Last news in Fakti

7 Септември, 2023 07:38 1 064 6

Веселин Методиев: Идеолозите на Съединението не са се интересували какво ще стане с тях

  • веселин методиев-
  • съединение-
  • история-
  • празник

За него трябва да сме благодарни на едно свръхмалцинство мощни хора, заяви бившият просветен министър

Веселин Методиев: Идеолозите на Съединението не са се интересували какво ще стане с тях - 1
Снимка: bTV

Будните хора - тези, които са дърпали със себе си идеята за свобода, за демократско управление са немалко. Важно е обаче гигантският успех и тези хора имат превес след 1879 г. Те са хората от Учредителното събрание, които дърпат напред, създават модерна България. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Веселен Методиев, историк, преподавател и бивш заместник министър-председател и министър на образованието.

"Тези хора са силните хора и на 6, 7, 8 и 9 септември, когато избухва Съединението, когато се установява Съединението, когато председателят на парламента Стамболов, министър-председателят Каравелов заедно с българския княз Александър отиват в Пловдив еуфорията, която се появява, тя е дело на тази група българи. И когато искаме да сме благодарни, е хубаво да кажем, че сме благодарни на едно свръхмалцинство, но много мощни хора. Най-голямата характеристика на тези хора е саможертвата", коментира историкът.

По думите му тези хора не са се вълнували какво ще стане с тях: "Това е било някак си втори въпрос. Днес хората по принцип живеем с неясна представа за саможертва, какво мога аз да направя, да се жертвам себе си. Идеята да жертваш живота си - но дори да си жертваш малко от свободното време, да си жертваш малко от личния интерес, днес като че ли това не е разбираемо, а то това е пътят за обществената работа. И този урок е абсолютно ненаучен, защото ние разполагаме с някаква героика, познаваме героите, но не знаем защо са герои", обясни професор Методиев.

"Аз се опитвам да кажа защо са герои – защото успяват да увлекат със себе си и другите, успяват да наложат волята си. Европа не е щастлива през септември 1885 г., нещастие изпитва дори Великобритания, Обединеното кралство заради своите сблъсъци на Балканите с Русия. Но след преврата срещу княз Александър I през август 1886 г. има една дипломатическа епопея на българите. Тя е абсолютно смайваща. Когато за 10 месеца успяваш да спечелиш цялото европейско мнение, и то ставаш по някакъв много особен начин лидер на демократските среди, на Обединеното кралство казва през септември на своите посланици: "Ние трябва да защитим българите, защото действат в рамките на закона“. Един английски политик да каже "в рамките на закона“ – това е суперлативи, това е изключителна похвала. Не са действали в рамките на закона шопите от Шопско или тракийците от Тракия – действали са в рамките на закона тази група българи, които са тръгнали да спасяват тази свобода, това демократско управление, нападнати изключително подло от император Александър ІІІ.

И тези героики, които са свързани с някакво всекидневие на усилието, по-малко познаваме, да не кажа, че почти не познаваме. 6 септември е такъв ден, в който има връх на изява на такова усилие. Кога започва всичко това? Това започва веднага след Берлинския договор, това започва с Кресненско-разложкото въстание, това започва с комитетите "Единство“. Те възникват още през 1880 г. като мрежа и това са хора. И тези хора държат в себе си, вътре дълбоко себе си тази свята идея, за да стигнат до нейната реализация", разказа в ефира на "Фокус" проф. Веселин Методиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МММ да

    9 0 Отговор
    За разлика от сегашните управляващи, които ги е страх да не отърват имунитета, че да не идат в кафеза.
  • 2 Демократ

    4 3 Отговор
    Защото хората са вярвали в девиза "Свобода или смърт" и свободата е била най-важна. Това са били нашите възрожденци,които са възродили българската държава, на които и досега след 140 години не сме отдали нужната почит и уважение. Историята ни е манипулиране и преиначена, за да бъдат забравени и непочетени истинските достойни български герои и да бъдат героизирани недостойните антибългари. Това продължава и досега. Вместо огромен паметник на българските възрожденци в центъра на София, има огромен паметник на българските поробители. Няма как да се случи Съединението на народа,особено днес,когато Парламента заседава в партийния дом,където зловещите решения на БКП са рушили българската нация и държавен суверенитет. Битката се води между русофили,които са българофоби и българофили,които са русофоби, защото Русия винаги е пречела на България и е била против Съединението. Досега не дава на българския народ да се съедини и обединен да се бори за суверенитета на държавата си.

    Коментиран от #4

  • 3 любител

    2 1 Отговор
    ами така е едно време е имало хора мислещи за народа а не за собствени облаги а сега тая сбирщшна която ни управлява мисли и действа само в неин интерес като гледа да трупа милиони-милиарди на гърба на народа като продава Б-я. за тях няма нищо родно и свято единствено пълни сметки по разните офшорки. срамота.
  • 4 любител

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Демократ":

    нещо си в грешка пич заради такива ДЕМОКРАТИ като теб които се интересуват само да си напълнят гушите страната ни е на това дередже. за всичко хубаво на последно место и за всичко лошо сме първи- корупция мизерия нищета кражби смъртност да изреждам ли още но няма да ми стигне карето.
  • 5 6543

    0 2 Отговор
    Никога не са искали демократско управление нито при освобождението нито при съединението.
  • 6 Там стои едно име

    2 0 Отговор
    на Захари Стоянов, който участва в Старозагорското въстание, Априлското въстание и, разбира се, Съединението. Историята дължи много на Захари Стоянов, защото със "Записките по българските въстания" и другите си книги, журналистически материали заема достойно място сред писателите на България. Слава, вечна слава на Апостола на свободата Захари Стоянов от село Медвен
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове