Last news in Fakti

23 Август, 2023 22:25 1 411 18

Д-р Георги Миндов: Изписването на антибиотици онлайн може да доведе до смърт

  • д-р георги миндов-
  • рецепти-
  • онлайн

В момента е задължително да има рецепта и пациентът да го представи на магистър-фармацевта, той да го прочета и ако има грешка - да се свърже с лекаря. Сега това ще бъде заменено с електронно предписание, но контролът никой не казва къде ще е

Д-р Георги Миндов: Изписването на антибиотици онлайн може да доведе до смърт - 1

Може би с течението на времето всички медикаменти с лекарско предписание ще станат на електронно предписание, за да се следят много неща. Засега това е публикувано за обществено обсъждане. Имаме проблем с антибиотиците - безконтролното изписване и безконтролното получаване. В крайна сметка, ако в момента се опитате да си купите онлайн продукт по лекарско предписание, ще видите следния текст: "Продуктът не може да бъде закупен онлайн. Това каза председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че не може да се предписват онлайн рецепти.

"Ако някой човек е на морето и личният му лекар му предпише онлайн - това е незаконно, технически е възможно, но няма право да го направи. Не трябва да се случва и е много опасно. Знаем за много неприятни странични ефекти, които могат да се получат от лечението. При онлайн предписание отговорността е изцяло на лекаря и ако нещо се случи - усложнения, тежка алергична реакция от антибиотика, може да умреш от една таблетка антибиотик", допълни д-р Миндов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът изтъкна, че никой не е застрахован.

"В момента е задължително да има рецепта и пациентът да го представи на магистър-фармацевта, той да го прочета и ако има грешка - да се свърже с лекаря. Сега това ще бъде заменено с електронно предписание, но контролът никой не казва къде ще е. За едно изписване на таблетка по лекарско предписание без рецепта е четирицифрена глобата на аптеката, която го е направила", поясни председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари

Д-р Миндов е на мнение, че медиците от Спешна помощ не е трябвало да протестират пред Министерството на здравеопазването, защото те са изпълнили ангажимента.

"Трябваше да бъде пред Министерството на финансите, както и пред парламента. Имаме 8% здравна вноска - най-ниската в Европа. Факт е, че там никой не иска да работи, факт е, че хората протестират и има някакъв проблем, който не е от вчера. Работил съм в Спешна помощ и е изключително стресиращо. Реформи се правят с пари", категоричен е д-р Миндов.

За него проблем остават хората, които отказват да си плащат здравните осигуровки: "Чудя се как Фондът съществува, като толкова малко хора внасят, а колко много го ползват, защото децата са 1,2 млн., пенсионерите са 1,3 млн. На първо място сме в Европа по смъртност, по детска смъртност. Здравеопазването е част от системата, но не е всичко", каза още гостът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шиши дугануф

    2 0 Отговор
    изписвай ми, не се май
  • 2 Русофил

    10 1 Отговор
    И този е някъде с един милион заплата.
  • 3 Българин

    12 2 Отговор
    Миндов, ти кажи нещо за ваксините за ковид. Натискаше се здраво, за да подлъгваш хората с тези фалшиви ваксини.
  • 4 БОЗА

    14 1 Отговор
    Някой прави ли антибиотикограма през последните тридесетина години... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 5 Не скъпи

    11 2 Отговор
    Изписването на антибиотици без тест за алергия и антибиограма могат да причинят смърт. Масово ср изписват ей така
  • 6 Хипо долар 119

    13 0 Отговор
    Не беше отдавна времето когато всеки занимаващ се с медицина беше Ковид герой , Ковид спасител , Герой на първа линия и месия на коронавируса ,имаше и щаб квартири вместо болнични заведения , и тогава антибиотика се раздаваше на Калпак. Но най - вече имаше цяла армия обслужващ персонал
  • 7 Баба ви

    8 2 Отговор
    Едно време у кумунизъмо лекарствата за децата беха безплатни. Изписват му антибиотик, получава разстройство от него. Сменят го, ама без пари. Да ви кажем чесно– много съм против излишните апчета, камоли антибиотици( вършат си работата само кога требва). Сега – кихнало, изкашяло се един път и айде апчета. Да ви не говорим, че като идеш на доктор, счита се че е задължен да ти предпише апчета. Не че нещо, ама некои болести и стояния се оправят без химия. Клеевата тинктура , медът, домашно вино, ракия, мас, билки и други отколешни лекове са по харни от половин аптека.

    Коментиран от #12

  • 8 Уса

    16 0 Отговор
    Ако не си носехме антибиотиците от България половината пишман американци да сме изпукали отдавна чакайте по 2-3 месеца за доктор

    Коментиран от #13

  • 9 Румен Попов

    1 2 Отговор
    Това ще бъде още по- голяма хранилка за докторите и карупция за търговци на едро и вносители. Пациента ще получава винаги най- скъпото лекарство, за което е бил "мотивиран" доктора. Защо не предлагат предписване по химическа субстанция, за да може да се подбират и генетически и по-евтини аналози. Ами защото системата няма да може да следи кой доктор колко и какви опаковки на съответния търговец е изписал и няма да се поощряват. Ще бъде огромноограбване на пациента и още повече изписване на антибиотици.
  • 10 Бау бау

    8 0 Отговор
    .Антибиограмата е с цел да се идентифицира причинителя на заразата и да не се чудят уж какво да ти изпишат.Всички антибиотици са широкоспектърни,а някои покриват почти всичко познато на медицината.Можеш да проявиш непоносимост и към "правилно" изписан.И кво прайм тогава?Абе що не се занимавате с това за което сте учили,ами пишете измишльотини?
  • 11 ПЛАЩАМЕ СИ. ЗА. ВСИЧКО

    5 0 Отговор
    НЯКОИ. СЕ. НАГУШИХА
    ПАЦИЕНТИТЕ. БАС. ГИ,.,,
    И. ОСЕМ. ПРОЦЕНТА. СА. МНОГО
    ЗА. ТОВА. КОЕТО ПОЛУЧАВАМЕ
  • 12 Дедо Ви

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Баба ви":

    Евала бабо, само да кажа, че едно време всякакви хреми, главоболия и възпаления ги лекувахме с виетнамско чудо. И сега го има в аптеката, ама за подобни "заболявания" джипито без рецепта от 3-4 лекарства и 2.90 джобна такса не те пуска. Как ще отидеш пак при него, ако те лекува с мазило дето струва левче. Някак си олеква. Друго си е да напише с неразбираем почерк рецептата и да ти обясни след седмица пак да дойдеш за нова, за да пробва нови 3-4 лекарства, които да лекуват страничните ефекти на предишните.

    Коментиран от #14

  • 13 Дедо Ви

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Уса":

    Виж последното изречение на Баба ви и ще знаеш какво да си донесеш следващия път от България.
  • 14 Баба ви

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Дедо Ви":

    Точно наборе! Друг е въпросът, че поназнайвам доста и имам двама – трима доктори приятели, дето са на моя акъл и аз на техния. Личният като ми изпише нещо, първо питам некой от приятелите, после прочета целата листовка ( най– вече противопоказания и съвместимост) и в най– краен случай го купувам. Има си лекарства, дето требва да се пият ( БГ са едни от най– добрите и най– евтините), ама ти изписват от скъпите ( картел нещо). Има и сума апчета, без които може. Витамини примерно – природата е пълна, ама на младите им е по– лесно да глътнат " бонбонче", отколкото да направят запарка от билки, нежели да си наберат от чисто место. Има и акълни де. Почнаха да се осъзнават, ама ...Докога ще сме живи да ги учим???

    Коментиран от #15

  • 15 Дедо Ви

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Баба ви":

    Ех, бабо, по поляните пълно с билки, ама младите ако са тръгнали на "планина" (разходка с бели маратонки) са забили нос в телефоните и вървят по гугъл мапс или някое приложение и не забелязват нищо. Като ги серещнеш не се сещат първи да поздравят, като ги питаш накъде са тръгнали и речеш да им помогнеш да не сбъркат пътеката или да им кажеш къде да сипят вода, че е скрита в тревата те гледат важно и ти обясняват, че имат телефон, а пък вода тука немало, щото така казва телефона и кой съм аз дето знам повече от интернета им, а накрая като се върнат и белите маратонки скъсани или толкова мръсни, че няма да повторят планината, щото и без това са отишли да са се тагнат и не са се докоснали до природата, за да изчистят главите си.

    Коментиран от #16

  • 16 Баба ви

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо Ви":

    Едно време на такива им казвахме "у/осатонени", демек превзети от сатаната. То новите техники и технологии колкото помагат, дваж по вредят. Седнат мойте " убавци " на трапезата – всичко домашно, пресно, от хубаво,че и отгоре. Вместо да се раздумаме, да си споделиме, то почнат да им пискат чудесилищата и да ръчкат по тех. Ужас и неуважение нито към хляба и храната на масата, нито към хората. А на " Уса" и другите, които се интересуват за здравето си – чесън, лук и сушени червени чушки ( и червен пипер, ама истински) да не пропускате. Наборе, ти спокойно! Ще дойдат на нашто, ама кат са улави, да се опраят!
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Антибиотиците не отнемат живот!!!Антибиотиците Спасяват Живот!

    Коментиран от #18

  • 18 Баба ви

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Антибиотиците са едно от най– големите открития на 20–и век. Важното е да бъдат употребяванеи правилно, след антибиограма и само в случаите, когато са наистина необходими, за да бъде ефикасно лечението. Поради свободния достъп и масовото самолечение, много хора стават резистентни и когато наистина им е нужен, антибиотикът не помага. Да не говорим, че антибиотиците се използват само при Бактериални инфекции и никога при Вирусни такива.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове