Last news in Fakti

23 Август, 2023 08:47 4 237 39

Бум на производството на ток от ВЕИ и драстичен спад на износа на електроенергия

  • веи-
  • износ на ток-
  • есо

От ЕСО отчитат спад и в потреблението от над 1 млрд. мегават часа, а пиково свръхпроизводство поставя под натиск системата

Бум на производството на ток от ВЕИ и драстичен спад на износа на електроенергия - 1

Рекорден ръст на производството на ток от възобновяеми източници, отчитат от Електроенергийния системен регулатор.

За първите 6 месеца на годината скокът е от 50%. В същото време обаче има драстичен спад на износа - 70%. Освен това се отчита, че намалява и вътрешното потребление, съобщи БНТ.

Имаме свръхпроизводство на зелена енергия за полугодието. Причината - бум на новоизградени ВЕИ централи.

"До момента са присъединени 310 централи по окончателни договори и са сключени още 460 предварителни договора", заяви Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО.

Преминаването към нисковъглеродна енергетика в Европа е причината за масовото строителство на ВЕИ централи.

"Основният фактор е благоприятните условия за инвестиции в страната във ВЕИ централи, насърченията, които Европейската комисия и цялата регулация, която въведе за насърчението на производство на зелена енергия, както и това, че все повече български домакинства и фирми инвестират в соларни централи за собствено потребление с цел дългосрочно да намалят сметките си за ел. енергия", допълни Меглена Русинова, председател на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация.

Имаме и рекорден спад в износа на ток от над 5 млн. мегават часа. Според търговците на ток причините са две.

"Най-големият фактор, който оказва влияние на по-ниския износ на ел. енергия за този период е голямото производство от ВЕИ - вода, слънце и вятър, в комбинация с по-ниско потребление за периода, тъй като общоизвестен факт е, че страните от Европейския съюз влизат в рецесия, която оказва влияние и върху по-ниско потребление на ел. енергия", коментира Соня Кадиева, председател на УС на Асоциация "Свободен енергиен пазар".

От ЕСО отчитат спад в потреблението от над 1 млрд. мегават часа, а пиково свръхпроизводство поставя под натиск системата.

"Когато има излишък в системата съответно ние намаляваме работата на определени производствени мощности. В работата на топлоелектрическите централи и работата на водноелектрическите централи", каза още Ангелин Цачев, изп. директор на ЕСО.

Като цяло обаче се наблюдава спадът в общото производство на електричество за първото полугодие от близо 8 млн. мегават часа.

Енергийната борса реагира на тенденциите в производството и износа на електричество и повиши цената със 17% в сегмента "ден напред", където един мегават час се предлага за 256 лв.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сглобката

    7 1 Отговор
    поВЕИ, поВЕИ....... !!!
  • 2 Бай Лисан

    56 0 Отговор
    Ток бол, износ няма, енергийната борса обаче вдига цената със 17 процента...
    А случайно що не вземете да публикувате списък на собствениците на ВЕИ?

    Коментиран от #19

  • 3 койчо от койнаре

    21 4 Отговор
    Да ааа , слабото потребление не говори нищо добро за в близко бъдеще !
  • 4 А някой искаше

    18 16 Отговор
    Да строи АеЦ ,и тока отзад,смешници.

    Коментиран от #5

  • 5 умен

    9 12 Отговор

    До коментар #4 от "А някой искаше":

    тъкмо щях да пиша коментар като твоя
  • 6 Новинар

    18 3 Отговор
    И това е "истинската" пазарна икономика за която се борим 34 години. Не се заблуждавайте, че и на запад не е така. И там ги дерат по същият начин с наши и ваши в политиката.

    Коментиран от #20

  • 7 Хаха

    16 1 Отговор
    Еми не сме усетили .Нещо цените не отговарят като на повечето продукти.
  • 8 много хубаво

    14 0 Отговор
    като търговци да печелят . Като не намаляват и да не увеличават цената . Не всеки има 20 000 заплата . Да си променят формулите за ценообразуване . Търтеите се обогатяват . Продават, купуват . Броят печалби . Да правят нещо с тока и парите . Какви са тези цени .
  • 9 тттттттт

    23 1 Отговор
    Нали уж цената се определя от търсене и предлагане. При повишено предлагане и намалено търсене не би ли следвало да пада или само в БГ тези неща са обърнати и се вдига? 17% хич не е малко.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Госあ

    25 10 Отговор
    Затваряй Козлодуй, подарявай реакторите за Белене и режи на скрап Мариците, само краварските да останат ! Нали ве ? 😂
  • 12 Ах(м)нация

    36 5 Отговор
    Слънчеви централи по плодородните полета на България са кощунство. За съжаление слабоумните български крадци-бизнесмени друго не могат.

    Коментиран от #15

  • 13 гаргамел

    21 0 Отговор
    Простичък въпрос -" А какво става с ПАВЕЦ-Чаира, с ремонта й. Неудобно ли е , политически некоректно ли е та се мълчи...Или енергийната война в БГ продължава заради конкретни интереси ??? И както казват братята с тесните очи - не е ли дошло най-после времето да назоваваме нещата с истинските им имена !?!?

    Коментиран от #21

  • 14 Има ток, няма кой да го купи

    10 18 Отговор
    Русофилите искат Белене да строят - нерде АЕЦ, нерде лагер. За нищо не ставате, ватници, за нищо!!!

    Коментиран от #18, #23, #26, #27, #30, #35, #37

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Няма такава държава !

    23 2 Отговор
    Айдуците пак реват за пари .Имаш свръхпроизводство,а цената нагоре ?! Кога българите ще се събудят от робския си сън ?
  • 17 Голям зор

    4 0 Отговор
    Ми продавайте и ВИ че да паднат цените на нашите потребители.

    Коментиран от #38

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Голям зор

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Лисан":

    Защото всичките са се от котилото
  • 20 Голям зор

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Новинар":

    Но сигурно по с мярка
  • 21 Голям зор

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "гаргамел":

    Един последовател за Чайра,не няма да го пуснат скоро,сещас се че нещата са други.
  • 22 !!!?

    7 12 Отговор
    Крайно време е България да се еманципира от кремълската зависимост ! Както каза Горбачов: Който закъснява, животът го наказва !!!?

    Коментиран от #24, #34

  • 23 Хахаха

    9 4 Отговор

    До коментар #14 от "Има ток, няма кой да го купи":

    Ех тия русофили са по цял свят бре, във Франция строят два нови АЕЦ-а - русофили, във Великобритания един - и те русофили, а най големите русофили са американците - имат си Белене, но му викат Гуантанамо:)
  • 24 Учуден

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "!!!?":

    Няма ли да по правилно така да изглежда американския ТЕЦ, или няма да е политкоректно и ще спрат грантовете...
  • 25 "Икономиката Глупако"

    5 3 Отговор
    Върнете оборудването и "подарените вече реактори", Крадци! Един нов реактор с оборудване струва 30 милиарда долара. Безобразници, 1 милиард годишно като закриете Козлодуй ще губи хазната от износ на ток. Закривате ТЕЦ -ове, които са инвестирани милиони от НАС, чрез повишаване цени, това са 40% базови мощности, предатели! Белена Борисов 2012 г. спря при лиценз, който нарочно не използва и изтече, милиони платени от НАС. Милиард глоби арбитраж Париж за пристигнали РЕАКТОРИ и отказ от Диктатора Борисов, пак платени от НАС. Фалит КТБ Борисов и държавни активи, за да си платят глобите. За половин милион лева пак платени от НАС, изчезнало Оборудване за Белене. Само ВЕЦ-ове и ТЕЦ-държавен, и АЕЦ Белене 4-ри реактора, това е спасението. В България ще фалират енергоемките производства. Нямате един продукт с Висока Добавена Стойност. Инвеститорите ще отиват в държави с ниски цени енергия. Тея ВЕИ-та на депутати и ТНК-та си ги продавайте в НС. Отменихте Решение на НС след референдум да се строи Белене. Предатели. ОСТАВКА!

    Коментиран от #39

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Няма Купувачи

    9 2 Отговор
    От 2000 до сега ток е поскъпнал с 300%. Кой ще ви купува това безобразие. Кой нормален човек ще дава 200 лева за печка, хладилник, пералня, икономична лампа и телевизор лятото без климатик. От парно се отказахме, следва масов отказ от скъп, неефективен ток. Колкото повече повишавате цените, толкова по-малко потребители на ток ще имате. Това показва таблицата, че хиляди предприятия са фалирали. Хиляди производители на хляб, затвориха врати след непосилните увеличения от ВЕИ на ток и пращането им на борсата, от ден за ден. Тази година ВЕИ-тата искаха 120% увеличение на ток. 2026 махате регулиран пазар ток. Ще има социални бунтове.

    Коментиран от #31

  • 30 Ти си

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "Има ток, няма кой да го купи":

    11.02.2022 DW
    .....Френският президент Еманюел Макрон оповести планове за изграждане на до 14 нови ядрени реактора в страната. До 2050 година ще бъдат построени шест нови реактора от най-ново поколение, а още осем други могат да ги последват по-късно ....
    И тия ли са ватници - русофили .....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Оферта

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    От 2010 цената на битовият ток се е увеличила с 20%, а на промишленият с 300%. И за промишленият ток пак плаща битовият потребител чрез скъпите стоки които купува
  • 33 Ел-Инжинер

    2 2 Отговор
    Пенсионерите слагат по 2-3климатика и то безплатно от общината нека да хранят ЕРП-тата Един климатик 2кв бойлер 3кв и откакто са строени блоковете не са си сменяли ел.инсталацийте близо 60 -70г. А пенсиите малки.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Има ток, няма кой да го купи":

    Е ти поне ставаш заПомпене от бежанцитеГендар софииски
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бай той Толстой

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Има ток, няма кой да го купи":

    Май обичаш да те любят,а Пепи?
  • 38 Гогича

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Голям зор":

    Като няма кой да ти го купи ,на кой ще продаваш. Това е ток ,не е сливи да си ги сложиш в буркани за компот.
  • 39 Гогича

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от ""Икономиката Глупако"":

    Свръхпроизводство !? Айде и този. При тока свръхпроизводство НЯМА. Имаш мощности много по големи от нуждите ти. Трябва да има търсене ,за да натовариш мощностите си ,за да покриеш нуждата в повече от нормалното.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове