Last news in Fakti

29 Август, 2023 13:17 1 142 12

Еколози настояват за спиране на субсидиите за паша в националните паркове

  • крави-
  • паша-
  • национални паркове

Втората жалба е приета за разглеждане от ЕК преди няколко месеца

Еколози настояват за спиране на субсидиите за паша в националните паркове - 1
Снимка: Коалиция "За да остане природа в България"

От Коалиция "За да остане природа в България" настояват за прекратяване на субсидиите за сезонна паша (пасторализъм) в националните ни паркове.

Те подчертават, че това е ключово за опазването на алпийските тревни местообитания и планинските езера и торфища в страната, които и без това са под сериозното влияние на климатичните промени и антропогенния натиск.

Според коалицията подпомагането на животновъдите може да става в други региони или като се вдигне процентно субсидирането по други мерки.

Припомня се, че пасторализмът е бил предложен от експерти от НПО и БАН преди повече от 25 години с цел да се опазят откритите площи в Национален парк "Централен Балкан", намалели поради обрастването с дървесна и храстова растителност.

Посочва се обаче, че още преди години е станало ясно, че мярката е нанесла щети върху субалпийските и алпийските тревни местообитания, торфища и езера. Причината е, че заради субсидиите във високите части на планините се е появил икономически интерес и са започнали да пасат много повече животни, отколкото пасищата могат да изхранят, включително породи, които никога не са използвали такъв тип тревни ресурси.

Освен това големият брой животни замърсяват водните ресурси в планините.

От Коалиция "За да остане природа в България" изтъкват, че тази субсидия е предложена и осъществявана само като екологична мярка за опазването на биоразнообразието на националните паркове. Тя обаче се е оказала изцяло неадекватна за опазване на биоразнообразието.

Нито кравите, нито овцете пасат хвойна и така нито повлияха, нито има шанс да повлияят на нейното разпространение по откритите пространства, отбелязва се в позицията.

Допълва се, че нормите за натоварване на пасищата в Националните паркове - 50 крави/100 ха, се оказа, че неколкократно превишават капацитета на бедното алпийско пасище. За да е устойчива пашата, плътността на животните трябвало да е в пъти по- ниска.

От коалицията посочват и че мярката приравнява всички най-различни типове пасища в трите национални парка и изисква навсякъде да се пасе минимум 90 дни, което води до преизпасване на голяма част от тях, особено на по-бедните и сухите. Освен това тя не подпомага въобще структурите на трите национални парка, чиито експерти вместо да се занимават с контрол на бракониери и незаконни МПС, трябва да гонят крави от езера и гори.

В становището се припомня, че в Рила и Пирин има над 400 ледникови езера, в които е забранено къпането на хора и няма как МОСВ с наличните си пазачи да охранява всички тях.

Мярката имала единствено положителен социален ефект. Това обаче не трябвало да става за сметка на националните паркове и би могло да се помисли как животновъдите да бъдат субсидирани, без да увреждат природата.

От коалицията заявяват, че специалната субсидия за паша на животни в Националните паркове е привлякла в тях животновъди от цялата страна. По техни данни броят на кравите в НП "Централен Балкан" се увеличава от 500 (през 2006 год.) на 8045 (през 2022 г.), а в Рила от 396 (през 2006 г.) на 8338 (през 2022 г.).

"През последните години неправителствени организации, а и експерти на МОСВ, са правили многобройни опити да обсъдят възможностите за промяна на мярката, така че тя да не оказва негативно влияние върху природата. За съжаление, експертите на Министерството на земеделието досега винаги категорично са отказвали да дискутират нейното прилагане и евентуална промяна", отбелязва се в становището.

Проблемите, които субсидираната сезонна паша нанася на ценните местообитания в алпийския и субалпийски пояс, са установени от дирекциите на Националните паркове. Уточнява се, че става дума не само за пасища, но и за олиготрофните и дистрофни езера - химичния състав на водата в тях се променя заради повишения вток на биогенни елементи, ерозията и разрушаване на бреговете. Тези проблеми са резултат най-вече от пашуващите стада от едри породи говеда край бреговете на езерата.

През последните години природозащитните организации са повдигали многократно въпроса за нуждата от спиране на субсидирането на сезонната паша в алпийските и субалпийски пасища в защитени територии и зони.

Две жалби срещу пасторализма са депозирани до Европейската комисия. Първата е прекратена от Европейската комисия на основание пет направени забележки към Министерството на земеделието от Европейската комисия, с които министерството е обещало да се съобрази, но не го е направило. В една от тях ЕК директно казва - "Поради потенциалното ѝ отрицателно въздействие върху обхванатите тревни местообитания, България следва да обмисли възможността за премахване на интервенцията от националните паркове".

Втората жалба е приета за разглеждане от ЕК преди няколко месеца и следи също как целия Стратегически план започва да се прилага без да има приета екологична оценка.

Припомня се, че през ноември миналата година от Коалиция "За да остане природа в България" са поискали министърът на околната среда и водите да не допусне мярката за финансиране "пасторализъм" да се прилага в националните паркове, защото уврежда тревните местообитания и езерата в планините и така прилагането ѝ е в нарушение на чл. 21 на Закона за защитените територии, както и на Закона за биологичното разнообразие.

Те призовават премиера и министрите на земеделието и околната среда да се премахнат субсидиите за пашуване на селскостопански животни в трите национални парка, а животновъдите да бъдат компенсирани чрез увеличаване на субсидиите за пашуване на територията на цялата страна.

Посочва се, че Министерството на земеделието е стартирало прилагането на Стратегическия план за земеделието без изискващите се по българското и европейското екологични законодателства завършена процедура по екологична оценка и оценка за съвместимост. Според коалицията това може да има сериозни последствия за целия Стратегически план.

В позицията се предупреждава, че ако субсидираното увреждане на националните ни паркове не бъде прекратено, от коалицията ще поддържат както жалбата до Европейската комисия, така и ще заведат съответна жалба в българските съдилища.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Забранете и изхождането на рускините

    3 2 Отговор
    в Рилските езера!
  • 2 Сметища!

    4 2 Отговор
    В това превърнаха планините туристите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 йхнкхйких

    6 0 Отговор
    екоталибани !
  • 6 от село

    6 0 Отговор
    Ама в България е имало и животни ли , А аз си помислих ,че само роби . А иначе магазините са задръстени с милиони млечни продукти ,а тук-там се виждат по някое стадо!! Видях стадата в Израел които ядяха корени в пустинята ,а тук ще пазим тревата !!
  • 7 сокола

    5 0 Отговор
    Спрете ги зелени бок--и после по камъните ще косите с пр----те си мозъци вървете в селата където няма животни да видите гори от бъз и цуцолига и вечер чакали
  • 8 Гуню простия

    7 0 Отговор
    Стотици ако не и хиляди години по планинире са пасли живорни и със нищо не са навредили на природата .а сега зелените талибани в алчбоста си измислиха и тая простотия че животните пречели
  • 9 Алек

    0 0 Отговор
    Никакви еколози не са нашите!
  • 10 Стефан

    0 0 Отговор
    Следя какво ще направят, че те освен да искат, искат нищо на лице
  • 11 Тон

    0 0 Отговор
    Кои еколози , дето си построиха хотели в красиви места ,когато се отнася до тях и интересите им свързани с пари,екологията отива на заден план,охлюви боклук!
  • 12 Тон

    1 0 Отговор
    До сега животните не са пречили стотици години но сега пречат, тези наистина са психично болни ,и лицемери,само тук пречи,в Алпите не!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове