Last news in Fakti

31 Август, 2023 21:50 1 951 22

Лекарите, източили НЗОК с над 5 млн. лв. остават в ареста

  • лекари-
  • източване-
  • нзок-
  • пловдив

Заради електронното подаване на документи до касата не е било необходимо лекарите в медицинските комисии да подписват протоколите лично

Лекарите, източили НЗОК с над 5 млн. лв. остават в ареста - 1

Районният съд в Плодвдив остави в ареста петимата задържани по случая за източването на Здравната каса с фиктивни плащания за помощни средства за хора с увреждания.

Проверка на bTV установи, че миналата година държавата е платила над 34 милиона лева за такива изделия. През 2021 г. сумата е приблизително същата.

От 1 юли 2022 година процедурата по плащането на помощните средства пое Здравната каса. Именно оттогава действа и схемата за източването ѝ чрез фиктивни документи. Това е ставало чрез предоставяне на много по-евтини помощни средства, вместо действително отпуснатите, и суми по документи, които обаче реално не са достигали до хората в нужда.

В резултат касата е ощетена с над 5 милиона лева. До този момент обаче прокуратурата има доказателства само за 815 000 лева. Набирането на лични данни е ставало по всякакви начини.

„Ходили са в общини, в по-малки населени места – Криводол. Сещам се за още няколко такива - хора, които са почиствали улици, по 20, по 30, и са им събирали личните карти и са ги изпращали в магазина“, посочва Димитър Пехливанов, наблюдаващ прокурор в Районна прокуратура-Пловдив.

Заради електронното подаване на документи до касата не е било необходимо лекарите в медицинските комисии да подписват протоколите лично.

„Ролята е, че са участвали в комисиите и са съставяли документи с невярно съдържание. Единият от лекарите направи пълни самопризнания като обвиняем пред съдия“, допълват от прокуратурата.

Единият от задържаните отрича.

„Той е работил към медицинския център, участвал е в лекарската комисия, но не е съставил тези протоколи. Обвинението му е повдигнато за съставяне на протоколите“, казва адв. Стефан Петков, защитник на единия от задържаните лекари.

Схемата е разкрита, след като от Здравната каса забелязват, че най-много протоколи за помощни средства в страната за издадени именно от комисия в медицинския център. Здравното министерство е информирано и е изискана проверка.

„Посочено е обстоятелството, че управителят на МЦ „Медлайф“ е същевременно управител на две от фирмите, сключили договор с РЗОК-Пловдив, които предоставят помощни средства на хора с увреждания, на база издадените ЛКК протоколи от този медицински център“, посочват от НЗОК.

Схемата се случва заради занижения контрол по опазване на личните данни, смята адвокат Мария Шаркова.

„Някой трябва да си набави лични данни и да знае, че тези хора отговарят на изискванията, за да получат помощни средства. След това имаме една лекарска комисия от специалисти, които са издавали тези протоколи. За да се получи това средство, се изисква пациентът да се яви лично, за да получи тези помощни средства да подпише приемо-предавателен контрол. Това очевидно не се е случвало, след като тези хора не знаят“, казва адвокат Шаркова.

Тепърва предстои проверка на хиляди медицински протоколи.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вдигайте им заплатите бърже

    14 1 Отговор
    И на башибозука също

    Коментиран от #19

  • 2 обективен

    28 0 Отговор
    Изобщо да не ги пускат ,и след 5 дена да им четат присъдата ,и директно в затвора ,след като им конфискуват всичко което са съградили с крадени пари от народа !
  • 3 Роки

    19 1 Отговор
    Аматьори. Владо Горанов почваше от 700 милиона лева подкуп под масата. За Плейбойко Борисов да не говорим.
  • 4 Факт

    23 0 Отговор
    Новина от днес следобед! Държавата е платила 180 милиона лева за софтуера за тол системата. Обаче никой не знае е къде сорс кода, и сега ще съберат 40 милиона лева по-малко. Тоест някои частници си цъкат каквото искат и тировете си вървят я с наркотици, я с бежанци, без никакъв контрол. Разграден двор, а не държава!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 отвратен

    15 0 Отговор
    Вържете ги на площада за да види народа кажи кръвопийци има в болниците !!

    Коментиран от #8

  • 7 Роки

    11 0 Отговор
    Братя българи, то за смях ли е не знам, но вижте как се точат пари от обществени поръчки. Пак от днес с подкрепата на ПП и Киро Простия! Единия рекламира себе си, другия прави демонстранция на подобряване на прогноза. МАЛОУМНИЦИ! Дружеството "Файлмап Текнолоджи" - еднолична собственост на турския гражданин Джумхур Умероглу в София, е спечелило проект "Разработка и широмащабна демонстрация на Файлмап" на стойност 3 302 907 лв.
    На "Трансметрикс" АД - София, е одобрен проект "Демонстрация за подобряване на прогнозите за инфраструктурен капацитет в транспортния сектор" за сумата от 3 341 841 лв.
  • 8 12345678

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "отвратен":

    Няма да ни стигнат площадите ако решим да линчуваме всички крадци на едро в бедна България!
  • 9 Гешев

    0 0 Отговор
    Ей,няма справедливост,за 5 милиона сега хорицата,оставят ги в ареста,бъдете малко по-хуманни де,а ПараПетков такова конституцията и даже и домашен арест няма.
  • 10 Цеков

    19 2 Отговор
    Борисов построи "Турски поток" на Турция, Сърбия и Унгария с 4 милиарда лева народна пара БЕЗ нито едно газово разклонение в България. Защо тоя престъпник не е в затвора?
  • 11 Роки

    12 0 Отговор
    Още едно неадекватно, но одобрено: "Лийн Диджитал Солюшънс" ЕООД - София печели проект на стойност 4 638 299 лв. с проект за смесено лидерство "Заобикаляща среда". АБСОЛЮТНО ИЗТОЧВАНЕ НА ЕВРОПАРИ, А СРЕДСТВА ЗА НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА ВЕЧЕ 34 ГОДИНИ НЯМА!!!
  • 12 А магистралите кога?

    8 2 Отговор
    Тулупа не е лекар.

    Коментиран от #15

  • 13 Тези съвсем са се самозабравили в

    13 0 Отговор
    Алчността си!🧐🧐🧐
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Човек

    12 0 Отговор
    Елате в Русе има една местност над града наречена Левента елате и вижте лекарски палати за милиони елате магисрати
  • 17 Дааа

    4 1 Отговор
    Лекарите в България, крадат повече от герб, измамниците, ДПС, и ген. Карабас Барабасов +Пинокио, взети заедно! Шанаджии! Завиждат им за краденето и след преразпределение на кинтите ще ги пуснат! Американското робство е тежко единствено за обикновените хора!
  • 18 Тома

    8 1 Отговор
    Здравната каса е направена за да се крадат милиарди от там за правилните партии.Например дянков и тиквата взеха от там милиард и половина и никой не им каза копче.
  • 19 Дааа

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Вдигайте им заплатите бърже":

    Всеки лев откраднат България (бюджетната сфера), става със съгласието на американското посолство и ЦРУ, под прикритието на нацистките ЛГБТ медии!
  • 20 нннн

    10 0 Отговор
    Спокойно! Ще ги оправдаят. Абе, някой чувал ли е за осъден лекар?
  • 21 Срамота!

    5 0 Отговор
    Без участие на човек от ЗК, това няма как да се случи, предвид това, че от там са длъжни да се свържат с всяко лице, на което са отпуснати помощни средства. В тази държава не останаха почтени хора...
  • 22 дядото

    1 0 Отговор
    я ги осъдили,я -не.но поне върнете парите на здравната каса,че ни омръзна да ни дерат по болниците
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове