Last news in Fakti

19 Август, 2023 14:41 1 604 22

Министърът на икономиката: 90% от хората в бордовете на държавните фирми са били подменени от служебното правителство

  • държавни фирми-
  • бордове-
  • заплати

Една немалка част от тях работят години наред на загуба, но въпреки това заплатите продължават да растат, обясни Богдан Богданов

Министърът на икономиката: 90% от хората в бордовете на държавните фирми  са били подменени от служебното правителство - 1

„В първите си седмици на поста министър на икономиката видях нужда от сериозен анализ на ефикасността и правната структура на дружествата под шапката на Министерството. Тези дружества са търговски, трябва да се управляват ефективно. Видяхме, че една немалка част от тях работят години наред на загуба, но въпреки това
заплатите продължават да растат”. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в предаването „Стълбището“ на „Дарик“.

Той обясни, че заплатите са и едно от основните разходни пера на тези дружества. „В заплатите, които видяхме, те са били на лимитите по закон, били са над 14 000 лв. за изпълнителен директор, около 4500 лв. средна заплата за член на борд“, каза Богданов.

От думите му стана ясно, че бордовете на някои от дружествата към министерството ще бъдат премахнати, а в други броят на членовете ще бъде намален. Той разказа и че над 90% от хората в бордовете са били подменени по време на служебното правителство.

Министърът съобщи, че предстои процес на оптимизация и подобряване на ефективността във функционирането на дружествата. „Ще обявим публични конкурси, за да могат в дружествата да влязат млади хора с опит. Ще се опитаме да върнем българи с експертиза отвън“, каза Богданов. Управленският капацитет също ще бъде повишен.

„Ще внедрим система за контрол, ще следим финансови показатели и потоци в реално време“, каза министърът и допълни, че в момента има дружества, които вече две години и половина нямат годишен финансов отчет.

Икономическият министър уточни, че до няколко седмици ще бъдат изнесени публично данни от извършените проверки и анализи на финансовото състояние на публичните предприятия към ведомството. Богданов обяви, че има разкрития, като за нарушенията ще бъдат сезирани компетентните органи.

Министърът коментира и темата за Пловдивския панаир като обясни, че той трябва да започне да работи по предназначение. „Трябва да можем да видим нашите компании и институции на изложения не само в чужбина, но и в България“, каза той. Богданов е категоричен, че чрез Пловдивския панаир България има възможност да привлича нови партньори.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нормално

    25 7 Отговор
    Комунист до Комунист Майно Ле . Откъде Първанов е построил пет звезден хотел на синчето си.... Може би от смс и
  • 2 Гнус

    20 14 Отговор
    Прокремълска, работеща за президентска република от путинов тип, с овладяни силови и икономически структури
  • 3 Хаха

    21 7 Отговор
    Вие какво искате, да оставят калинките на ГЕРБ да продължават да крадат ли? Сега и вие ще ги смените, както правят всички правителства досега! Какво само ревете, некадърници...Вършете някаква работа в полза на хората!!!
  • 4 Всички назначени

    18 17 Отговор
    От служебното руско правителството на резидента Радев, руски слуга, трябва да бъдат незабавно уволнени - дисциплинарно !!!
  • 5 __!__

    8 15 Отговор
    Какво е това което се случва? Това е продължаваме подмяната,че има още малко време за усвояване.
  • 6 Парашутистите на Радев

    18 13 Отговор
    Спуснати от руското посолство, на всичкото отгоре са некадърни, но за сметка на това много крадливи
  • 7 Милен

    6 10 Отговор
    "Видяхме, че една немалка част от тях работят години наред на загуба" значи щом години наред са работили на загуба е лошо да се "подмени" борда на директорите, ами назначете си старите и да си продължат да работят на загуба, какъв е проблемът?
  • 8 Редник

    17 0 Отговор
    Много добре звучи това изказване. Подкрепям напълно. Но май са само празни приказки и освен слагане на наши хора, не видях и един факт да са намалили заплати или бройки.
  • 9 питам

    13 4 Отговор
    За това калинките гласуват за правителството !! Ди кога ще крадете и лъжете бе , иди отиии !!
  • 10 гост

    8 4 Отговор
    Видео сега вие ги сменете с ваши и мирясаите
  • 11 хммм

    9 5 Отговор
    Служебните комунистически изедници си назначиха гълъбчета по места.. това им беше целта!
  • 12 А Резидента

    6 5 Отговор
    Га ги сменява ни рива.Сега се прави на мъж ,пак ще маха с юмруче червени линии споменава ,като ребятата същия.
  • 13 Хфф

    10 1 Отговор
    Дреме ми за някакви хрантутници. Предните ги назначили, днешните ги уволнили... Ако ги уволните всичките, без да назначавате нови ще е най-добре.
  • 14 Баце ЕООД

    8 2 Отговор
    Това е измислена статистика... Всяка управа сменя едни и същи позиции откакто демокрацията е стъпила по тея земи..
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Българка

    7 2 Отговор
    Време е да се изринат Авгиевите обори! Смело , с голяма лопата! И е крайно време за електронно правителство и 50% съкращения в държавната администрация.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Динго

    7 1 Отговор
    А най добре без бордове!!
  • 20 Перо

    2 0 Отговор
    И тоя министър е пълно недоразумение в транссексуалното правителство! Повечето членове на бордове не знаят къде им се намират предприятията и участват в управлението по телефона, но си получават вторите заплати по сметка! Влизането там става с големи връзки, политически и лични! За какви загуби говори боклука?
  • 21 ха ха

    0 0 Отговор
    тоя зачисли ли се към военните заводи ?
  • 22 ЧОЧО

    0 0 Отговор
    А за какво са тия бордове!Естествено за допълнително възнаграждение за нашите хора.Един директор като неможе да управлява сам за какво е там!Смененете го,но и той е наш кадърен ,некадърен ще го търпим.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове