няколко плажа. Това не е от вчера. Пречиствателните станции не могат да поемат това натоварване през юли и август. Това е ясно. Към това трябва да се добави втори проблем – незаконно заустени води в морето и реките. РЗИ трябва да се вдигнат и да публикуват данни, а не да вземат една проба и да чакаме две седмици какво ще се случи. До Марс ли пътува тази проба? В събота и неделя редовно се заустват води. Не може ли да има един мобилен екип, който да реагира и да вземе проби?“, посочи проф. Рачев.

Антициклонът "Лоте" отслабва. Ще има по-малко вълнение. В събота и неделя температурите ще са високи. До края на месеца ще бъде слънчево, сухо и топло“, подчерта климатологът.

„В района на "Лоте" е високо налягането, а към Турция – ниско. Ако ниското налягане беше в Гърция, Северното Черноморие щеше да пострада. Въпрос на разместване“, уточни той.

Температурите в България и Балканите ще са между 35 и 37 градуса.

През следващата седмица в София максималните температури ще са над 30 градуса, а минималните – около 20 градуса.

В Стара Загора максималните температури ще са между 34 и 36 градуса, а минималните – около 21 градуса.

В Созопол в понеделник температурата ще е 34 градуса.

Във Варна времето е топло – 22 градуса минимална температура. Силата на вятъра постепенно ще отслабва. Максималните температури ще достигат до 34 градуса.

В Русе неделя се очаква термометрите да покажат 38 градуса. Вятърът ще е слаб. Ще има липса на валежи.

От събота до сряда в Плевен максималните температури ще са 35 градуса, а минималните – 21 градуса.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 именно

    18 1 Отговор
    Затова и е Кафяво море,с ме Черно
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пипи

    12 0 Отговор
    Предлагам всички почиващи да се задължат да пият Лопедиум по време на почивката. Ще си изхвърлят отпадъците след прибиране по родните места!

    Коментиран от #15, #18, #19

  • 4 Голем

    5 2 Отговор
    КАПАЦИТЕТ !
  • 5 Всичко

    9 6 Отговор
    е от Каховката !
  • 6 Ивайло стоименов

    28 1 Отговор
    Гръцките станций смогват и затова целият свят са там
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иванка Маналиева

    32 0 Отговор
    Нашите води са фекални обслужването е лошо храната е лоша, сами си го направихме. Само тотален фалит ще спаси българският торизъм
  • 9 Мнение

    25 0 Отговор
    Еми като станциите не могат да поемат обема що се дават разрешения за строеж?Ето затова ходим в Гърция
  • 10 Ганьо

    13 1 Отговор
    Ти пък Ганьо и работа. Да се размърда Ганьо да направи някаква организация? Това не е било, няма и да бъде. Виждаме го в болниците, на митницата, в администрацията. Ганьо не ще да прави организация няма и да я направи. Дай му само да мрънка, да се оплаква и да завижда на съседа.
  • 11 Бегай !

    4 6 Отговор
    Комунистчето и от кене.и разбира,за това е "професор".
  • 12 Зевзек

    15 0 Отговор
    Ами, оставяме проблемите с незаконните зауствания в морето и т.н. фекални проблеми, на родните хотелиери и ресторантьори. Нека те да им се радват, а ние - в Гърция.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 мнение

    4 2 Отговор
    Заради такива хотелиери като Рачев, които нямат право да строят хотели, има толкова екременти в морето. Този човек какъв е? Хотелиер, метеоролог?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ха ха

    24 1 Отговор
    Това са на герберите станциите. И те, като всичко построено от тях, се оказват абсолютно негодни. Да усвоим едни пари. Онзи клоун Баце се е покрил и вече не се мярка по медиите. Построи магистрала - счупи се. Построи пречиствателни станции за курорти с 2 месеца сезон, които чистят през другите 10. Абсолютно безполезни. Популацията обаче му се кланя, щото се възхищава на умението му да лъже и усвоява пари. Същите са като него, само по калпави в тези дейности.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 МИМИ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пипи":

    ДА ТОЧНО
    В КОНТРЙНЕР ОРАНЖЕВ
    КАКТО В ЛАБОРАТОРИЯ☝
  • 20 Кафявата лагуна

    8 0 Отговор
    И преди 10 години не можеха, и преди 20. Който е имал неблагоразумието да посети мутроморието, не повтаря. Добре че румънците не са гнусливи.

    Коментиран от #24

  • 21 Винаги

    2 0 Отговор
    в услуга на силните на деня и хотелиерите измислените ! Винаги дезинформации бълва според случая !
  • 22 Кът шут

    3 0 Отговор
    Когато на Ганьо му промиват мозъка,че трябва да прави пари по всякакъв начин и да не се интересува от последствията,а само да разхожда айряна в главата си резултатите са на лице.Тръгваме от Резово до Каварна и където има река която се влива в морето отиваме в началото на реката и виждаме какво тече в нея.Много хора ще останат потресени но и много ще кажат ,че от едно време е така.Значи времето е спряло и само унищожение.Заслужаваме си съдбата и плуването в айната.
  • 23 Чекмеджан ефенди

    0 1 Отговор
    В Италия, Гърция, Испания, Турция, как смогтавт тия станции бе ?
  • 24 Леферов

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Кафявата лагуна":

    На Аладжа банка е "чисто". Затова там се въртят най-големите кефали. Има храна в изобилие. Ама то май навсякъде е така. Да живее лайнотуризма!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове