Last news in Fakti

23 Август, 2023 10:25 3 933 34

Иван Хиновски разкри: До 400 000 лева годишно струва поддръжката на оборудването за АЕЦ „Белене“

  • аец белене-
  • оборудване-
  • иван хиновски

Това обаче е само ядреният остров, 15% от бюджета на бъдещ проект, казва енергийният експерт

Иван Хиновски разкри: До 400 000 лева годишно струва поддръжката на оборудването за АЕЦ „Белене“ - 1
Снимка: Нова телевизия

300-400 000 лева на година струва охрана, съхраняване и технически услуги на оборудването.

Това обяви пред "Твоя ден" по "Нова телевизия" енергийният експерт Иван Хиновски.

"През 2015 г. го получихме. Вече осем години изплащаме средствата за съхранение. Това обаче е само ядреният остров, не цялото оборудване, 15% от бюджета на бъдещ проект. Закупили сме парогенератори, корпус, компенсатори на обема, главни тръбопроводи. Цената му е около 600 млн., а 5-6 млрд. е целият бюджет. Има discount rate, цената сега е по-ниска, защото е остаряло, дори да не е използвано. Стойността на ядрените съоръжения обаче расте. България е платила около 1,2 млрд. евро за реакторите", разкри Хиновски.

Володимир Зеленски потвърди интереса на неговата страна за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ „Белене“ и оборудването към тях.

Според енергийния експерт Иван Хиновски за "Твоят ден" по "Нова телевизия" Украйна може с оборудването да построи техните си АЕЦ. "За мен това е стъпка в положителна посока. Дори една от най-добрите новини за българската енергетика, защото се чудехме какво да правим с това оборудване. То се съхранява по международните стандарти на площадката в Белене, намазва се със смазки, няма пряк достъп на влага и светлина", обясни той. И разкри, че очаква да има дебати и несъгласия по цената, на която оборудването да бъде продадено.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един милиард

    30 6 Отговор
    изнася ток Козлодуй годишно. Ама и него ще закриете. Кажете колко харчат тъпите ви ВЕИ-та.Какъв им е истинският срок на експлоатация. Колко са вредни за въздушни течения и отровени земи от фотоволтаици. Затова цял свят строи АЕЦ-ове, затова Германия си възстанови мръсните ТЕЦ-ове, вместо да работи с АЕЦ-ове и ВЕЦ-ове. А добиването на водород за момента отделя метан, който е в пъти по-неекологичен от добив на газ.
  • 2 Перо

    21 2 Отговор
    Това е точно, колкото годишната подръжка на Григор Димитров!

    Коментиран от #7

  • 3 Да ги вземат от ГЕРБ

    29 3 Отговор
    и козяк, които провалиха АЕЦ Белене и до сега дадохме пари по глоби и съхранения, колкото за една централа! Докато народа гласува за крадци, лъжци, олигархични кръгове и национални предатели като ПП, ДБ и ГЕРБ, все ще е обран, излъган, окраден, беден.
  • 4 Дарител

    27 3 Отговор
    Да им го подарим! Те , ще строят АЕЦ , а ние не! Евала!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бравос

    31 3 Отговор
    Експерта се чудил какво да прави с това оборудване:) Например Франция с такова оборудване строи нова АЕЦ, дори клоуна Наркомански знае какво да прави щом ще го купува:)
  • 7 Григор

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    Е! Малко по-скъпо излиза! Моята издръжка имам предвид!:) Не че плащам някакви данъци в България!:)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 един

    8 2 Отговор
    Да стоят,400хилки бълха на ухапала,за прахосване еша си нямаме!
  • 10 УжасТ

    31 2 Отговор
    300-400 000 лева, много бре...а колко милиона ни струват годишно експерти като тоя, които и за 1 ст. работа не са свършили? А ония в парламента колко ни струват? А 400 000 държавна администрация? Само, че от АЕЦ Белене ще печелим милиарди годишно, а от всички други изброени - кръгла нула.

    Коментиран от #21

  • 11 И НС

    26 1 Отговор
    ни излиза скъпо, да го подарим на Украйна.

    Коментиран от #20

  • 12 Поли

    0 16 Отговор
    БСП да ги плаща тези пари, те най-много реват за този проект.
  • 13 Истината

    25 1 Отговор
    Значи при всички положения Хиновски и сглобката лъжат /няма да им е първи път/:
    Вариант 1: С оборудването няма какво да се направи и само губим от него, в такъв случай мразят Украйна щом им го пробутват.
    Вариант 2: Обичат Украйна, което ще рече, че с оборудването може да се направи нещо печелившо и затова им го дават.
    Има и вариант 3: Нямат си понятие от енергетика и не им пука за никого освен за себе си, като единствена им цел е да се подмажат на Козяк за да не секнат грантовете.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хиновски

    8 1 Отговор
    Ти като супер експерт какво предлагаш.

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Няма лошо

    10 0 Отговор
    Тулупа и Киро плащат 2 милиарда и после да ги дават на когото си щат!
  • 17 Град Симитли

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хиновски":

    Нищо не предлага.
    Само критикари.
    " проф" касчиев е същия, че и хейти.
  • 18 Хиновски

    20 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хиновски":

    Аз като супер мега хипер експерт предлагам да подарим струващите 1.2 милиарда евро реактори за да може украинските комици да си направят АЕЦ и да ни продават ток на пазарни цени.

    Коментиран от #19

  • 19 Братле

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Хиновски":

    Токът винаги е на пазарни цени, няма значение къде е произведен.. Демокрация!

    Коментиран от #31

  • 20 Колко

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "И НС":

    Повече да им го подаряваме??! То си е техно правителство направо
  • 21 Братле

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "УжасТ":

    Никой, никога няма да позволи в американска територия да стои руски АЕЦ.. Виж че затварят и Козлодуй .
  • 22 а ла Хуля Фишер

    2 13 Отговор
    трябва да напомня на копейките , че проекта Белене го спря Сергей Станишев с кабинета Орешарски. А ла хульовците , дето крачат след тях , сега да платят масрафа .Благодаря за разбирането

    Коментиран от #26, #30

  • 23 'айдеее..

    6 0 Отговор
    Започна зарамването с празни чували. Вервайте ни.
  • 24 От чужбина

    6 1 Отговор
    Ако се разгледа проекта Белене от самото начало до сега ще се окаже, че българската страна е постъпила изключително глупаво. Вероятно защото има голяма доза корупция! И така, там имаше поне един или два реактора които бяха консервирани. По-късно поне един беше продаден обратно в Русия. Явно на руснаците им беше по-евтино да го купят обратно отколкото да си произведат нов. Този реактор вече поне от няколко години е монтиран и работи в Русия. И въпреки, че проекта беше спрян, от българска страна пак поръчаха реактори и сега пак ще ги продават на по-ниска цена. Или с други думи, по-разбираемо казано: Поне за втори път настъпваме същата мотика и ни удря в челото! Е, това или е голяма глупост или е голяма корупция! Ако погледнете от друга гледна точка, това, че вече имаме практически същия проект в Козлодуй и имаме опит, то руския проект за Белене е най-изгоден за България. Ако гледаме от гледна точка на ЕС, би трябвало да търсим европейски проект. Такъв ИМА на фирмата Арева. Вече има построени и изпитани реактори. Вероятно на последно място е американския проект, по простата причина, че все още не е достатъчно изпитан, а и ние нямаме опит с подобен проект. А и за пример вижте самолетите, които вече сме платили и все още очакваме. Ако и с американския реактор е така... Кога може да имаме нова работеща АЕЦ??? Интересно ЗАЩО всички заговорих вкупом против рускитя проект за Белене и всички заговориха ЗА американския проект, без значение на мястото, а НИКОЙ и дума
  • 25 ние

    4 0 Отговор
    май сме най големите гламари в света дето имат толкова ток, че се чудят какво да си правят аец-ите и накрая едно ферари на година ще е причината да ги няма
  • 26 Град Симитли

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "а ла Хуля Фишер":

    Лъжеш като дърт циганин.
  • 27 Хга

    14 0 Отговор
    Хората строят нови Атомни мощности,Франция обяви вчера че удължава срока на експлоатация на най стария се атомен блок,а тук разни идиоти,спекуланти ,некадърници назначени по майчина и бащина линия на кадри ба БКП,ДС и прочие на високи постове в правителството по всякакъв начин гледат да направят България Бананова република със унищожението ба Атомната Енергетика и в последствие икономка. Тази статия е свидетелство за това. Видите ли губим по 400000 лв защото ги дават на някой техен човек да ги охранява. Ами постройте я тази бБелене за да има евтин ток и за Фирмите и индустрията у за хората. Мръсна продажна зган
  • 28 Тапа Нар

    10 0 Отговор
    глупаците винаги плащат, приятелю. Досега Белене трябваше да работи и да носи приходи, нооооо баце боци - говорих с маккейн, няма да строим Белене. Какво повече искаш?
  • 29 Петко

    9 0 Отговор
    Докато" умните" умуват,лудите лудуват.Вместо да се чудите как да угодите на САЩ,вземете,че довършете АЕЦ Белене.20 милиарда лева им се видяха много за завършването на проекта Белене с два реактора,а сега 20 милиарда лева за един американски реактор за АЕЦ Козлодуй е нормална цена.Ето колко са грамотни,и добри в сметките,псевдо енергийните специалисти.
  • 30 Баце ЕООД

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "а ла Хуля Фишер":

    Това демократични лъжи ли са ся, или от обикновените?
  • 31 Eнергетик

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Братле":

    Да! Ама, можеш да подбиваш!:) Знаеш ли колко е печалбата на АЕЦ Козлудуй за миналата година!:) Провери! Ще ти хареса!:)
  • 32 Ясно!

    1 0 Отговор
    Това оборудване е направо вредно за България. Направо да дадем някой лев на зелю, да ни отърве от него. Предполагам, че след някоя година, краварите ще ни го монтират, на съответната цена, след като са му баяли, срещу вредно руско влияние.

    Коментиран от #34

  • 33 Конник

    4 0 Отговор
    Меглена Кунева и банка “Париба”: пак лобиране за унищожение на нашта енегетика. Не стига че спряха 3 и 4 блок с които имахме ток за 2 стотинки на киловат сега не разрашават да построме Белене! Унгария почна строежа на Пкш 2. Браво на Орбан.
    Естествено интересите на “Париба“ бяха да се осигури пазар на румънската централа на Балканите, за да си върне по-бързо инвестициите и да осигури съответната печалба, като се закрият 3-ти и 4-ти енергоблокове на на АЕЦ “Козлодуй“. Не случайно след изтичането на мандата й (Меглена Кунева) като еврокомисар, Кунева беше наета от банка “Париба“ за член на борда на директорите.
  • 34 Конник

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ясно!":

    Кон с капаци си!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове