Last news in Fakti

31 Август, 2023 08:51 2 778 59

Чисто ли е морето? Спорът между "Активни потребители" и РЗИ-Бургас продължава

  • чистота на морето-
  • проби на морска вода

Нашите резултатите се разминават с тези на РЗИ, защото взимаме по различен начин морска вода, каза д-р Сергей Иванов, микробиолог

Чисто ли е морето? Спорът между "Активни потребители" и РЗИ-Бургас продължава - 1

РЗИ-Бургас и Асоциация „Активни потребители” влязоха в спор чисто ли е морето у нас. Проверен беше Попския плаж край Царево.

„Пробите от полевите тестове с морска вода се оцветиха в синьо. Това показва, че има еширихия коли. Нашите резултатите се разминават с тези на РЗИ, защото взимаме по различен начин морска вода. Те взимат проби от прибоя. Ние взимаме от метър дълбочина. Всеки бил на море знае, че в прибоя е пълно с водорасли. . Мислихме, че ще извършим съвместна проверка с МЗ, защото те ни поканиха. Оказа се, че ще проверяваме заедно с РЗИ-Бургас, към които имаме силни резерви”, заяви в ефира на Нова телевизия д-р Сергей Иванов, микробиолог от Асоциация „Активни потребители”.

„Категорично не съм съгласен с твърденията. Виждам остра атака срещу директора на РЗИ-Бургас. Факт е, че Попският плаж не е активен. Тук се снима един формат. Ако има изменения, то някой от участниците щеше да пострада. Г-н Иванов да се извини за подвеждащата информация. Управлението на държавата не е шега работа. Кой ще плати на местните жители за това, че с този скандал част от туристите наистина няма да дойдат. Когато се поднася такава информация, трябва да е добре проверена”, контрира кметът на Царево инж. Георги Лапчев.

„Според МЗ плажът край Царево 10 години е имал влошени резултати на водата. Имало е години, в които тя изобщо не е ставала за къпане. Никога обаче не е затварян. През последните 2 години започва да има отлични оценки. Мога да ви посоча множество европейски страни, в които в момента има затворени плажове заради замърсяване.У нас продължават да изтичат фекални води, защото местната власт бездейства”, поясни Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 20 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    41 0 Отговор
    Чисто като утринна роса.

    Коментиран от #10, #26

  • 2 Кога ще има затвор за калинки ?

    60 2 Отговор
    Алито да бъде поканен в Нова телевизия и да обясни как ще съди целия български народ, че му правим лоша реклама на черноморието.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Има ли такива

    61 1 Отговор
    Искам лично да го видя кой е този който вярва на Кунчев.Не питам за политици и пишман бизнесмени.
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    31 6 Отговор
    Колкото и да искате да е чисто.....Явно пак не сте се справили със заустване на фекални води в морето.В понеделник се върна синът ни от Ахтопол и околностите и ...носеше освен смокини и някакви ентеровируси...сега е в Германия заедно с Майка си за първия учебен ден на голямата ни внучка....Дано не им го занесе там... аз без да съм ходил на море....пия оризова вода и гълтам периодично медицински въглен....

    Коментиран от #9

  • 7 Независим

    52 3 Отговор
    Как мерят,какви проби взимат,но който си дойде от нашето море ,все е бил с проблеми.Да не казвам какви, защото са ясни на всички! Проблем е ,че правят хората на глупци.
  • 8 РЗИ

    28 2 Отговор
    Морето е по-чисто и от радомирска девица. Отделно никога, от както има измервания, морето не е било толкова чисто
  • 9 Магарето

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ти до 120 години ли смяташ да живееш?

    Коментиран от #19

  • 10 Сексуален Козирог

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    По-скоро като уринна роса...
  • 11 замислен

    11 17 Отговор
    Не защитавам никой НО много зависи от къде ще се вземе пробата! например в един реномиран ресторант ако вземеш проба от масата или от кухнята ще е чиста, но ако я вземеш от тоалетните ще намериш какво ли не! И все пак ще е "в рамките на ресторанта", ако търсиш скандал лесно ще го намериш. Друг е въпроса, че солта е антисептик и убива бактериите.

    Коментиран от #36

  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 3 Отговор
    Нее Чисто
  • 13 Наивник на средна възраст

    21 3 Отговор
    Странно е кога активните потребители ще вникнат в естеството на бг проблемите.Кога ще обърнат внимание на стоките влизащи от турция,закупувани на ниски цени,с фактури с занижени цени,а продаващи се по бг-тържищата на главоломни цени.Кога ще се обърне внимание на делаверите осъществявани от всяк една бг държавна институция, стига да има плаздарн за такива,на тоталната липса на контрол на всички нива на общественния живот.темата за корупцията-дъвкана и предъвкана,но благодарение на държавните институции,ненакзана и пресечена.Доктори в схема за 5 млн.Мале ма то само в този сектор делаверите са за билиони...Така се изпаряват парите на данъкоплатците-благодарение на този корумпиран държавен механизъм.Демокрация - друг път,грабвж - ДА!ДЕмокрация има тогава,когато има честна и силна репресивна власт в лицето на правоохранителните и правоприлагащите органи.Такова чудо у нас няма...
  • 14 Ясно

    34 2 Отговор
    Лaйнapниk. Toва е.
  • 15 Наивник на средна възраст

    29 0 Отговор
    Моралът е в основата на всичко,а неговата съкровенна същност е истината.В този аспект Платон е казал -"Няма по-омразен от оня,който казва истината".
  • 16 Варналията

    11 13 Отговор
    От 1 до 8 август почивах на Синеморец. Водата на плаж Силистар беше безупречно чиста. За Варна е ясно,че е мръсна но за други плажове незнам. На плаж Силистар си беше бистро морето.

    Коментиран от #37

  • 17 Е ПО ЧИСТО Е

    14 3 Отговор
    ОТ ТОВА В КАНАЛИЗАЦИЯТА .!!!
  • 18 Смешки

    39 5 Отговор
    Някой овце мислят, че като е бистра, водата е чиста.
  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 8 Отговор

    До коментар #9 от "Магарето":

    Колкото ,Великият творец е казал.....Но,все имам тайна надежда....То,че ще се мре ще се мре,но нека ....путинофил да е.........:-))))ПС.Не се шегувах,мисля да започвам да играя шах...сега нон стоп,тренирам и колкото повече...повече затъпяваш,но.......ще видим!снощи съм заспал,някой гледал ли е ,Тийм защо се е отказал????
  • 20 Българин

    24 3 Отговор
    Със Сергей Иванов сме колеги от БФ на СУ"Свети Климент Охридски".Той е много коректен и точен човек, така че аз считам че напълно можем да се доверим на тяхното изследване.
  • 21 Бай Иван

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Трябва Баце пак да удари едно рамо за да падне лев надолу
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ццц

    30 1 Отговор
    Според кмета на Царево замърсяване има само ако някой "пострада". Каква селяния, какво нещо.
  • 25 факуса

    21 2 Отговор
    да идат и направят репортаж на пречиствателните станции ако ги има и ако ги няма що ги няма,и да покажат къде се изливат обраните води от хотелите,и ми е чудно що по чуждите курорти не се коментират изследвания на водата

    Коментиран от #34

  • 26 ББПП

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    чиста като уРИнна роса
  • 27 Пурко

    18 3 Отговор
    Чудесна вода. Концентрация на фекалии подходяща за мариноване на НПО-та. Особено на активни. Държавата абдикира от задълженията си, дойдоха мошениците.
  • 28 ха ха

    21 1 Отговор
    Е, какво има да се чудите!?!? Каквито магистралите такива и пречиствателните станции. Презастрояване, пречиствателните станции с нисък капацитет, заустване в морето и готово. Лакомията на общинарите е еднаква по всички земни кълбета. Затова градовете се радват на задръствания и упадък, но пък скъпи имоти.
  • 29 Даа

    18 6 Отговор
    Тия същите, дето сега крият, че морето е мръсно, се бяха "загрижили" за вас да не се "заразите" с фалшив вирус. Не го забравяйте.
  • 30 Ван

    0 3 Отговор
    Юли месец плажа до Ахелой беше наистина чисто, този месец не беше.
  • 31 Глей сига

    9 6 Отговор
    СЪС ЗОМБИТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПОРИ БЕЗСМИСЛЕНО Е КАТ ИМ Е МРЪСНО ДА СЕ КЪПЯТ В БАСЕЙНИТЕ ТАМ ХЛОРА Е ПЪРВО КАЧЕСТВО ЕВРОПЕЙСКИ
  • 32 Дани

    15 1 Отговор
    Всички знаем Много е чисто? Дори не е презастраено.
  • 33 СУПЕР АКТИВНИ ПТРЕБИТЕЛИ

    5 10 Отговор
    НИЕ ВЗИМАМЕ ПРОБИТЕ ОТ 200 МЕТРА ДЪЛБОЧИНА ТАМ ВОДАТА ВЪОБЩЕ НЕ Е ГОДНА ЗА ЖИВОТ ПЪЛНО Е СЪС СЕРОВОДОРОД АМА ПЪК НЯМА ЕШЕРИХИЯ КОЛИ ЩОТ УМИРА
  • 34 К. Николов

    5 8 Отговор

    До коментар #25 от "факуса":

    Я иди на някой гръцки остров и ми покажи пречиствателна станция. Всичко е на тръби и септични ями. Ако тръгнеш да говориш за това гърците директно скачат на бой.

    Коментиран от #41

  • 35 Доростол

    17 2 Отговор
    Едва ли “лелките” от РЗИ Бургас са нагазили в морето да вземат проби. Всеки знае какви чиновници са в тези институции
  • 36 умен

    20 1 Отговор

    До коментар #11 от "замислен":

    черно море е по-малко солено от средиземно например т.е. има по-голяма вероятност да се развиват бактерии. Тука става дума, че са взели от един и същ "ресторант"/плаж, но начина на вземане е различен. От РЗИ са взели от плиткото, където го пече слънцето(ултравиолета убива бактериите) а от АП са взели от метър дълбочина(там не пече толкова). На АП е по резонно взета пробата, защото като влязат туристите във водата и я разбъркват т.е. бактериите, които са на 1 метър дълбочина излизат на по-горните слоеве.

    Коментиран от #39

  • 37 умен

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Варналията":

    около силистар нямаш хотели или населени места, че да се замърсява. Аз ходя на иракли и там е чисто и никога не съм имал проблеми
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 замислен

    3 4 Отговор

    До коментар #36 от "умен":

    И пак стигаме до това - от къде се взема пробата, явно има някакви правила от къде се взема и по кое време, образно казано от кухнята или от тоалетните и от там е нормално за различните резултати. Пак казвам никой не защитавам и обвинявам.

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 умен

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "К. Николов":

    да ама на островите нямаш 450 000 легла на 1 плаж, както е в сънито по думите на виден наш хотелиер. Всичко е до концентрацията. И на силистар е чисто, и на иракли е чисто. Мръсно е край Царево, Приморско, Созопол. Там където са концентрирани много легла/хотели.

    Коментиран от #44, #45

  • 42 умен

    10 0 Отговор

    До коментар #39 от "замислен":

    Еми тоя от АП си го каза директно как се вземат проби. Даже каза да пуснат БиБиСи и техния репортаж да видят разликата как се взема проба. Та мисля е ясно кой е крив и кой прав. Тоя от АП за пореден път ги затапва с елементарна логика!
  • 43 Абе

    11 1 Отговор
    Турил съм му кръст на БГ Ла йноморие. Който иска да рискува.
    Те ти гръчкото море на 2 крачки.
    Не се гърчея. Просто въпрос на избор.
  • 44 замислен

    5 4 Отговор

    До коментар #41 от "умен":

    Грешиш ми се струва, всяко море си има течения не е блато. Където са заливите и вливанията на реките е нормално да има "застояла" вода и такава с биологични отпадъци (не само фекалии а и гниеща растителност) а където течението постоянно донася нова вода да е чисто. Така че може да се окаже че точно на Силистар колкото и да не ти е приятно от завихрянето и реката нещата хич да не са приятни особено след дъжд. Заустванията на хотелите ги правят на 50-150 метра навътре където има постоянно течение и то размива концентрацията на бактерии и солта успява да ги унищожи а реката се излива на плажа. Слънчевите лъчи конкретно УВ навлизат не повече от 20-30 см. Във случая някой търсеше сензация и си я получи.

    Коментиран от #47, #49

  • 45 К. Николов

    1 5 Отговор

    До коментар #41 от "умен":

    За Слънчев Бряг специално има три пречиствателя. Старият Новия във Влас и един в Равда. Иди сега на Тасос или Евбея и ми покажи поне един. Просто се разчита че концентрацията е по малка. За сметка на това там се замърсява два месеца от годината повече.

    Коментиран от #48, #56

  • 46 Дааа

    3 1 Отговор
    @кано, @кано... Море, всички пишман меринджей-хотелиери имат отходни тръби в морето... @кано.
  • 47 умен

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "замислен":

    повтарям, че концентацията прави замърсяването. И на силистар да се изсипят не 450 000 а 45000 ще стане мръсно. Дори и теченията си имат капацитет. Превишиш ли го и замърсяването е факт. Някои хотели/къщи за гости/семейни хотели се заустват в реките или деретата а не на 50-150 метра. И тези метри са относителни, може да се окаже, че си на 20 метра от тръбата на 450 000 прясно изходили се. Ешерихия коли има в изпражненията не в гниещите растения!

    Коментиран от #50

  • 48 умен

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "К. Николов":

    и тея 3 преичствателя смогват в активния сезон на цялото съни (450 000) плюс свети влас, плюс елените, плюс несебър, плюс равда и може би плюс ахелой?

    Коментиран от #57

  • 49 УЙКО КАЛЕКО

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "замислен":

    АКО ДАДЕН ОБЕКТ КРАЙ МОРЕТО НЯМА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЧ,ЗАУСТВАНЕТО ТРЯБВА ДЕ Е НА ПОНЕ КИЛОМЕТЪР ОТ БРЕГА.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА 15-20 ГОДИНИ СЕ ПРЕЗАСТРОИХА БЕКОНТРОЛНО НЕ САМО МОРСКИТЕ КУРОРТИ,НО И ЗИМНИТЕ,ОТДЕЛНО ИМА МНОГО ЧАСТНИ ВИЛИ.ПОСТРОЙКИ ПОСТРОЕНИ БЕЗ ПЛАН БЕЗ УЛИЦИ И ХОРАТА НЕ МОГАТ ДА СТИГНАТ ДО БРЕГА НА МОРЕТО КОЙТО ПО ЗАКОН Е ДЪРЖАВНА ГРАНИЦА И ВСИЧКИ ОТПАДНИ ВОДИ СЕ ВЛИВАТ В МОРЕТО НАПРАВО ОТ БРЕГА БЕЗ НЯКАКВО ЕЛЕМЕНТАРНО ЗАУСТВАНЕ.МИСЛЯ ЧЕ САМО В 30-40 ПРОЦЕНТА ОТ МОРСКИТЕ НИ КУРОРТИ ИМА ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ СТАНЦИИ.
  • 50 замислен

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "умен":

    На Силистар ако вземат проба близост до реката при подходящо течение да загребат не добре смесена вода от реката и морето дори и зимата без туристи ще ти покаже в пъти над нормата.
  • 51 Ашколсун

    2 0 Отговор
    Смрад и Фекалии
    Есента и за риба няма да ходя около тези гнусни местообитания
  • 52 чисто е ама пробите на други не важат

    2 0 Отговор
    На всички тия хотели и туристи каналзацията къде се изсипва и къде после цъмбуркат?
  • 53 Обективен

    2 0 Отговор
    Морето е мръсно от преди шейсет години особено през лятото. А прадедите на този Алигбегов вероятно са заселени в България след Кримската война.Вместо да се държи прилично е заграбил с други мутри като него национални имоти. Искал да съди българите, които казват истината и според него му пречат на далаверата. Само като видиш мутрата му си убеден, че разстрелът е малко за него и бандата му.
  • 54 Павел пенев

    0 0 Отговор
    Излишен спор. Нашето море е едновременно и мръсно и чисто.
  • 55 компетентен

    0 0 Отговор
    Крайно време е да се променят изискванията за вземане на проби.
    Те трябва да се вземат от места ,представляващи потенциална опасност, а не от
    места,за които е ясно предварително,че водата се е самоочистила.
    В крайна сметка хората влизат и излизат от морската вода покрай тия опасно вливащи се мръсни опасни води.
    Наличието във водата на ешерихия коли само по себе си не означава непременно,че хората ,които са в контактс тази бактерия ще се разболеят -всички хора са носители на тази бактерия.
    То е индикация,че заедно със ешерихия коли ,попаднала най-вероятно от фекални води може да се внесат и други -патогенни бактерии-шигела или салмонела например,които да предизвикат тежки заболявания у хората.Затова здравните власти трябва да вземат мерки ,а не да си заравят главата в пясъка.Това последното е за инфо на кмета Лапчев
  • 56 Българка

    0 2 Отговор

    До коментар #45 от "К. Николов":

    Интересно, защо като си написал самата истина, са ти нахвърляли само минуси??? Сигурно, защото лобито на организаторите на летувания по гръцко, са си наели наколко трола да плюят по нашите курорти. На Корфу има само ЕДНА пречиствателна станция, а хотелите са доста. На три ваши примера, как някой си имал проблеми след нашето море, ще му кажа, че след наводненията юни месец от Гърция много хора направо отидоха в Пирогов. Да живее България! На троловете много им здраве, втора седмица съм в Поморие.

    Коментиран от #58

  • 57 Българка

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "умен":

    Ако вземат проба на 5км около устието на Струма ще им се счупят уредите, а за смрадтта която се носи няма да обяснявам. Да ти кажа ли колко от прехвърлените гръцки курортчета влизат в този периметър?!? Кавала има една пречиствателна станция.
  • 58 умен

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "Българка":

    само сравнението ти на природно бедствие на гръцко море със нормалното наше черноморие е достатъчно показателно за лошите качества на нашето море! И ако не знаеш и реките имат самоочистващи свойства!
  • 59 Пешо

    2 0 Отговор
    В Гърция е перфектно,а в бг една тръба не искат да оправят във Варна.
    Бг приключи с морския туризъм даже Албания ще ни задмине след две години.
    Мутренска работа,на ви море сега
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове