Last news in Fakti

23 Август, 2023 19:21 1 600 18

Вътрешният министър с официално искане до президента за оставката на главния секретар на МВР

  • освобождаване-
  • главен секретар-
  • мвр-
  • румен радев

Президентът Румен Радев обаче не я прие. Искането за оставката стана повод за напрежение между правителството и Радев, който трябва да подпише решението за освобождаване на Тодоров

Вътрешният министър с официално искане до президента за оставката на главния секретар на МВР - 1

Списък с мотиви за освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров изпрати правителството на президента. В него се посочват някои от най-тежките убийства от последните месеци. Посочва се също, че липсата на контрол и организация е довела до смъртта на шестима полицаи, съобщи БНТ.

Правителството обяви, че иска да смени Петър Тодоров миналата седмица, като повод стана убийството на Алексей Петров.

Тогава премиерът посочи, че няма доверие между министъра на вътрешните работи и главния секретар. Днес на правителственото заседание Николай Денков каза, че се надява президентът да подпише указ за освобождаването на Тодоров.

Добави, че няма да конкретизира, а въпросните случаи са широко известни. Тодоров и заместникът му Станимир Станев подадоха оставки на 22 ноември 2022 година, а поводът беше поредният инцидент, при който полицай беше тежко ранен, а впоследствие почина при опит да бъдат задържани мигранти.

Президентът Румен Радев обаче не я прие. Искането за оставката стана повод за напрежение между правителството и Радев, който трябва да подпише решението за освобождаване на Тодоров.

Той беше назначен от президента на 5 август 2021 година по предложение на кабинета с премиер Стефан Янев, в който вътрешен министър беше Бойко Рашков.

Липса на контрол - ключов мотив в искането за освобождаване от вътрешния министър.

"Считам, че главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров е отговорен за липсата на организация и контрол в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители на МВР при изпълнение на служебните им задължения в рамките на изключително кратък период от време", заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Той отчете още, че от 2021 до края на май тази година се наблюдава ръст на убийствата с особена жестокост. Сред тях това на психолога Иван Владимиров, извършено от бивш служител на МВР.

"Тук характерното е, че преди извършване на престъплението майката на жертвата многократно е подавала сигнали до МВР за закани за убийство и саморазправа, на които не е обърнато необходимото внимание", допълни Калин Стоянов.

Като слабост беше посочен и случаят със смъртта на единия от братя Галеви - Ангел Христов.

"При който имаме все още неустановен механизмът, по който човек обявен за общодържавно издирване и издирване с червена бюлетина на Интерпол се е намирал в РБ, когато е починал", добави вътрешният министър.

Аргумент в доклада до държавния глава е и убийството на Димитър Малинов в Цалапица, както и фактът, че заподозреният за него е напуснал страната от летище София.

"Горепосочените случаи показват сериозни пропуски в дейността на главния секретар на МВР, което е основание за прекратяване на неговите правомощия. До назначаването на нов главен секретар неговите пълномощия се изпълняват от заместник главния секретар. Надявам се, че президентът ще възприеме нашите аргументи и ще прояви разбиране при вземането на крайното решение относно искането за освобождаване на главния секретар от МВР", заяви вътрешният министър.

Калин Стоянов обяви, че все още не е коментирано име за нов титуляр на поста. По темата говори и премиерът Николай Денков.

"Очакваме решението на президентството. След като получим положително съгласие, така както се изисква от правилника на МС, това решение ще бъде внесено и за решение в Министерския съвет", каза още премиерът Николай Денков.

След заседанието на кабинета стана ясно, че все още няма заподозрян за убийството на Алексей Петров. Няма и официално потвърждение от ОАЕ за тиражираната от няколко медии информация за смъртта на бившия следовател Петър Петров - Петьо Еврото.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    30 8 Отговор
    притесняват се от всеки който не е препоръчан от посолството , това е истинския мотив
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 И за тези

    20 5 Отговор
    безпорядки главния секретар е виновен! Може би той трябва да предложи за уволнение тези които не се справят със задълженията си!

    Коментиран от #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГОСТ

    25 4 Отговор
    Некъдърника иска оставка на подчинен. Най чистия начин да останеш незабелязан и да прехвърлиш отговорността на друг. А още по вече когато не е назначен от некъдърника да действа по този начин. Това сме го виждали и преди при Бойко вечно му бяха виновни предишните а той управлява 12год.
  • 6 Тъпи

    17 3 Отговор
    врътки !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ежко

    20 3 Отговор
    Вътрешният министър иска да кадрува в МВР, но няма право, а и Главният секретар не му позволява.Затова трябва друг Главен секретар, послушен и лоялен.
    Интересно ако Алексей Петров не беше гръмнат, каква щеше да е причината?Винаги при всеки главен секретар имаше 2-3 ма гръмнати, а по Боково време в пъти повече.
  • 9 Българин

    21 5 Отговор
    За всичко това е виновно правителството,не главния секретар на МВР.Денков да не прехвърля вината.
  • 10 Вариант

    22 3 Отговор
    Денков е кукла на конци. Галя от Посолството командва. Главният секретар на МВР е пречката, която пречи за овладяването на МВР от чуждото посолство.
  • 11 Сатана Z

    11 1 Отговор
    С искането за оставка на Пешо — водката,ПП или Партията на Посолството цели да постави техен послушен човек преди изборите.
    Но ПП —Простите Питеци май забравят ,че главен секретар на МВР не се иска оставка щото има закон кой и как го назначава.
  • 12 Избори

    13 1 Отговор
    Идват, нов секретар, нов кмет, нова пачка. Майкопродавци!
  • 13 обектив широкоъгълен

    3 0 Отговор
    А за главният секретар за случая с бебетата в Търново където има и решение на съда.Неговстаброля е да управлява системата ама всички ги назначава министъра.Тези мотиви звучат тежко но са юридически неграмотни.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 да бяха

    3 0 Отговор
    поогледали мотивите, защото (както и Демерджиев отбеляза) повечето от случаите са в компетенцията на ГДБОП, на която до вчера същия тоя Калин Стоянов беше директор.
    Какво излиза - иска оставката на главния секретар за това, което той самия не е свършил като директор. Значи, ако главния секретар му е беше потърсил по-сериозно отговорност, то сигурно щеше да му иска уставката за лошо отношение към подчинените, но сега за липса на контрол.
    А защо самия той не си подаде оставката за некомпетентност, поради не решаване на същите тези случаи. Щом не се справил като директор ГДБОП, какво да не би като министър да му дойде силата?!
  • 17 значи,

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "И за тези":

    трябваше да започне с Калин Стоянов, ха ха.
    ГДБОП провали разледването на повечето от нашумелите случаи, и то докато Калинчо беше начело.
    Да гадаем ли, какво ще стане с вътрешното миннистерство със същия тоя Калинчо начело
  • 18 М-16

    0 0 Отговор
    Идват избори.Толкоз.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове