Last news in Fakti

24 Август, 2023 13:11 1 474 59

Омбудсманът предупреди: Опасно се бърза със свободни цени на тока още тази зима

  • омбудсман-
  • диана ковачева-
  • електроенергия-
  • свободен пазар

Смятам определената дата за прибързана и необмислена, посочи Диана Ковачева

 Омбудсманът предупреди: Опасно се бърза със свободни цени на тока още тази зима - 1
Снимка: БГНЕС

В проекта с промени на Закона за енергетиката не са защитени в достатъчна степен правата на гражданите и спорните текстове следва да бъдат преразгледани. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на енергетиката Румен Радев по проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, в което остро възрази срещу някои от предложените в него промени. Основното притеснение на проф. Ковачева е, че законопроектът предвижда първи стъпки за либерализацията на пазара на електроенергия за населението от 1 януари 2024 г., т.е. по средата на отоплителния сезон.

Припомняме, че в края на 2022 г. парламентът прие решение, с което се възлага на Министерския съвет да гарантира регулирани цени на тока за домакинствата поне до 1 януари 2026 г.

"Смятам определената дата за прибързана и необмислена, тъй като може да доведе до непредвидими ситуации преди излизането на битовите клиенти на свободния пазар. Предвидената поетапност към либерализация на пазара на електрическа енергия не бива да започва по средата на зимния период, без нормативна уредба за въвеждане на механизъм за предоставяне на финансова подкрепа на домакинствата, които са в положение на енергийна бедност", пише омбудсманът.

Според Диана Ковачева, ако се прекрати дейността на "Националната електрическа компания“ ЕАД (НЕК) като обществен доставчик от 1 януари 2024 г., както предвижда проектът, може да се окаже, че стотици хиляди домакинства, които се отопляват на ток, няма да могат да си плащат в срок задълженията, което е отчетено като възможност в оценката за въздействие.

На следващо място омбудсманът категорично възразява срещу фиксирането на минимален срок – една година, който гражданите са длъжни да подпишат с избрания търговец на ток.

"Този срок е в полза на търговците на електрическа енергия, но не и на битовите клиенти, явява се пречка за смяна на доставчика и за конкуренцията на пазара“, подчертава общественият защитник.

Според проф. Ковачева фиксирането на срок за действие на договора в закона е вмешателство на държавата в свободното договаряне между страните. От друга страна, Директива (ЕС) 2019/944 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 г. относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия и за изменение на Директива 2012/27/ЕС не поставя такова ограничително условие.

"Либерализацията на пазара на електрическа енергия на дребно не кореспондира със законодателни пречки за смяна на доставчика на ток, каквато е въвеждането на минимален срок на договора", посочва омбудсманът.

Друг недостатък на проекта е, че предвижда критериите, условията и редът за определянето на статут на домакинство в положение на енергийна бедност и/или на уязвим клиент за снабдяване с електрическа енергия да бъдат определени в Наредба, приета от МС, за което обаче няма определен срок.

"Недопустимо е изготвянето на тази Наредба да се измества неясно кога в бъдещето“, посочва Диана Ковачева и подчертава, че предвиденият шестмесечен срок в проекта се отнася само за действащите подзаконови нормативни актове, но не и за новата наредба.

Друг проблем, във връзка с държавната подкрепа за хората в положение на енергийна бедност, е дефинирането на понятието "домакинство/а" – като "лице или повече лица, които живеят и са регистрирани в едно жилище или част от жилище, имат общ бюджет и общи разходи за потребление на енергия /и общи разходи за задоволяване на други потребности".

Според Закона за гражданската регистрация (ЗГР) адресната регистрация на гражданите е по постоянен и по настоящ адрес, като не е задължително те да съвпадат. В Проекта не е уточнено коя адресна регистрация се има предвид.

Проф. Ковачева обръща внимание, че в Регламента за изпълнение (ЕС) 2019/2181 на Комисията от 16 декември 2019 година е въведено и понятието "обичайно местопребиваване", като в чл. 4 са посочени и конкретни случаи за прилагането му.

"Смятам също, че така дефинирано, понятието "домакинство“ не отразява многообразието от възможности, които животът представя и опасенията ми са, че като последица граждани ще бъдат ощетени или най-малкото няма да бъде представено реалното състояние", категорична е Диана Ковачева.

Тя посочва също, че в Регламента за изпълнение (ЕС) 2019/2181 на Комисията от 16 декември 2019 г. е въведено и понятието "обичайно местопребиваване", като в чл. 4 са посочени и конкретни случаи за прилагането му.

Омбудсманът категорично възразява и срещу намерението на битовите клиенти да се начислява "такса за прекратяване на договор" и "такса при смяна".

"Няма основание за начисляване на такса при прекратяване на срочен договор с изтичане на срока му. Още повече, че в договорите за доставка на електрическа енергия следва да бъдат предвидени неустойки при неспазване на договорените условия", пише проф. Диана Ковачева.

Тя е против да се начислява и такса смяна, тъй като съгласно чл. 12, т. 2 от Директивата: "Държавите членки гарантират, че поне на битовите клиенти и малките предприятия не се налагат такси при смяна."

Омбудсманът смята за съществен пропуск в проекта, че не е транспониран член 14 от Директивата "Инструменти за сравняване" на офертите на доставчиците на ток, включително оферти за договори с динамична цена на електроенергията. По този начин не е гарантирано чрез закона правото на битовите потребители на достъп до точна, актуална и безплатна информация за офертите и инструментите, които ще се предлагат на електроенергийния пазар на дребно.

По повод предложените изменения на действащата забрана за демонтаж на радиаторите в жилищата, омбудсманът предлага тази забрана да отпадне изцяло, тъй като и в момента е неработеща.

Диана Ковачева отбелязва като пропуск и че в проекта не намира своето решение проблемът със справедливо определяне в ЗЕ на количествата топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация за отопление.

"В заключение, считам за необходимо да отбележа, че Мотивите към ЗИД на ЗЕ не отговарят на изискванията на чл. 28, ал. 2 от Закона за нормативните актове /ЗНА/, съгласно който:

"Мотивите, съответно докладът, съдържат:

1. причините, които налагат приемането;

2. целите, които се поставят;

3. финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба;

4. очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива;

5. анализ за съответствие с правото на Европейския съюз."

От Мотивите не става ясно какви финансови средства ще са необходими за прилагането на новата уредба, очакваните резултати – като например намаление на цените на електрическа енергия при ефективна конкуренция.

Трайна е съдебната практика, че неизпълнението на чл. 28, ал. 1, 2 и 3 ЗНА е съществено нарушение на процедурата по изработване на проекта на нормативния акт и е достатъчно основание за отмяна.

В частичната предварителна оценка за въздействие на Проекта няма представена информация относно изискванията на чл. 16 от Наредбата за обхвата и методологията за извършване на оценка за въздействие за битовите потребители на електрическа енергия, относно:

- представяне на резултатите от сравняване на вариантите за действие и техните потенциални въздействия по критериите ефективност, ефикасност и съгласуваност /чл. 16, ал. 6/;

- информация дали административната тежест за физическите лица ще се увеличи или ще се намали при изпълнението на препоръчителния вариант по всеки поставен проблем /чл. 16, ал. 8/;

- информация дали ще се създават нови регулаторни режими, или дали се засягат съществуващи режими и услуги при изпълнението на препоръчителния вариант по всеки поставен проблем /чл. 16, ал. 9/;

- информация дали се създават нови регистри при предприемане на действия по изпълнението на препоръчителния вариант по всеки поставен проблем /чл. 16, ал. 10/;

- информация за потенциалните рискове (ценови, финансови, социални и икономически последици върху бюджетите на домакинствата, информираност на потребителите, правна несигурност, сигурност на доставките на електрическа енергия и др.) при изпълнението на препоръчителния вариант по всеки поставен проблем /чл. 16, ал. 12/

С оглед на изложеното изразявам становище, че с Проекта не са защитени в достатъчна степен правата на гражданите и спорните текстове следва да бъдат преразгледани“, заключва общественият защитник.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ввввв

    33 0 Отговор
    като стадото седи и трае си го стижат както си искат

    Коментиран от #37, #52

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Димитър

    23 1 Отговор
    Ми да ама Прокопито и другите неолиберали имат големи интереси тука. Даже вече имат подготвени стартъпи за търговия на свободната борса като Токи ;)
    Така че рая прости, ще плащате в пъти повече.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Опасно

    0 2 Отговор
    Опасно ЕЕВЕ ВДЕВ ЛЖЕ ВК ЛЕВ ЛКЕВ ЛЕВ ЛКЖЕ ЛКДЖ ЛКЕВ ЛКЕВЖК ЛЕВ ЛК ЛЕКВЖ ЛКЕВ ЕВ КЛЖ ЕВЛКЖ ЛКЕВ ЛКВЕ
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ами да

    21 0 Отговор
    Поздравления за професионализма на Ковачева! Но този стрес с битовия ток предстои и ще бъде значителен за повечето българи!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Какво

    25 0 Отговор
    Е това триене на коментари бе ?! Народа трябва да се радва , че отново ще го грабят ли ?! Сега ви вземат колите , а после - и домовете , като не можете да си платите тока ! Не вярвате ли - ЧСИ , и къщата отива на обществена продан !

    Коментиран от #53

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Мнение

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "ввввв":

    Даам, и преди го правеха, но по-бавно и плавно.
    Тогава ненормалниците гласуваха за евроатлантици, щото те били бъдещето на България?!

    Сега дойде войната в Украйна, спряха ни руския газ, за да го купят същия през посредници, обяснявайки колко демократично е да разтовариш фащисан танкер с руски газ и да му платиш крайната цена (плюс транзитни такси)?! Ще спират руския петрол (все още имаме изключение от ембаргото) и ще ни го продават отново същия, щото трябва да е през господарите!
    Ще преоборудват АЕЦ Козлодуй с фащисано ядрено гориво (нищо, че този експеримент е меко казано опасен и не се е получил никъде до сега) за да ни е тъй "демократично"?!
    Ще пуснат и потребителите на свободния ел пазар (нищо, че дедите ни построиха тецове, вецове и АЕЦ за народа си) за да ни стане още по-демократично?!

    След всички тия факти, плюс фактът, че фащ продължават да купуват руски уран за техните АЕЦ (явно за тях може), жълтопаветната промита и платена паплач, все още ни обяснява колко ценно било да сме в нато и ЕС?!

    Всичко това се прави с цел народът ни да въстане и да направят втори Майдан тука!
    Но не са познали!
    По-заспал и непукист народ от нашия, едва ли има някъде по света!
    Сега като се замисля, май това излиза, че е за добро?! :P
  • 53 Ами то само това ни остана!

    16 0 Отговор

    До коментар #48 от "Какво":

    Домовете!Почнат ли и тях да ни вземат,ставаме просяци!И после,нямало фашизъм в България!Има,всеки ден ни го доказват! Гласувайте на изборите против фашистите!Унищожават ни!
  • 54 българина

    16 0 Отговор
    нек е на печалба и тока е поносим. Щом се разваля нещо, което работи задачата е една, да се измести печалбата от нек в частни търговци
  • 55 Ссссст

    16 0 Отговор
    Това е безумие!
    Умножете сметката си в пъти и преценете дали ще може да плащате?
  • 56 поглед

    0 8 Отговор
    лицемерка. искаше промяна. ето я .какво се преструваш и лъжеш хората?
  • 57 ОПАСНО ЗА ЗДРАВЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

    1 0 Отговор
    КРАДЦИ Е СВОБОДНАТА ЦЕНА НА ТОКА !
  • 58 Собствениците на Фотоволтовици и

    1 0 Отговор
    Ветро паркове напират яко да, продават скъпата си ел енергия, чакат си "звезния час" да вкарат в Микса по голям процент от тяхната най спъпа ел енергия!! ЗА ТОВА НИ шашават със Спиране на Въглищни тецове, с Проблеми в АЕЦ, две години вече не могат да, отстранят повредата в "Павец" Чаира"Доган си взема Милионите за" студения резерв" Енергийната мафия сее Развихрила!! Върнаха Гербера Николов за шеф на АЕЦ!!! Мафия, и милиарди, печалби, Народа ще го Закъса много Идва голямото Стрижене на Овцете!! Народа ще навежда,глава и ще Пасе!??
  • 59 До 52 Какъв Майдан като в Украйна!!

    1 0 Отговор
    Там го направиха няколко хиляди Нацисти и алкохолици в палатките! Американски и Западни служби и Еврей Олигарси! Народите в Украйна просто бяха излъгани с Розови обещания!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове