Last news in Fakti

18 Август, 2023 12:41 1 018 12

ЕЦТП: Гонките и дрифтирането в София и други големи градове са проблем от години

  • ецтп-
  • гонки-
  • дрифтиране

Европейският център за транспортни политики приветства факта, че прокуратурата се самосезира по повод последните случаи от София, но смята, че подходът на държавата продължава да не съответства на реалностите

ЕЦТП: Гонките и дрифтирането в София и други големи градове са проблем от години - 1

Гонките и дрифтирането в София и други големи градове са проблем от години и събитията от последните дни ясно показват, че няма никакъв напредък за решаването им. Напротив! Участниците в подобни прояви демонстрират тотално неуважение към законите и обществените норми и застрашават здравето и живота и на други хора.

Европейският център за транспортни политики приветства факта, че прокуратурата се самосезира по повод последните случаи от София, но смята, че подходът на държавата продължава да не съответства на реалностите.

Достатъчно е да припомним, че от над десетилетие се хвърлят обещания за изграждането на писти за любителски гонки, но и до момента подобни места липсват. Не е за пренебрегване и фактът, че от над 3 години насам общността на българския автомобилен спорт е силно разделена. Това стана след регистрирането на нова федерация и отнемането на лиценза на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС), която в продължение на над 30 години осъществяваше професионално спортна дейност. Така в момента не се изпълнява пълноценно спортният календар, а голяма част от състезателите нямат шанс за изява.
ЕЦТП настоява държавата да вземе незабавни мерки в посока превенция, като създаде условия за организиране на гонки с мощни автомобили в контролирана среда и с осигурена безопасност за участниците и публиката. Това е възможно чрез изграждане на писта за целта или чрез използването на налични съоръжения.
Сдружението призовава също държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта да намери законов начин да възстанови дейността на БФАС, както и да създаде формула за провеждане на вътрешни състезания, гарантирайки изявите на автомобилните състезатели.

ЕЦТП изразява готовност да съдейства с помощта на свои партньори за организиране на аматьорски надпревари в контролирана среда без формиране на класиране, но с осигуряване на безопасност, включително чрез присъствие на линейки, пожарни и т.н.

ЕЦТП категорично осъжда опасното шофиране по улиците и припомня, че никой не е над закона, без значение колко мощен автомобил управлява или колко пари има в джоба.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 умен

    3 1 Отговор
    снощи 2 коли си правеха гонка в люлин по булевардите

    Коментиран от #5

  • 2 Путинофашагите не заслужават

    3 2 Отговор
    Шофьорска книжка
  • 3 Миризлив пор

    4 1 Отговор
    Липса на адекватен контрол. Градовете са опасани с камери, след като бъдат засечени да се гонят то лесно може да бъдат засечени къде отиват и патрул в засада да ги спре и провери. Вече след проверка и се знае кой е зад волана и връчване на всички глоби нещата ще се успокоят.
  • 4 факти

    1 5 Отговор
    Страшен проблем.Нема що
  • 5 4862

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "умен":

    Еха и какво стана ?
  • 6 Позволени са само

    3 0 Отговор
    На журито от Гласът на България! Питам какъв пример дават на феновете си ? От години това е проблем, а те насърчават младите да го правят! Може да е само реклама, но е неподходящо измислена!
  • 7 Христо

    5 0 Отговор
    Всяка вечер до полунощ мотоциклети реват по бул. "България". Не може да се спи
  • 8 ТИ БОКЛУКО НЕ СЕ БЪРКАЙ В ЧУЖДИ РАБОТИ !

    1 0 Отговор
    МИ ВИЖ КВО СТАА ОКОЛО ТЕБ ! ...... Организирани гонки и дрифт в центъра на София (ВИДЕО) Организирани гонки и дрифт в центъра на София Организирани гонки и дрифт в центъра на София (ВИДЕО) Организирани гонки и дрифт в центъра на София ............. ПАРАЗИТ МРЪСЕН !
  • 9 нннн

    5 0 Отговор
    Значи, проблемът е от години, но властите спят от години и не чуват рева на двигателите.
  • 10 КАТър

    1 0 Отговор
    Ний нищо таквози не сме виждАли
  • 11 Тома

    1 0 Отговор
    Много отдавна ббай Ставри иска за изнасили тези шофьорчета на които бащите са пълни тапаци
  • 12 Без име

    2 0 Отговор
    Просто полицията спи.По Драган Цанков постоянно има форсиране, нарушения,но...На входа на радиото пазят полицаи,има камери,обаче на кой му пука!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове